Конспирациите като факти и част от ежедневието

(Преводен материал)

И преди съм давал определението, че „теория на конспирацията“ е термин, който се използва за всички факти, анализи или истини, които са политически, идеологически или емоционално неприемливи. В тази статия ще посоча колко чести всъщност са конспирациите (заговорите). Не всяко събитие може да се обясни с конспирация, но конспирациите се случват всеки ден. Затова е парадоксално, че терминът конспиративна теория е станал синоним на нещо невероятно.

Конспирациите обикновено се използват за прокарването на дадени планове. В юлския брой на American Rifleman, издание на американската Национална агенция по оръжията, вицепрезидентът на тази организация – Уейн Лапиер, описва едно разследване на Конгреса, ръководено от сенатор Чарлс Грасли и депутата Даръл Иса. Разследването е върху заговора между Министерството на правосъдието (DOJ) и Бюрото за контрол на алкохола, цигарите, оръжията и експлозивите (BATFE) – планът е да се продължи тайното пласиране на оръжие през границата с Мексико и пушките да се продават на мексикански престъпници, а за последствията да бъдат обвинявани американските търговци на оръжие и да бъдат упражнявани съответните контролни мерки върху този бизнес.

Лапиер пише:

„Благодарение на федералните агенти, които осигуриха доказателства за операцията с незаконното пласиране на оръжието, тази спонсорирана от властите престъпна конспирация беше изобличена. Ерик Холдър, министър на правосъдието, оглавяваше покриването на заговора в цялата администрация, включваща и арогантно пренебрегване на конституционните права на Конгреса. Той пречеше на всички опити да се достигне до истината. Неговите раболепни служители изискваха от другите федерални, знаещи за измамата с оръжията, да отказват сътрудничество с агентите на Конгреса. (Трябва да съборим тази защитна стена от лъжи.)“

Много американци ще определят тази изобличена конспирация като трудна за вярване. Федералната агенция BATFE и Министерството на правосъдието са доставяли оръжия на мексиканските наркокартели, за да създадат „доказателства“, че американските търговци работят с мексиканските мафиоти. Целта на тази държавна конспирация е налагането на плана за контрол на оръжието в страната.

Депутат Иса отправи предупреждение към министър Ерик Холдър заради неговото възпрепятстване на разследванията: „Ние не се занимаваме с кокошкарски престъпления, г-н Министър. Ние разследваме вас.“ Най-вероятният резултат ще е, че Грасли и Иса ще пострадат при злополуки или ще им бъдат повдигнати обвинения за сексуални престъпления.

Конспирациите имат огромна роля в икономическия живот. Например Goldman Sachs, една от фирмите на Уол Стрийт, стана скандално известна задето едновременно е обезценявала финансови документи, но ги е продавала на клиентите си като ценни инвестиции. Сегашното финансово спасяване на държави в ЕС е конспирация за приватизирането на частния сектор. Икономическите конспирации идват една след друга и повечето от тях са успешни. NAFTA е заговор срещу американската средна класа – това важи и за работните визи H-1B и L-1. Глобализмът е конспирация срещу работните места в западния свят. Обвиненията в сексуален тормоз срещу Доминик Строс-Кан също може да се окажат конспирация. Според „Ню Йорк Таймс“ хотелската служителка има банкови сметки в четири щата, като някой захранва тези сметки с хиляди долари.

Понякога държавните власти са готови да убият много от своите граждани, за да прокарат даден план. Такъв е например случаят с Операция Нортудс (Operation Northwoods) – план на американските военни и ръководството на ЦРУ за извършването на терористични акции, за които да бъдат обвинявани други лица. Разрешението за тази операция е подписано от генерал Лаймън Лемницър. Сред плановете на ЦРУ и тайните служби са били такива, като стрелбата по американци из улиците в Маями и Вашингтон, отвличането и взривяването на самолети, атакуването и потопяването на кораби с кубински бежанци и фабрикуването на доказателства, че всички тези злодеяния са извършени от (Фидел) Кастро. Идеята на военните и ЦРУ просто е била да предизвикат масов страх и омраза в Америка, които да бъдат използвани в подкрепа на военна операция за смяната на Кастро в Куба.

Някои читатели със сигурност ще кажат, че това е конспиративна теория, но нека е ясно, че някога тайната Операция Нортудс беше разсекретена на 18 ноември 1997 г. от Комисията по разследване на атентата срещу Джон Ф. Кенеди. Когато през 1962 г. предлагат на Кенеди да одобри проекта за Операция Нортудс, той го отхвърля и отстранява Лемницър от върховния пост в армията. Дори Wikipedia подробно цитира намеренията (на американските власти) да извършват терористични актове и да ги приписват на други. Тези, които нямат доверие на Wikipedia, могат да си набавят копие на плановете от Националния архив.

Когато говоря и пред високо ерудирани хора за Операция Нортудс, те реагират с недоверие – което показва, че даже конспирациите, признати от самото правителство на САЩ, остават защитени от предразсъдъците. При това 50 години, след като са станали, и 14 години, след като са били разсекретени от властите.

Един пример за конспирация, която е доказана, но не е официално призната, е нападението на Израел над кораба USS Liberty през 1967 г. Капитан Уорд Бостън – един от двамата военачалници във военноморските сили, натоварени да прикрият атаката, без да я разследват – разкри заговора на президента Джонсън и администрациите след него да определят нападението като грешка заради пропознат враг, а не като умишлена и целенасочена атака. Комисията, ръководена от адмирал Том Мурър, бивш главнокомандващ на военноморските сили и председател на военното министерство, доказа безусловно, че израелската атака, която нанесе сериозни щети и взе жертви сред нашите войници, е умишлено нападение. И все пак американските власти отказват да признаят конспирацията, а повечето американци дори не знаят за нея.

Даже събитието, което американците честват на 4 юли всяка година, е конспирация. Това събитие е определяно именно с думата „заговор“ от британското правителство и от американските колонисти, които са останали верни на Крал Джордж. Ако не вярваме в конспирации, защо празнуваме една от тях на 4 юли?

* * *

Автор: Пол Крейг Робъртс (Д-р Пол Крейг Робъртс е бащата на Рейгъномиката – икономическата политика, водена от щатския президент Роналд Рейгън – и бивш главен икономист в Министерството на финансите на САЩ. Той води рубрика в The Wall Street Journal и е работил като редактор за това издание. Последната книга на д-р Робъртс се казва „Как пропадна икономиката: Войната на световете“. В нея той описва причините за икономическия и всякакъв упадък на родината си.)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "Конспирациите като факти и част от ежедневието"

 1. Leo  21.07.2011 г. | 20:52 ч.

  Ето още един хубав материал относно теориите на конспирацията:

  Теория на конспирацията

 2. P.E.A.C.E.  22.07.2011 г. | 18:49 ч.

  Пол Крейг Робъртс е участник, но в никакъв случай не е „баща“ на рейгъномиката. Пък тя колко е „успешна“ е друга тема 🙂
  Във всеки случай за мен Рейгън е бил от Тъмната ложа. Иначе този човечец който ги пише тези неща, може да се е разкаял – дано.

 3. Балинов  24.07.2011 г. | 14:46 ч.

  чудна статия. Ако има някой да добави и други подобни примери.Че често се налага да се вадят козове от ръкава ,когато решиш да поспориш с някой иначе схватлив, но бос точно в това направление. (Иначе с останалите е безсмислено, тяхната версия не подлежи на ъпдейт 🙂 )

 4. Караджов  25.07.2011 г. | 23:06 ч.

  Най-голямата лаборатория за производство на ЛСД е организирана под крилото на Drug Enforcement Administration, за да могат да я разкрият и да отчетат успех:
  http://www.viceland.com/int/v18n5/htdocs/life-is-a-cosmic-giggle-803.php

 5. Гошко  26.07.2011 г. | 21:15 ч.

  Балинов:

  удна статия. Ако има някой да добави и други подобни примери.

  Естествено, че ще има още такива статии, Балинов, но вземи попрочети малко и от Беседите на Учителя.

 6. Балинов  30.07.2011 г. | 09:42 ч.

  И Учителят ли , казваш, е писал за конспирациите като факти ? Не знаех..

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.