Медицина от чешмата – елементът литий в услуга на мрака

(Преводен материал с коментари)

Литият – десетилетия наред той беше стандартното средство за лечение на най-обезпокоителните умствени заболявания: мания, шизофрения и дълбока депресия. А сега същият този литий – третият елемент от периодичната таблица и важна съставка в почвата, океаните и всички живи организми – е смятан от някои експерти за следващия флуорид: добавка към питейната вода, която ще има терапевтичен потенциал и ще бъде поглъщана от милиони всеки път, когато пият от чешмата. Това една предизвикателна перспектива, за която изследователите са убедени, че ще намали случаите на самоубийства, престъпленията, свързани с насилие, както и употребата на тежки наркотици.

Идеята си проправи път още през 2009 г., когато учените установиха, че в 18 от общините на Япония, където природните нива на литий са по-високи от обичайните, се отчитат значително по-малко самоубийства. В едно последвало проучване, публикувано този месец в „Британски журнал по психиатрия“, се твърди, че подобни са и резултатите във всички 99 области на Австрия, отчетени в продължение на пет години – там, където има повече съдържание на литий във водоизточниците, самоубийствата са между 4 и 16 процента по-малко.

Джейкъб Епъл, психиатър и експерт по биоетика към болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк, казва:

„Що се отнася до емпиричните данни, връзката между лития във водата и случаите на самоубийство става общоприета. Изследванията, анализирани от човек с научна подготовка, са недвусмислени – дори някак зашеметяващи.“

Не всички обаче са изненадани от начините, по които литият въздейства на умственото състояние. Векове наред хората по целия свят са се стичали да пият вода от тъй наречените „чудодейни извори“ – водоеми или потоци, известни със своя успокояващ ефект. Днес учените знаят, че много от тези места, включително един извор до град Чери Вали, щата Ню Йорк, съдържат необичайно високи нива на литий.

Сю Милър, историк от Чери Вали, разказва местни легенди за подземния извор, в който съдържанието на литий достига 1 процент:

„През 1800-те години много хора от околността са наричали извора с името Щастлива вода. Веднъж седмично са си наливали по един галон от него, може би като лечебно средство.“

Д-р Герхард Шрауцер през целия си живот е имал преклонение към лития, както и личен и професионален интерес към него. В родния му град Франценсбад, Чехословакия, се намира един от чудодейните извори, за който се твърди, че регулира темпераментите, в частност тези на жените. През 1989 г. Шрауцер публикува първия си доклад, в който посочва връзката между лития в обществената водоснабдителна система и зловредното поведение, включително самоубийствата, престъпленията от битов характер и изнасилванията. Изследвал е и 27 общини на Тексас в течение на 10 години, като открива тясна зависимост между нивата на литий в чешмяната вода и тези на споменатите типове зловредно поведение.

Макар да смята откритието си за много важно по въпросите за общественото здраве, Шрауцер често е упрекван за идеята му да прилага своето лечение за всички социални болежки. Той – вече 80-годишен и пенсиониран професор към Калифорнийския университет – казва:

„Хората са убедени, че се опитвам да налагам масов психологически контрол. Те си нямат представа за действията на лития и за какво искат да го използват учените. Винаги е имало такива опасения, има и сега. Просто казано, (идеята за добавяне на литий в чешмяната вода) е страхотна инициатива. Днес хората пият толкова пречистена вода, че в нея не е останало нищо хранително.“

Статията продължава тук с обяснения как фармацевтичните компании нямали интерес от добавянето на литий във водоснабдителната система, защото добиването на литий било евтино и от него нямало големи печалби. По-нататък уж се разглежда и гледната точка на противниците, мимоходом се споменава, че много от страничните ефекти на лития не са известни, а накрая статията завършва с любопитни факти за този химически елемент.

* * *

Коментари от Стопанина: Пропагандната статия ни занимава с поредните действия, предречени от Рудолф Щайнер за нашето време – използването на фармацевтични и изобщо материални средства за духовното убийство на колкото се може повече хора. Вижте лекционния цикъл „Духовете на мрака“, където е обърнато и специално внимание на психиатрията. Толкова по този въпрос.

А сега за самата статия. Както всеки пропаганден памфлет, и този претендира, че покрива възраженията на противниците. Но това не е вярно, защото противниците на субекти като цитирания горе д-р Герхард Шрауцер са изкарвани „невежи“ и „незапознати с действията на лития“, особено на фона на пенсионираните професори. А доколкото се коментират някакви възражения, те са внимателно подбрани – сиреч само най-идиотските – и съответно са лесни за оборване.

Какво има в статията? – Лъжи.

Първа лъжа: Под „чудодейни извори“ никога не се е разбирало такива „с успокояващ (разбирайте дрогиращ) ефект“, а се е разбирало извори, които лекуват преди всичко физически болести – подагра, екземи, вътрешни заболявания, та дори и безплодие. Други чудодейни извори са тези, свързани с появата на светци или духове в близост до тях.

Втора лъжа: Фармацевтиката нямала финансов интерес от добавянето на литий в чешмяната вода, защото производството на коктейла с литий било лесно и евтино. На науката е много добре известно – но явно не и на луди професори като цитираните горе – че елементът литий пряко въздейства на невромедиаторите в организма. Особено на т.нар. серотонин. За да функционира полезно в организма, литият трябва да е в точно определени количества, в противен случай, ако е в прекомерни количества, ще стимулира извънредно серотонина, а серотонинът на свой ред ще стимулира клетките в тялото до изтощение. Един от симптомите на това изтощение е чувството за глад – затова не е изненадващо, че завишените нива на литий в организма отдавна се свързват със затлъстяването. И докладите за връзката между литий и затлъстяването са десетки пъти повече от тези за лития и самоубийствата.

Но има и друго. Освен от лекарства против затлъстяване и такива за отслабване, фармацевтиката ще печели от медикаменти за изостряне на концентрацията и за засилване на паметта. Защото повишените нива на литий пречат на концентрацията и отслабват паметта – нещо много удобно не само за фармафията, но и за политиката. Дисбалансът на литиевото съдържание води и до други здравословни проблеми, но и споменатите са достатъчно показателни за лъжата в статията.

Трета лъжа: Литият може би ще се добавя в питейната вода – в бъдеще време. Истината е, че литий, както и цял куп други медикаменти – опиати и транквилизатори – се изсипват от много, много години във водоемите на САЩ и други страни. Вижте например резултатите от един федерален доклад, съставен през 2006 г. За добавянето на литий в питейната вода на Япония четете в този материал на „Ню Йорк Таймс“ – тамошните учени са убедени, че „ползите от тази практика са повече от малките рискове“. Ползи за кого?!

Какво няма в статията? – Смислени въпроси.

Първи въпрос: Кой и как ще регулира дозите литий, които ще се поглъщат чрез питейната вода? Ако приемем хипотетично, че количеството литий в един литър чешмяна вода е приемливата норма, какво ще стане, ако пием по два литра на ден? Ами ако пием три литра? Ами ако пием четири литра? За предозирането вижте по-горе онова за „никаквата печалба“ на фармафията.

Втори въпрос: Къде е критичното мислене за „общоприетата“ връзка между нивата на литий в питейната вода и честотата на самоубийствата? Нобеловият лауреат по биология Ханс Селие казва: „Сборът от предразсъдъците на учения едновременно определя и ограничава онова, което той или тя е способен да открие.“ С други думи: Ако Иван Стаменов например реши да намери връзка между честотата на самоубийствата и броят на иглолистните дървета в дадена област, той непременно ще я открие.

Продължавам с хипотетичния пример:

И двете области, споменати в статията – тази в Япония и другата в САЩ – си имат флора с преобладаващи иглолистни дървета. От иглите на тези дървета се отделят специфични ароматни молекули, които действат успокояващо на хората, заради което те са по-малко склонни на насилие срещу други или да посегнат на себе си. Не твърдя, че това е факт, но е хем логично, хем невярно – също като глупостите за лития и самоубийствата. Да, не винаги логичното е вярно – защото е важно колко фактори и елементи от пъзела са включени в логическия процес.

Трети въпрос: Кой и с какво право ще отнема правото на човек да се самоубие? Един много парлив въпрос, с който е свързана и голяма, може би нерешима морална дилема. Но това, че въпросът е парлив, не означава, че трябва да си затваряме очите за него. Да вземем за пример действията на нацистите в техните концентрационни лагери – известно е, че те са добавяли флуорид („случайно“ добавян в питейната вода), литий и други химически коктейли в храната и водата на военнопленниците, за да ги държат хрисими и под контрол. С такива средства управниците на концентрационните лагери са се борили срещу потенциалните бунтове и самоубийствата на евтини работници. За протокола: Експериментите с флуорид като седативно средство започват в съветските гулаци.

Каква е разликата между нацистите с техните лагери на смъртта с днешните властници и контролираната от тях водоснабдителна система? Няма да давам отговор – нека всеки разсъди сам, доколкото не е дрогиран с медикаменти от питейната вода. Ако стигнете до извода, че в никакъв случай не искате да се превърнете в литиево-йонни батерии от плът и кръв за нуждите на бездушни същества – да, също като историята в „Матрицата“ – сте направили първата голяма крачка към собственото си спасение.

Кадър от „Матрицата“: Хора, превърнати в „литиево-йонни“ батерии за
нуждите на бездушни същества.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

11 коментара за "Медицина от чешмата – елементът литий в услуга на мрака"

 1. Балинов  28.05.2011 г. | 08:41 ч.

  Статията бледнее пред коментара на стопанина. Постарал се е.

 2. Alexander  28.05.2011 г. | 11:01 ч.

  хаха между 4 и 16 % по-малко , това е смешно, поне да бяха между 80 и 95 тогава може и да имат право 😀

 3. ARRI  28.05.2011 г. | 11:11 ч.

  Ще пием минерална вода . Ама директно от извора, защото бутилираната ще я тъпчат с литий . Лелее, как ще се живее сред хора натъпкани с литий не ми е ясно. За сега живеем сред зомбита, нахранени добре с дезинформация, а след време и обилно напоени с литий.

 4. dragonn  28.05.2011 г. | 12:43 ч.

  Това показва, че вече трябва да разчитаме повече на нас самите отколкото на институциите, които дори не знаем какво правят зад гърба ни.

  Относно самоубийството.
  Аз го приемам като вид преживяване, а не като край, защото край няма. Всеки е собственик и началник на своя живот и сам може да реши кое е най-добре за самия него. Но самоубийството касае само него и никой друг и трябва да бъде дискретно, а не като ония шоумени дето чакат да се съберат 100-200 човека публика и тогава скачат от балкона. 😉

 5. inranxan  28.05.2011 г. | 19:39 ч.

  dragonn малко ме притеснява отношението към самоубииството…когато това се прави просто за да се избяга от някое житеиско положение до колкото са споделяли някои с опит в духовните въпроси следва не само многократно усложняване на положението в отвъдното а и повторение на ситуацията при прераждане…

 6. Читател  20.06.2011 г. | 17:57 ч.

  Стивън Кинг го описва този сценарий, в един кратък разказ-
  “ Краят на цялата бъркотия“ или на английски:
  The End of the Whole Mess

 7. Иван  01.09.2011 г. | 12:01 ч.

  Не скоро попаднах на една интересна статия за лечение с вода. Надявам се, че няма нищо общо с тази с литий. За вас може да не е новост, но все пак: http://pmaria.log.bg/article.php?article_id=13737

 8. веско  01.09.2011 г. | 21:27 ч.

  Всичко е заразено,не говори със никой,не пипай нищо….
  това е днес,но това е било и преди хиляди години.
  „Стареенето,болестите и накрая физическата смърт, са пречина създадена от човек,и тази причина е,човек да отнема, да иска да претежава, нещата на друг човек“
  (Буда)
  Спаението:
  Физическата смърт е неизбежна,не спасяема,това всеки го знае,(но не всеки му се иска вярва)това което не всеки знае е,духовната смърт е предотворима, спасяема,но много малко вярват във това.
  Аз Съм

 9. Бара  27.03.2016 г. | 10:45 ч.

  Според мен в България самоубийствата не са чак толкова повече са убийствата защото имаме много гледачки и гадатели а те за да се сбъдне предсказанието им имат групи за мокри поръчки които изпълняват желанието на клиента

 10. Стопанина  27.03.2016 г. | 11:14 ч.

  гледачки и гадатели а те за да се сбъдне предсказанието им имат групи за мокри поръчки

  Леле-мале. Най-голямата мафия в страната са врачките, така ли?

 11. Светла  27.04.2017 г. | 18:21 ч.

  Молете се с Отче наш преди да пиете и ядете.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.