Биг брадър: Нова „поведенческа биометрия“ ще чете мислите ви

(Преводен материал)

Големият брат – държавните власти, не само искат да знаят къде ходите и какво правите, но искат да разберат и какво мислите по всяко време. Тъй като все още е рано да започнат имплантирането в мозъците ни на устройства, разкриващи всяка наша мисъл, властите са готови да се задоволят с най-доброто решение за момента – поведенческа биометрия, базирана на технологична разработка за Американските военновъздушни сили, която ще бъде използвана и от полицията за „наблюдение на съмнително поведение“.

Тази система се състои от камера, която заснема мимиките на лицето и след това съпоставя снимките с биометрична база данни, за да състави профил на наблюдавания човек. Изданието Wired News съобщава, че компанията Photon-X от щата Алабама наскоро е сключила договор с Американската армия за производството на тази камера. От компанията също твърдят, че само след едно щракване сензорът на устройството може да създаде триизмерен образ на дадено лице: по този начин ще е безпроблемно разпознаването и проследяването на хора където и да било. С още няколко снимки, на които са уловени уникалните движения на лицевите мускули, устройството може да създаде „поведенчески биометричен профил“, при това доста точен.

Новата технология може да се разглежда като допълнение към вече съществуващата на DARPA, която разпознава терористи по начина им на ходене. Когато беше обявена, критиците и защитниците на човешките права я определиха като скандален пример за държавна лудост и параноя.

В една видео демонстрация на технологията Photon-X e показано как се правят изчисленията според различните изражения на лицето – от усмивка, през намръщване, до проява на гняв. На сайта на компанията четем:

„Движенията по лицето на даден субект се нанасят върху триизмерен модел на лицевите мускули, а движението на всеки мускул се анализира. Чрез системата за поведенческа биометрия е възможно да се наблюдава движението на всички лицеви мускули в реално време, а след това тези данни да се съпоставят с данните от психологическата система за профилиране.“

Казано по-просто, движенията на лицевите ви мускули ще алармират Големия брат къде се намирате по всяко време и какви мисли ви занимават – дали се каните да извършите мисловно престъпление или, да не дава Господ, да планирате публичен протест. (Авторът саркастично намеква за поредния случай, при който властите цензурираха клип в YouTube в подкрепа на протестите – бел. Стопанина)

В договора на Армията с компанията се казва още:

Начинът на ходене и стойката на тялото, рязкостта на жестовете и мимиките също ще бъдат анализирани от технологията и така операторите ще могат тайно да проследяват дейността (на субекта).“

Технологията ще бъде използвана за наблюдение на „бунтовнически операции“, което звучи така, сякаш Photon-X ще намери приложение само в армията, Ирак или Афганистан. Но всъщност от подробностите става ясно, че тази технология ще се прилага още от „полиция, банки, частни корпорации, училища и университети, казина, увеселителни паркове, търговски вериги и хотели“. С други думи, въпросните „бунтовници“ могат да сте вие, докато крачите в някой магазин.

Системата е разработена и с идеята да подпомага човекоподобни роботи да откриват хора или вещи, което значи, че вашите „подозрителни действия“ могат да доведат до приятелско посещение на някой андроид, който да ви разпита какви са ви намеренията. Джордж Оруел дори не е сънувал такива неща. Потенциалът на системата Photon-X е голям – може да бъде използвана като важен елемент в изграждането на високотехнологичния затвор, в който поведението, движението и дори мислите ни ще бъдат под постоянен контрол. Животът, описан в „1984“, звучи като разходка в парка в сравнение със задаващата се реалност.

Автор: Пол Джоузеф Уотсън

Източник: Prison Planet

* * *

Коментар от Стопанина: Така и не можах да си спомня кой беше лекционния цикъл, но Рудолф Щайнер предупреждава, че в третото хилядолетие ще дойде време с такава диктатура, когато ще глобяват всеки, който си позволи някаква собствена (различна от „общоприетата“) мисъл. Смятам, че системата, описана в горния материал, е технологичната предпоставка за сбъдването на това Щайнерово пророчество.

От друга страна, на мен не са ми необходими Photon-X или други машини, за да направя поведенчески биометричен анализ на Дик Чейни и други от властническата клика по света и у нас:

Извод от биометричния ми анализ по горните три снимки:

„Още преди изтичането на този век той (Сорат, шефът на Ариман и Луцифер – бел. Стопанина) ще се изяви, действайки чрез редица хора, обладани от неговата същност. Ще се появят хора, за които ще бъде невъзможно да се помисли, че действително са хора… Външно те ще бъдат активни, силни натури, с гневни черти и разрушителна ярост в своите емоции. В техните лица даже по външен начин ще могат да се различат животински черти. Тези хора на Сорат ще се разпознават и външно ,защото те не само по чудовищен начин ще издевателстват над всичко, свързано с Духа, но и ще се борят с него, стараейки се да го стъпчат в калта.“ (Рудолф Щайнер, Събр. съч. 346, 12.ІХ.1924 г.)

Втори коментар: Ерик Шмид, шефът на Google, обяви технологията за разпознаване на лица за зловеща. С това компанията опитва да си изгради имидж на защитник на човешките права. Истината обаче е, че Google вече използва сходна технология – например в софтуера си за групиране на цифрови снимки според лицата, които са заснети. Така че колкото и да ни убеждава в противното Ерик Шмид, имам всички основания да очаквам, че Google и нейните партньори от ЦРУ и Пентагона ще продължат своето зловещо и пълно сътрудничество.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "Биг брадър: Нова „поведенческа биометрия“ ще чете мислите ви"

 1. inranxan  21.05.2011 г. | 18:14 ч.

  бах маааму комунизма е детска градина в сравнение с това

 2. Ник  22.05.2011 г. | 18:17 ч.

  Всичко, за увековечаване на статуквото!Да се изключи и най-малкият шанс за промяна,дори самото желание!РОБСТВО!

 3. Dani  24.05.2011 г. | 10:51 ч.

  Външно те ще бъдат активни, силни натури, с гневни черти и разрушителна ярост в своите емоции. В техните лица даже по външен начин ще могат да се различат животински черти.

  Потвърждавам, че това го наблюдавам при обикновени хора (не са политици)и точно за това ми е трудно да ги коментирам.

 4. том  27.05.2011 г. | 00:12 ч.

  това „робство“ няма да е дълго – антихриста ще управлява 42 месеца – после ще бъде убит от Господ.

 5. Стопанина  27.05.2011 г. | 09:03 ч.

  Как разбра, че ще е 42 месеца?

 6. Огнян (Мислещ)  18.06.2012 г. | 11:28 ч.

  Разговорите на пътниците се записват на летището в Отава

  Граничните служби затягат контрола на аерогара в канадската столица.
  Канадската гранична служба CBSA ще записва разговорите на пътниците на летището в Отава, съобщи в. „Отава ситизън“. В момента службата подменя системата за наблюдение, като монтира нови 88 видеокамери в салоните на аерогарата. Заедно с тях обаче ще бъде монтирана и техника за аудионаблюдение.

  Важно е да се отбележи, че макар да инсталираме аудиотехника, в момента нищо не се записва. Тя ще започне да функционира на по-късен етап“, (бел. Огнян – много успокояващо, че все още не ни подслушвате :roll:)коментира пред изданието говорителят на граничната агенция Крис Кийли. В друго изявление в отговор на въпрос на вестника от службата уточняват също, че новата техника ще записва разговори на пътниците.

  Властите уверяват, че когато новата техника бъде активирана, това ще бъде огласено на сайта на агенцията, а на летището ще има табели, че могат да научат повече подробности за действията на системата от сайта. Предстои да бъде задействана и гореща телефонна линия, на която да се обяснява как записите ще бъдат съхранявани, складирани и евентуално разгласявани.

  Проблема не е, дали ще бъдем информирани или не, за разполагането на техника за аудионаблюдение. Проблема е в самото подслушване и следене на хората. Тези от северна Америка май са на път да си направят държавите национални затвори.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.