Бунтът на несретниците и падението на културата

Безредиците, които заляха Лондон и други големи градове във Великобритания, са следствие от културната болест, която поощрява насилието и разрухата, като в крайна сметка обслужва само управляващия елит. Същият този елит, който цели да заличи средната класа, като манипулира хората да настояват за собственото си поробване.

Нека започна с това, че всеки, който истински вярва, че бунтовниците палят и грабят, за да протестират, водени от искрена и съзнателна загриженост, е затънал в дълбока заблуда. Главната героиня в един клип на BBC беше пияна тинейджърка, която обясняваше колко е забавно да се занимаваш с необуздано насилие и кражби. А като опитаха да оправдаят пошлите и идиотските си действия, още няколко момичета започнаха да дърдорят за „правителството… консервативните и разни такива… тъй де, отде да ги знаем“. Запитани защо атакуват съгражданите си и сградите в родните си квартали, те ни смаяха с отговора: „За всичко са виновни богатите, хората, дето имат бизнеси – всичко това е заради богаташите.“

Тези бизнеси на „богаташи“ включват едно семейно магазинче за мебели в Кройдън, което е оцеляло през двете световни войни, но сега беше опожарено до основи; благотворително бюро, което набира средства за възрастните; център за спасяване на котки. Става дума предимно за частни домове и магазинчета – все малки търговски обекти, собственост на обикновени хора, които са твърде далеч от определението „богаташи“.

Да се твърди, че тези враждебно настроени младежи са предните редици на някакво организирано революционно движение – това е пълна нелепост. Ако тези действия наистина бяха насочени срещу политическия и икономическия елит, защо тогава тълпите не се насочват към „Даунинг Стрийт“, към Парламента или към Бъкингамския дворец, които са реалните щабове на виновниците за икономическото безумие във Великобритания? Защо, вместо това, щурмуват кварталните магазини за маратонки, мобилни телефони, алкохол и цигари? Тъй наречените бунтовници се състоят преобладаващо от нихилистични, агресивни, повърхностни и интелектуално кастрирани младежи – олицетворението на термина „загниваща Британия“.

Това, което се случва, наподобява долнопробен филм за зомбита – бунт на идиотите. Чумата тръгна от Тотенхам. Бързо се разпространи и в други части на Лондон, а скоро шайките безделници плъзнаха из цялата страна. Но тези зомбита не търсят акъла си – те търсят и завличат маркови спортни дрехи, 40-инчови телевизори и iPad-ове. Полицията стои настрана и гледа. Ужасените жители приветстват военните по улиците, одобряват идеите за военно положение и за повече видео наблюдение, както и за повече контрол над живота им. Много ви благодаря, идиоти.

Причината за погромите не може да се оправдае с каквото и да било политическо недоволство. Причината е болната култура, поощрявана от мултинационални корпорации и идолопоклонничеството на  развлекателна индустрия, която промива мозъците на младите – вменява им непременно да копнеят по жизнен стандарт, който малцина от тях могат да си позволят. Социалната деградация на младите е логично следствие от постоянната и изобилна демонизация на подрастващите чрез развращаващото влияние на разни „герои“ – празноглави футболисти и дрогирани музиканти. Поведението на такива хора оставя впечатление у младите, че животът означава да си постоянно напушен и увлечен по аморални сексуални завоевания, както и че мъжеството се изразява в безсмислена проява на животинска агресия.

Рап звездите на MTV, филмите и видеоигрите обучиха цяло едно поколение на деца от бедни семейства да израстват като гангстери, тътрещи се из града със смъкнати дънки и на тълпи, плашещи хората. Шопинг манията е друг виновник. Децата от семейства, живеещи на социални помощи, тънат в лишения и не могат да си позволят айподи и лаптопи – продукти, за които постоянно се твърди, че трябва да притежаваме, ако искаме да бъдем приети от нашите връстници. Затова мародерстването и кражбите са възможност, която не е за изпускане. Както писа Guardian тези дни, „някога ни оценяваха според това, което правим, а сега ни преценяват според това, което купуваме. Големите магазини са част от бизнеса, за който е важно да изкушава хората, затова не е изненадващо, че хората ненадейно получават шанса да нахлуят в тези магазини и да изнесат всичко.“

Тази армия от несретници успешно се използва срещу болшинството хора, които допълнително се травматизират от преекспонирането на темата в медиите и с широки обятия приветстват идеите за военно положение, повече наблюдение, ограничения на свободите и изобщо всичко, което е необходимо „за да ни даде сигурност“. Но ако има нещо, което стана ясно през последните няколко вечери, то е, че полицията и властите не могат да ни осигурят спокойствие. Почти всеки свидетел на безредиците описваше насилието и кражбите, като отбелязваше, че полицаите стоят настрана, без да се намесват.

Управляващият елит печели, когато допуска разпространение на хаоса, защото това кара повечето хора да настояват все по-остро за всевъзможни крайни мерки. Сега Парламентът беше свикан, за да гласува въвеждането на още по-строги закони и разпоредби – такива, които, ако бъдат приети, ще се отразят негативно на гражданите, почитащи законите, а не на тези, които нехаят за тях. Това е начинът, по който обикновено манипулират средната класа, за да я принудят да поддържа и дори да изисква установяването на полицейска държава. А от такава държава страда именно самата средна класа. Това е и чудесен пример как се прави дирижиран натиск отдолу – пускат се безделниците да мародерстват – след което идва и кризата, която дава повод за натиск отгоре – смачкване на всички с железния юмрук на властта.

Изправени сме необходимостта да се пробудим и да разберем начините, чрез които елитът ни насъсква едни срещу други – например с безсмислени размирици, като тези от последните няколко нощи. Такава анархия създава идеалния претекст за управляващата прослойка да впива още повече зъбите си и да разширява властта си в името на нашата сигурност и благосъстояние.

Автор: Пол Джоузеф Уотсън

Източник: Prison Planet

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

5 коментара за "Бунтът на несретниците и падението на културата"

 1. Aha  10.08.2011 г. | 21:41 ч.

  На тази ноша „придобивка“ тепърва ще се „радват“ в така наречения западен цивилизационен свят. Представете си какво ще стане, когато хората там живеещи от социални помощи бъдат „сюрпризирани“, че те вече няма да ги има. И как да ги има като Италия има да връща 1 трилион евро, Испания половин трилион, Гърция 350 милиарда, САЩ 13 трилиона (какви цифри само, не мога да ги побера в ума си). А те не са никак малко като процент. Представете си какво ще стане когато се урежат повечето социални придобивки. Страяно е да си го помислим. Тези хора не могат да правят нищо друго освен да чакат подаяния, да ядат, пият на готово и никаква производителност, никаква креативност. Това се случва днес в Англия и то е масово. Хората не могат да работят и не знаят как. Завършваш MBA и ставаш продавач на въздух, консултант как се продава въздух. Е все някога този балон ще се спука. Жалко за свестните хора там, познавам такива.

 2. Стопанина  10.08.2011 г. | 23:04 ч.

  Уотсън ме разочарова с тази статия. Сериозната част е за използването на „полезни идиоти“ за постигане на подмолни цели. Но това с културата, която създавала „полезните идиоти“, е повърхностно. А кой създава културата и кой прави така, че хората да създават подобна култура? За нас е ясно – Духовете на мрака. Но някои хора предпочитат да се задоволяват с вдигане на мерника към рап звездите от MTV и международните корпорации.

 3. ARRI  10.08.2011 г. | 23:18 ч.

  Според мен, статията е за широката публика, а не за нас. Ясно е, че това, което се случва е строго режисирано. Като мултикултуризма. Ама кой се вързал, вързал се. А те се връзват. Ей го вчера например, “конспиратора“ мур, призовава, обама да арестува тези, които понижиха кредитния рейтинг на САЩ, понеже се сринало доверието в държавата . Цирк Балкански е всичко, ама карай, шоуто за пред мат’ряла да върви…… Ся очаквам и а.сджоунс да го подкрепи …… отборна игра, все пак…..

 4. sharkipe  11.08.2011 г. | 07:13 ч.

  Тук поддържам автора че е въпрос И НА насаждането на поведенчески и житейски типаж но,Защо има криза само в държавите от „първия свят“? Защо няма криза в Лаос, Монголия, Еквадор и десетки други? Може ли да бъде защото ние живеем прекалено луксозно спрямо това което произвеждаме? Или защото харчим постоянно пари които не сме изработили още? Оли въобще заради днешната мания да се харчат пари „за удоволствие“? Има едно прекрасно определение за: Що е то кредитна карта – Да си накупи човек вещи които не му трябват с пари които няма за да се харесва на хора за които не му пука!!!

 5. веско  14.08.2011 г. | 05:33 ч.

  Това което казва автора е самата истина.Руски КГБ агент казва,ако само за 15-20г.(време за един човек да израсне и образова)ние учим и образоваме ,само едно поколение,то тези хора започват да следват нашите команди,нашите заблуди,тези хора които са минали през нашите у-ща и институти ,вече не могат да видят истината,колкото и да им говориш,колкото и да им казваш ,че това е грешно ,Те няма да ти повярват.Тези хора веднъж преели лъжата за истина,ще разберат че са бели лъгани, когато е твърде късно.Този процес на човешкия мозък е напълно безвъзвратен,необходими са нови 20г.учене във обратното на лъжата,истината.Аз питам,какво ще стане със човек,който и бил лъган хиляди години.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.