Тайните братства: Погрешно и правилно използване на окултизма

Зад кулисите на противодействащите сили

Встъпление от издателите на печатното издание: Първото английско издание на тези лекции, публикувани под заглавието „Тайните братства“, от много години е изчерпано и публикуването на това преработено издание се прави, за да се отговори на постоянните искания на учениците по Антропософия. Лекциите са били изнесени от Рудолф Щайнер пред слушатели, запознати с основите и терминологията на неговото антропософско учение. Той постоянно подчертава разликата между специално написаните трудове за широката публика и записките на лекциите, предназначени само за ползване от учениците и не предназначени за печат. За да бъдат лекциите интелигентно оценени, трябва да се помни, че са били взети предвид известни предпоставки, когато Рудолф Щайнер провежда беседите.

Встъпление от Стопанина: Известните предпоставки, за които става дума в горното встъпление, са световната катастрофа, наречена Първа световна война. В настоящия цикъл от лекции, изнесен на 18, 19 и 25 ноември 1917 г. в Дорнах, Рудолф Щайнер загатва, че причините за войната нямат нищо общо с това, което обикновено се смята. Освен това, което е казано само между другото, се разглеждат изумителни теми, които не са за изпускане от никой, който желае да придобие по-ясен поглед върху миналото, настоящето и… бъдещето!

* * *

СЪДЪРЖАНИЕ НА ЛЕКЦИОННИЯ ЦИКЪЛ
„ПОГРЕШНО И ПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЗОТЕРИЧНОТО ЗНАНИЕ“

ПЪРВА ЛЕКЦИЯ

За несъстоятелността в някои схващания на психологията. Където е духът – там е съзнанието. Защо е редно да се научим какъв вид съзнание притежават дадени форми на духовност. Как Черната ложа и нейните леви братства използват окултните познания за егоистични цели. Разликата между Западните черни братства и Източните черни братства – кое от двете направления опитва да постави Ариман (Антихриста) на мястото на Христос. Напълно съзнателното разбиране на злото е необходимост за настоящата – пета следатлантска епоха. Душите на умрелите могат да стават разрушителни центрове в земната сфера. За тъй наречения „двойник“ на човека, който ни съпътства от раждането до смъртта.

ВТОРА ЛЕКЦИЯ

Историческо разясняване на намеренията, които имат различните видове духовни братства. За разногласията в средите на черните братства. Самостоятелността на елементалните царства и съществата, които живеят в тях. Разбирането на Христовата Мистерия с човешки разум. Специалният характер на остров Ирландия в дълбоката древност и при разпространението на християнството. Как Дарвиновата теория намира погрешно приложение в социалния живот. Експериментите с човешки същества, черните братства и последствията за целите на настоящата епоха.

ТРЕТА ЛЕКЦИЯ

Знаци на времената: взаимодействията на между човешкия труд и машините. Спояване на човешката природа с естеството на машините. Въздействието на човешките умствени сили върху машините. Защо не трябва да се позволява на егоистичните братства да придобиват власт чрез „философския камък“ на алхимиците. Тайната на златото, здравето и вечния живот. Как черните братства могат да използват земния магнетизъм в опитите си да поставят Антихриста на мястото на Христос. Познанията за Зодиака още сега се използват за постигане на користни цели. В бъдеще тези знания трябва да се използват в полза на цялото човечество.

* * *

В третата лекция ще намерите линк към една допълнителна книга за сваляне, която Рудолф Щайнер препоръчва като основно оръжие срещу празните приказки за „духовност“ и „култура“, които могат да се чуят от наши съвременници. И трите лекции в лекционния цикъл „Тайните братства“, наричан още „Погрешно и правилно използване на езотеричното знание“, бяха със — съжалявам, че трябва да го кажа — ужасен превод. Така и не разбрах, който го е правил, но се налагаше силна редакция от моя страна, защото на места почти се губеше какъвто и да било смисъл.

Ако и вие намерите грешки, моля, отбележете ги в коментарите отдолу.

При първа възможност ще ги нанеса.

Благодаря!

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

12 коментара за "Тайните братства: Погрешно и правилно използване на окултизма"

 1. Миро  10.05.2011 г. | 03:32 ч.

  Хубаво четиво обаче не мога да си обясня нещо.

  Особено могъщи Духове на мрака бяха спуснати тогава от Духовния свят в човешкото царство

  Защо Бог създател (Висш Разум както го нарича Вера Кочовска) и тези Същества позволяват такива намеси?

  Щайнер говори за земния магнетизъм и как Съществата от Космоса го ползват за посредник а в същото време черните го присвояват за свои цели. Защо на черните им се позволява това? Това не мога да си го обясно все още. И каде е Бог/Висш Разум в целия този сценарий – седи ли, гледали, интересува ли го?

  Имаш много интересен сайт между другото от известно време го чета поне веднъж на ден

 2. Стопанина  10.05.2011 г. | 09:20 ч.

  Защо Бог създател (Висш Разум както го нарича Вера Кочовска) и тези Същества позволяват такива намеси?

  Не просто позволяват такива намеси, а архангел Михаил сваля тъмните духове на земята. Причините са обяснени в лекционния цикъл Духовете на мрака.

 3. Велислав  11.05.2011 г. | 23:48 ч.

  Защо Бог създател (Висш Разум както го нарича Вера Кочовска) и тези Същества позволяват такива намеси?

  Бог позволява много неща.
  И четирикраките бозайници се питат – защо Бог позволява двукраките да ни убиват и изяждат. След като в светото им писание пише да се хранят с трева, семена и плодове?

 4. Астролог  12.05.2011 г. | 11:19 ч.

  Според мен човешката логика може да не е достатъчна за обяснение на процеси в Духовните Светове. И според мен това което може да спомогне е развиване на духовно възприятие и разширение на съзнанието – за да изчезват постепенно въпросите…

 5. Hristo  12.05.2011 г. | 18:25 ч.

  Здравей Миро, ще опитам да ти дам някои отговори, макар да не смятам че мога напълно да ти отговоря:)

  „Защо Бог създател (Висш Разум както го нарича Вера Кочовска) и тези Същества позволяват такива намеси?“
  – Първо на въпрос Висшият Разум и Бог едно и също нещо ли са, Кочовска казва – „Не- Висшият Разум си е Висш Разум, Бог – Любов.“(Това до колкото си спомням можеш да видиш в интервюто, което тя дава за Горещо с Венета Райкова 2006.)
  Тогава какво е този Висш Разум – Проявление Господне. Въобще целият свят е проявление Господне. Както казва Дънов –

  „Има Един, който се проявява като Любов, като Мъдрост и като Истина.
  Има Един! И цялата Жива Природа говори за този Единия, Великия.
  Наричат го Бог, Господ, Отец.
  Той изпълва всичко, изпълва цялото Битие, всички светове, всички слънчеви системи и все пак остава непроявен. И в цялата вечност Той не може напълно да се прояви. В нея няма всички форми, чрез които Той би могъл напълно да се прояви.
  Сам по Себе Си Абсолютният, Непостижимият е без форма. Той е Нищо. Но това Нищо съдържа всичко в Себе Си. Ограничава се, без да се ограничи. Смалява се, без да се смали. Създава, но никога не се изтощава.
  Проявява се във всичко, но сам Той не е в проявеното. Крепи всичко – и отвътре, и отвън, но сам Той не взема участие в нищо.
  Уподобяваме Го на Светлина, на Разум – Логос. Но сам по Себе Си Той не е ни Светлина, ни Разум. Светлина, Разум – това са Негови прояви.“ (Извадка из книгата – Учителят Говори)

  И според мен Бог е навсякъде във всеки атом, всичко което съществува е във Бога.
  Великият Разум – това са Велики, Развити Същества,които участват дейно в създаването на Вселената и нейното потдържане под прякото ръководство на Единния.

  А сега на въпросът защо се допуска злото?
  Ако имаш един бял лист и пишеш с бяло мастило нищо няма да стане. За да нарисуваш нещо трябва ти друг цвят, различен. Иначе казано трябва ти контраст. Значи- в основата на формата стои контрастът. Така е построен и целият материален свят – Върху + и –. На този закон е базирано и времето и движението.
  И така когато имаме движение то предразполага за възможност някой да създаде – противоположно движение. Противоположно на какво? При създаването на този свят са приложени Велики закони и принципи, защото този свят е преводен на Духовния. Това са Велики Вселенски Закони,чрез които е създаден и на базата на които съществува нашият свят. За тях говорят и Ванга, Кочовска, Дънов и много други. Когато някой обърне движението и се изправи против някои от Законите, това ние наричаме зло.
  За произхода на Злото не мога да ти кажа, но зная че то е било допуснато, понеже в света който сега живеем то също взема участие. Когато условията се променят и материята също, злото ще престане да съществува по този начин, който е сега.
  Ние не трябва да се противим на злото – то е част от света и ако Бог го е допуснал, значи има причина. Но трябва чрез развитие на своето съзнание да правим така че да сме повече и повече недостъпни за злото.
  Иначе казано – вълкът яде овци, такава му е природата, не бива да му се сърдим. Но като ходим в гората, хубаво е да знаем за неговото присъствие, за начините му на атака – и да се пазим.

  И по друг начин ще го кажа – Злото руши само несъвършените форми. То пред Бог няма никаква сила. За това колкото повече в нас расте Доброто, Божественото, толкова по-малко злото ще може да ни влияе.

 6. Миро  14.05.2011 г. | 00:14 ч.

  Христо, благодаря за изчерпателния отговор 🙂

 7. Стопанина  14.05.2011 г. | 13:58 ч.

  Миро, моля, регистрирай се отново във форума. Нещо не ми се видя реален имейлът ти и отказах одобрението. Съжалявам за неудобството.

 8. Hristo  15.05.2011 г. | 00:39 ч.

  Пак заповядай 🙂

 9. Галин  15.05.2011 г. | 15:55 ч.

  За бъдещото развитие на човечеството и не само на него, битката приключваща колко 1879 е особено необходима. Но човек преди всчико е хубаво да е наясно с промяната на духовните отношения след тази битка. В противен случай той може да не се освободи от заблужденията.Преди всичко в миналото кръвта е била под влиянието на духовете на светлината, а човек е бил насърчаван в своите импулси на свободна и индивидуална изява от духовете на мрака. След тази битка нещата се объщат. духовете на светлината импулсират свободното обръщане на човека към света на духа.Духовете на мрака свалени вече долу , разпространяват все повече своето влияние върху човешката кръв. От там израстват и деградиращте пориви на национализма, патриотизма, фанатизма и т.н. Тези пориви могат да се окажат доста опасни, ако човек няма знание за променените духовни отношения. Примери колкото искаме.
  Хубаво е да се прегледа целият лекционен цикъл, защото съдържа изложени важни духовни факти.
  Ето няколко цитата във връзка с поставените от Миро въпроси:

  GA 177 Рудолф Щайнер
  Окултните основи на видимия свят Духовете на Мрака и тяхното сваляне на земята

  “Ако Духовете на Мрака биха спечелили битката през 1879, спиритизмът щеше да се превърне в единствената връзка на хората с духовния свят.
  В този случай днес ние щяхме да живеем в един свят на неописуемо остроумие, на едно остроумие, което би завладяло всички области на човешкия живот. Борсовите спекулации и ред други неща, които днес не са замислени по най-добрия начин, тогава биха ставали с извънредна лекота. Това е едната страна. От друга страна обаче, хората и то най-широки кръгове биха поискали да задоволят духовните си потребности именно чрез медиумите, чрез спиритизма. Следователно, от едната страна материален разум, а от другата страна форма за общуване с духовния свят, основаваща се на понижено съзнание: Ето какво възнамеряваха да постигнат Духовете на Мрака. Преди всичко, тези Духове на Мрака искаха да попречат на това, което неусетно трябваше да настъпи след тяхното поражение през 1879: действителната поява на духовни опитности, на духовни изживявания в човешките души.
  Ако Духовете на Мрака бяха спечелили битката, такива духовни опитности, каквито срещаме в антропософски ориентираната Духовна наука, щяха да бъдат невъзможни. Защото Духовете на Мрака щяха да задържат този интензивен духовен живот горе в духовния свят. Непосредствените духовни опитности можаха да възникнат а занапред те непрекъснато ще нарастват да, те можаха да се появят като една друга възможност, наред с материалния разум и спиритизма, само поради поражението, което претърпяха Духовете на Мрака. “

  “……
  Михаил победи Духовете на Мрака през 1879. Антропософската Духовна наука възникна поради същата причина. В противен случай съответните духовни истини биха останали в духовния свят и не биха намерили достъп до човешките мозъци, изобщо не биха съществували за физическия свят. “

 10. Галин  15.05.2011 г. | 16:41 ч.

  От друга страна е важно да проследим и жертвеният поток на космическата интелигентност. Михаил жертва и насочва от духовните висини космическата интелигентност като неспирен поток към хората./Той прави това по образец на жертвата при Мистерията на Голгота. Михаил е тясно свързан с Христос./Въпросът е как хората ще използват тази интелигентност. Дали ще я насочат към овладяване и разбиране на духовните истини или с нейна помощ все повече ще изпадат в едностранчивият капан на материализма. Една част от Ангелите последват примера на Михаил . Друга част от ангелите , са толкова привързани към този поток, че слизат заедно с него долу при хората. Така се получава и възможността за усилване на влиянието на Духовете на препятсвията върху човешкото същество.

  Факт е, че ангелите са тясно свързани с индивидуалните човешки души. Свързването на човек с Науката за Духа поставя особени задачи и пред свързаното с него ангелско същество. Тук е мястото да отбележим, че инициативата на хората може по определени начини да влияе върху специфичните задачи на свързаните с тях ангели.

 11. Hristo  10.08.2011 г. | 18:28 ч.

  Много интересно, още първият път като четох втората лекция имах предположение за този народ от( мала азия), от който голяма група посветени са се заселили в Ирландия, което в последствие е оказало голямо влияние за духовното развитие на Европа.
  И ето че открих доста интересни неща:

  http://www.bulgaria21.net/chicago/bg-community-news/719-bukgarians-ireland

  http://www.rodnoto.com/page.php?142

 12. Вал  15.03.2012 г. | 10:45 ч.

  След почти всяка страница оставах „без ума и дума“.
  Значи машините ще навлизат все повече и повече в живота на човека и това е неизменно. А чоекът трябва да се научи да ги използва и то за неегоистични цели.
  Веднъж имах един сън, може и да е бил от някакви впечатления през деня, но все пак доста ме развълнува. Имаше някаква война и аз бягах, с мен беше и семейството ми, имаше някакви странни машини навсякъде, всичко беше хаос и страх. Но едната машина някак си ни поде и с нея стигнахме до едно скривалище. И бягахме пак, за да се скрием, аз бях последна и се скрих точно в последния момент преди да мине нещо. Друго не помня, даже и сега не си спомням точно картината. Но в съня ми беше толкова реално, а подобни сънища рядко имам и обикновено са ужасно фантасмагорични.
  Това за влиянията на потоците от съзведията също е много интересно, само че не го разбирам напълно!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.