iPhone следи и пази записи за всяка ваша крачка

Експерти по сигурността откриха, че Apple iPhone следи всяка стъпка на своя собственик и записва координатите в таен файл на телефона, който след това се копира на компютъра, когато двете устройства се синхронизират. Файлът съдържа географските дължина и ширина, като към координаните има и бележка за времето, когато потребителят е бил на дадено място.

Това означава, че всеки, който открадне телефона или компютъра, може да отвори файла с най-обикновена програма и да разбере всичко за собственика. При някои бройки от телефона е открита информация, записвана в продължение на почти една година. По всичко личи, че записите за започвали при актуализацията на Apple iOS 4, налична от юни 2010 година.

Пит Уордън, един от експертите, казва:

„Apple са направили така, че почти всеки – ревнив съпруг или частен детектив – може да разбере детайлна информация за това къде и кога сте били, стига да има достъп до телефона или компютъра ви.“

Пит Уордън и Алесдеър Алън – учените, които откриха файла и представиха доклада си на конференция в Сан Франциско в сряда, казват:

„Само iPhone-ите записват местоположението на потребителите по този начин. Търсихме аналогични проследяващи програми в други Android-базирани телефони и не можахме да открием такива. Засега нямаме данни други производители на телефони да правят това.“

Саймън Дейвис – ръководител на Privacy International, активистка организация за защита на личната неприкосновеност – коментира разкритието:

„Това е обезпокоително откритие. Местонахождението е една от най-чувствителните теми в живота на всеки. Само помислете къде ходят хората вечер. Съществуването на такава проследяваща програма създава реална заплаха за правото на уединение. Тъй като потребителите не са уведомени за тази особеност [на техния iPhone] и няма предвидена опция за нейния контрол, това показва, че още във фазата на разработка е пренебрегнато всяко уважение към личната неприкосновеност.“

Източник с продължение: в. Guardian, Великобритания

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

10 коментара за "iPhone следи и пази записи за всяка ваша крачка"

 1. Александър  21.04.2011 г. | 15:09 ч.

  Хаха, те това си го подсказват и с името
  IPhone -> I = Eye! Опс, илюминатското око май пак е тук.
  Защо сред толкова много стойностни статии в сайта ти няма нищо за илюминираните господа? 🙂 Това са окултистите стоящи зад НСР, богопочитащи луцифер.
  Само да добавя за Iphone, батерията му не се маха, това значи, че апарата постоянно „слуша“ притежателя си…

 2. Стопанина  21.04.2011 г. | 15:14 ч.

  Има доста материали за черните братства. Страня от термините „илюминати“ и „окултисти“, защото са неадекватни и манипулативни. Освен това тези братства не почитат Луцифер.

  Виж материалите с етикет Идването на Ариман.

 3. JammerBg  21.04.2011 г. | 21:35 ч.

  Притежавам такъв телефон и съм доволен – всъщност, това е най-функционалната джаджа, която някога съм притежавал. Единствения проблем в телефона е…. г-н Стив Джобс… 🙂
  И да – гореописаните „екстри“ съществуват и се употребяват в полза на собственика или друго лице. Преди 6-7 години, приятел работещ в GSM сервиз, ме зашемети с проследяващите екстри на няколко модела телефони – координати, време, продължителност – далеч преди появата на iPhone. Проблема не е във функциите, а в начина на (зло)употреба.

 4. inranxan  22.04.2011 г. | 13:21 ч.

  JammerBg запознаи ме моля те с този твои приятел искам да ми обясни и на мен танкостите

 5. JammerBg  22.04.2011 г. | 20:37 ч.

  inranxan,
  Приятеля ми емигрира, освен това са необходими познания за принципа на работа на машинките – както казах, той работеше в сервиз.

 6. Горолюб  23.04.2011 г. | 13:16 ч.

  Към преводача/автора на „препечатката“
  1. Преди да ставате проводник на непроверени факти и да преповтаряте непроверени обвинения си дайте труда да проверите защо на дадена ОС е необходимо да поддържа подобни записи?
  Повече тук: https://alexlevinson.wordpress.com/2011/04/21/3-major-issues-with-the-latest-iphone-tracking-discovery/ [Алекс Левинсън]
  2. Четете ВНИМАТЕЛНО! Този експерт е открил и публикувал информация за подобен файл, съхраняващ данни за местоположението още при iOS 3.x. Много преди ,сензацията“ от Пит Уордън и Алесдеър Алън относно iPhone, върху която виждам, че тук се упражнявате. Става ясно, че всяка мобилна ОС ползва за нуждите на функциите и програмите за нея подобни данни.
  3. Тези данни не се разпространяват извън устройството, а се ползват от неговия софтуер, от неговите приложения, за да ви служат.
  4. Последно, четете, че и Android пише такива данни. Даже не в 1, а в цели 2 файла. И никой не прави трагедии/конспирации от това.
  Повече тук: http://hicomm.bg/bg/articles/news/14935/И-Android-събира-и-пази-информация-за-всяка-ваша-стъпка/ [Магнус Ериксон]

  Към стопанина: Надявам се да публикувате коментара ми в цялост, както е и без опити за коментари.

 7. Стопанина  23.04.2011 г. | 13:46 ч.

  Преди да ставате проводник на непроверени факти и да преповтаряте непроверени обвинения си дайте труда да проверите защо на дадена ОС е необходимо да поддържа подобни записи?

  Извинявам се, ама вие къде се намирате? Ще превеждам каквото намеря за добре и ще ставам проводник на каквото намеря за добре. Каква е причината да приемате нещата толкова… лично? Да не сте търговец на айфони? Както излиза, в материала на „Гардиън“ няма сериозни фактологически грешки.

  В същността си всичко е вярно: Например ако отида при любовница, телефонът ще запише адреса на любовницата ми. Това не е ли вярно? Нима не е това основното в материала?

  Нужни са уточнения само за подробностите:

  Окей, файловете са още от iOS 3.x., всъщност са цели 2 файла и са създадени, за да могат да ми служат – за мое добро. Ама както е демонстрирано от сензационерите, зависи кой разполага с файла от телефона ми – може пък и да не е за добро, защото тогава програмите ще служат на него.

  Надявам се да публикувате коментара ми в цялост, както е и без опити за коментари.

  Коментарът ви е публикуван в цялост, барабар с грешките, а опитите за коментари излязоха успешни. Следващия път, като имате възражения срещу статия на „Гардиън“, пишете направо на тях. В конкретния случай дори не съм си позволил личен коментар, така че няма какво да атакувате тук.

  Благодаря за интереса.

 8. icakfresh  14.04.2012 г. | 21:18 ч.

  глупости едно твърдо нулиране на жсм-а и няма да има и помен от история в него до колкото аз съм запознат така че проследяващите програми са безмислени те уточняват в кой град кой квартал блок но нищо повече с точност до метър примерно а и ако остая жсм-а в нас както често прая и го сменя с друг ква програма ше ме проследи и за кво ти е такава програма да следиш примерно комшията ли или жена си тва е програма за хора които нямат никакъв начин на живот и се чудят как и кой да следят щот им е тъпо и нямат кво да праят баси

 9. icakfresh  14.04.2012 г. | 21:23 ч.

  а забравих в допълнение имам около 60 или 70 жсм-а а нека да ме следят кат ги сменям ало ало в русия съм:-D

 10. Стопанина  14.04.2012 г. | 21:46 ч.

  глупости едно твърдо нулиране на жсм-а и няма да има и помен от история в него

  Освен ако историята вече не е изпратена на този, който се интересува, преди да си нулирал телефона си. 🙂 Както всъщност са направени да работят въпросните програми. Аналогично е с интернет доставчиците – дори да си смениш провайдъра, вече при мен е отчетено, че пишеш от София, че си клиент на БТК и че сървърите се намират на този адрес, така че би трябвало да си някъде в околността.

  те уточняват в кой град кой квартал блок но нищо повече с точност до метър примерно

  Да, точността не е до метър, а до сантиметър.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.