Китайска стока: Месо, което свети, и канцерогенни храни

(Преводен материал)

Нова вълна от страхове заля Китай, след като бяха установени нови случаи на заразена храна. Те са просто продължение на провала в опитите на тамошните власти да изчистят хранително-вкусовата си индустрия след скандала от 2008 г. със смъртоносното мляко.

Замърсено свинско месо, токсично мляко, боядисани зърна и какви ли не други случай на опасни храни се появиха през последните няколко седмици. Заради тази стока, която е негодна за консумация, мнозина се разболяха, а властите се принудиха да признаят неспособността си да регулират производството на хранителни продукти.

Поредицата от заглавия, свиващи стомаха, задейства политиците да предприемат нови мерки за овладяване на вредите. Освен това премиерът Уен Джиабао изнесе плачлива реч пред други държавни представители за безскрупулното поведение на производителите на храни.

„Тези бързо разрастващи се инциденти с храните показват, че положението се дължи на нечестиви практики и морална деградация.“ – А в изявление за медиите премиерът добави: – „Без висококачествени граждани и стабилен морал Китай не може да бъде страна с уважавана икономика или власт в пълния смисъл.“

В държавен доклад за медиите се признава, че най-наскорошните скандали са свързани със свинско месо, предлагано на пазара, което изобилства от бактерии, светещи в тъмното. Властите са открили и зърнени продукти, съдържащи бои и нитрати, които причиняват ракови заболявания. Сред другите споменати стоки са стафиди със забранени химически консерванти и ориз с тежки метали.

Властите в Китай се бяха зарекли, че ще почистят хранително-вкусовата си индустрия, след като млечни продукти, заразени с фабричния химикал меламин (умишлено добавян за изкуственото повишаване на протеиновото съдържание), убиха поне шест бебета и разболяха над 300 хиляди души през 2008 година. Сигурността на храните редовно оглавява притесненията на тамошната общественост, като през 2009 г. властите приеха съответните регулаторни разпоредби.

Но новите скандали задействаха здравното министерство да предприеме нови действия за забраната на 151 опасни хранителни добавки, докато централните власти се зарекоха, че ще въведат нови разпоредби за регулиране на индустрията – това е поредното своеобразно признание, че тези от 2009-а са се провалили.

Бао Ченгшенг, професор по политически науки в Шанхайския университет, казва за AFP:

„Причините за проблемите относно сигурността на храната в Китай са много. От една страна, правната система в страната не е изградена. Много от регулациите са неясни… А това създава „пролуки“ за своеволно тълкуване на законите.“

Той добавя още, че законите не се прилагат, тъй като изпълнителните органи не получават достатъчно средства, за да контролират малките производители и прекупвачи, които или не познават законите, или ги пренебрегват, като предлагат некачествена продукция на ниски цени и всячески се мъчат да избегнат данъците. Например търговците на прасета често подкупват инспекторите да си мълчат за заразеното месо – това е признато дори в контролирания от държавата в. Global Times.

Подобни практики поощряват и други престъпления – вместо труповете на болни прасета да бъдат унищожени, месото им си намира пътища до магазините. Global Times уточнява, че в китайските супермаркети всяка година се предлага заразеното месо на 20-30 милиона прасета.

Санг Лиуей, един от юристите, създали новите регулации и закони, казва:

„В престъпните системи участват и представители на властите, които са наказвани с мъмрене или пляскане през ръцете. Това не е достатъчно. Техните злодеяния също трябва да бъдат разследвани.“

Миналата седмица 91 селяни от провинция Хунан в Китай бяха приети в болница с хранително отравяне, след като са консумирали свинско. Смята се, че месото е било третирано с кленбутенол – добавка, която го прави по-крехко. С по-леки натравяния са били общо 286 души.

Въпреки уверенията, че всички млечни продукти с меламин са били конфискувани и унищожени, периодично такива се появяват на пазара. Пак в Global Times четем, че при един наскорошен случай властите в град Чонгкинг, югозападен Китай, са конфискували 26 тона сухо мляко, заразено с меламин.

Жанг Лихуа – чиновник от Пекин – казва пред AFP, че заради всички тези скандали отчаяните потребители не знаят на кого да се доверят:

„Ако полицията не предприеме мерки срещу безскрупулните печалбари, тези бизнесмени без морал ще станат още по-дръзки и ще продават още по-отровни храни. Ситуацията вече е толкова зле, че никой не знае кои стоки са безопасни и кои са отровни.“

Източник: Raw Story

* * *

Коментар от Стопанина: Тук може да се уточни, че китайските храни се изнасят за продан и в чужбина. А проблемите с безопасността се отнасят в пълна сила и за други видове стоки – не само от хранително-вкусовата индустрия: играчки, техника, ваксини и пр.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.