По света и у нас: Възпоминания за наборната военна служба

По света…

Американски законотворец предупреждава, че силното орязване на военния бюджет може да накара властите в Съединените щати да се откажат от доброволната военна служба и да върнат наборната войска. Републиканецът Бък Маккион, който членува и в Комисията за надзор на въоръжените сили, в понеделник каза за новинарска емисия на телевизия FOX, че законотворците трябва да разберат:

„(Запазването на бюджета) означава поддържането на доброволна военна сила. Искаме ли да възвърнем наборната служба? Някои от съкращенията в бюджета, за които говорим, ще засегнат 200 хиляди души в нашата армия.“

Маккион потвърди думите си и във вторник в изказване за в. „Уошингтън Поуст“.

…И у нас:

Искат референдум за връщане на наборната служба. Премахването на наборната военна служба е несвоевременно, национално предателство и най-голямата политическа грешка на прехода, смятат от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Да започне обсъждане на идеята за възстановяване под някаква форма на наборната военна служба. За това настояват от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

От организацията предлагат този въпрос да бъде поставен на национален референдум. В писмо председателят на съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев, посочва, че поводът да постави този въпрос на вниманието на обществото е разработеният от Министерството на отбраната и е предоставен за предложения проект на закона за резерва на Въоръжените сили.

Военноинвалидите определят премахването на наборната военна служба като несвоевременно и „национално предателство и най-голямата политическа грешка“ на прехода. Според тях това е довело до проблеми в родолюбивото възпитание на българина и конкретно до изпускане на възможността за изграждане на подготвен резерв за Въоръжените сили.“

Може би „случайно“ по същото време, когато някои „патриотични“ среди решиха да връщат наборната служба, у нас се появи и пропагандното откровение, че:

„Отмяната на задължителната военна служба се оказва сериозен проблем пред оплодителната способност на мъжете, съобщи БНТ. Това парадоксално твърдение се обяснява с обстоятелството, че наборните комисии са успявали да хванат навреме някои здравословни проблеми при момчетата. Нещо, което сега няма кой да прави.“ Източник: Mediapool

* * *

Коментар от Стопанина: Няма да разглеждам американската идея за наборната служа, която периодично се появява там като средство да се постигат едни или други икономически и политически цели. Рудолф Щайнер го е казал ясно: „Има (едни окултни) братства – а тези братства винаги влияят на общественото мнение, като разпространяват това-онова, за да смущават хората…“

И тъй като от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите искат да „започне обсъждане на идеята за възстановяване под някаква форма на наборната военна служба“, започвам с обсъждането. Смятам, че наборната служба основателно е наричана и наборно робство. Ако от Съюза на милитаристите и „патриотите“ не смятат така, предлагам да обсъдим следната идея: Ако се върне наборната служба за младите мъже, тези, които дават тази идея, е редно да са първите, които ще дадат личен пример. Не само с думи или чрез „патриотични“ проповеди, а чрез дела. Как?

Предлагам членовете на Съюза и разните политици, които периодично повдигат същия въпрос, да служат няколко месеца на родината и народа си – на казармен режим, срещу символично заплащане и на място, което ще варира според моментните нужди на обществото. Казват, че на чужд гръб и сто тояги са малко. Много държа да разбера дали проповедниците на наборната служба ще са толкова отворени към собствената си идея, ако тя засяга и тяхната свобода. Или ще се окаже, че просто някои хора искат да се разпореждат с чуждите съдбини и да вменяват собствените си възгледи за „патриотизъм“ на други хора.

Моето мнение е, че отмяната на наборната военна служба е сред малкото човеколюбиви решения, взети в т.нар. Преход, а идеята за нейното връщане е проява на атавизъм и мракобесие; опит за догонване на социалните недомислици и политпросветната тирания в държави с блестящи постижения в тази сфера – например Русия и Китай. И друго: С нетърпение очаквам в дискусията за връщане на наборната служба да се включи БПЦ. Учудвам се, че „патриотичните“ структури на тази пропагандна институция пропуснаха златната възможност да се изкажат в полза на къпането на наборни войници със светена водица по Гергьовден.

Самият факт, че искането за дискусия и референдум идва от военноинвалиди, е достатъчно притеснителен. Какво искат тези инвалиди? Всички млади мъже да станат инвалиди, докато са лишени от свобода, докато служат някъде си – на място и по начин, който не са избирали сами – докато ги командват индивиди със съмнителни морални и патриотични качества? Това ли е патриотизъм? За какво възпитание изобщо става дума, когато е факт, че простотията в казармата всъщност отблъскваше и евентуално ще отдалечава младите от каквато и да било съпричастност към държавните власти и обществото – същото това общество, което хипотетично чрез един референдум ще ги лиши от индивидуална свобода и инициатива да разполагат с живота си.

Не, почитаеми „патриоти“, не можете да разполагате с физическата сила и със силата на духа на други хора. Това време мина. И един референдум няма да го върне – напротив, само ще се харчат пари за едни предизвестени резултати. Времето на подкупите за отлагане или освобождаване от наборна служба трябва да си останат в миналото. Ясно е, че на някои среди много им се иска евтина робска работна сила и възкресяване на системата за индоктринирането на мъжете в ариманичния дух на задълженията, заповедите, авторитетите и подчинението на властта. Но много искате!

Аз пък искам да изтрезнеете, да подредите мислите си в ред и дадете повод на хората за основателен, а не вменяван патриотизъм. Искам да не се държите като типичните Айнщайнови идиоти, които вярват, че като опитват нещо отново и отново и отново, ще дойдат различни резултати. Не, с връщането на наборната служба няма да дойде нищо качествено ново. Проблеми с патриотизма и от друго естество имаше и когато тази служба беше задължителна. Следователно, корените на проблемите са на друго място – място, което е тотално непознато и на военноинвалиди, и на мракобесниците сред законотворците, които не търсят патриоти, а роби. Роби за няколко месеца или година – но все пак роби.

Една картинка заменя 1000 думи:
Ляво: Пазар за роби в Рим | Дясно: Пазар за роби в армията

С това слагам и край на дискусията. Бъдете така щадящи да не занимавате народа с възпоминания от миналото. И работете не за безсмислени референдуми, а работете върху себе си – върху мисленето и представите си. След като се очовечите, хората ще върнат вярата си във вас и ще ви съдействат доброволно. Защото благородният патриотизъм живее в повечето хора от народа и не се нуждае от вашето „възпитание“. Този патриотизъм на хората ще се прояви и без покана, след като възпитате себе си в духа на родолюбието – духа на уважение към индивидуалната свобода.

Само свободният човек, включително от илюзорни представи и атавистични блянове, може да е истински полезен за родината и ближните си. А вие, почитаеми властолюбци, сте роби на илюзии и нисък морал. Ще цитирам една древна философска мисъл от римско време, която e цитирана и в блестящата книга „ЦРУ – Машина за убийства“ от Кей Джун Колбърт:

„Мечтата на роба не е да бъде свободен. Неговата мечта е да има свои роби.“

Размишлявайте върху това.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "По света и у нас: Възпоминания за наборната военна служба"

 1. zaharia  24.09.2011 г. | 01:22 ч.

  Какво искат тези инвалиди? Всички млади мъже да станат инвалиди…

  Няма как да не се съглася с тези думи. Познавам двама млади мъже, които останаха инвалиди за цял живот, точно в казармата, докато отбиваха задължителната си военна служба.:-(

 2. zaharia  24.09.2011 г. | 01:47 ч.

  http://vbox7.com/play:699ac0d7

 3. Viktor  26.09.2011 г. | 12:11 ч.

  мисля си,че се готват за война

 4. Мислещ  27.09.2011 г. | 18:51 ч.

  Случайно или не, но попаднах на тази анкета, Одобрявате ли идеята за военно обучение в училище?.

  Личното ми мнение се покрива с предпоследните 2 отговора на анкетата, а именно:

  Не, не одобрявам оръжията и всичко, свързано с тях.
  18.8%

  Не, такива часове са загуба на време.
  13.1%

 5. Мислещ  27.09.2011 г. | 19:20 ч.

  Това е линк към анкетата.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.