В цифри: За светската държава и нейните(!) Църкви

В днешния брой на Държавен вестник – 99/2010 г. (17 декември) е промулгиран Законът за държавния бюджет за следващата година. С чл. 6, ал. 7 от Закона за държавния бюджет на РБ за 2011 г. се одобрява разпределението на субсидията за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията за идната година. Вижте сумите по-долу. Конкретното разпределение се намира в приложение № 3 на същия закон.

Информация относно субсидията за вероизповеданията от предишните години можете да намерите на блога на Христо Беров.

Цифрите за 2011 г. са както следва:

Предвид горните данни, риторични въпроси от Христо Беров, към които се присъединява и Стопанина:

1. Как светската държава преценява каква религиозна литература да бъде издавана с нейни средства?

2. Какво се разбира под „представителни научни издания“?

И лично мои въпроси:

1. Защо Централният Израелтянски духовен съвет получава субсидии от парите на българските данъкоплатци, а не от Израел? По същата логика – защо Арменската църква си има собствен бюджет, а не е в графата „други регистрирани вероизповедания“?

2. Ако логиката на законотворците е, че чуждите църкви трябва да са на български бюджет, не трябва ли чуждите държави да плащат за българските църкви на тяхна територия?

2. За последните години бюджетът за ремонт на църковни сгради с национално значение е между 150 и 300 хиляди лева. Къде можем да проверим как и за какво точно са оползотворени тези средства?

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "В цифри: За светската държава и нейните(!) Църкви"

  1. Александър  18.12.2010 г. | 02:02 ч.

    Затова не трябва да се плащат данъци! Замислете се само колко отблъскваща сграда е църквата. Едва ли ще открием бог на място, което ни мачка психически! 🙂

  2. веселин  07.02.2011 г. | 00:59 ч.

    Сумите на субсидиране са съобраземи (долу-горе) с процента вярващи от съответната религия от официалната статистика на НСИ. Проблема обаче е че досега тази статистика е била грешна – показват ни едни 83% православни, едни 12% мюсюлмани и излиза че 95% от българите са вярващи, а на всички е ясно че около 25% от българите са атеисти. Сега в преброяването през 2011 за първи път ще се преброяват и хората без вероизповедание – ще е много интересно да видим какви ще са резултатите… и съответно като се види че православните и мюсюлманите са по-малко от досега смятаното ще бъдат ли намалени субсидиите им занапред :)))

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.