Рон Пол: Свободата е по-важна от илюзията за сигурност

Наскорошните случаи на насилие в Норвегия и Лондон ни накараха основателно да се почувстваме застрашени и в нашата страна – мнозина се опасяват, че влошаващото се икономическо положение ще предизвика насилие и размирици в американските градове. Затова Конгресът трябва да смята икономиката за основен приоритет и обект на националната сигурност. Ако не въведем ред в икономиката с цел да постигнем икономически растеж, гражданското общество ще продължи да се разпада.

Първият урок, който всеки американец трябва да научи във връзка с тези случаи на насилие (в другите държави) е, че държавата не може да ни защити. Няма значение колко закони ще пишем. Няма значение и колко полицаи или федерални агенти ще изпратим на улицата. Отдадените на своята кауза индивиди или групи все така ще могат да нанасят големи щети. Както в Норвегия, така и в Англия, има строги закони за оръжието, а специално Лондон разполага с охранителни камери на почти всички обществени места. Но законите и шпионските камери са безполезни пред анархията на тълпите или побърканите масови убийци. Само отделните лица, намиращи се на (проблемното) място, могат да предотвратят трагедиите или поне да ги ограничат. И трябва да помним, че кражбите, умишлените палежи и унищожаването на чуждо имущество не бяха единствените криминални действия в Лондон – бяха атакувани невинни наблюдатели, като някои от тях бяха убити. В такива случаи упражняването на сила за самозащита щеше да е напълно оправдана.

Може би единственото добро, което може да дойде като извод от тези ужасни събития, е да си  припомним, че ние, отделните хора, сме отговорни за собствената си сигурност и тази на нашите близки. Това означава, откровено казано, че трябва да притежаваме законни огнестрелни оръжия и да ги използваме, за да предотвратим криминалните атаки срещу домовете ни и хората в нашето обкръжение. Абсурдно е да се мисли, че полицията или държавните агенти могат да охраняват 310 милиона американци във всяка минута от денонощието.

Нашите медии и много държавни служители обаче научиха американците да гледат на властите като на защитник и решение за всеки проблем. Каквото и неприятно събитие да се случи, особено ако стане водеща новинарска тема, хората веднага започват да настояват „държавата да направи нещо“. Този импулс почти винаги води до приемането на лоши закони, до вкарването ни в повече дългове, както и до загубата на свобода. Това е в пълно противоречие с най-добрите американски традиции човек да разчита на себе си и на собствената си инициатива.

Наистина ли искаме да живеем в свят на полицейски контролни пунктове, охранителни камери и детектори за метал? Искаме ли да вкарваме в затвора всеки разтревожен и отчужден човек, който на моменти фантазира за насилие? Наистина ли вярваме, че държавата може да ни даде пълна сигурност? И можем ли да приемем, че свободата е по-важна от илюзорната сигурност, обещавана от държавата?

Свободата не се определя по сигурността. Свободата се определя по това, дали гражданите могат да живеят без намеса от държавата, освен когато проявяват насилие или мамят останалите. Държавата не може да създаде свят без рискове, а и да можеше – нямаше да ни хареса да живеем на едно такова фантастично място. Само тоталитарното общество може да издига абсолютната сигурност за значим идеал, защото това ще изисква пълен контрол върху живота на всеки гражданин. Свободата има смисъл само ако все още вярваме в нея, когато се случват ужасни неща и те се покриват с илюзорната сигурност на държавата.

Автор: Рон Пол (американски конгресмен и настоящ кандидат-президент)

* * *

Коментар от Стопанина: Изключително харесвам Рон Пол. И заради ерудицията му, и заради неподправената му загриженост за благосъстоянието на американците (но и на всички онези народи, които са изпитали на гърба си военната машина на САЩ); заради дълбокото му недоверие към „Федералния“ резерв… Ако щете, и заради слуховете, че е един от онова тайно общество, което преди много години е организирало САЩ и е написало тамошната Конституция.

За мен няма съмнение, че е най-достойният сред кандидат-президентите на САЩ. До това становище са стигнали и всички изявени и популярни „конспиративни теоретици“ оттатък Атлантика, които сега призовават привържениците си да гласуват за този кандидат.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Рон Пол: Свободата е по-важна от илюзията за сигурност"

 1. Миро  24.08.2011 г. | 01:13 ч.

  би ли обяснил какво е тричленния социален организъм?

 2. Мартин  24.08.2011 г. | 01:19 ч.

  съжалявам,че поствам тук Стопанино. Отдавна следя статиите ти и мисля,че това ще ти се стори интересно. http://vbox7.com/play:bbc6da0978 . Мисля,че е прекалено наивно да смятаме това за „печата“, но подбудата със сигурност идва от същото място.

 3. Cин на бедна вдовица  24.08.2011 г. | 05:07 ч.

  Много добре написан материал,поздравявам ви Стопанино,well done.

  P.S Jon Huntsman може да бъде голямата изненада,ще бъде жалко..моят избор е Рон Пол

 4. веско  24.08.2011 г. | 15:43 ч.

  „Който дава(предава) свободата си за сигорност,ще загуби и двете“
  (Томас Джеферсан)

 5. inranxan  25.08.2011 г. | 10:24 ч.

  имали сме един девиз СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ ….. сигурността не е била в сметките на дедите ни при оформяне на този девиз….

 6. Стопанина  25.08.2011 г. | 10:26 ч.

  Е, имали сме и деди, които са гледали да се осигуряват и подсигуряват – при турците, при гърците, при руснаците, от по-заможните си сънародници – при когото и да било. Във всеки народ винаги има сили на действие и противодействие.

 7. Припомням  27.08.2011 г. | 15:26 ч.

  Във Флорида всеки има право да държи оръжие в дома си.Когато това оръжие се изнася от дома,ако е пушка,задължително е да се сложи в багажника на колата.Ако е пистолет – трябва да бъде в жабката.
  В щата Аризона си свободен да си купиш каквото искаш оръжие,можеш да го носиш навсякъде,единственото условие е на обществено място да си държиш оръжието така,че всички да виждат,че си въоръжен.Това със сигурност има много по-възпиращ ефект от който и да било закон.

 8. веско  28.08.2011 г. | 05:14 ч.

  Хората могат да си купят пистолет даже и във България,но да си купиш самолетоносач не можиш даже и да си извън земен.
  Въпроса е ,кой е по добре въоръжен простия Амереканец или Вавелонския-Ромоно-Британския-Амереканския -Световен и хитър днес Император
  Последното чудовиште самолетоносач,плавашт остров,със атомно оръжие за масово унищожение носи името на Буш-старши.
  Забрави оръжията спасявай духа, SOS..-.–..

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.