Eлит ли са тези, които не спят?

(Из статията „Eлитът, който не спи…“)

За малка група хора – може би само 1% до 3% от населението на Земята – сънят е загуба на време. Естествените „краткоспящи“, както официално биват наричани, са едновременно сови и чучулиги. Те обикновено си лягат доста след полунощ, стават само няколко часа по-късно и прекарват деня, без да се нуждаят от дрямка или да се наливат с кофеин.

Също така те са енергични, дружелюбни, оптимистични и амбициозни, твърдят изследователи. Този техен модел на поведение започва в детска възраст и често се предава в рамките на семейството. Въпреки че не е ясно дали всички хора с кратък сън постигат много в живота, те имат повече време в рамките на деня, в което да свършат задачите си – и намират по-интересни неща за вършене от съня, често занимавайки се с няколко неща наведнъж.

[…]

„Това е безумие, но за мен то върши работа“ – казва Елинор Хофман, нощен администратор в болницата „Белвю“ в Ню Йорк.

Тя коментира, че би предпочела да прекарва следобедите си в игра на маджонг с приятели пред това да спи повече от четири часа. Понякога се обажда на братовчедка си Линда Коен в Питсбърг към 4 часа сутринта, тъй като знае, че и тя ще е будна тогава. И двете спят по толкова още от деца.

„Аз живвам около 11 през нощта,“ казва Коен, която заедно със съпруга си притежава верига магазини за играчки и става рано сутрин без особени усилия. „Ако си лягам по-рано, бих смятала, че пропускам към половината си живот.“

Вижте тук по-пълна версия на „Eлитът, който не спи…“ – на български.

Англоезичният оригинал, публикуван в The Wall Street Journal.

Коментар от Стопанина: Нямам нищо против идеята, че хората се наспиват за различно време. Достатъчно е да направим аналогията, че различните хора за различно време се възстановяват от едно и също заболяване. Проблемът ми с горната статия е в нейните начало и край, където се прокарват следните три идеи:

1. „Сънят е загуба на време.“

2. „(Ако спя,) пропускам половината си живот“. Специално тази идея навремето ми беше поднесена и като част от образователната програма в основното училище. С тази разлика, че учителката заяви пред класа как „хората проспиват една трета от живота си“, а не половината.

3. Лишаването от сън е определено като характеристика на „елита“.

В идеята за „загубата на живот“ по време на сън дори няма логика. Ако приемем подобни твърдения за верни, би означавало, че не сме живи, докато спим. По-точно е да кажем, че по време на сън не губим живота си, а обичайното си съзнание. Къде отива то?

Докато спи, човек води повече от пълноценен живот в астралното си тяло.

При съня съзнанието на човека се отделя с астралното тяло. Това астрално тяло по време насън се занимава с редица дейности, включващи поправка на физическото тяло от естествените разграждащи въздействия – законите, които царуват в материалния свят. Отделно, докато физическото тяло е в леглото, човек чрез астралното тяло общува с духовните Същества от астралния свят и при завръщането си в тленното тяло влага редица символи, имащи отношение към задачите, които има да решава в конкретния свой земен живот.

В предишни епохи хората са разполагали с остатъчно ясновидство от т.нар. атлантски цикъл. Заради това ясновидство, са можели да виждат и да общуват с „боговете“. С навлизането в материалистичната епоха тази връзка за повечето представители на нашето съвремие е възможна само по време на сън. В лишаването от връзката с нашата духовна родина няма нищо елитно или повод за радост.

Този път ще ви спестя размишленията кои среди имат интерес хората да вярват в небивалиците за „проспиването на живота“. То е ясно – това са същите тези, които усилено работят да прекъснат всяка съзнателна или несъзнателна връзка на човека с Небето. И колко показателно е, че оригиналът на материала е публикуван в списание на елитарния Уол Стрийт…

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

19 коментара за "Eлит ли са тези, които не спят?"

 1. Човек  25.04.2011 г. | 20:59 ч.

  Стопанино, какво имаш предвид под

  и при завръщането си в тленното тяло влага редица символи, имащи отношение към задачите, които има да решава в конкретния свой земен живот.

  ? Т.е. проектира програмата си за деня или прави нещо като синхронизация между астрала и физическото? И как човек може да „разчете“ символите, които е вложил при своето завръщане? Тези знаци в ежедневието ли се проявяват или пък трябва да ги търсим в сънищата?

 2. Стопанина  25.04.2011 г. | 21:14 ч.

  При различните хора е различно. Зависи кой на каква степен в развитието си се намира. Най-напредналите например изобщо не губят съзнание по време на сън. За тях и сънят, и будуването са една непрекъсната реалност. Когато се събудят, помнят всичко, което са правили оттатък.

  При мене, като представител на много по-долно ниво, символите са в съновидения. Понякога не разбирам символите и сънувам доста „реалистично“. Например идва едно същество в светещи бели дрехи и ме води някъде или ми казва нещо.

  При някои учени, които трябва да изобретят нещо важно за човечеството, откритието идва като сън или като прозрение в момента на събуждането.

  А при останалите хора – според мене болшинството – символите се влагат несъзнателно. Съответно и човек прави неща през деня, без да съзнава истински защо ги прави.

  Сложна тема е. Някой ден ще пусна книги по темата.

 3. Goodman  25.04.2011 г. | 22:31 ч.

  Някой ден ще пусна книги по темата.

  Щайнер вече е написал няколко, знаеш 🙂
  Помня в една от тях обясняваше за момента, когато свръхсетивните прозрения започват да се появяват пред окултния ученик, как тогава той трябва много трезво и хладнокръвно да ги приеме, като нещо нормално, без да се „превъзнася“ много-много.
  Който се интересува от темата може да зачете „Как се постигат познания за висшите светове“ и „Изживявания в свръхсетивния свят“. Сънуването представлява опитност в тези светове.
  Но не съм напреднал достатъчно, за да говоря в подробности, въпреки, че съм имал подобни изживявания, както и всеки от нас разбира се.
  Нека Стопанина сподели, ако сметне за полезно, и да не чака да се събере материал за цяла книга 🙂

 4. Стопанина  25.04.2011 г. | 22:36 ч.

  @ Goodman

  Когато казах, че ще пусна книги по темата, имах предвид книги именно на Щайнер, а не мои. А част от моите лични опитности съм ги споделил в „Пътят към слънцето“, специално третия дял.

 5. Farsedef  25.04.2011 г. | 23:05 ч.

  Стопанин, а какво можеш да кажеш за онова полубудно състояние, когато човек е много изморен и се унася за части от секундата?

  Питам, защото много често ми се случва да изпадам в такова състояние. Усещането е сякаш влизам за миг в някакъв сън, чийто сюжет няма нищо общо нито с действителността наоколо, нито с последните ми мисли преди унасянето.

  Одеве пак така се унесох за части от секундата и един глас ми прошепна някакво странно име, приличаше на латинско. Стана ми много любопитно и щях да го проверявам в Гугъл, но май нещо съм го забравил…

  Иначе аз сигурно съм в жестока немилост в астралния живот, защото съзнателно и подсъзнателно бягам от всякакъв сън дори когато съм много изморен. Не знам защо е така 🙁

 6. Goodman  25.04.2011 г. | 23:14 ч.

  Прочетох „Пътят към слънцето“. Желая ти да напишеш и следваща. Лично за мен работата ти по сайта ми носи огромна полза по Пътя. Да имаш време за всичко и на други хора да бъдеш полезен.
  Успех.

 7. Стопанина  26.04.2011 г. | 00:11 ч.

  @ Goodman

  Желая ти да напишеш и следваща.

  Неизбежно е. Днес написах доста. Този и този материал например ще бъдат разгледани в една от главите на следващата книга. Както и този горе за безсънието впрочем.

  @ Farsedef

  какво можеш да кажеш за онова полубудно състояние, когато човек е много изморен и се унася за части от секундата? Питам, защото много често ми се случва да изпадам в такова състояние.

  На мен не ми се случва често, но когато настъпи моментът, просто ми се доспива – ненадейно и силно – тогава лягам и се унасям. Случва се най-често по разни задушници и когато дълго време чета Учителя или Щайнер. Мисля, че вибрациите от мислите влияят по този начин.

  Понякога в просъница, макар да не е точно сън, чувам, че някой ми говори нещо. Последния път беше покойната ми баба, която ми даваше наставления за (лични неща). Когато се сепнах и почнах да се събуждам, чух и един мъж – мисля, че беше Валин – да казва на баба ми, че трябва да тръгват.

  Така че за мен и тези състояния са астрални преживявания.
  При това доста силни и запомнящи се.

 8. Val  27.04.2011 г. | 22:37 ч.

  На мен ми се е случвало, както се унасям докато чета нещо и знам, че не трябва да заспивам и седя в някакво състояние, в което полусънувам, но и полу на моменти си мисля за това, което трябва да продължа да чета и уж съм заспала, но не съм напълно. И ей така изведнъж получвам някакъв удар, все едно някой ме цапардосва с бухалка, не усещам болка, но се стряскам, все едно е някакъв въздушен удар, но много силен. И така се събуждам. Но това е рядко, в случаите когато съм решила да си дремна, а знам, че имам сили да продължа да върша, каквото съм почнала и все още държа тая мисъл в главата си докато се унасям.

 9. Val  27.04.2011 г. | 22:41 ч.

  Учителя също е говорил за съня. Ето нещо малко: http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b4/san.html

 10. Стопанина  27.04.2011 г. | 23:17 ч.

  Благодаря, Вал, това си струва да го препечатаме, за да не се изгуби.

  За съня

  През целия ден тялото е активно и при усилената дейност на органите става разрушение на тяхната материя, при което се образуват отрови.През деня образуването на отрови е по-силно, отколкото изхвърлянето им и затова именно вечер, след работа те са причина за умората.По време на сън тялото си почива и тогава органите могат да се освободят по-бързо от отровите, отколкото денем. Тези отрови се изхвърлят през бъбреците, кожата , белите дробове. когато човек спи, в стомаха трябва да има малко храна и главата трябва да е обърната на север или поне на изток.

  Освен това, във време на сън Азът, заедно с умственото и астралното тяло, излизат вън от физическото и на леглото остават да почиват само физическото и етерното тяло. През деня поради отрицателните мисли и чувства на хората космическият ритъм на тялото е нарушен, но щом по-горните тела излязат навън, то физическото и етерното тяло се свързват с Космоса и вследствие на това космичните сили работят, за да се възстанови нарушения космически ритъм.

  Вечерно време човек излиза от тялото си, но има една нишка, която го държи; скъса ли се тя, той не може да се върне. Във време на сън, когато съзнанието на човека е излъчено, могат да влязат в тялото му низши същества и низши влияния, които да му навредят. Затова човек трябва да се огражда преди лягане, за да пази физическото си тяло докато спи, да не попадне под разни влияния. Винаги преди спане се ограждайте; същото правете и при всяка друга работа.

  Ограждането става с молитва. При лягане можеш да кажеш:

  „Господи, отивам горе да се уча, да се моля, да работя. През това време огради тялото ми с Твоята Сила и Светлина и го пази от всякакви лоши влияния“.

  Когато твоето самосъзнание отиде горе във време на сън , то трябва да е будно. За тази цел преди да си легнеш можеш да кажеш:

  “ Желая да бъда съзнателен, буден, когато отида в Духовния свят и там да работя съзнателно, да се уча и да се срещна с Напредналите същества“.

  Ограждане става и като очертаеш мислено светли кръгове около себе си и в същото време изговориш следните формули:

  – Търсете първом Царството Божие и Неговата Правда и всичко друго ще ви се приложи.
  – Господ толкова възлюби света, че даде Сина Своего единороднаго , за да не погине никой, който вярва в него, но да има живот вечен.
  – И това е живот вечен – да позная Тебе, единаго истиннаго бога и Христа, когото си изпратил.

  Когато заспиваш така, както трябва – с будно съзнание и без тревоги, то ще почувстваш в себе си едно буботене: „бу-буу“ и това може да те уплаши. Тава е завъртане на чакрите и показва, че излизаш вън от своето тяло и влизаш в един друг свят. Това буботене ще трае пет минути. След това ще почувстваш, че си в един свят, в който спокойно виждаш. Постарайте се сънят ви да е спокоен, ясен и приятен.
  Усилвайте ясните картини, защото сега те са разхвърляни и бегли.

  Има сънища, които нищо не показват – дължат се или на препълнен стомах, или на лоши мисли и тревоги през деня. Но има сънища, които показват, какво ще стане в действителния живот, те съдържат реални работи. Има сънища праволинейни и криволинейни. При праволинейните сънища сънуваш неща, които стават точно така, както си ги сънувал. А при криволинейните сънища сънуваш това, което има да стане , в една алегорична, символична форма. Например , сънуваш, че къщата на някой човек се разрушава; това показва, че здравето на същия човек е в опасност. „Къщата“, това е човешкото тяло.

  Правило
  Като ученици на окултната школа вие трябва да спазвате правилото за съня. За сега 7 часа са необходими за вас. И 5 часа могат да ви задоволят , но при условие да спите непробудно, без да се обръщате на една или друга страна. Най-здраво е човек да си ляга в 10 часа вечерта, но това не може да се вземе като правило. Ако някой има особено важна работа, той може да си легне и в 11 или в 12 часа, но трябва да заспи в продължение на 5-10 мин. Когато някой остане да работи след 10 часа вечерта, сънят се изгубва. Сънят ще се яви отново едва след 12 часа вечерта. И тогава човек трябва веднага да си легне, да не се разсъни. Колкото по-рано ляга човек, толкова по-добре за него.

  Защо? Които рано лягат поглъщат всичката събрана прана. Които късно лягат, мъчно заспиват, защото за тях няма вече нужното количество прана за организма им. Те трябва да почакат известно време, да се събудят ония, които са легнали вече, и тогава ще им дойде сън. Следователно, ако можете да си създадете навик да си лягате рано, вие ще можете да доставите на организма си нужното количество прана. По-късно от 12 часа не лягайте. Ако се усетите изморени , вечеряйте рано и в 8 часа най-късно си легнете, да набавите повече енергия, от която организмът ви се нуждае. Ако имате енергия в запас, можете да си легнете и по-късно. Часовете определени за лягане са 8, 10 или 12.

  Правило:
  Като ставате сутрин от сън, не бързайте веднага да отворите очите си. Дръжте ги известно време затворени, докато се успокоите напълно.Не се поддавайте на съня. Щом ги отворите потърсете един красив образ и там спрете погледа си. Като запалите лампата, гледайте постепенно да нагодите очите си към светлината. Меката, приятна светлина е полезна за очите. Това се отразява добре на нервната система.Правилно е, преди да отворите очите си, да отправите мисълта си към Бога. След това започнете работа.

  Упражнение:
  С пръстите на дясната ръка хванете палеца на лявата ръка и го погалете три пъти, като при всяко погалване казвате формулата:
  “ Господи, събуди ме в утре 5 часа.“
  Погалете и останалите пръсти , като казвате същата формула , три пъти. После с лявата ръка хванете палеца на дясната , погалете го три пъти, като при всяко галене казвате същата формула.
  Продължавате по същия начин и с другите пръсти.
  Часът може да бъде и друг.
  При събуждане трябва да се станете веднага, защото има опасност да спите още 3-4 часа.

 11. Нед  28.04.2011 г. | 01:45 ч.

  Темата за отговорите от сънищата е много важна. Според мен.

  Преди около 10 години ми се случи нещо, което изцяло промени живота ми. Свързано е с един сън, в който видях отговор на нещо, което не знаех как да реализирам.

  Иска ми се да го обясня възможно най-кратко…Не обещавам да успея.

  През 1997-1998 година, много хора бяха изпаднали в депресия и виждах дори и мои приятели и познати паднали духом.

  Дойде ми идея да отворя книжарница с книги за себепознание и самопомощ от поредиците ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ и КЛЮЧ КЪМ СЕБЕ СИ. Търсих помещение за целта, но уви, не успях да намеря подходящо и се отказах…

  Заех се с реализирането на една моя мечта, за която ми трябваха 200 000 евро.

  По това време, двама мои приятели ми дадоха две книги – „Изкуството да станеш богат и да останеш богат“ и „Метода на Силва“.

  Прочетох ги и веднага започнах да прилагам наученото от книгата „Метода на Силва“.

  Едно от нещата, за които се говори в книгата е, че посредством специална техника (много елементарна), можем да предизвикаме сън, който да ни даде отговор, решение на въпрос, който не можем да намерим в будно състояние.

  Започнах да искам да сънувам, как да намеря 200 000 евро за да реализирам моята мечта. Около 2 месеца всяка вечер прилагах техниката без никакъв резултат…Докато една сутрин, секунди преди да се събудя видях на сън:

  http://whoami-magazine.com/indexbg.html

  Не можех да повярвам! Лежах в леглото и крещях на ум от радост!

  Сънят ми даде уникален отговор! Вместо книжарница, да направя списание. Уточнявам, че видях хартиено списание на сън.

  Доста време ми отне да се реша да проверя колко би ми струвало това списание…

  Година и половина по-късно първия брой (24 или 32 страници – не помня) бе на пазара. Трябваше да излиза на 3 месеца.

  В моя град, без никаква реклама за първия месец, само от един разпространител имах продадени 150 бройки….

  Останалите 2850 бройки ги бях дал на една жена на име Рени, също разпространител. Нея я бях избрал, защото тя зареждаше павилиона, на който бях видял на сън списанието….Но тази жена изчезна! Изчезна, без да ми даде нито пари, нито 2850 бройки от списанието.

  И аз се оказах без капитал за втория брой.

  Реших да не се отказвам и да започна отново. Казах си, че до 6 месеца ще намеря капитал за 1 000 000 бройки. Наистина вярвах в това. Даже се обадих по телефона да попитам колко ще ми струват 1 000 000 бройки в най-голямата печатница в България и секретарката помисли, че се шегувам, прехвърли ме на шефа си и той ми поиска 1 час време за да ми даде цената. След един час имах цената лично от директора. 🙂

  Месеците минаваха, а сумата, която не ми достгаше за 1 000 000 бройки на месец бе 99.99% от наличния ми капитал. И така до 5-ия месец и 25-ия ден.

  Една сутрин пиейки си кафето, дни преди да изтече срока от 6 месеца, в които аз трябваше да съм на пазара с 1 000 000 бройки, прочетох следното съобщение:

  „Интернет преобръща пазара на вестници и списание и дава възможност на Интернет списанията да стигнат до милиони читатели.
  Бинго! Еврика!…:)

  Вече знаех как щях да съм на пазара с 1 000 000 бройки …даже и много повече.

  Мина се доста време преди да направя списанието във вида в който го виждате.

  Завърших дигитални технологии…Бях в Лондон една година и събрах пари за английската версия.

  Скоро отворих и онлайн книжарница…която съм оставил за момента на заден план…и се заех с реализацията на моята отдавнашна мечта…

  Благодаря за търпението!

 12. Мислещ  28.04.2011 г. | 09:09 ч.

  @Нед

  Дойде ми идея да отворя книжарница с книги за себепознание и самопомощ от поредиците ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ и КЛЮЧ КЪМ СЕБЕ СИ. Търсих помещение за целта, но уви, не успях да намеря подходящо и се отказах…
  Заех се с реализирането на една моя мечта, за която ми трябваха 200 000 евро.
  По това време, двама мои приятели ми дадоха две книги – “Изкуството да станеш богат и да останеш богат” и “Метода на Силва”.
  Прочетох ги и веднага започнах да прилагам наученото от книгата “Метода на Силва”.
  Едно от нещата, за които се говори в книгата е, че посредством специална техника (много елементарна), можем да предизвикаме сън, който да ни даде отговор, решение на въпрос, който не можем да намерим в будно състояние.
  Започнах да искам да сънувам, как да намеря 200 000 евро за да реализирам моята мечта. Около 2 месеца всяка вечер прилагах техниката без никакъв резултат…Докато една сутрин, секунди преди да се събудя видях на сън:

  Не ми се сърди но за мен коментара ти е много финна реклама. 🙂 Как отдалече подхващаш, слагаш определени думи и цифри ….. и така човек унесен от захаросаната история 🙂 се оказва пред условията ти за превод на 1евро. Яко :)Желая ти успех.

 13. Стопанина  28.04.2011 г. | 09:53 ч.

  Из Духовете на мрака – лекция 13:

  Колкото и материалистична да е нашата епоха, а тя се стреми да стане още по-материалистична, това не променя основното: Духовните светове ще се откриват на хората с все по-голяма сила във все повече области! Макар и днес това да не става по най-добрия начин, духовните влияния могат да бъдат доловени навсякъде. Днес повечето хора изпитват някакво неудобство спрямо духовните влияния и мнозина се срамуват да ги споделят с другите, макар че много от нещата, които хората вършат, много от техните начинания, се осъществяват само защото, да речем, те сънуват един или друг сън, а между образите на съня, се промъква едно истинско духовно влияние.

  Запитайте днешните поети защо са станали поети. И може би те ще споделят с вас следната характерна опитност. Преди време като на сън те са усетили един полъх от духовния свят, а после този полъх се превръща в импулс за тяхното поетично творчество. Има и други хора, които например са станали основатели на вестник или списание. Попитайте ги защо са предприели тази стъпка. Аз ви съобщавам факти, а не предположения. Тези хора също ще се върнат към така наречените сънища, които обаче не са нищо друго, освен пренасянето на определени духовни импулси от духовните светове в условията на сетивния свят. Съществуват много примери и в други области, много повече, отколкото хората си представят, само че малко хора споделят тези духовни опитности, понеже знаят, че ако никой каже “аз предприех това или онова, защото насън ми се яви този или онзи”, в отговор ще чуе само подигравки и присмех.

  Ето защо хората научават толкова малко за онова, което днес става между тях. Това, което наблюдаваме спорадично тук или там, е само авангардът на нещо, което все повече и повече ще нараства: Духовните пориви ще обхванат хората именно защото Михаил победи Духовете на мрака през 1879 г. Антропософията и нейната Духовна наука възникнаха поради същата причина. В противен случай съответните духовни истини щяха да останат в духовния свят и не биха намерили достъп до човешките мозъци, изобщо не биха съществували за физическия свят.

  http://www.ivanstamenov.com/2007/09/2206/

 14. Михаела  29.04.2011 г. | 00:09 ч.

  И така рече Щайнер на 04 септември 1919 г. в Щутгарт: 🙂

  Как стои въп­ро­сът с ду­хов­на­та работа? За нея – т.е. за мисленето, че­те­не­то и т.н. – е ха­рак­тер­но това, че тя неп­ре­къс­на­то би­ва съп­ро­вож­да­на от един вът­ре­шен раз­пад на ор­га­нич­на­та материя, от неп­ре­къс­на­то умър­т­вя­ва­не на ор­га­нич­на­та материя. Ето защо, ко­га­то сме пре­ко­мер­но ан­га­жи­ра­ни с ду­хов­но­-ду­шев­ни усилия, у нас се нат­руп­ва раз­па­да­ща се ор­га­нич­на материя. И ако сме пре­ка­ра­ли це­лия ден в на­уч­ни занимания, ве­чер­та ще но­сим в се­бе си твър­де мно­го раз­па­да­ща се ор­га­нич­на материя, ко­ято се­ри­оз­но сму­ща­ва на­шия спо­ко­ен сън. Прекомерните ду­хов­но­-ду­шев­ни уси­лия сму­ща­ват съня, съ­що как­то пре­ко­мер­на­та фи­зи­чес­ка ра­бо­та ни ка­ра да зас­пи­ва­ме бър­зо и лесно.

  Както има раз­ли­ка меж­ду смис­ле­на­та фи­зи­чес­ка дейност и без­цел­на­та дви­га­тел­на активност, та­ка има раз­ли­ка меж­ду ме­ха­нич­но про­ти­ча­ща­та мис­лов­на дейност и емо­ци­онал­но на­си­те­ни­те мис­лов­ни занимания. Ако на­ша­та ду­ховно­-ду­шев­на ра­бо­та про­буж­да все по­-го­лям ин­те­рес у нас, то­га­ва тя сти­му­ли­ра ди­ша­не­то и за­ба­вя раз­ру­ши­тел­ни­те про­це­си в нер­в­на­та тъкан. Колкото по­-по­вър­х­нос­т­но че­те­те ед­на книга, тол­ко­ва по­ве­че ус­ко­ря­ва­те вът­реш­ния раз­пад на материята. А кол­ко­то по­-жад­но и със­ре­до­то­че­но вник­ва­те в да­ден текст, тол­ко­ва по­ве­че ук­реп­ва­те кръ­во­нос­на­та сис­те­ма и са­ма­та жиз­не­ус­той­чи­вост на материята, с ко­ето не поз­во­ля­ва­те на ду­хов­ни­те уси­лия да на­ру­шат Вашия сън.

  Допускам, че хора, които:

  … намират по-интересни неща за вършене от съня, често занимавайки се с няколко неща наведнъж

  едва ли се характеризират с особена задълбоченост или поне със стремеж към задълбоченост и „емоционално наситени духовни занимания“. По моему това са хора, които от деца по една или друга причина не са били възпитавани в смислени физически усилия. Ясно виждам как от поколението на „компютърните деца“ ще разполагаме с все повече подобни „елитни“ представители.
  За радост лечение има: усилен смислен физически труд. Остава само това лечение да бъде приложено от любящи възпитатели или социални терапевти. Бих искала да видя как точно г-н Хатър, г-жа Хофман или г-жа Коен например няма да спят здраво 7-8 часа след като са прекопавали зеленчуковата градина, да речем. Пък нека драскачите си тъпчат списанията с поредните повърхностни статийки, които да „пълнят“ живота на „будния“ неспящ и разпадащ се вътрешно и външно „елит“.

  Лекцията на Щайнер, от която е цитиарн откъсът по-горе, е 13-тата от цикъла „Общото човекознание като основа на педагогиката“ и я намирам за забележителна.

  Поздрави!

 15. Михаела  29.04.2011 г. | 00:14 ч.

  Хехе, идеята не беше да ви замерям за поздрав с лекционни цикли на Щайнер от Спиралата, а само да подам линк към въпросния цикъл. Поздравът си беше след линка, ама като гледам е извършил усилен физически труд и е скокнал при командата за връзката. Е, поне ще спи добре 🙂

 16. Албена  29.04.2011 г. | 09:38 ч.

  Щайнер вече е написал няколко, знаеш.
  Помня в една от тях обясняваше за момента, когато свръхсетивните прозрения започват да се появяват пред окултния ученик, как тогава той трябва много трезво и хладнокръвно да ги приеме, като нещо нормално, без да се “превъзнася” много-много.
  Който се интересува от темата може да зачете “Как се постигат познания за висшите светове” и “Изживявания в свръхсетивния свят”. Сънуването представлява опитност в тези светове.

  Като човек, зачел тези (и други) книги доста отдавна и който доста „сънува“, мога да споделя следното: През годините усърдно съм се възпитавала да възприемам трезво и да не се превъзнасям, но понякога тези сънища и преживявания са такива, че просто няма как да не се „превъзнесеш“ малко. Може би някои хора са по-предразположени да го правят, но от друга страна ако си наложат някакви рамки, ще се унищожи спонтанността на преживяването и ще дойдат съмненията и нерешителността. Затова, аз за себе си съм намерила следното решение като най-добро: Изградила съм си една точка, която я наричам „вътрешен наблюдател“. В нея някаква част от мен стои притихнала и регистрира всички впечатления, мисли, емоции, образи и пр., докато една друга част съм оставила да се отдава напълно на въздействията и да си преживява нещата спонтанно. Така „наблюдателя“ получава един неподправен материал, който става база за изследване и размисъл (може би на някаква трета част от мен:))… и така, в един момент, от само себе си изкристализират някакви мисли и заключения (на етап), които ми се виждат много по-достоверни, отколкото ако бих подходила чисто разсъдъчно още в самото начало. По този начин аз изследвам и взаимодействието си с хората, и събитията в ежедневието – допускам външните неща да въздействат на една част от мен, като един вид опитно поле, което наблюдавам. За мен това означава да трупам реален (личен) опит, който после мога да споделя като нещо наистина преживяно.

 17. Албена  29.04.2011 г. | 10:01 ч.

  @Farsedef, аз си мисля, че всички хора сънуват, но някои просто не могат да си спомнят, макар че влиянието, дори и неосъзнато, си остава. Питам се, дали това да се помнят сънищата не е свързано със способността за образно мислене? Може би някои хора са по-предразположени да „чуват“, отколкото да „виждат“, както и ти казваш, че си чул нещо… възможно е те да възприемат нещата предимно чувайки. Може би ако се понаблюдаваш, да откриеш, че „чуваш“ доста неща, на които да не си обръщал внимание. Но разбира се, тази тема е доста опасна, така че, човек е добре да се държи за здравия си разум преди всичко. :)))

 18. Тим  28.02.2012 г. | 12:27 ч.

  Според BBC, непрекъснатият човешки сън бил неестествен. Според тях сънят по естествен начин се разделял на две обособени части. Това ще рече: не е нормално да спим едни непрекъснати 8 часа, а е по-нормално да спим 2 пъти по 4 часа, с например 1-2 часа будуване между тях. Дали има нещо вярно, да речем от духовна гледна точка, или са пак глупости като тези за „елитите“?

  http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2012/02/27/8-chasoviiat-syn-mitove-i-legendi.152340

 19. Dani  28.02.2012 г. | 15:17 ч.

  Това което съм чела от Учителя, – най добре да си лягате в 21 -22ч. и каквато и да е работа да имате я оставяйте, а сутрин 4-5ч. ставане и от 4 до 5 часа сън са достатъчни, но не е за всеки.
  (това не е цитат, но съм сигурна, че препоръчва това)
  Обяснява го с праната която трябва да се приеме по време на сън.
  Най вероятно е от лекциите на младежкия окултен клас, но не си спомням точно от коя лекция.
  Моето мнение и това което съм наблюдавала е ,че от много сън си „пиян“, хора с депресии изпадат в сънно състояние.
  Дали има нещо вярно, да речем от духовна гледна точка, или са пак глупости като тези за „елитите“?
  Тим, има значение според мен дотолкова доколкото искат да вкарат в главите на хората лъжливи философии и като си накъсаш и объркаш съня да си още по не адекватен.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.