На хартия: Една година след скандала Климатгейт

Из материала «Една година след Климатгейт: За глобалното затопляне и глобалната икономическа диктатура» (публикуван в сп. HiComm, ноември 2010 г.): Досега може да не сте попадали на нищо за Климатгейт в родните медии, но пък вероятно знаете, че в края на миналата година в Копенхаген се проведе среща на високо равнище. Международният политически елит се опита да стигне до съглашение относно „механизма, структурата и преди всичко осигуряването на паричните средства“ за борба с климатичните промени. Нямаше единодушно съглашение и срещата беше определена като провал. Дали провалът беше пълен – е спорен въпрос. Но е безспорно, че главната причина за този политически провал е един скандал, наречен Климатгейт в блогосферата и от що-годе независимите медии, които го отразяват.

Климатгейт: Престъпление срещу човечеството

Две или три седмици преди срещата в Копенхаген в интернет се появи 61-мегабайтова колекция от документи и лични писма, „откраднати“ от IPCC – Комисията по климата на ООН. И досега не е ясно дали наистина става дума за хакерска кражба или по-скоро за дело на съвестен вътрешен човек. По-важното, че британското ръководство на IPCC призна автентичността на документите, като отбелязва, че в тях нямало нищо нередно и че те, цитирам, „отговарят на най-високите изисквания за научно проучване и интерпретация“. Ако обаче прочетем колекцията от 1079 писма, 72 доклада и сметките за „дарения“, не оставаме с впечатления за научна добросъвестност.

Пълният текст на статията:
«Една година след Климатгейт:
За глобалното затопляне и
глобалната икономическа диктатура»

(PDF, 2.8 MB)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "На хартия: Една година след скандала Климатгейт"

  1. Георги Георгиев  14.12.2010 г. | 01:13 ч.

    Страхотна статия!
    Поздравления

  2. Gergana  15.12.2010 г. | 22:05 ч.

    Мога да се присъединя към похвалата на Георги Георгиев. Съжалявам, че се меся често, но това си е моето мнение, трябва да го изразя. Както и да е, и малкото е значително, когато е насочено.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.