Борба срещу арсеника и токсичните метали в детските храни

Храните за бебета и малки деца все по-често съдържат притеснителни нива на токсични съставки, включително арсеник, олово и кадмий. Тези дни бяха отправени призиви за спешната регулация на тези отрови в храната, предназначена за малките.

Тези открития идват точно навреме: Агенцията по контрола на храните и Европейската комисия обмислят нови ограничения за допустимото количество на тези хранителни замърсители в храните. Сред храните, изследвани от учените, са били такива на водещи производители на детски храни като Organix, Hipp, Nestle и Holle. Стоката на някои от тях се предлага и в британските супермаркети.

Според учените, ако храните бебетата си два пъти на ден с купешка оризова каша, има вероятност да изложите малкото на арсеник, надвишаващ до 50 пъти допустимите нива – например тези при кърмене. Поглъщането на други токсични метали като кадмий – известен с това, че води до неврологични заболявания и уврежда бъбреците – е над 150 пъти над нормата. А в храни, изследвани от шведски специалисти, е намерено осем пъти повече олово от допустимото.

[…]

В проучване на Стокхолмския университет, публикувано в сп. Food Chemistry, се казва:

„Притеснителното тук е, че тези храни за бързо растящи деца могат да съдържат опасни количества на токсични елементи като арсеник, кадмий, олово, ураний, произхождащи главно от суровините. Тези елементи трябва да бъдат в абсолютния минимум, особено в храни, с които ще бъдат хранени бебета. Високата концентрация на арсеник в оризовите храни за бебета е неимоверно тревожна за нас.“

Експертите са на мнение, че няма „допустими нива“ на арсеника и производителите трябва да полагат повече старание, за да го премахват от храните. (Продължава)

Източник: Телеграф

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

9 коментара за "Борба срещу арсеника и токсичните метали в детските храни"

 1. Борис  11.04.2011 г. | 08:44 ч.

  Да отбележа само- Hipp се водят за храни с био произход!
  За другите не ми е известно, но виждам и някаква марка Organix което предполага подобно нещо.

 2. Албена  11.04.2011 г. | 13:02 ч.

  Междувременно, все повече млади майки се приобщават към идеята за естествено раждане, кърмене и отглеждане на децата без ваксини, изкуствени храни и лекарства. Макар фактите сами по себе си да са ужасни, прекрасно и окуражително е, че истината започва да излиза на бял свят по всички фронтове.

 3. Aha  11.04.2011 г. | 14:09 ч.

  Да Албенче, точно така е! Наистина има много млади майки, които изцяло кърмят децата си, не слагат ваксини, а и се ориентират изцяло към естественото раждане. Ето един интересен сайт от нашето семейство, за тези които се интересуват, а и за бъдещи млади майки. Ще им е от помощ!

  http://www.rodilnitza.com/blog/

 4. Албена  11.04.2011 г. | 15:27 ч.

  Знам го този сайт! Прекрасен е! Семейството ви има моите най-искрени поздравления! Може да излезе, че имаме доста общи познати 🙂 Но дори и да не се познавате лично, сред моите приятели има големи фенки на вашия сайт, от тях научих и аз за него… Във всеки случай, да знаеш, че каквото мога, правя и аз за това дело. В това отношение съм малко ветеран, но мога да посоча плода на майчинските си усилия – здрава и екологично чиста засега девойка, израснала без нито един антибиотик, лекувана само с плодове и чай… единствено с ваксините беше по-трудно тогава, та някои не можахме да ги избегнем.

 5. Aha  11.04.2011 г. | 16:03 ч.

  Между другото съпругата мие е на път да стане национален консултант по кърмене така, че с каквото можем бихме могли да сме полезни в тази област – безплатно разбира се!

 6. bgnovinite  12.04.2011 г. | 18:04 ч.

  И какво сега? Излиза, че храним най-ценните си същества с най-големите боклуци? А това „Стоката на някои от тях се предлага и в британските супермаркети.“ как да се тълкува? Като успокоение ли?

 7. Стопанина  12.04.2011 г. | 19:32 ч.

  А това “Стоката на някои от тях се предлага и в британските супермаркети.” как да се тълкува? Като успокоение ли?

  Новината е британска, затова авторът пише изрично, че тези опасни стоки са на техния пазар. Както един български журналист би предупредил, че има опасни стоки на нашия пазар. Смятам, че е излишно да споменавам, че тези храни се внасят и в България, а някои от фирмите си имат направо тукашно представителство.

 8. Aha  12.04.2011 г. | 23:11 ч.

  И н други места те четат май:)

  http://www.moreto.net/novini.php?n=128682

 9. Стопанина  12.04.2011 г. | 23:23 ч.

  Мдаа, четат ме. Особено популярен съм в Сливен. 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.