Учителя Беинса Дуно говори за себе си

Колекция извадки от първоизвора

 

ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ:

Учителя Беинса Дуно за себе си — първа част

Учителя Беинса Дуно за себе си — втора част

Учителя Беинса Дуно за себе си — трета част

Учителя Беинса Дуно за себе си — четвърта част

Учителя Беинса Дуно за себе си — пета част

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

26 коментара за "Учителя Беинса Дуно говори за себе си"

 1. Тим  21.03.2011 г. | 00:01 ч.

  Нещо ми подсказва, че в опитите си да извади очи Висарион и съучастниците му всъщност ще изпишат вежди на Учителя и ще го популяризират в страна, където засега е повече известна само Ванга. Така че нищо чудно самият Висарион да спомогне за осъществяване на много от пророчествата на Учителя.

  Неведоми са пътищата Господни. Втората беседа и официално представяне на книгата за Дънов е на 22 март – интересно съвпадение на начало на пролетта, на по-особена дата (визирам числото 22) – има някаква дълбока промисъл зад всичко това.

  Чудесни извадки, някои все едно са били казвани специално за повода.

 2. inranxan  21.03.2011 г. | 13:08 ч.

  браво за инициативата Иване

 3. Hristo  21.03.2011 г. | 15:34 ч.

  Tezi statii qvno ne sa bili publikuvani do sega, no sigurno sa bili napisani, za6toto vidqh v na4aloto im stari dati. I interesno 4e sa pisani po4ti na sy6tata data , na koqto sega bqha pusnati, samo 4e predi 4 godini.(Pyrvata e
  21.03.2007 г)

 4. Стопанина  21.03.2011 г. | 15:47 ч.

  @ Hristo

  Пуснах ги със стари дати, защото иначе на първа страница на сайта трябва да има пет отделни материала на една и съща тема. Същото направих и с цикъла лекции „Духовете на мрака“ от Щайнер. Ако не бях им дал задна дата, на първа страница щеше да има над дузина еднообразни публикации и щеше да изглежда ужасно.

 5. genadi  22.03.2011 г. | 00:26 ч.

  Който иска да се запознае с учението на Дънов, може да се свърже със специалистите по въпроса, Адрес: Психиатричен дом – Карлуково, втори етаж, стаите между тези на Наполеон и Клеопатра.
  ……………………………………………
  Момчета, увлечението ви към окултизма ви е докарало право в сатанизма!
  Вие наистина ли виждате нещо свято в умопобърканият масон Дънов и фъфлещата неграмотна вещица Ванга?
  Я идете в двора на Вангината „църква“ и там призовавайте демоните заедно с откачените идиоти.

 6. Gergana  22.03.2011 г. | 00:46 ч.

  genadi, само че използваш думи, като тези, които използваш, ми говори повече за твоето състояние, отколкото за това на Ванга и Дуно. Я, си преброй зъбите, може няой от тях да се е разклатил.

 7. genadi  22.03.2011 г. | 01:25 ч.

  Истината боли, Гергана.
  Жал ми е за падналите в клопката на малоумните вещици и психясалите откачени сатанисти.
  Но пък всеки е свободен да избира!
  Едни избират Словото Божие, а други избират лайняната психопатска секта на Дънов и идиотските бръщолевиния на простата селска идиотка Ванга.

 8. Мислещ  22.03.2011 г. | 01:34 ч.

  @genadi
  Ти си като тресчица в окото ми, ти си оная сладост без която този сайт нямаше да има смисъл, пак ще ти цитирам „лудият масон Дънов“, както го наричаш, човече откъде тази злоба бе, ще те разяде…..:

  Казвате: “Господи, махни го този човек оттук, да не ми пречи.” Или: “Господи, тежи ми този човек, не мога да го понасям. Искам да се махне.” Къде да го сложи Господ? Ако не е тук, ще е на друго място – и там ще пречи, и там ще искат Господ да го махне. А на Господ му е приятно да каже някой: “Остави го при нас.” Когато неприятен за вас човек дойде, изтърпете го, та да олекне малко и на Господа.
  Господи, ще го търпим зарад тебе….:)

 9. Gergana  22.03.2011 г. | 01:44 ч.

  Хубаво!Генади, избирай между любов или омраза

 10. Мислещ  22.03.2011 г. | 01:51 ч.

  @genadi

  Ти казваш: “Не мога да го понасям този човек(Дънов).” И не подозираш, че разрушаваш този, когото мразиш, но разрушаваш и себе си едновременно.

  Когато видите, че един човек прави погрешка, използвайте я, за да се учите. Защото трябва да знаете, че всяко нещо, което става на Земята, е колективен акт. Вие не знаете защо един човек се е подхлъзнал някъде и е направил погрешка.

 11. genadi  22.03.2011 г. | 02:40 ч.

  Ех, другари дъновисти-комунисти-сатанисти, май не познавате „мъдрите“ писания на „учителят“:
  „Болшевиките – това са Божественият глас.“
  „Болшевизмът е божествена идея“
  „Казвате, че болшевизмът е лошо нещо. НЕ Е ТАКА!…/следват малоумни бележки за това как комунягите щели да накажат богатите-бле. генади/… Болшевиките са бирници на Бога!
  „Аз разглеждам болшевизма идейно и го наричам религия на труда“
  „Всички българи да служат на Отечественият фронт“
  ………………………………..

  Те това е квинтесенция на цялото ви „учение“- демонизъм, сатанизъм, комунизъм…
  Марк 5:9: „И го попита: как ти е името? А той отговори и рече: легион ми е името, понеже ние сме много.“

 12. Мислещ  22.03.2011 г. | 02:52 ч.

  @genadi

  Не мисли, че си глупав. И не мисли, че онзи, комуто говориш, е глупав. Мисли, че си в състояние да предадеш и най-великата Божествена Мисъл. Мисли, че този най-близък твой брат, комуто говориш, е в състояние да възприеме тази истина. Тези са двете най-велики правила, които аз зная.
  И друго: ще бъдеш конкретен и предметен в изразите си. Не говори мъгливи неща – неща, които не разбираш. Говори само онова, което си преживел и онова, с което си направил поне десет опита. Това са практически правила при възпитанието.

 13. Стопанина  22.03.2011 г. | 06:25 ч.

  Приятели,

  Да търпим ли още genadi или да не го търпим? Не ми пречат умствената му закваска и мненията му. Пречат ми думите, в които ги облича. Не желая сайтът ми да се превръща в поредното кошче за душевни отпадъци, но оставям на вас да решите кога е прекрачена границата на търпимостта.

 14. Михаела  22.03.2011 г. | 08:24 ч.

  @genadi
  „Но пък всеки е свободен да избира!“

  Точно така. Сега застани зад думите си с дела или се разкарай оттука.

 15. Стопанина  22.03.2011 г. | 10:17 ч.

  Препоръчително четиво:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=5191&rid=29

  Вижте и коментарите под материала.

 16. Гергана  22.03.2011 г. | 10:29 ч.

  На мен ми хареса , че „анатемата“ на Генади „извади“ на бял свят още толкова добри цитати и мисли на Мислещ и другата Гери. Може би „Страстите Генадиеви“ ще предизвикат подобен на „Страстите Висарионови“ ефект. От много източници вече все по-често се цитира делото на Учителя.
  Е все пак, Стопанино, ти определяш кой да ти бъде гост.

 17. Чилингиров  22.03.2011 г. | 18:39 ч.

  22 03 2011, 18,35
  Справка в интернет/Гугл

  „Петър Дънов“
  Около 152 000 резултата (0.20 секунди)

  Резултати от търсенето

  Учителят Петър Дънов
  Сайт посветен на една от ярките личности в духовната ни култура и неговото учение за мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото.

 18. Val  22.03.2011 г. | 19:51 ч.

  тъжно…

 19. border  23.03.2011 г. | 16:48 ч.

  „Откакто Дънов е „пророк“ в България какви ли не събития са станали: България води две несполучливи войни, които едва не я заличиха от лицето на земята, но, както знаем, Дънов не предвиди и не предсказа нито началото, нито пагубния за нас край на тия войни. Напротив, при отпразнуването на 1000 годишнината на св. Климент Охридски през 1916 год. аз имах случай да срещнах в Охрид дъновисти като Белев и генерал Бояджиев, първият окръжен управител в Охрид, а вторият – командващ армията, която освободи столицата на Самуил и, ако някой би се осмелил в ония паметни по своята тържественост дни да каже на тия двама охридяни и добри българи, че Охрид не ще остане български, те биха го сметнали за луд: до такава степен те бяха уверени заедно с дядо Радославов, че където е стъпил български крак все българско ще бъде; а излезе така, че ние не можахме да запазим дори старите си граници. Ако Дънов беше ясновидец, той щеше да предупреди ген. Бояджиев чрез госпожата му да не предприема оня фатален поход към Каймакчалан, откогато започнаха нашите неуспехи на маке- донския фронт. Но той не стори това, очевидно затова, защото и нему не е дадено да знае тайните на бъдещето“

  Толкова за „пророческата“ дарба на Дънов

 20. Стопанина  23.03.2011 г. | 17:11 ч.

  Учителя в беседата „Условия за растене“, Неделни беседи, 1930 г.:

  Аз предупредих Фердинанд за 4 неща:

  1. През време на Балканската война казах, че не трябва да воюва със съюзниците. Ако не бяха воювали, щяха да получат Деде-Агач, Кавала и много други земи.

  2. В 1914 г. казах: България да не се намесва, а да пази неутралитет, защото България така ще спечели, ще й дадат достатъчно земя за цената на неутралитета, а ако се намеси, ще загуби. Те не ме послушаха.

  3. След като България се намеси в Първата световна война, казах в 1917 г., че България ще загуби и затова навреме да вземат мерки. Аз исках доброто на България. Те какво направиха? Интернираха ме във Варна. Не ме послушаха. После ме питаха след погрома, но казах: Късно е вече!

  4. После казах на Фердинанд и на Бориса, че трябва да имат добри отношения с всички държави.

  Цели 40 години аз предупреждавах българите какво ги очаква. Ако ме слушаха, нямаше да дойде това, което вече дойде. Никой не ме слушаше. Нито управниците, нито духовенството. Мнозина мислеха, че аз искам да стана министър, да заема висок пост. Аз дойдох в света и заех най-малката служба, която никой не искаше. Моята идея не се стреми към високи места. На всички големци се радвам, без да се стремя към тяхното положение. Ако царят и българският народ ме бяха послушали, работите нямаше да вземат такъв обрат.

  Ония, които съветваха царя, не го съветваха както трябва. Всеки си говореше каквото знае. Всички му даваха криви съвети. Аз и на царя казах: Обичай Бога и на Него служи. И българския народ трябва да служи на Бога, както аз служа. Едно зная: Докато служа на Бога, аз съм човек. Щом престана да Му служа, от мене нищо няма да стане. Искам да разбирате нещата, както аз ги разбирам – да правите всичко, каквото Бог прави.


  От Стопанина: А какви съветници бяха ортодоксите – същите тези получовеци, които лъжат и в цитата, който е пуснал border? Дънов е предупреждавал властниците не един, не два пъти, а хиляди пъти – чрез Лулчев и по други начини.

  А ортодоксите против войните ли бяха? Или по-скоро тичаха да освещават войниците и бойните знамена? И после имат наглост да плачат от погромите, за загиналите, па даже и че нямало кой да ги предупреди? Въпросите НЕ са риторични.

 21. border  23.03.2011 г. | 18:59 ч.

  От прекалена модерация форумът ти ще стане прекалено стерилен, ще загуби имунитет и ще умре, приеми го като пророчество

 22. Gergana  24.03.2011 г. | 00:53 ч.

  @border: Именно имунната система действа както трябва тук. 🙂

 23. Руми  24.03.2011 г. | 16:14 ч.

  Мисля, че нито Учителя, нито учението му имат нужда от защита.

 24. Петя  04.05.2011 г. | 16:20 ч.

  Благодаря за сайта,искрено благодаря!

 25. Стоян С.  11.11.2017 г. | 17:17 ч.

  @genadi
  Някои от цитатите за комунизма не са съвсем точни, а също така и са извадени от контекста. Последният от тях е и откровена измислица, вероятно съчинена от теб . Не съм го срещал в нито една от беседите Му… Казал е, че комунизмът е религия, затова че той също си има своите мъченици (дали живота си за постигане на техните идеали). Говорил е за болшевиките като „езикът“ или „камшикът“ на Бога, но не в положителен смисъл, тъкмо напротив- разглеждал ги е като следствие, кармично възмездие за нашето безверие и липса на морал, на нашето неспазване на Божиите закони (в смисъл, че те са „палачите“, изпълнителите на това възмездие). В този ред на мисли е казал, че болшевиките са били допуснати в Русия, като следствие от отхвърлянето на някои от техните Божии пратеници (като Толстой и Йоан Кронщадски) и моралните Учения, на които са били носители: „Какво стана в Русия? Русия не послуша гласа на Толстоя, който бе глас на Бога Живаго. И духовенството докара болшевизма. Болшевизмът, това е камшикът на Бога в Христовата ръка…» (беседа от 22 август 1919 г.,Събор в гр. Търново)
  „Всеки народ, който се е опитал да се противопостави на Божиите посланици, не е видял добро…Всеки, който се обявява против Божиите пратеници, обявява се срещу Бога, срещу Любовта. “ („Ще се превърна в Радост“- беседа от Учителя, държана на 21 август 1927 г., София)…

  „Идват много тежки дни за българската интелигенция. Те, комунистите, ще ви сложат катинар на устата и ще ви кажат, че сте свободни.“ (записано от Галилей Величков)

  „Сега идва една нова власт. Идва такава власт, че който й се противопостави, с костите си ще заплати.“ (записано от Георги Събев)
  Друг Го запитва: „Учителю, защо комунистите като поздравяват, стискат юмруци и вдигат ръка?“ – „Като вдигат юмруци, показват как ще ви изстискат като лимони.“
  Трети запитват: „Учителю, как може такива прости хора да ни управляват! Комунизмът ще разруши всичко.“ Учителят отговаря: „Нали знаете, че когато някой иска да построи нова къща, трябва най-напред да разруши старата. После викат бедните, гладните, простите, циганите и те развалят като трошат и грабят. А след това идват инженерите и те почват да правят плановете, как да построят новата къща. Това представлява светът сега. Най-напред ще се разруши всичко, ще огладнеете и осиромашеете, след това ще дойдат инженерите и техниците, които ще построят новия свят, но за това се иска време.
  (записано от Юрданка Жекова)

 26. Стопанина  11.11.2017 г. | 18:26 ч.

  А след това идват инженерите и те почват да правят плановете, как да построят новата къща. Това представлява светът сега. Най-напред ще се разруши всичко, ще огладнеете и осиромашеете, след това ще дойдат инженерите и техниците, които ще построят новия свят, но за това се иска време.

  Да бъде! 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.