Войната срещу Ванга и Дънов е заради 1 млрд. евро в имоти

Амбиции за контролиране на ценни църковни имоти за близо един милиард евро и обсебване на ръководството на Българската православна църква още преди кончината на патриарх Максим били двигателят на измислената война дали Ванга и Петър Дънов са светци или Сатана. През последната седмица измисленият дебат заля страната и медиите след авторското представяне в София на двутомника „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста“, дело на йеромонах Висарион, втори епитроп на българския светогорски манастир „Св. Зограф“ в Атон.

Източници от църковните среди твърдят, че Пловдив бил действителният център, от който се направлявала атаката срещу Учителя и пророчицата от Петрич. Там през последните месеци се ковяла и новата политика на православната църква. Заверата с анатемосването на Ванга и Дънов, както и на всички ясновидци, знахари и врачки, била пиарска кампания, която да утвърди авторитета и силата на скандалния пловдивски митрополит Николай, като истински лидер и реформатор сред архиереите.

В православните среди за никого не е тайна, че именно Дядо Николай е с най-големи амбиции за патриаршеската корона и жезъл, а за сбъдването на мераците му се ангажирали и родни олигарси, близки до президента Георги Първанов, както и босът на Пловдив Георги Гергов. Олигархът, който е сред най-щедрите дарители на Дядо Николай, се хвалел, че и членовете на контролираната от него масонска ложа „Слънце“ ще подкрепят действията на владиката, за да имат утре свой човек патриарх. Продължава »

Автор: Станимир Тенев @ Правда

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

26 коментара за "Войната срещу Ванга и Дънов е заради 1 млрд. евро в имоти"

 1. Тим  23.03.2011 г. | 15:50 ч.

  Клипът в края на материала е доста любопитен – можем да различим отец Евгени (един от тримата от Сливен), влизащ в ролята на охрана на митрополита, и изказващ се със самочувствието на пряк представител на Христос.

 2. Мислещ  23.03.2011 г. | 15:51 ч.

  @Гошко и @genadi

  Къде сте да коментираме тази статия. Искам да чуя вашето мнение, становище. Да ми дадете опровержение или да подтвърдите написаното. Ето това е същноста на нещата, ето ги важните неща. Обяснете ми защо има отлив от църквите! Не, не….е заради това, че видите ли Българина станал невярващ, напротив, Българина си вярва и то силно, но това не му пречи да е и прагматик, когато целува ръката на Владиката и в очите му се набива „Ролекс“ за 10 000лв. А малко преди да целуна тази Владишка ръка, мирянина е пуснал 2лв за дарение на храма, и си е купил за 20ст свещичка, пак за дарение на храма. Къде сте Гошковци,Генадевци и сие, искам да ви погледна в очите, те поне не могат да лъжат.

 3. Тим  23.03.2011 г. | 15:56 ч.

  Клипът в края на материала е доста любопитен – можем да различим отец Евгени (един от тримата от Сливен), влизащ в ролята на охрана на митрополита, и изказващ се със самочувствието на пряк представител на Христос.

  Тоест нещата вероятно са заформени преди поне две години, откогато е клипът. А йеромонах Висарион е едно много нахъсано и наивно човече, което съвсем удобно използват.

 4. Стопанина  23.03.2011 г. | 15:57 ч.

  @ Мислещ

  Не съм сигурен, че искам да влизаме в полемика с тези, които призоваваш. Глупакът спори с всички, умният – с умни, мъдрият – със себе си.

  @ Тим

  Ако си спомняте, още в ден първи определих Висарион като „полезен идиот“, такъв, какъвто такива като Гоце и масоните с удоволствие биха използвали за свои цели. А техните цели са и руски цели. Новината по никакъв начин не отменя руската следа.

 5. Мислещ  23.03.2011 г. | 16:08 ч.

  @Стопанина
  По-скоро коментара ми е риторичен, не искам, а и нямам време да споря с глупака. Има събития, коментари, факти, нека всеки сам си прави заключенията, и сам да отмерва кое е истина, кое не

 6. Стопанина  23.03.2011 г. | 16:17 ч.

  @ Мислещ

  Знам, но те, каквито са си, ще приемат коментара ти като покана и повод да се изкажат.

 7. Тим  23.03.2011 г. | 16:48 ч.

  Ето ги заедно Николай и Висарион, на презентация в Пловдив от 21 март – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=41638

 8. Val  23.03.2011 г. | 19:11 ч.

  Кой изобщо ги слуша поповете?

 9. Александър  23.03.2011 г. | 21:14 ч.

  Големи фенове на Ванга сте се събрали 🙂

 10. Val  23.03.2011 г. | 21:43 ч.

  @Гошко не ги слушай, всички търсим истината и понякога си мислим, че сме я открили и колко глупави са другите, че не виждат това, което ние виждаме и не знаят това, което ние знаем.
  Не заставам на ничия страна, но българи сте хора, най-малкото! Защо се самоизяждате, брат срещу брата! Ако един греши трябва ли да му се нахвърляме или да го критикуваме или да му се подиграваме? Всеки може да греши… Бъдете снизходителни към грешките на другите и по строги към самите себе си. Нека всеки се вслуша в другия. Истината живее малко или много в самите нас. Бъдете искрени и добри! Добри бъдете!

 11. Гошко  23.03.2011 г. | 22:00 ч.

  И не съм православен.
  Грешно и смешно ти е пренасочването…

 12. Гошко  23.03.2011 г. | 22:09 ч.

  Горното не се отнася за теб, Вал. Той си знае…

  Иначе може би си права.
  Харесва ми благият ти тон.

 13. Михаела  23.03.2011 г. | 23:48 ч.

  Жажда за кинти и власт или жажда за слава и блясък – изглежда това са двата водещи мотива за действие на участниците в попската чета. Едните бездушно точат лиги по ариманически изкушения, а другите се самоомайват с луциферически въжделения. Ъх!

 14. Гошко  24.03.2011 г. | 00:16 ч.

  Вярно думаш, Михаела.

  Нормално е Брат Георги Г., да подкрепя Брат Николай. Масончетата си помагат. Нали са дали клетва…

 15. Михаела  24.03.2011 г. | 01:03 ч.

  Напоследък много дълбоко ми въздейства преживяването на полярностите на силите на Противодействието и особено, когато си подават „на къси пасове“ помежду си. Това виждам най-вече в разни нахъсани и дейни „общности“ от хора, в които принципът на обединение на хората практически се явява „срещу“ нещо, а не „за“ нещо. Външно погледнато такива „общности“ се накичват с някакъв етикет „за“ нещо – „ние сме и работим активно „за“ едикакво си“. В действителност обаче членовете на създалата се група изобщо не познават в дълбочина (пък често и в плитчина) това, за което са се събрали. За сметка на това пък в основата на събирането им задължително лежи някакъв общ враг.

  Наблюдавам обаче, че общият враг е враг по не едни и същи причини за съответните участници. На едни „врагът“ им пречи да се доберат до това, което искат, а други се чувстват просто засенчени или изместени от него. И в двата случая се явява по линията на най-малкото съпротивление да се проектират собствените долни и низки мераци върху „врага“. Фактически обединяващ става механизмът на проекциите, а не дори самите проекции. Защото, ако се вгледаме по-добре в проекциите, се вижда, че едните са с ариманически, а другите – с луциферически характер. Участниците обаче това сякаш въобще не го забелязват. Допускам, че, както казва Щайнер, съзнанието наистина много се понижава в такива случаи, но си признавам, че изпитвам много трудности да разбера и приема това състояние на понижено съзнание (изглежда си оставам несъзнателна за моите собствени състояния на понижаване на съзнанието…хаха). И в това състояние практически двете противодействащи сили игриво и зловещо си подхвърлят човеците и услужливо ги държат далеч от съвместното истинско вдълбочаване и опознаване на това, в което са „за“.

  Та, изводът, до който лесно може да се достигне при едно такова наблюдение, е че общността или групата с подобен характер се крепи от силите на деструктивизма, като всеки се боцка със своята си доза, приета от проекцията и изпада в опиянение или настървение. Струва ми се, че единствената възможност за измъкването от това перпетуум мобиле е хората да поискат и да започнат истински да се вдълбочават и да опознават това, в което са „за“ и което са си кичнали на етикета. Едва тогава има някакъв шанс да се измъкнат от състоанието на абстиненция – абстиненция, при която другият всъщност изобщо не съществува. Едва тогава има някакъв шанс образът на „другия“ да бъде поне малко забелязан в морето от собствени проекции и егоистични стремления. Едва когато „другият“ се яви, има някакъв шанс да станат „двама или трима“ в Негово име – единствената възможност за съществуването на градивна общност!

 16. Gergana  24.03.2011 г. | 01:14 ч.

  Михаела, изказвай се по-често. Къде си била досега 🙂 Имаме какво да научим от твоите включвания. Благодарея.

 17. Светослав Иванов  26.03.2011 г. | 14:32 ч.

  „Ангел Господен каза на Филип: „Иди към пладне!“ Пладне, това е добродетелта. – Как е родена тя? – Чрез любовта. Днес всички хора очакват Христа. Обаче, свещениците и проповедниците се страхуват от идването на Христа. Опитай се да им кажеш, че Христос ще дойде на земята! Те веднага ще отговорят: Не е време сега. Те отварят Евангелието и започват да тълкуват, че е писано, какво не е дошло времето за идването на Христа. В Откровението било писано, че има още два-три века, докато дойде Христос. – Защо тълкуват нещата така? – Защото сметките им са криви. Кажи на един владика, че Христос ще дойде и той веднага ще отвори книгата на Исайя и ще каже: Писано е, че още не е дошло времето за Христа. – Защо не иска още да дойде Христос? – Защото той е опопил много свещеници и все за пари. Това не казвам аз, така е писано в Божествената книга. Тази книга е отворена днес и тя пита всички духовни лица: Кой ви даде право да опопвате за пари? На какво основание проповядвате за пари? Аз ще бъда прокурорът и ще кажа: Осъждам този поп или този владика на толкова години затвор или на вечен затвор. – Защо? Защото е опетнил любовта, лъгал е в нейно име. – Как ще оправим света? – Като престане лъжата. – Как ще оправим черквата? – Като престане лъжата. – Как ще оправим домовете? – Като престане лъжата. – Как ще съградим дома си?– Като започнем да говорим истината. – Как ще се наредим вътрешно? – Като започнем да живеем добре. Само по този начин ще оправим живота си. Сега всички спорят кое верую е най-право, коя църква е най-права. Православната черква ли е най-права? Питам: Да лъжеш, това ли е православие? Да опопваш с пари, това ли е православие? Да погребваш с пари, това ли е православие? Да кръщаваш с пари, това ли е православие? Това не е православие, това е криво славене на любовта. Православието подразбира да работиш без пари. – Как ще живеят хората без пари? – Чудни сте! Те ще живеят, както живее всеки, който услужва на хората с любов. Ако свещеникът услужва с любов, ще получи девет пъти повече, отколкото ако услужва без любов. Днес свещеникът опява един умрял, срещу което получава известно възнаграждение. Ако опява без пари, той ще получи повече. Умрелият още не е погребан, а свещеникът се уговаря колко ще му се плати за опялото. Днес е внесена една малка реформа в черквата: свещеникът няма да събира пари, но епитропът ще събира. Не, приятелю. Аз искам да покажа на православните свещеници правилен метод за разрешаване на този въпрос. Няма да събираш никакви пари! Не се служи на Бога по този начин! Аз ще бъда прокурор не само за свещениците, но и за вас, за всички хора. – Аз съм слушал вашите беседи. – Толкова по-добре, няма с какво да се извинявате. В бъдеще няма да се лъже в името на Любовта! Свещено трябва да държите Любовта и душите си. Братя и сестри, господари и слуги, във всички Любовта трябва да бъде свещена! В който ден решите да осветите любовта, Божието благословение ще дойде върху вас. Тогава и като овце, и като агнета ще разберете вътрешния смисъл на живота.“

  “Ангел Господен говори.” 12. беседа от Учителя, държана, на 15 октомври, 1922 г., София.

 18. maya111  26.03.2011 г. | 15:09 ч.

  Колко е нелепа и смешна цялата тая „кампания“ на Църквата срещу две световноизвестни и признати личности и най-главното добри хора .Колко е безумно цялото това средновековно анатемосване ,запушване устите на неудобните и мракобесна цензура .Колко е жалка църквата в лицето на нейните водачи . Тези хора не разбират ,че са сянка от миналото и властта ,за която все още мечтаят е далечен и мрачен спомен от едни античовешки времена . С наглия си цинизъм те смеят да твърдят ,че ние – хората сме слепци и заблудени и нямаме очи и разум сами да четем писанията и да правим изводи ,че нямаме морален ориентир и духовност за да разпознаваме добро от зло . в тяхната безумна догматика ,тия хора поставят Бог някъде на опашката и отричат правото му да работи със сърцата на всички хора независимо от нацията и религията им .За тях Исус е продукт, търговска марка и те държат монопола върху Истината . Но ,както казва Исус, истината не може да се скрие ,както не може да се скрие град на високо .И ако едно време хората са били в голямата част неграмотни и незапознати с историята и свещените писания ,днес всеки човек може сам да чете и изучава ,да преценява и търси Истината .
  Тези хора постоянно парадират ,че заради нас и нашето спасение вършат всичките си безумия .И аз питам : как точно се грижат за нас? И питам още :не е ли Бог ,който се грижи и за вярващи и невярващи и не е ли Той ,който решава съдбата на всеки ?
  В църковната догматика Бог не играе никаква действена роля ;Бог е само параван и етикет ,с който църквата „гарантира“ правотата си . Ако изучаваме подробно църковна история /както правя аз/ ще се убедим ,че Бог е на последно място в цялата какафония . Когато някой се опита да спомене ,че бог поставя като условие за спасение нравствеността и любовта м/у хората , църковниците казват: тъй ,тъй ,ама и на църква трябва да ходиш . Къде точно е Бог в църквата – питам аз .отляво на входа ? отдясно? Исус сграда ли е имал предвид казвайки Църква? Ами не ,а сбор от хора с любов помежду си ,събрани в Негово име /тоест в името на пътя ,истината и живота / и изпълняващи нравствените предписания на Бога . Кажете ми : някой от вас вижда ли в тия средновековни прилепи Лщбов ,Нравственост .Доброта , Милосърдие , Прошка, Състрадание…??? както казва Исус : по плодовете ще ги познаете , по това което бълва устата им . И казва още : И да ми служите , и да ме храните и обличате и в тъмница с мене не дойдете ,ако така не храните ,обличате и служите на най-обиновения ,на най-малкия човек ,за вас е ада приготвен от Бог за сатана и неговите ангели .
  Дядо попееее :Ако праведността ти не надмине с нищо тая на книжниците и фарисеите ,с нищо не си по-добър от тях!
  Когато Исус чу ,че някой проповядвал от Негово име и с Не
  говите думи ,а апостолите се възмутиха от тоя човек ,защото не е бил измежду тях ,нито упълномощен да проповядва ,Исус има каза: Оставете го ,който не е против вас ,е с вас ! С какво право тогава дядо поп анатемосва Дънов и баба Ванга , ако те проповядват мир и Любов ,ненасилие ,милост ,смирение…тоест ако цитират Исус?
  Ооо,забравих :те говорели за прераждане . каква наглост . Два милиарда на планетата говорят за същото .Анатема!!! ами в Стария завет не се говори за задгробен живот ,самите евреи са разделени на секти по въпроса , Откровение говори за обличане в ново тяло ,за Ново небе и земя и само господ знае какво значи това , но дядо поп е наясно с всичкои не търпи иновации и волни тълкувания . И аз питам :това ли е най-важното ? дали ще се преродим ,новородим ,възкръснем или нещо друго ? Това ли е основата на Закона и пророците ?
  НЕ – казва Исус.Основата на Закона и пророците е „Върши на другите онова ,което искаш те да правят за теб!
  Радвам се ,че тук има толкова мислещи и интелигентни хора ,които не се примиряват с идиотиите на няколко черни прилепа изживяващи се като съдници на света.

 19. inranxan  27.03.2011 г. | 12:00 ч.

  много хубаво го каза maya111 – браво

 20. border  28.03.2011 г. | 14:50 ч.

  Ами това е най-важното, възкресението на Христос е в основата на Христянството, от твойте думи излиза че не е имало смисъл Христос да умира на кръста. Христянството без възкресение е като море без вода.

 21. inranxan  28.03.2011 г. | 16:51 ч.

  първо какво разбира точно под възкресение църквата – защото христос възкръснал и отишал на небето да се скрие разбираш ли едва ли не,но пък за умрелите се говори че възкръстват за нов живот по добър от тукашния…дали църквата леко не е променила смисъла …. според мен църквата като институция отдавна не е това което би трябвало да е

 22. Мислещ  05.04.2011 г. | 21:04 ч.

  С всеки изминал ден, нашите свещенници ни правят изненада след изненада по морал, святост, любов към онеправдания, благост, вяра в Бога, но най-вече по бизнес. Ех……тия пусти пари…душиците ще ви изядат бре, хора… 🙂
  Родните попове ни продават чешмяната вода за светена

  Поредната шашма на родните попове е свързана с продажба на светена вода в Рилския манастир.

  Всеки вярваш може да се снабди с бутилка от осветената течност срещу скромна сума, която отива в полза на Светия синод. Продажбата на светена вода сама по себе си е скандална. Тя би следвало да се раздава само безплатно, както е по канон.

 23. славянин  01.07.2011 г. | 18:01 ч.

  Змията хапе най-люто когато умира!

 24. Огнян (Мислещ)  23.03.2013 г. | 12:08 ч.

  Ето ги „стожерите“ за Христовата вяра. Толкова е цинично всичко това, че нямам думи.
  А само до педи месец, същия този Варненски митрополит можеше и Патриарх да ни стане!

  Блажиш ли, дядо попе?! Киро Линкълна – пак с изцепка! (ФОТО)

  Варненския митрополит жули ракии по време на Великия пост и пет пари не дава

  Киро Линкълна пак сгафи и пак му дреме на калимявката само!

  Докато организаторите “Произведено в България” се погрижиха да бъдат раздадени отговорно звучащите призове на Наградата „Човек на ХХІ век”, любимия на медиите митрополит беше пипнат в крачка.

  Хората си ценят целогодишното усърдие и всеотдаен труд по адаптацията на българския бизнес към европейските стандарти. И докато летят поздравителни речи, благодарствени послания и уважат номинации, наш Киро си изпапкал всичко, че грехота, ако артиса.
  Е, да си гладен не е грях! Пък и нали са го поканили на вечеря?! Сложили му хората – хапнал, ама защо му е по време на Велики пости да полива с люта ракия?!

  То на старците, бременните, немощните и децата им е разрешено блажно, но дядо Кирил не влиза в нито едната от четирите категории. А като гледаме – Варненският митрополит как опъва чашката, нищо чудно е да е обрал някоя сочна мръвка, че да не го хванат папараците с пълна чиния!

  Казали са хората, че не е грях какво влиза в устата на човек, а какво излиза от нея! Владиката, който аха да стане патриарх, има какво да каже и по този казус!
  Надежда Димитрова

 25. Деа  07.07.2013 г. | 15:42 ч.

  Ами, то не се знае кой кой е точно!!! Защото и срещу Христос църквата тогава се вдигнала и го обявила за слуга на Сатана!!! И за последното време пише в Библията, че точно истинските слуги на Христос ще бъдат гонени! Така че кой кой Е? Дали Дънов и Ванга са антихриста, или самите тия подкрепяни от институциите църкви и попове? Христос не е имал добро мнение нито за църквата, нито за поповете. В Новия завет добре ги е наредил – че са като мъртви гробници, варосани, ама от вътре мъртви. Че са заблудени овчари, които водят стадото в грешния път. И е казал да съдим за дървото по плодовете. Дънов и Ванга са помогнали на толкова много хора, били са слуги на народа, семейства не са имали, работели са за да помагат на ближните си! Човек само да прочете Новия завет, добре вижда кой кой е! Христос не е писал за църквата и поповете, че са негови. Напротив, точно обратното се разбира от думите му.

 26. Trend  09.07.2013 г. | 15:27 ч.

  За да се „спаси „църквата , бяха избити милиони хора. Включително такива които твърдяха, че земята е кръгла, а не плоска. В същност не е ли логично, че князът на този свят (сатаната) се е настанил много добре и в църквата? Ръководи ли се сега човечеството от любовта и милосърдието? Да се роят чистите божии служители и всеки да работи за цялото. Иде великото чистене на Земята. Но през какво ще минем докато престанем да падаме, зависи и от нас…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.