Впечатления от беседата на Висарион против Ванга

Вчера в Енорийския център на софийския храм „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе представяне на двутомната книга „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста“ на йеромонах Висарион от Атон. Към 18:00 часа скромната зала вече се беше препълнила – поне на първия етаж – после разбрах, че има и втори, където явно също е имало доста хора.

Зрителите долу бяха може би към 70 души, като се виждаха и представители на медиите. Цялото мероприятие продължи над два часа. Имаше значително присъствие на духовни лица – включително станалите известни напоследък попове от Сливен, Висарион заедно с отци от Атон, както и разни други чернодрешковци, плюс почетен представител от руската църква. Стана на въпрос, че беседата се провежда и с благословията на патриарх Максим – гаранция за сериозността на събирането.

Самата продукция беше постна, а Висарион говори едва около 15 минути. Лъхаше на непрофесионализъм – нямаше оформена презентация, използваха се само разни снимки от компютъра на организаторите; нямаше микрофон – поради което едва се чуваше отзад. Освен визуално, аргументацията беше скромна и откъм представяне – почти нищо ново не се каза спрямо това, което се спомена в последните дни за Ванга в медиите. За Дънов се говори само между другото (за него ще има специална беседа следващия вторник).

Висарион плюе пред гроба на една покойница.

Следващите към час и 45 минути преминаха по схемата – въпроси от публиката и отговори или коментари от водещите на събитието. Нямаше почти нищо смислено нито като въпроси, нито пък като отговори, а малкото интересни моменти бяха прекъсвани от постоянното движение и разминаване в тясната зала и от спорадичните шумове от зрителите и стюардите – които явно едвам дочакваха края, когато щяха да приготвят масата за почерпка. Висарион през по-голямата част от времето беше зает да дава интервюта извън залата, но за времето си сред слушателите се разбра, че е най-запознатият в България с окултните учения и техните заблуди (както го похвали един от отците). Навремето отец Висарион бил чел източни философии, Дънов, но разбрал грешката си и искал благородно да предпази другите от същото.

По едно време беседата взе да ми прилича на събиране на ККК – редуваха се възторжено-умилителни хвалби от гостите и ръкопляскания на всеки „бисер“ на сладкодумните отци. Отчетата се радваха на вниманието на присъстващите – хилеха се като котараци при поредното преминаване през залата и връхлитащите да им целуват ръка миряни. У една жена емоциите даже взеха краен връх – заплака от умиление. Доста от коментарите на слушателите бяха в насока на допълнително очерняне на Ванга, но и не само – при споменаването на името на журналиста на БНТ Горан Благоев, който е водещ на православно предаване, една от организаторките – Десислава Панайотова-Пулиева, реагира много остро заради това, че въпросният си е позволил да постави под съмнение светлия лик на патриарх Максим в едно от предишните си предавания. Нейната реакция беше посрещната с одобрението на присъстващите.

Голяма част от аргументите срещу Ванга изненадващо се концентрираха върху храма „Света Петка“ на Рупите и анализа на архитектурата и живописта му. Каза се и че същият храм, щом е признат навремето от епархията, трябвало да бъде собственост на църквата. Явно светите отци наистина са се загрижили за спасението в тези тежки дни, само че за своето – заради популярността на храма и печалбата, която може да донесе на църковната организация. Разговорът все пак се поде в посока на несветостта на храма – даже се чуха гласове за събарянето му – но г-жа Пулиева все пак побърза да уточни, че главната им цел е само да изобличат демоничното.

В хода на тези два часа, освен Ванга и Дънов, бяха заплюти много други личности и общества – теософите, журналистите, любителите на източни вероучения, Людмила Живкова, сестра Христина, Преподобна Стойна, Нешка Робева, Светлин Русев и други. Специално Нешка Робева беше жестоко засегнала духовенството и в частност отец Силвестър с изявите си по-рано през деня – освен сипещите се хули срещу нея, имаше и разни пошли опити за осмиването й.

Силвестър

По-противни от това обаче бяха реакциите на публиката, на която явно много й допадаха разните определения към г-жа Робева – реакциите на много от присъстващите бяха от неприкрито задоволство до одобрителен смях. Силвестър беше във вихъра си и не се спря само с това – нападна и журналистите, които били „заразени“ от демоните и симпатизирали на „сатанистите“. Той беше много възмутен най-вече от даването право на глас на „лошите“ – докато се жалваше, изтъкна, че трябвало да представят само „правилната“ гледна точка, защото в някакъв дебат по телевизията изкарали симпатизантите на Дънов и Ванга прави. А в същото време църквата от 2000 години насам представяла волята на Бог.

Същият Силвестър изрази съжаление, че този „сатанински феномен“ не е бил смачкан, докато е бил малка тревичка в Петричко, а се е чакало да хване корен в цяла България; но нищо – правдата била на тяхна страна. И дори и да боли сега, щели да изкоренят „злото“ – за което той гарантира да се бори с кръвта си и с цената на живота си срещу „комунистите-окултисти“.

Разтърсващ беше и разказът на Силвестър за хода на събитията, довели до това събиране – тримата отци от Сливен били направлявани от Бог. Когато давали регионална пресконференция по църковните въпроси и съвременното езичество, били запитани от журналистка за мнението им относно Ванга. Изказаното тяхно мнение после доведе до първото им по-широко споменаване в национален мащаб. Удивителното е, че в същото време, сякаш ръководен от божествени сили, един монах в Атон завършвал и подготвял книга по същата тема. Така „небесните“ планове се наредили пред очите им, щом разбрали за Висарион и общата им мисия. Висарион, разбира се, потвърди, че чувствал силната подкрепа на небесата.

При въпрос от публиката за официално становище на БПЦ по проблема Висарион отговори, че целта им е да поставят сериозно въпроса пред църквата, но скромно отказа той да дава отговори, вместо църковната власт. Стана и въпрос за „гнилите ябълки“ в църковния двор, симпатизиращи на Ванга. И за това, че една евентуална официална позиция на ПБЦ ще позволи отстъпниците да бъдат най-накрая изметени.

Покрай цялото дискутиране в залата – Ванга не говорела за Бога, Ванга не била живяла с Божията любов в сърцето си и други подобни – всъщност разбрах каква е вътрешната закваска на самите говорещи. Цялата атмосфера беше на настървеност, омраза, на инстинкт за самосъхранение. Прекалено и високомерно уверени в правотата си, отците излъчваха агресивност и бяха нападателни, което се предаде и на тълпата. Мисля си, че ако бяхме в друг век, това можеше да се превърне дори в лов на вещици и горене на клади.

Имаше празнодумия за смирение, любов, за светлина – но не усетих нищо свято, никаква любов, а самият аз се почувствах озлобен и напуснах сборището с омерзение. Един от отците призова за това, че е дошло време заедно да пробудят хората. Интересно наблюдение при тъжната гледка от приспани души в залата. Нека да пробуждат „нашите“ отци, но първо да започнат от себе си – като изгонят бесовете от главите си и се отърсят от мракобесието.

София, 15 март 2011 г.

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

95 коментара за "Впечатления от беседата на Висарион против Ванга"

 1. House M.D.  29.09.2013 г. | 22:29 ч.

  Тадаръкова втрещи Москва заради Ванга

  http://www.vsekiden.com/141089

 2. House M.D.  01.10.2013 г. | 20:54 ч.

  http://e-burgas.com/archives/58285

  Ето, и православните духовници могат да развеселяват! Докато четох статията, се смях с глас. Особено на думите на протодякона Кураев /интересна фамилия има този тип/.

 3. Даниел  21.08.2018 г. | 14:55 ч.

  Вие бедни мои сънародници и грешници от които аз съм най лош грешник, не ставайте проводници на злото и всичко което е против църквата и иска да я затрие, знаете кой е това, но никога няма да успеете защото сам ИСУС ХРИСТОС нашият ГОСПОД
  я ръководи на когото подобава слава чест и поклонение сега и вовеки веков амин.

 4. Мислещ  22.08.2018 г. | 14:27 ч.

  Даниел 21.08.2018 г. | 14:55 ч.

  Вие бедни мои сънародници и грешници от които аз съм най лош грешник, не ставайте проводници на злото и всичко което е против църквата и иска да я затрие…

  Против коя църква, тази дето ми продава светената вода в пластмасово шишенце за 1лв ли?
  Съжалявам, това не е моята църква!

  Ако Христос наистина беше в църквата,Той пръв би изгонил всички търговци от храма, които продават свещи и светена вода, кръщават и погребват за пари, или пък искат по 10 лева, за да разрешат снимки в сградата.

 5. Varna Mapper  27.08.2018 г. | 08:35 ч.

  Настървените попове казват ,,комунисти-окултисти“, а всъщност те са комунягите – за да оцелеят през Социализма е трябвало все някак си да се подмажат на атеистите управленци(ама си мълчат за това).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.