Чингис хан – новият идол на касапите в „зелените“ среди

Зелените движения си имат нов модел за подражание в борбата срещу „глобалното затопляне“ и това е не друг, а монголският завоевател Чингис хан. Институт „Карнеги“ окичи със „зелен“ орден историческия персонаж, защото неговата империя е избила не по-малко от 40 милиона души – касапница, която е довела до намаляване на въглеродните емисии през Средновековието и до охлаждане на планетата.

„Монголската инвазия на Чингис хан през 13 и 14 век е била толкова мащабна, че вероятно е първият случай в историята, когато една-единствена култура е причинила антропогенни климатични промени“ – се  казва в изследване на Департамента по глобална екология към Институт „Карнеги“.

В изследването четем още:

„За разлика от днешните климатични промени, монголското нашествие всъщност е охладило планетата, тъй като ефективно са били спестени около 700 милиона тона въглерод в атмосферата.“

Институт „Карнеги“ не вижда нищо притеснително в това, че Чингис хан е „спасил света“, като е избивал жителите на цели градове и села в Китай, Корея, Кавказ, централноазиатските страни и някои части от Източна Европа, Русия и Близкия Изток. Всъщност от „Карнеги“ изтъкват факта, че касапските действия са били по-успешни от Черната чума, тъй като са били извършвани в земеделски области и това е позволило на земята да се възстанови – появили се повече дървета, които поглъщали въглеродния диоксид.

Зелената орда на Чингис хан

Чрез това свое изследване (!?) от „Карнеги“ вероятно се надяват с пропагандни средства и сладкодумия да решат проблема на алармистите относно „глобалното затопляне“ през Средновековието. Този предишен цикъл на затопляне не можеше да бъде свързан с човешката дейност – нито появата на затоплянето, нито края на цикъла, последван от охлаждане.

Но явно в „Карнеги“ могат всичко. Сега остава по същата тяхна логика да бъдат раздадени посмъртно и „зелени“ ордени на Пол Пот, Сталин и диктатора Мао. И разбира се, специален орден на Хитлер, без когото нямаше да имаме чудесния термин… екофашисти.

Материалът е базиран на статия от Пол Уотсън за Prison Planet.

* * *

Второ мнение от други екофашисти:

Сайтът на зелената организация Grist, занимаваща се основно с т.нар. климатични промени, също отрази новината за високата чест, с която беше удостоен Чингис хан. Но за разлика от съмишлениците си, активистите на Grist не са убедени, че монголският завоевател има чак такива заслуги към зелената идея.

В един от материалите им четем:

But this notion that Genghis was green in any way is really off base. If there was anything he liked more than slaughtering entire cities, it was fathering children.

„Но това схващане, че Чингис е бил зелен по някакъв начин, в действителност е далеч от истината. Ако е имало нещо, което той е обичал повече от избиването на цели градове, това е било правенето на деца.“

От това изявление оставаме с впечатлението, че избиването на цели градове не е достатъчно доказателство за съпричастност към зелената идея. А правенето на деца – това пък сякаш е в пълно противоречие със зеления манифест.  Впечатлението се подсилва и от друг материал на същия този алармистки сайт: „Дали псевдо-диктатурата на Китай е по-подготвена за 21 век от нашата объркана демокрация?“

В изложението са описани някои от проблемите на демокрацията, но не е ясно на какво основание авторът определя китайската диктатура като „псевдо-диктатура“ (quasi-dictatorship). В заключението от Grist отиват по-далеч и определят Китай като „държава, управлявана почти диктаторски от инженери и учени“ (а nation ruled somewhat autocratically by engineers and scientists).

Определено активистите на Grist знаят как да си подбират думите. Китай е диктаторска държава, ограничаваща бройката на децата, които може да има едно семейство. Властите извършват принудителни аборти и масови стерилизации. Това е нещо, за което мечтаят и учените и инженерите от Grist и тем подобните зелени движения. Но думата „диктатура“ е отблъскваща, затова четем, че китайските им идоли управляват чрез „псевдо-диктатура“ и са „учени и инженери“.

Престъпленията срещу човечеството не били престъпления, когато се извършват от инженери в името на науката. Освен това псевдо-научната диктатура не била диктатура, а псевдо-диктатура. А зелените думи зелени ли са, когато в тях се крие червена мисъл?

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

20 коментара за "Чингис хан – новият идол на касапите в „зелените“ среди"

 1. zaharia  28.01.2011 г. | 20:30 ч.

  Ама тоя народ съвсем се побърка вече бе! То и аз може правя глупости понякога, ама това за Чингиз Хан е най-грандиозната дивотия, която съм чувала през живота си! Чак не мога да повярвам, че това се случва в действителност, защото звучи направо като някаква смешка (доста черна при това). То да се чуди човек дали да се смее или да плаче…

 2. Vladimir Pomakov  29.01.2011 г. | 00:50 ч.

  Ако Чингиз хан наистина е бил това, което го описват в разните истории за него, той е бил мутант (сиреч изрод), който по някакъв начин е успял да оцелее в популацията си и да я яхне в един момент. А пък клането на себеподобни сред разни клонове на жълтата раса май винаги е било нещо много „геройско“ – да си спомним Пол Пот (не момчето от „Британия има таланти“!), който изтрепа някъде 3-3.5 милиона свои сънародници. Ама това през 20-и век! А през 13-и век дали в цяла Азия е имало 40 милиона души? И той да ги е изклал всичките? Съмнявам се! В началото на 20-ия век населението на цялата планета едва-едва е наброявало 1 милиард човеци… Та по-скоро тия цифри се пробутват от днешните мутанти (изроди), които обаче владеят света и най ги е страх да не рипнат плебеите и да ги изколят пък тях на бърза ръка. То затова май и разиграват такива етюди сега из някои арабски страни – да се избере най-правилния и сигурен подход в случай на нужда.

 3. Стопанина  29.01.2011 г. | 16:44 ч.

  Голям кошмар са ти тия „мутанти“. 😆

 4. Владимир Помаков  11.02.2011 г. | 22:37 ч.

  Стопанино здравей,
  Защо на мен да са ми кошмар? Аз съм стар човек и било квото било, не ли? Мутантите са (и ще са оттук нататък!) кошмар за тия дето тепърва ще им живеят под задниците. Защото генетичният мутант е задължително паразит, и то с напредването и разширяването на инвазията ставащ все по-ненаситен и смъртоносен паразит. А пък паразитизмът им е най-поносимото от уродствата! Има един италианец, Чезаре Ломброзо, май беше от началото на 20-ия век – той ги описва доста добре тия мутанти, точно тия дето са яхнали света днес. И картинката никак не е весела. И понеже появата на определени типове мутанти (тях аз ги наричам „изроди“) си е задължителна част от развитието на живота на тази планета, въпрос на интелигентност е как една популация да върви напред, да се развива и (дай Боже) усъвършенствува Беиз да бъде „самоунищожена“ от зараждащите се в нея общности от смъртоносни мутанти. И нека да направя едно уточнение, макар че и преди съм го споменавал – не е заодължително мутантите, за които става дума тук (изродите както аз ги определям) да носят външни белези на уродството си – напр. разногледи, червенокоси, криви, кьопави, малоумни и т.н. – не! уродствата им са предимно психологически, поведенчески! И ето, т.нар. леволиберали – типични изроди от горното описание – днес едва ли не управляват света. Или поне определят до голяма степен посоката, в която тоя свят е тръгнал. Това е именно „легиона“ с който се сблъсква Исус м един момент, не е ли? За мен няма друго решение освен постоянната екстерминация на тази част от популацията. Иначе автоматично се застава на леволиберални позиции. Друго положение няма!

 5. Стопанина  11.02.2011 г. | 23:12 ч.

  Успя да ме накараш да онемея за няколко секунди – браво, Влади! Не знам какво ти става, но нещо пощръклял ми звучиш напоследък. Имам чувството, че си обявил война на целия свят, не само на твоите „мутанти“. Усещам го в отзивите ти към някои статии, които подбирам. Усетих го и когато нарочно или неволно подряза крилата на Калчо във форума. Не ме радваш напоследък – казвам ти го от загриженост и с приятелски чувства.

  Симпатичен си ми от време оно, затова се чудя как да ти го кажа най-тактично, така че да не излезе сякаш аз обявявам война на теб… Не искам да се караме, но трябва те помоля да не водиш пропагандата и войната си срещу „мутантите“ в „От извора“. Забележи, че те моля, за да не ми се налага да цензурирам следващите речи за „екстерминацията на изродите“.

  Оставям избора на тебе.

 6. Владимир Помаков  12.02.2011 г. | 19:48 ч.

  Добре, няма да създавам неприятности. И аз не знам защо съм станал такъв. Много вероятно е това да се носи във въздуха около нас и аз да съм по-податлив (може би и нездрав вече!?!) на тая еманация да я нарека… А може би и въпросните мутанти да стават все по-агресивни и това да се усеща във всекидневния ни живот – кажи-речи по цял ден слушаш неща, които за теб са просто ненормални; високите нива в обществото (нека да използвам една неприятна дума за мен – „елитът“ в който влизат и правителство и т.н.) се ангажира отвреме-навреме, но твърде често, в някакви направо смахнати истории и не се крие, че това е само някаква черупка, а същността е малко по-навътре; и много такива работи – да не ги изброявам сега. Човек май трябва да е като някакъв свами, да си живее откъснат от света, потънал в раджа йога, та да не му правят впечатление изродщините около него. Де да знам… Ето, чета в някакъв блог статия за положението в Египет. АОвторът го казва направо, че нещата са дирижирани и ръководени отвън, описва и предполагаемата цел, но казва, че такова нещо не би било възможно, ако не беше жестокото социално разслоение в това общество – близо половината народ – около 40 милиона души – живеят в крайна бедност и мизерия; в същото време имаш една сравнително малобройна класа притежаваща огромни богатства и една управляваща прослойка, която се стреми да запази положението такова, каквото е. България е кажи-речи в същото дередже. И т.н.

 7. Мислещ  13.02.2011 г. | 06:18 ч.

  Владимир Помаков (11.02.2011 г. г. | 22:37 ч.):
  Аз пък съм млад човек, поне във физически, а и в Духовен смисъл, има няма 695 инкарнации :)…шегувам се, ама знам ли! Не искам и никому не е нужно, да влизаме в спор – безмислена полемика. Но във вторият ти коментар(цитирал съм, дата и час в заглавието), има пасаж на края, където споменаваш: „Екстерминация“
  Категорично Не Приемам – Екстерминацията, като решение на проблем, без значение от какво естество е!!! Няма как, когато една общност в обществото по някакви причини (религиозни, културни, териториални, физическа, ксенофобска нетърпимост и пр.), се стреми(българите) да унищожи хората от друга общност (Циганите), било то чрез експулсиране или друго(гилотината няма да я споменаваме, примитивна е), да има градивният… Божествен импулс …Това е Безумието на Низшите духом.

  Цитирам извадки от темата „Вместо новогодишни честитки: За естеството на Любовта от 31.12.2010 г.:
  – „И понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта.“
  – „Любовта е най-важният въпрос на живота. Разрешите ли него, ще разрешите всички останали въпроси, от какъвто и характер да са те – личен, обществен, семеен или общочовешки.“
  – „Божествената любов върши чудеса. Където мине, твори и пресъздава. Тази любов трябва да се изучава. Но ако не сте приложили човешката любов, която е с най-малки жертви, как ще приложите Божествената, за която се изискват големи жертви?

 8. Владимир Помаков  13.02.2011 г. | 19:33 ч.

  Здравей Мислещ,
  Приемам написаното от теб като вярно. Тогава не ми остава друго освен да приема, че на тоя свят – в който ти и аз живеем, или поне аз – индивидите които са „разрешили най-важний въпрос на живота, любовта … която върши чудека…“ са по-малко от пръстите на едната ръка и нещо не личи дали изобщо ги има. Ньякога бях чел, че индийските селяни се радвали много, когато в околностите на тяхнто село, на къра им дето има една дума, се заселвал някой отшелник-йога (или подобен някакъв свят човек). Защото присъствието му веднага се усещало във всичко – във времето (климатимчното), в растежа и плодовитостта на културите, в общото състоянието на природата, в намаляването на битовите и други престъпления и т.н. и прочие… Дали наистина е бивало така не мога да кажа със увереност, защото ми липсват други данни и наблюдения. Но за България мога с почти 100% сигурност да кажа, че такъв свят човек няма не само на нейната територия, но и още толкова територии около нея.
  Доколкото схващам от постингите на участниците, нито един от тях не е биолог по образование, нито се е занимавал с някаква практимческа дейност, която има своите обосновавания и принципи в биологията, най-общо казано. А мога да кажа, че в т.нар. „природна среда“ (environment) или най-общо „дивата, неповлияна или слабо повлияна от човека природа“ няма и следа от това, което ти наричаш, а и въобще в този форум се нарича, „любов“! Както между прочим и в частния случай на „природна среда – човешкото общество – но това вече го споменах по-горе…
  Както и да е – не искам никой да ме разглежда като човек, който иска да обижда другите хора, нито като някакво болестно изключение от останалите хора – аз просто изразявам това, което един много голям процент (съжалявам че не мога да кажа точно какъв!) от обикновените хора в България усещат, чувстват и това по-често ги докарва до усещането за безиходица и до отчаяние, отколкото до нещо друго. Ако вие – всички тук, които в известен смисъл ме гледате малко по-особено – смятате, че това си е в реда на нещата и просто допринася за климакса в просветлението ни или в каквото и да е, добре. Просто няма да ви занимавам с нещата, които ме вълнуват или със себе си.
  Бъдете здрави и Господ да ви пази от лошо!

 9. Мислещ  13.02.2011 г. | 20:34 ч.

  Здравей Владимир Помаков,
  Не приемай, всеки коментар, който не изразява твоето усещане за хората, природата за всемира, като израз на отрицание към твоята личност. Аз не съм съвършен, постояно се интересувам, научавам нови неща, разделям се със стари възгледи по някои въпроси, с една дума променям се постоянно. Движението, това е начина за развитие. Сега е модерно да казват – Училище за цял живот.
  В твойте мисли, виждания, които излагаш тук, аз също научавам по нещо. Процеса е взаимен. 🙂

 10. natan  14.02.2011 г. | 03:53 ч.

  Друже,

  Чингис Хан е Основателят на модерния свят.
  Ролята му и мястото му ще бъдат преразгледани и парадигми ,като мита за гадните татари или още по гадните турци изедници на Европата и света ще си отидат там където им е мястото-на боклука.
  п.п. от тези глупави парадигми страда най-вече България

 11. Стопанина  14.02.2011 г. | 09:24 ч.

  @natan

  Изтрих мнението, което беше пуснал в темата за Троянската война. Не ми хареса звученето му и принципно няма да позволя да се качваш на главата на д-р Чилингиров или да „яхваш“ Рудолф Щайнер. Може и да си център на твоята си вселена, но тук си външен елемент и не е добре да нахълтваш с взлом и да „раздаваш правосъдие“.

  Относно това ти мнение: Към кого се обръщаш с „друже“? Идея си нямам как ти хрумна, че Чингис хан е основател на модерния свят. Звучи ми нелепо, но дори да е вярно – аз например не харесвам модерния свят или поне това, което се разбира под този термин. Така че и по тази линия твоят Чингис ми е през… левия крачол.

  В стотици народни песни българите възпяват борбите си срещу турците и татарите, така че ми се губи логиката: Какво печелят българите, ако стереотипите се променят и от утре турците и татарите станат „добрите“? Това означава, че българите стават „лошите“?

 12. Владимир Помаков  14.02.2011 г. | 10:34 ч.

  Ще се присъединя към Мнението на Стопанина за Чингид, за татарите и за турците. Ами как ти харесва Чингис и планината от отсечени глави край която той пирува? Не ми се вярва да е художествена измислица. За татарите и турците: не знам дали е точно „мит“ това за гадните татари, но съм сигурен, че са безброй истински истории за зверства и неправди, които са се запечатали в народната памет. В по-късно време има и писмени доказателства за тия зверства – напр. в спомените на Стойко Владиславов (Софроний Врачански – „Житие и страдания грешнаго Софрония“) татарския султан Герай е много, много далеч от симпатичен образ. За турците и специално за башибозука също съм убеден, че всичко, което се е съхранило в народната памет се основава на историческата истина. Но ето кое ни води към поглешни изводи – дядо Вазов като поет и писател си е позволил да бъде доста неточен, когато е описал кланетата в Перущица и Батак и е набедил за това помаците от градчето Тъмръш в Родопите. Дори би трябвало да се каже, че с това е извършил смъртен и непростим грях! Защото през Балканската война нашите войски изгонват тъмръшлии заради кланетата (и сигурно са ги изгонили доста свирепо) и ето вече сто години почти тия хора живеят в Турция като една затворена общност, но – както преди 2-3 години един техен потомък съобщи във форум история на ALL.BG -май още си говорят на български език. А в действителност извършителите на кланетата и на двете тия места са башибозуците от съседните им селища – етнически турци. И тава са само два примера от кой знае колко за тия няколкостотин години! Варно е и друго – че към момента на установяване на турската власт на Балканите на обикновения народец е било добре дошло смъкването на тогавашната управляващи от гърба му. Но това е било за кратко, тъй като едно сигурно 90% от тогавашните боляри са приели с най-голяма охота и радост предложението на султана – да приемат исляма и да си запазят имотите, властта и главите. Т.е. пак са яхнали народеца, но вече с фес на главата. И т.н.

 13. Мислещ  14.02.2011 г. | 13:30 ч.

  @Стопанино

  Желязна логика и аргументация. Ще се изразя жаргонно, заковал си „natan“ на място. 🙂

 14. natan  15.02.2011 г. | 08:22 ч.

  доста комплексарски отговор и опит за манипулация от твоя страна. това,че съм изразил различно мнения от това на чилингиров за т.нар. монети на петър от неговото,не означава да ми лепиш определния,че се опитвам да се кача на главата му дори и да е така има защо в конкретния случай

  за щайнер същата история той дори не се е запознал с античните сведения,че това което коментира е втората троянска война

  за другите неща =заяознай се с работите на марко поло и дръги пътешественици,които няма смусъл да изброявам туй като убеден съм че си запознат само симето на венецианеца

  за турците – ами то дори раковски ти е достатъчен

 15. Стопанина  15.02.2011 г. | 09:02 ч.

  @ natan

  Моля, бъди така добър повече да не пишеш тук.

 16. Van  15.02.2011 г. | 15:09 ч.

  @natan: за другите неща =заяознай се с работите на марко поло и дръги пътешественици,които няма смусъл да изброявам туй като убеден съм че си запознат само симето на венецианеца

  за турците – ами то дори раковски ти е достатъчен

  –––––-

  Нямаш аргументи, човече: Пътеписите на Марко Поло срещу няколко столетия НАРОДНИ предания!
  Как да сме сигурни в целите на първото – та това е журналистика. Ти днес вярваш ли по принцип на журналистиката?
  Как да сме сигурни в целите на второто – ами какво печелят бабите, ако заблуждават внучките, че има черна робия и че вероятността да бъдат закачени на един от трите синджира роби е реална? И каква според теб е целта на тая велика конспирация, която ще заставя поколения наред да предават стотици песни с „невярно“ съдържание?!
  Та нали внучката, ако не намери потвърждение на песента в ежедневието си, ще запее друга песен? Тия предания не се правят с блъскане на глава в Талмуда или наизустяване на корана. Разбираш ли разликата?

 17. Стопанина  15.02.2011 г. | 15:20 ч.

  Ходил юнак на пустата войска,
  на пустата войска – войска татарийска.
  Ранили го триста дребни пушки,
  триста пушки, три стрели татарски.

  Зачула го сестра самодива,
  че подхвръкна, при юнак отиде;
  омила му триста дребни рани,
  дребни рани, три стрели татарски.

  Набрала е трева самодивска,
  вързала е до триста му рани,
  оздрави го за ден и до пладне;
  подаде му пушка гегалийска,
  на войска да иде, войска да изкара,
  войска да изкара, царство да избави.

 18. inranxan  15.02.2011 г. | 16:45 ч.

  чак се очудвам че може да има хора с мислене като natan….света е наистина много шарен … лошото е че има и явно твърде неподходящи съчетания на цветове….

  От Стопанина: Блазе на всеки, който е разбрал natan, защото аз изобщо не го разбирам и затова не мога да преценя мисленето му.

 19. Владимир Помаков  15.02.2011 г. | 22:06 ч.

  Натане, смятай че си уволнен от „отизвора“.

 20. inranxan  16.02.2011 г. | 14:19 ч.

  и аз не го разбирам мисленето му 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.