Православни пророчества за Русия, славянските народи и Антихриста

Пророчествата, които публикувам по-долу, от години циркулират из сайтовете и социалните мрежи. Нямам представа кой ги е превеждал, затова и няма на кого да дам поименно заслужен кредит. Давам кредит на inranxan, че ми обърна внимание на тях. И тъй като нямам представа за източниците и не мога да ги проверя – дали са автентични и добре преведени – веднага правя призив: Четете ги, имайте ги предвид, но не им се предоверявайте. Особено на последното от Йероним Санаксарски, което е съвременно и поне за мене звучи твърде политически, твърде шовинистко и великоруско, а на отделни места — и откровено мракобесно.

Наложи се да оправям доста правописни грешки. На места си позволих и да разбивам дългите изречения на по-кратки, без да променям смисъла на казаното. Сините текстове в скобите са мои уточнения и коментари. Другите текстове в скоби не са от мен.

Стопанина

* * *

Свети Августин Блажени
(430 г. сл. Хр.)

През Последните времена от Божиите църкви ще се отцепи по-голямата част и ще състави най-близкото обкръжение на Антихриста.

* * *

Преподобни Авел Тайновидец
(1801 г.)

(Беседа с Император Павел Първи) …Невъзможното за човека е възможно за Бога. Бог бави помощта, но е казано, че ще я даде скоро и ще въздигне „рог“ за руското спасение. И ще въстане в изгнание от рода Твой (на Петър Първи) един Княз Велик, стоящ зад синовете на народа свой. Тоя ще е избраник Божий и на главата му ще е Божието Благословение. Той ще е един и за всички разбираем – него ще чуе самото руско сърце. Обликът му ще е държавнически и светъл, и никой не ще рече: „Царят е тука или там“. Всички ще кажат: „Това е Той“. Волята народна ще се покори на милостта Божия и Той сам ще потвърди своето призвание. Името му трикратно е присъдено на Русия. Двама съименни вече (ще) са били на престола, но не на царския, а Той ще възседне царския, като трети. В него е спасението и щастието на държавата руска…

Велика ще е след това Русия, отхвълила игото жидовско. Ще се върне към източниците на древния свой живот, към времената на Владимир Равноапостолен. На ум и разум ще се научи от кървавата беда. С дим от тамян и с молитви ще се изпълни и ще процъфти като крин небесен. Велика съдба е предназначена за Русия. Заради това и ще пострада тя, за да се очисти и да запали светлината на откровението за народите.

* * *

Преподобни Серафим Саровски
(1833 г.)

Ще има някога цар, който ще ме прослави, след което велика смут ще има в Русия. Много кръв ще потече заради това, че ще въстанат против този цар и неговото самодържавие. Но Бог ще възвеличае царя. Господ ще помилва Русия и ще я преведе през страдания, към велика слава. Преди края на времената (сиреч „преди изтичането на Последните времена“) Русия ще се слее в едно велико море с другите славянски земи и племена. Тя ще е едно море или този грамаден океан народен, за който Господ Бог още от древността е изрекъл чрез устите на светиите:

„Страшно и непобедимо царство всерусийско, всеславянско, на Гога и Магога, пред което в трепет ще са всички народи.“

И всичко това изцяло е вярно, както две и две е четири, и непременно ще се сбъдне, както светият Бог от древността е предрекъл за него и неговото страшно владичество над земята. Когато земята руска се раздели и едната страна твърдо остане с бунтовниците, другата твърдо ще застане зад Господаря и целостта на Русия. Ето тогава Господ ще подкрепи правото дело – застаналите зад Господаря и отечеството, и Святата Църква наша. И ще даде пълна победа на вдигналите оръжие за Него, за Църквата и за благото на неразделността на земята Руска.

И няма тук толкова кръв да се пролее, колкото тогава, когато правата страна, застанала зад Господаря, получи победата и излови по целия свят Царските изменници и враговете на Христа, и ги предаде на правосъдието. Тогава вече никого няма да изпратят в Сибир, а всичките ще накажат. И ето тук още повече от предишния път ще се пролее кръв, но тази кръв ще е последната очистителна кръв. Понеже след това Господ ще благослови „люди Своя“ с мир…

Славяните са любими на Бога за това, че до края ще съхранят Истинната Вяра в Господа Иисуса Христа. Във времето на Антихриста те напълно ще го отхвърлят и няма да го признаят за Месия. И заради това ще се удостоят с великото благодеяние Божие. Ще има всемогъщ език на земята, а друго царство, по-могъщо от руско-славянското, няма да има на земята. С обединените сили на Русия и другите страни, Константинопол и Йерусалим ще бъдат превзети. При разделението на Турция тя почти цялата ще остане за Русия. Русия, с обединените сили на много други държави, ще превземе Виена, а за дома на Хабсбургите ще останат около 7 милиона коренни виенчани – там ще е територията на Австрийската империя. На Франция, заради нейната любов към Богородица, ще се дадат до 17 милиона французи със столица град Реймс, а Париж ще бъде напълно унищожен. За дома на Наполеон ще се даде Корсика, Сардиния и Савоя. Световната война ще продължи 10 години.

* * *

Свети Йоан Кронщадски
(1908 г.)

Когато най-малкото в чашата на доброто претежи, тогава ще (про)яви Бог своята милост над Русия. Но отначало Бог ще отнеме всички вождове, та само на Него да се надяват руските хора. Всички ще изоставят Русия – ще се откажат от нея другите държави, като я оставят сама на себе си. Това ще е, за да се надяват на помощта Божия руските хора. Ще чуете, че в другите страни ще започнат безредия, подобни на тези в Русия. И за войни ще чуете. И ще има войни – но чакайте, докато германците не се хванат за оръжие, защото те са избрани от Бога, не само като оръдие за наказание на Русия, но и също като оръдие за избавление.

По заповед Божия германците ще влязат в Русия и ще я спасят, но няма да останат в Русия и ще си отидат в страната. След което за 5 години Русия ще постигне благоденствие и могъщество, по-големи от предишното. Краят на бедите на Русия ще е от Китай. Някакъв необичаен взрив ще има и ще се яви чудо Божие. И ще бъде животът съвсем друг на земята, но не за много дълго. Кръстът Христов ще засияе над целия свят, понеже ще се възвеличи Русия и ще бъде като маяк за всички в тъмнината.

* * *

Преподобен Анатолий Оптински
(1922 г.)

Ще има буря. И руският кораб ще бъде разбит. Да, това ще стане, но нали и на парчета, и на отломки, хората се спасяват. Но всички няма да погинат. Само не се бойте. Бог не оставя уповаващите в Него. Трябва да се молим, трябва всички да се каят и да се молят горещо. А какво ще стане след бурята? Ами, това ще стане – безветрие. И видно за всички ще стане велико чудо Божие, да! И всички парчета и отломки, по Божия воля и със силата Му, ще се съберат и съединят, и ще се възстанови руският кораб в цялата си красота. И ще тръгне по своя път, от Бога предначертан. Така и ще бъде, сбъднало се пред всички чудо.

* * *

Свети Теофан Полтавски
(1941 г.)

В Русия – говореха Старците – ще бъде възстановена монархията, самодържавната власт. Господ е предизбрал бъдещия цар. Това ще е човек с пламенна вяра, гениален ум и желязна воля. Той преди всички ще въведе ред в Православната Църква, като отстрани всички еретици сред Архиереите. И много, доста много, с малко изключения, почти всички ще бъдат отстранени, а местата им ще заемат нови, истинни, непоколебими Архиереи. По женска линия той (бъдещият цар) ще е от рода на Романовите.

Русия ще е най-мощната страна в света, но само за „малко време“. Ще стане това, което никой не е очаквал: Русия ще възкръсне от мъртвите и целият свят ще се зачуди. Православието в нея ще се възроди и възтержествува. Но това „православие“, което преди е било, вече няма да го бъде. От самия Бог ще бъде поставен силен цар на Престола. Той ще е голям реформатор и ще е със силна Православна вяра. Той ще изрине неверните църковни йерарси, а самият той ще е с открояваща се личност – с чиста, свята душа. Той ще е Божий избранник, послушен Му във всичко.

* * *

Преподобни Лавренти Черниговски
(1950 г.)

Ще стане духовен взрив в Русия! Русия, заедно със всички славянски народи и страни, ще състави могъщо царство. Ще го ръководи Цар Православен, Божий Помазаник. Благодарение на него, в Русия ще изчезнат всички разколи и ереси. Господ ще помилва светата Русия, защото в нея е било страшно време – предвестник на Антрихриста. В Русия ще процъфтяват вярата и ликуването, но само за малко време, защото ще дойде Страшният Съдия, да съди живи и мъртви. От руското православно царство ще се плаши и самият Антихрист. По времето на Антихриста (има се предвид въплътеният Антихрист) Русия ще е най-мощната страна в света. А всичките други страни без Русия и славянските страни ще са под властта на Антихриста и ще изпитат всички ужаси и мъки, написани в Светото Писание.

* * *

Света Блажена Пелагия Рязанска
(1966 г.)

Всичкото зло, което ще е в Русия, ще го изметат китайците. Ще има още и защитник на вярата – Цар, най-умен човек. Готви се от Самия Бог! Антихристът ще се обяви в Америка. И ще му се поклони целият свят, освен Царската Православна Църква, която отначало ще е в Русия! А после Господ ще даде на своето малко стадо победа над Антихриста и царството му!

Ще станат три велики чудеса:

Първото чудо. В Йерусалим от мъртвите ще възкръснат Енох и Илия – на третия ден след убийството им от Антихриста!

Второ чудо. В Свето-Троицката Сергиевска Лавра ще възкръсне и Преподобният Сергий – след възцаряването на Антихриста. Ще стане от гроба, ще дойде пред очите на всички, чак до Успенския събор и след това ще се възнесе на Небето! И ето, ще има там море от сълзи! Тогава в обителта няма да има какво да се прави, (понеже) благодатта няма да е там.

А третото чудо ще е в Саров. Господ ще възкреси Преподобния Серафим Саровски, който ще бъде жив доста време. Който пожелае, той ще го види жив! Мощите на Преподобния отец Серафим се намират в Москва, у една благочестива бабичка. Ангел Господен, когато стане нужно, ще й каже да се обърне към първойерарха и да му каже, че при нея се намират мощите на Преподобния Серафим. Тези Свети Мощи ще ги понесат на плещи през Кашира, по Волгоградския път, през Михаилово, в Тамбов, а оттам – в Саров. В Саров отец Серафим ще възкръсне от мъртвите! От Саров ще тръгне Серафим за Дивеевската обител – пеш. Ще го съпровожда последният Господар с Царското Свещенство, и море народ. Серафим Саровски ще обясни цялата история, всичко ще разкаже и ще разобличава пастирите – като на деца ще показва как правилно да се кръстят, и много още други неща! Даже евреи ще повярват в отец Серафим, а с това – в Господа Исуса Христа!

(Преди тези чудеса) епископите от Руската Православна Църква ще отстъпят от Истинната Православна Вяра. Те няма да вярват в пророчествата и във възкресението на Русия! Именно за тяхното изобличаване ще бъде възкресен от мъртвите Преподобният Серафим Саровски. След толкова дивни чудеса новото духовенство ще има преданост към Господа и ще научи народа да служи на Царя със все сърце! (Да служи на… Царя?! Или на… Бога? Хммм… Че те сега онези, които плачат за изобличаване, учат много добре хората как да служат на… царете.)

* * *

Свети Йоан Шанхайски
(1966 г.)

(Въплътеният и царуващ) Антихрист ще даде възможност за живот на църквата – ще й разрешава богослужения, построяване на прекрасни храмове, но при условие да се признае неговата върховна същност и да му се покланят. В него ще има лична ненавист към Христос. Той ще живее с тази ненавист и ще се радва как хората ще се отдалечават от Христа и Църквата. Ще има масово отстъпление от вярата, при което на вярата ще изменят и много епископи, а за свое оправдание ще посочват блестящото положение на „Църквата“ (която реално ще е на Антихриста).

Търсенето на компромиси ще е характерното настроение сред хората. Правотата на изповеданието ще изчезне. Хората старателно ще оправдават своето падение, а ласкавото зло ще поддържа това общо настроение. И по този начин в хората ще стане навик да отстъпват от истината, за да търсят компромиса и греха.

* * *

Преподобни Серафим Тяпочкин
(6. 04. 1982 г.)

Най-голяма трагедия (за Русия) ще е завземането на Сибир от Китай. Това ще стане не по военен начин. След като повехне властта и се размият границите, китайците ще започнат масово да се преселват в Сибир – ще купуват имоти, предприятия, жилища. Чрез подкупи, заплахи и договорки (далавери) с властимащите те постепенно ще подчинят икономическия живот в градовете. И така ще стане постепенно, че едно утро руските хора, които живеят в Сибир, ще се събудят в китайска държава.

Съдбата на тези (руснаци), които останат там, ще е трагична, но не безнадеждна. Китайците жестоко ще се разправят със всички опити за съпротива. Западът ще подпомага това пълзящо (подмолно) завладяване на нашите земи и всячески ще подкрепя военната и икономическата мощ на Китай – заради ненавист към Русия. Русия трябва да издържи в тази битка. След страдания и пълно обедняване тя ще намери в себе си сили да се съвземе.

* * *

Атонски поселници за бъдещето на Русия
(1999 г.)

Симонах Анатолий, грък от скита Капсокалида: „Падна Русия, падна Православието. Ако бъде Цар в Русия, всички много ще се изплашат. Ще има цар в Русия!“

Духовник от гръцкия манастир о. Панаритус: „Светата Русия ще се съвземе“!

Йеросхимонах Яким, грък от килия около пещерата на Преподобния Нил: „Русия има милиони Мъченици. Русия сега се отваря, повдига главата си и ще просвети целия свят.“

Духовник от гръцкия Иверски манастир, Йеросхимонах Максим: „Ще има цар в Русия!“

* * *

(Моля, особено скептично подхождайте към следното „пророчество“. От това, което чета за „пророка“ Иероним Санаксарский в молдовската и руската преса, той по-скоро е свещеник, който тълкува по своему Светите Писания, а не е реално пророк. На моменти според мен е дори православно-фанатичен в борбата си срещу новите лични документи и православната война срещу Ватикана. И определено родолюбието му навлиза в тъмната зона на шовинизма.)

Йероним Санаксарски
(6. 06. 2001 г.)

Русия ще има нов Живот. И отнове ще се издигнат от нашата земя праведници. И отново, за кой ли път, Богородица ще ни покаже как да постъпим със земята руска. Русия ще възкръсне, но (първо ще мине) през големи трудности, сълзи и нищета. Ще сме бедни, но силни духом – и с това ще се спасим. По време на всемирната война целият свят ще мине към Русия. През Третата световна война Русия ще остане встрани от конфликта, без да нанесе ответни удари. Основната схватка ще бъде между САЩ, Европа и Китай, които взаимно ще се обезкървят – ще ликвидират управлението, отбраната, държавния потенциал и ще разорят стопанството.

След войната само Русия ще остане запазена и с държавен потенциал за глобално ръководство. Ще откликне на всеобщите молби на народите и ще обяви световно покровителство, като провъзгласи образуването на Свещена руска империя. При което за себе си, като общосветовна държава, ще запази единовластието: над оръжието, над държавно-информационния апарат, над военно-научния комплекс, и което е най-важното – над Църквата Христова. (Само не разбрах каква ще е разликата на „Свещената руска империя“ с Царството на Антихриста, при което също има единовластие над оръжието, медиите, военно-научния комплекс и Църквата. Може би разликата е в „добрите намерения“? Имам чувството, че чета бляновете на някой КГБ-ец.)

С времето в състава на Свещената руска империя ще влязат териториите на Северна Америка и Евразия. В Русия от Азия ще влезе: Монголия, част от Китай, до хребета Пържевалски и до Великата китайска стена, Корея, острох Хонсю и Хокайдо от Япония. По-голямата част от населението на Япония, щом стане серия подводни изригвания, ще изчезне във вълните.

В Близкия Изток Русия буквално ще излезе на Индийския океан. Към нея ще минат областите между Черно и Средиземно море, Суецкият канал, Червено и Арабско море, както и нагоре от (река) Инд. В Европа към Русия ще се присъединят исконните славяно-руски земи: част от Турция, България, Югославия, Албания, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Източна Германия (Бавария), Скандинавия, а също – Гърция и Италия под река Арно.

В Северна Америка към Русия ще минат земите над 60-ия градус, а именно: Аляска, част от Канада, Гренландия и Исландия. Православната Църква ще заема господстващо положение. Висшата власт и духовенството ще са изключително във Великорусите. (А бе кажи си направо, че „Великата руска империя“ ще е „Царството Божие на Земята“! То беше изреждане, то беше чудо…) Противящите се ще бъдат изселвани (?!) в пустинни пространства, (изоставени) на милостта Божия. (Много свято, много духовно…) Святата Русия ще се възцари с Христа за хиляда години. Тя няма да се покори на звяра (Антихриста) и ще води народите с жезъл железен. (А, не, благодаря! Аман от руски железа и ботуши…)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

29 коментара за "Православни пророчества за Русия, славянските народи и Антихриста"

 1. P.E.A.C.E.  10.10.2011 г. | 09:43 ч.

  Света Блажена Пелагия Рязанска
  (1966 г.)

  Първото чудо. В Йерусалим от мъртвите ще възкръснат Енох и Илия – на третия ден след убийството им от Антихриста!

  Хм, не предполага ли това, че Енох и Илия ще бъдат преродени в последните времена, убити и ще възкръснат в нетленно тяло?
  Ако това не е така, интересно какво е обяснението на ПЦ? Тези пророци, до сега къде са били? Чака ли са да възкръснат и не са били нито на небето, нито тука?

  И отново, за кой ли път, Богородица ще ни покаже как да постъпим със земята руска.
  Не разбирам култа с Богородица?! Ватикана напоследък много я бута напреде, в Южна Америка също е много на почит. Но пък в Новия Завет, четем много интересни неща:
  47. И някой Му рече: ето, майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да говорят с Тебе.
  48. А Той отговори на оногова, който Му каза това, и рече: коя е майка Ми, и кои са братята Ми?
  49. И като посочи с ръка на учениците Си, рече: ето Моята майка и Моите братя;
  50. защото, който изпълни волята на Моя Отец Небесен, той Ми е брат, и сестра, и майка.

  Този култ с Богородица, не е ли просто изместване на фокуса в грешна посока?

  Иначе това последното „пророчество“ наистина прилича на мечтите на някой от КГБ 🙂

 2. Стопанина  10.10.2011 г. | 10:17 ч.

  Хм, не предполага ли това, че Енох и Илия ще бъдат преродени в последните времена,

  Точно това предполага. От самите думи на Христос се разбира, че учениците му също ще живеят в плът и кръв през Последните времена и ще бъдат подложени на изпитания:

  И когато седеше на Елеонската планина, дойдоха учениците Му при Него насаме и рекоха: кажи ни, кога ще бъде това, и какъв ще е белегът за Твоето пришествие и за свършека на света? А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина. Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има глад, мор и трусове; а всичко това е начало на болки. Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете мразени от всички народи, заради Моето име. (Матей, 24: 3-9)

 3. zaharia  10.10.2011 г. | 15:31 ч.

  Търсенето на компромиси ще е характерното настроение сред хората. Правотата на изповеданието ще изчезне. Хората старателно ще оправдават своето падение, а ласкавото зло ще поддържа това общо настроение. И по този начин в хората ще стане навик да отстъпват от истината, за да търсят компромиса и греха.

  Според мен това пророчество на Свети Йоан Шанхайски вече се е сбъднало. Дали това означава, че и Антихриста вече се е въплътил?

 4. Мислещ  10.10.2011 г. | 23:57 ч.

  Православието в нея ще се възроди и възтержествува. Но това „православие“, което преди е било, вече няма да го бъде. От самия Бог ще бъде поставен силен цар на Престола. Той ще е голям реформатор и ще е със силна Православна вяра. Той ще изрине неверните църковни йерарси, а самият той ще е с открояваща се личност – с чиста, свята душа. Той ще е Божий избранник, послушен Му във всичко.

  Дали, в онези дни и ние ще съумеем да изринем нашите неверните църковни йерарси, и да възродим Православието но не като днешното.

 5. Стопанина  11.10.2011 г. | 00:06 ч.

  @ zaharia

  Винаги може и още… Не се знае за каква крайност на това падение става дума в пророчеството. И по-скоро аз го разбирам, че кулминацията на компромисите и греховете ще е при царуването на Антихриста. Има още накъде да се затъва – още много! Дори не е нужно да имаме окултна опитност, дори не е нужно да четем Щайнер, Дънов и Ванга, за да знаем какво тепърва предстои. Достатъчно е да сме далновидни или просто да имаме въображение.

  Нека само ви напомня, че Щайнер говори как Ариман иска да убеди хората, че са животни и трябва да живеят като животните. Нека го свържа с пророчеството на Ванга, че един ден хората масово ще се чифтосват по улиците като кучетата. И нека уточня, че това и днес става по някои паради, но все още не е масово явление.

  @ Мислещ

  Това е едно от първите неща, които би трябвало да направи „Високия човек“ на Ванга, особено ако иска да въведе ТСО и един от трите члена – духовната система – да функционира нормално. Не го ли направи, все едно да остави организма с астма.

  Правят ли ви впечатление сходствата между пророчествата за Русия и за България?

 6. Мислещ  11.10.2011 г. | 00:12 ч.

  Бел. Стопанина: Само не разбрах каква ще е разликата на „Свещената руска империя“ с Царството на Антихриста, при което също има единовластие над оръжието, медиите, военно-научния комплекс и Църквата. Може би разликата е в „добрите намерения“? Имам чувството, че чета бляновете на някой КГБ-ец.

  Това пророчество, мирише, много мирише на нечистоплътност.

 7. Aha  11.10.2011 г. | 06:35 ч.

  Правят ли ви впечатление сходствата между пророчествата за Русия и за България?

  Аз имам чувството, че се говори за един и същи народ. Да не би това да има някаква връзка с факта, че двата народа се ръководят от едно и също духовно същество с по-висша ейрархия?

 8. Peter  11.10.2011 г. | 10:16 ч.

  Руското православие има две лица, едното е пресвято и преблагочестиво – добре описаното „старчество“ от Достоевски, а другото е милиционерското, кагебисткото – т.е. почти целия църковен клир от архийереи. Преди не много време от Светогорските душепокои бе инспириран, а и реализиран опит за дискредитация на Учителя и Ванга, за което бе писано и в Извора. Наскоро попаднах на един невероятен в нечистоплътността си пасквил, който цели отдръпването на руския народ от популярната и обичана Ванга. http://www.youtube.com/watch?v=pyGrr0dk3qU&feature=related

  Зад филма прозира поръчковост и явна манипулация, която ме кара да мисля, че има подозрителна синхроничност във времето и целите, между дискредитирането на Ванга у нас и в Русия. Дънов не е опасен за руското „православие“ по разбираеми причини, но виж – Ванга е друга работа. Сигурно и това има някаква връзка с факта, че двата народа се ръководят от едно и също духовно същество с по-висша ейрархия… 😉

 9. inranxan  11.10.2011 г. | 10:20 ч.

  zaxaria да мисля че тои е вече тук отдавна….поне от 10тина години мисля че е вплътен…. но и останалите играчи също трябва да са някъде все още зад сцената в готовност …не само лошия…

 10. Dani  11.10.2011 г. | 11:28 ч.

  @Peter
  Дънов не е опасен за руското „православие“ по разбираеми причини, но виж – Ванга е друга работа.

  Може ли да кажеш нещо повече, можеби нямам достатъчно информация и не те разбирам много добре.

 11. Стопанина  11.10.2011 г. | 12:36 ч.

  Мисля, че и аз мога да отговоря. Беинса Дуно има последователи в цяла Европа, в Балтийските бепублики до Русия и дори в Австралия и Канада, но не в самата Русия. И да има, едва ли наброяват и 10% спрямо тези, които познават и уважават Ванга. Може би Ванга е най-прочутата българка в Русия, което я прави и значително по-неприятна за тамошните властолюбци в сравнение с Дънов.

 12. Peter  11.10.2011 г. | 14:40 ч.

  @Dani
  Стопанина e напълно прав в предположението си. Но все пак, няма е съвсем вярно ако кажем, че Учителя няма последователи в Русия. Всъщност в Русия има всякакви последователи на всички възможни духовни и псевдодуховни течения, включително и няколко вида Бели братства.
  През август наминах през лагера на участници в Лятната духовна школа на Седемте езера и дочух реч на рускоезични край палатките, т.е. – със сигурност Беинса Дуно има свои (макар и не много на брой) руски последователи.
  Ако направим един паралел между богомилите и техните духовни наследници (последователите на българското Бяло братство), наричани понякога – новите богомили, ще видим една ясно очертаваща се тенденция – лъчите на извиращата от нашите земи духовност са насочени предимно на запад. Там са хвърлени повечето семена и там се раждат цивилизационни плодове като Реформацията и донякъде Ренесанса. Що се отнася до Русия, то тя върви с около век в духовното си развитието след нас. Учителя казва: „България сега е в своя златен век, а Русия е в края на своя железен век…“, а на руската интелигенция това е добре известно и понякога им е криво, че са приели от нас светлината на християнство, писменост и култура…

  Учителя е по-сложен за възприемане от обичайните църковни догми за руския народ, а сред руската интелигенция са популярни варианти на Бялото братство, под ръководството на Махатмите от Изтока, т.е. учения като „Агни йога“ на сем. Рьорихови, преди тях са попивали теософските мъдрости на мадам Блаватска, а и сега някои поддържат приемствеността чрез хора като Татяна Микушина. Въпросът е много сложен и в него са замесени имената на множество окултисти и духовни лидери от различни националности и времена. Става дума за процес от времето на основаването, разцепването и следисторията на Теософското общество и неговите разклонения. Знаем за разрива на Р. Щайнер с теософите, не толкова известен е факта, че Н. Райнов (като сподвижник на теософите у нас) също бива разочарован по подобен начин, макар че остава в орбитата на Изтока. Темата е много обширна и касае дълга причинно-следствена връзка за пораждането (едни от други) на множество духовни общности и скрити връзки между духовните лидери от цял свят, а свързващата червена нишка минава през много разклонения, чрез по-известни и нетолкова известни на широката аудитория личности: Блаватска, Олкът и Безант, Кришнамурти, Летбитър, Щайнер, Рабиндранат Тагор, Махатма Ганди, Айнщайн, семейство Рьорих и много други. Част от тези големи личности са поддържали много близки връзки и с някои големи българи, а много вероятно и с Беинса Дуно, има данни за кореспонденция между тях, пренасяна от пътуващи ученици. Още има много догадки за отношения между Учителя и Н. Райнов например…
  В целия този низ от личности се вписват съвсем закономерно и имената на някои от по-изявените ученици на Учителя като: художника Борис Георгиев, Михаил Иванов и др., а по друг паралел в горепосочената духовна плетеница от имена и съдби на родна почва се вливат делото и живота на великият бас Борис Христов, на Владимир Димитров – Майстора, на Л. Живкова, а и съвсем закономерно на Ванга. Изключително пъстър духовен калейдоскоп, който всъщност е една съвършена картина, заличаваща границите между етноси и народи, очертаваща силуета на едно бъдещо, облагородено човечество.

  Ванга е много близка и симпатична на руския народ (това е напълно разбираемо), защото в открит вид говори за величието на руската/славянската душа и загатва за великото бъдеще, каквото впрочем и Учителя предрича. Явно в лицето на пророчицата руските църковници виждат сериозна конкуренция за любовта на народа и здраво ревнуват – съответно подливат вода или по-точно обливат с помия образа на мъченицата. При нашите попове е същото положение.

 13. Dani  11.10.2011 г. | 14:59 ч.

  Благодаря! 🙂

 14. Тим  11.10.2011 г. | 18:50 ч.

  Това е едно от първите неща, които би трябвало да направи „Високия човек“ на Ванга, особено ако иска да въведе ТСО и един от трите члена – духовната система – да функционира нормално. Не го ли направи, все едно да остави организма с астма.

  Аз това с изриването не го разбирам. Може примерно да им се спре покровителството и финансирането; може да им се противодейства с едно човеколюбиво и право славно християнство. Но отделно и паралелно, защото сегашното кривославие е сбъркано в самите си основи.

 15. Hristo  11.10.2011 г. | 23:03 ч.

  Учениците на Христа не само ще се родят или по-скоро са родени на Земята сега, но и са имали и други инкарнации с важни или значими мисии. Ето какво разкрива за пророк Илия Рудолф Щайнер.
  http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=35

  П.С. Дънов също споделя че Илия и Йоан Кръстител са една и съща индивидуалност.В Библията“ Ев. Йоан“ като запитват Йоан Предтеча дали той е Илия той отговаря – „не“. От това се явява недоразумение и объркване. Но Дънов казва че с това“ не“ той искал да каже- Не съм аз онзи Илия който избиваше пророците, а нов.

 16. Hristo  11.10.2011 г. | 23:21 ч.

  Ванга има много важна мисия за подготвянето на шестата раса.
  Освен всичко което прави за утешение, пробуждане и напътствие на народа ни, освен много неща които тя е направила и прави, тя има за цел да проправи път на идеите и учението на Бялото Братство в Русия. Понеже импулсът от който ще се роди шестата подраса( а от нея и шестата коренна раса) е даден в България, трябва да се направи път тези идеи да стигнат по-лесно до Русия, защото Русия ще е основният материал от който ще се изгради бъдещата култура.А България ще е двигателят на тези неща. Популярността на Ванга в Русия сега смятам е именно подготовка в нагласата на Руският народ да възприеме идеите на Бялото Братство от България. Заради десетките филми за „Великата Ванга“, както на много места я наричат в Русия много хора гледат на нас като на държава свързана с Духа.

 17. darin  12.10.2011 г. | 05:33 ч.

  „В Европа към Русия ще се присъединят исконните славяно-руски земи: част от Турция, България, Югославия, Албания, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Източна Германия (Бавария), Скандинавия, а също – Гърция и Италия под река Арно.“
  Брей, този последният „пророк“ – Хитлер, Вавилон и Свещената римска империя пасти да ядят…Кога това са били исконни руски земи?

  Много и различни са племената в Русия и възприятието им е различно и до днес.Има още много път да извървят повечето докато се доближат до светите души, които са сред тях

 18. Стопанина  12.10.2011 г. | 09:02 ч.

  @ Hristo

  Едно уточнение към това, което казваш. Защото може някой да скочи на прибързаното заключение, че Щайнер и Дънов твърдят нещо, което по-рано не е било известно. Раннохристиянската книга Pistis Sophia (от втори век сл. Хр., а може и да е по-ранна) съдържа някои беседи на Христос само за учениците Му. Там също се споменава в прав текст, че пророк Илия се е превъплътил в Йоан Кръстител.

 19. Peter  12.10.2011 г. | 10:02 ч.

  Руснаците като цяло, относително неотдавна узнават с изненада, че и днес съществува един по-древен и по-мъдър от тях народ, на който те са духовен правоприемник, а не на Византия. Величието си Русия в голяма степен дължи на оплодяващите духовни сили на най-добрите синове, произлязли някога от нашето племе. Някога ние сме ги „кредитирали“ и в последствие те изплащат задълженията си към нас под една или друга форма (Освобождението от турско иго). И в бъдеще ще ни помагат, за което намекват или в прав текст говорят Учителя и Ванга.
  Българи по род, неведнъж в историята на Матушка Рус са ръководили и градили Руската православна църква: Михаил Болгарин е първият от 8-те български архиереи, които в различни периоди от време оглавяват престола на великоруските митрополити или заемат други митрополитски катедри в Русия. Най-известният и плодоносен от тях е Св. Киприян Българин. Църковниците са наясно с тези факти, но далеч не е било така сред интелигенцията. Едва когато Юрий Венелин издава съчинението си „Старите и сегашни българи в тяхното политическо, народописно, историческо и религиозно отношение спрямо русите“ през 1829 г., руснаците се замислят относно корените на тяхната култура и съвсем лесно узряват като обществено мнение за решението да помогнат на поробените си братя, страдащи под ятагана на агарянците. Наистина, имало е и нечисти политически интереси, като напр. въжделеното още от времето на Екатерина Велика завлядяване на Балканите, като естествен подход, плацдарм към проливите и топлите морета, но Учителя свидетелства на кого всъщност дължи освобождението си българският народ: „Свободата на българите е дадена от Бялото Братство и ако злоупотребят с нея, да му мислят. Щяха да видят българите свобода, ако не беше влязъл Бог в руския цар Александър II и не му беше внушил да освободи България. Манифестът на руския цар за обяване на войната е Словото на Господа за освобождение на България. Така че българите дължат освобождението си първо на Бога, второ – на Бялото Братство, трето – на руския цар и четвърто – на руския народ“.

  Любопитен факт е, че Старата дама (Елена Блаватска) също бива изненадана от факта за древните корени на нашия народ. При преминаване през нашите територии тя събира интересна информация, която публикува в списание „Theosophist“, November 1879. Там четем: „Повече от хиляда години този народ, за който преди последната Руско-турска война знаеха малцина, е бил покръстен в християнството. И въпреки това те ки остават същите езичници, както и по-рано. Ето например как те празнуват Рождеството и Новата Година. И до днес те наричат този празник Сурваки, тъй като той съвпада с празника в чест на древния славянски бог Сурва. В славянскта митология това божество – Сурва – очевидно е идентично на арийското Суря – Слънцето – бога на топлината, плодородието и изобилието. Корените на този празник отиват далеч в дълбините ва вековете, тъй като много преди християнството българите са се покланяли на Сурва и са посвещавали празника на Новата Година на този бог, молейки го да благослови нивите им и да изпрати на тях самите щастие и поцъфтяване. Този обичай е запазен в цялата му езическа сила и макар че във всяка една местност има своите особености, обредите и ритуалите като цяло са едни и същи“.
  http://www.palitrabg.net/3h.htm

  Бъдещите исторически събития ще принудят руснаците да се оттърват от своето високомерие и да се смирят. Едва тогава те ще постигнат истинското си величие, заедно с нас и оцелялите на историческата сцена народи. Както казава великата Ванга: „За България няма бъдеще без Русия“, но всъщност ние сме маята, откоято е заквасена тази култура… На шега може да се каже така – от тях прясно издоеното мляко, а от нас лактус бациликус булгарикус!

  Няма място за омраза между частите на един реално функциониращ духовен ораганизъм, какъвто е българския и руския народ в цялостта си.

 20. P.E.A.C.E.  12.10.2011 г. | 18:32 ч.

  @ Стопанина
  Този текст Pistis Sophia има ли го преведен?
  В нета уж го има на английски. Гностичен текст ли се води?

 21. Стопанина  12.10.2011 г. | 18:39 ч.

  Не знам. Аз съм чел издвадки от английския вариант. Като нищо може да не е преведен изцяло на никой език – всъщност не съм сигурен дали до наши дни е оцелял целият текст. Гностичните книги имат навика да не оцеляват или да идват, след като по тях е играла ножицата.

 22. P.E.A.C.E.  12.10.2011 г. | 18:47 ч.

  Лоши навици имат тези книги 🙂
  А гледам из българският пазар има други гностически произведения – Евангелие от Тома, Юда и т.н. Дали са дезинформация или?

 23. Врабче  28.06.2016 г. | 18:52 ч.

  Трябва да имаме твърда вяра и покорност към Светото Православие и към Христовата Църква,защото ЕДИНСТВЕНО ТЯ ни е съхранила и запазила всички-гърците,грузинците,румънците и най-вече и православните славяни:руснаци,българи,сърби…За жалост имаме много врагове,които искат да ни унищожат по всякакъв начин. Говоря за претопяването на балканските православни народи и славяни със нехристиянски,антихристиянски и анти славянски настроени племена,изроди ,хора,в които няма нищо човешко ( например цигани,турци,албанци,негри,араби и прочие),хора,които са се противили на Светото Православие през вековете,граби ли ,са убивали,изнасилвали,рушали и прочие мерзости са вършили.Хора,у които няма нищо човешко,живи трупове,които си въобразяват че могат да мачкат и това да е без никакви последствия. Хора,които не са се променили през вековете,та камо ли сега.
  Незнам дали хората си имата някаква представа,какво се случва например в Сръбско Косово-православните християни и славяни-сърбите ,са подложени на нечувано мъчение,преследвания,убийства(заради Христовата Вяра),обечестяване на сръбкини,разрушаване на православни храмове,църкви и монастири..И всичко това е под „благословията “ на Западна Европа и Америка,както и с „любезното“ участие на мюсюлманите албанци,турци,араби и прочие паплач.
  В България положението никак не е по-розово:обезлюдени български села,където проклетите цигани безнаказано грабят.убиват,изнасилват,рушат,гарвят се с християнски гробове и църкви.
  Незнам,но единствената ни Надевжа е в Светото Православие и Църква,както и да сме в съюз с Православна и Славянска Русия! Нямаме друг начин!

 24. Петьо  28.06.2016 г. | 20:08 ч.

  Поне си разделило православната църква от Христовата, Може и да има надежда…

 25. Стопанина  28.06.2016 г. | 20:35 ч.

  Петьо, обръщението в среден род ме разсмя. :mrgreen:

 26. Врабче  28.06.2016 г. | 21:16 ч.

  Петьо,много ПРОСТ човек си. Православната Църква е САМАТА Христова Църква.Другото е пародия

 27. Стопанина  28.06.2016 г. | 21:22 ч.

  Сбъркал си мястото за тази риторика. Иди си с добро в dveri.bg или pravoslavieto.com.

  Тук „православната Църква“ и „православна Русия“ се разглеждат като сатанински креатури и карикатури. Айде, върви си по пътя со здраве. Ако се сетиш, може да се извиниш на Петьо, преди да отпътуваш.

 28. Врабче  28.06.2016 г. | 21:25 ч.

  Нямам никакво намерение да се изивнявам на който и да е било. Жалко за вас.

 29. Петьо  28.06.2016 г. | 21:54 ч.

  По-добре прост(о) човек, отколкото „православно“ врабче.

  Иначе си право, друго си е пародията на представянето на православната църква като за самата Христова Църква. И с такова отношение към ближния, било той циганин, турчин и прочие, пародията е пълна!

  Да мируват к(р)отките…. 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.