Цяла книга: «Праславянските племена» от Чавдар Бонев

Монографията «Праславянските племена» на Чавдар Бонев, изд. Институт по балканистика при Българската академия на науките, съдържа изследване в четири тома върху темата за произхода на славяните и съдбата на тракийския етнос. Застъпената теза на автора е, че римската експанзия на балкано-дунавските земи е предизвикала изселване на част от тракийското население на север. Преселниците намерили нови обиталища на земите между Северните Карпати и Балтийско море, между поречието на Днестър – Днепър и долината на Тиса. Така се създали три праславянски племенни групи: Вант-(Венеди), Анти и Ганти. През VI век западната група получила ново название – склавини, което се наложило като общ етноним за трите клона.

Така в изследването е показано, че т.нар. славяни са потомци на тракийските изселници от балкано-дунавските земи. Отхвърлена е тезата за прикарпатската прародина на славяните. Авторът изпозва названието «праславяни» за периода до края на V век и с него са означени траките по двата бряга на Дунав. Проследява се формирането на праславянските (тракийски) племена и разселванията им при римското нашествие.

«Праславянските племена» е в четири обемисти тома. Благодарности на автора – Чавдар Бонев, за безвъзмездно предоставената възможност за разпространение, както и на Петър Георгиев, че ми обърна внимание на този важен труд.

«Праславянските племена»

ТОМ 1 (PDF, 1.1 MB)

ТОМ 2 (PDF, 0.9 MB)

ТОМ 3 (PDF, 1.3 MB)

ТОМ 4 (PDF, 0.7 MB)

или

ЧЕТИРИТЕ ТОМА В ZIP АРХИВ (PDF, 3.7 MB)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

15 коментара за "Цяла книга: «Праславянските племена» от Чавдар Бонев"

 1. Петър  23.10.2010 г. | 13:30 ч.

  С качването и на тези томове, ролята на този сайт „на ползу роду“ става неоценима! Поздравления и дълбоки благодарности!

  Един красноречив цитат от „Праславянските племена“:
  „Досегашните лингвистични проучвания показват, че повечето от
  тракийските думи, записани в тракийски източници (глосите), имат 79 съответствия в славянските езици. В изследването ми за племената чрез морфологичен разбор на тракийските племенни, селищни и планински имена (в сравнителен план със славянските) съм извел представките-предлози в тракийските езикови остатъци. Така възстановявам системата от предлози в тракийския езиков материал. Доказано е съществуването на следните предлози: PA (PE) ‘по’, NA, DA ‘до’, V, K, A ‘о’, S, PRE ‘при’, MEDU (METU) ‘между’. Всички те живеят и до днес в славянските езици. Затова бих попитал: когато съществува пълно съвпадение в предложните системи, може ли да се говори за два различни езика?“

 2. zukerman  24.10.2010 г. | 01:32 ч.

  Според мен не може. Но както казваше един виден български хуморист на времето, не е важно колко скачаш, а кой ти го мери (идеше реч, че лъвчето и жабчето се надскачали, а дъртата жаба мерела кой скочил повече). Та и тук – официалната „нАука“ слугинсква на политически приоритети. Тъжно…

 3. караман  27.10.2010 г. | 21:56 ч.

  Не бях срещал до сега такива интересни неща. Четейки раздумката под новата книга гети, готи, славяни… там не можеше да се напише коментар, но ето тук ще изразя мнението си. Едното бе съчетанието за балкано – кърпатите, а другото бе за свещенната ни буква и ръководителя на българия и славянството… В Интересни Времена живеем и не че учудват такива страшни заключения. Стопанина е много прав – всеки трябва да си отвори Сам Очите, иначе Не Става :). Само, че защо продължава това нещо – постянно да се повтаря, че това, което виждаме Не Е Това, Което Е 🙁
  Скоро един сценарист от едно предаване каза нещо, което много ми хареса. Едва ли ще успея да цитирам точно, но дано успея да предам Смисъла – Разговорът бе за нас Българите, Ханове, Канове … Та Връзката между Нас Сега и Тях Тогава бе – И ние днес се наричаме Българи, Но Дали Сме От Техния Род…
  Аз също съм от хората , които вярват и знаят, че Българите са си Българи. Жалко, че ни е писано да живеем в такива смутни времена, а Възраждането е Толкова Близко до нас… Човека го е написал – … О Неразумний Юроде, Поради Что Се Срамиш Да Се Наречеш Българин…
  Живи и Здрави!

 4. Емил Захариев  28.10.2010 г. | 20:05 ч.

  Според старите полски летописци България е най-древната и най-великата словенска държава.

  + Ян Длугош /1415-1480/ , „Хроника на славното Полско кралство“ – дългогодишен секретар на краковския епископ.
  Той подробно описва двата кръстоносни похода срещу турците от 1396 г./ Никопол/ и 1444 г. / Варна /. Длугош черпи информация за България от живите участници в битките ; множество домашни, руски и западни извори. Подробно описва походът на киевският княз Светослав срещу България, а след това и за покръстването на Киевска Рус от българите !!! / а не от гърците/
  Споменава също и участието на български рицари в един турнир от 1412 г.
  в унгарската столица Буда.

  + Марчин Белски /1495-1575/ , „Хроника на света“ – написана е на полски.
  Хрониката е достъпна за всеки. До него е писано само на латински. Тук има богати сведения за България , включитено и тези на Ян Длугош.

  + Мачей Стрийковски /1547-1582/ , „История на Полша, Литва и Русия.“ – използва западни и руски летописци. А също и сведенията, които събира от едно свое участие в дипломатическо пратеничество до Цариград през 1574-1575 г., прекосявайки българските земи от Никопол до Цариград и обратно.
  В книгата си той споменава следните интересни за нас факти :
  – България е най-старата и най-великата словенска държава, която е поразявала всеки противник.
  – Болгарите и Хорватите получават земите си с грамота, подписана лично от Александър Македонски.
  – Многобройните могили по българските земи, които наричат още и тракийски са ГРОБОВЕ НА БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ, РИЦАРИ И БАРОНИ ОТ МНОГО ДРЕВНИ ВРЕМЕНА.
  – Подробно описва празника на Задушница и общонародният култ на живите към мъртвите сънародници.
  – Нарисувал е в щрихи български кастели и замъци.
  – Кирил и Методий недвусмислено са наречени – БЪЛГАРИ.
  – За Никопол отбелязва грижливото отношение на българите към загиналите му сънародници от 1396 г. и техните гробища.

  От статия на Георги Асьов ,“България – велика държава“ / В. про & анти от 17-23 юни 2004 г.-бр.24/

  И това за т.н. траки от Мачей Стрийковски (1547-1582) :

  Многобройните могили по българските земи, които наричат още и тракийски са ГРОБОВЕ НА БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ, РИЦАРИ И БАРОНИ ОТ МНОГО ДРЕВНИ ВРЕМЕНА.

 5. bozman  04.02.2011 г. | 13:40 ч.

  Един красноречив цитат от “Праславянските племена”:
  – Народите (племената) които съставят днешното „славянско племе” са много добре известни, както с бита, така и със собствените си имена. „Праславянски племена” е манипулация, основана на презумцията, че както маите и ацтеките не са праамериканци, аборигените – праавстралийци, така и венетите, моравците, вандалите и т.н. не могат да бъдат „праславянски племена”. Действително „красноречив цитат”.

  “Досегашните лингвистични проучвания показват, че повечето от
  тракийските думи, записани в тракийски източници (глосите)
  – Това не е истина. Глосите не са записани в тракийски източници, а в гръцки. Е, и това ако не се знае . . .

  , имат 79 съответствия в славянските езици.
  – Те също така имат съответствия и в езиците от латинската група, от германската, при келтските езици и т.н. И какво от това ?

  В изследването ми за племената чрез морфологичен разбор на тракийските племенни, селищни и планински имена (в сравнителен план със славянските) съм извел представките-предлози в тракийските езикови остатъци.
  – Очевидно на автора не му е известно, че когато едно име от един предполагаемо неизвестне език се намери изписано ЧРЕЗ графичната система на друг език, то фонетичното съответствие е само пожелателно, но не и реално. По отношение на изписване на „славянски” думи с гръцки алфавит, фонетичното съответствие е крайно нереално и невярно. Така че, НЕ СЪЩЕСТВУВАТ тракийски езикови остатъци г-не, а съществуват остатъци предадени чрез гръцката реч.

  Така възстановявам системата от предлози в тракийския езиков материал.
  – Тук виждаме, че се възтановяват дори предлози, от неизвестна реч, с неизвестен речников фонд. Доста фриволно е това начинание.

  Доказано е съществуването на следните предлози: PA (PE) ‘по’, NA, DA ‘до’, V, K, A ‘о’, S, PRE ‘при’, MEDU (METU) ‘между’.
  – Как е доказано, че те са предложи. В нормалното езикознание това става с разлагане на думата на съставни части, сравняване с дурги думи и други граматични форми на същата дума и ЕДВА ТОГАВА може да се каже, кое е префикс и кое пост фикс. Тук такава процедура не се забелязва.

  Всички те живеят и до днес в славянските езици.
  – И понеже до днес „живеят” в славянските езици, значи са тракийски. Браво.

  Затова бих попитал: когато съществува пълно съвпадение в предложните системи, може ли да се говори за два различни езика?
  – Очевидно да.
  Поздрави.

 6. Gergana  04.02.2011 г. | 22:01 ч.

  @bozman-a
  Хм, бъркотии. Да си представим, че траките/българи/славяни са имали писменост. После им разбутват битието. Някои други народности се развиват, а “нашите“, докато се съвземат от удара и току-виж приели по секундарен (вторичен, де) начин това, което преди са имали и са предоставили на тези “други“. Така ли е, не е ли така?
  Честнo казано, не знам. Честно казано, един народ само по душевността ще го познаете, иначе много други показатели се губят. То и душевността запада, разбира се, понякога. В българския случай не е западнала особено, ако не броим някои ИЗВЪНРЕДНО съмнителни типове. Та мисълта ми е – как се получи така, че човек преди да прочете една книга, посветена на българската история, трябва да премине няколкогодишен курс на обучение – стар гръцки, латински, присъствие на археологични разкопки, свободен достъп до библиотеките на Цариград и Ватикана и може би и руническа писменост от различните краища на Европа-та (това всичкотo съчетано с огромна интуиция и нюх за разгадаване и на най-заплетените криминални загадки).
  Честно казано, аз съвсем (но не почти) се отчаях…
  Ти поне ми се струва, че вършиш добра работа в ограмотяването на народонаселението (източници, източници и пак източници). Какво би казал в няколко реда около нашата безписменост „гласовита“?
  с уважение

 7. Владимир Помаков  05.02.2011 г. | 18:31 ч.

  Герчо,
  Би ли формулирала въпросите кратко, ясно и точно? Така както си ги задала към Боцмана е трудно да се разбере какво точно го питаш. Освен ако вие си имате някакъв условен език и се сещате от половин дума за какво става дума… Както и да е – не го взимай навътре, просто ремарка.
  Относно „праславяните“ и т.н. Тук ще коментирам само половин изречение – „че римската експанзия на балкано-дунавските земи е предизвикала изселване на част от тракийското население на север“. Изселване(-ния) на тракийско население в смисъла, вложен от автора тук е имало поне 5000 години преди т.н. Рим с неговите римляни да излязат от Божието ателие и да започнат самостоятелно съществуване! Пра-индоевропейците, които са и „пра-скитите“ (т.е. „пра-славяните“) са започнали своята популационна експанзия горе-долу тогава, което им е позволило да заселят цяла Европа, част от Северна Африка и поне половината от Азия още преди всякакви други човешки видове (или подвидове – това трябва някой който общува пряко с Бога да ни го каже) да се пръкнат и да плъзнат. Това е моето вярване.

 8. Gergana  05.02.2011 г. | 18:54 ч.

  Влади, няма да го взема навътре! Аз се засягам само понякога и то не от хора като тебе (комплимент).
  Не мога да задам по-смислени въпроси, защото те идват с повечето познание (конкретно българската история). Следователно, може и да си остана без отговор 🙂 Ще чета повече и ще се напъвам да мисля. Друго няма. А ти тези данни за отпреди 5000 г. преди римляните откъде ги вадиш? Не се заяждам – питам, че да науча повече. От блога на спароток ли?

 9. Владимир Помаков  06.02.2011 г. | 18:51 ч.

  Ей, Герчо! Здравей и благодаря, че ме подсети! Откога се каня да посетя блога на този човек – Спароток! Най-вече, защото до неотдавна се отбивах на едно-две места – да ме прости Господ, ама същински интелектуални нужници! – като блогът на някой си Манол Глишев (невероятен фукльо и кухавел естествено), форум „бойнаслава“ (много зли, нахъсени комунисто-ционистчета), форум „бг наука“ (там е направо трагично – повечето са верни последователи на Мошеника-Българомразец Васил Златарски) и навсякъде с такава злоба пишат за Спароток и непрекъснато се опитват да го хвърлят (виртуално) в калта, че си рекох „трябва да видя какво пише тоя човек“! И все се улисвам и забравям. Сигурно и тая вечер няма да сколасам…
  Сега по питането ти: тия 5000 години наистина ги написах ей-така, без да се замислям, а е по-вероятно да са 10000 или 12000, т.е. след края на последния ледников период и Всемирния Потоп. Възможно е обаче да са и от по-рано, защото е вече безспорно доказан факт, че земите на запад от малкото сладководно езеро, което при Потопа се превръща в Черно море (като нивото му се покачва с около 100 м в разстояние само на около 2 месеца!!) са били обитавани от доста развита цивилизация. Следи от нея са открити при разкопките на Лепенски вир в Сърбия, в Караново и Градешница у нас и т.н. А преди колко години е започнало разселването на праиндоевропейците, т.е. тяхната „популационна експанзия“, надявам се ще бъде установено точно когато приключи (може и да е приключила вече) работата на мултинационалния и мултидисциплинарен екип работещ по окончателното уточняване на прародината на индоевропейците. Вече бях споменал тук, че праиндоевропейците са и праскитите, което пък си е едно към едно „праславяни“, а „прародина“ на езика на популационната биология се нарича „огнище на първоначално възникване“.
  Ами това засега, Герчо.

 10. Владимир Помаков  06.02.2011 г. | 18:55 ч.

  Сетих се още нещо – 100 м дълбочина днес в западната част (нашето крайбрежие и румънското и малко от турското) на Черно море се намира на около 80 км на изток по права линия от днешния бряг, напр. от Варна. Т.е. преди Потопа това е била суша, обитаема, култивирана и т.н.

 11. bozman  14.04.2011 г. | 17:48 ч.

  Хм, бъркотии.
  – Не чак толкова.

  Да си представим, че траките/българи/славяни са имали писменост.
  – За какво е нужно да се измислят „представи“. Очевидно „българите“ са имали и имат писменост.Очевидно, тези които са били българи, са наричани и словени, а като общност и „славяни“. Не е очевидно обаче, че има синонимност между траки и българи. „Между“ тези две понятия стоят мизите в хронологията, а за мизийска писменост още не се говори.

  После им разбутват битието.
  – Тези изброени „понятия“ не съществуват по едно и също време дори да са имена на едно и също племе, така, че няма как да йм се разбута битието.

  Някои други народности се развиват, а “нашите“, докато се съвземат от удара и току-виж приели по секундарен (вторичен, де) начин това, което преди са имали и са предоставили на тези “други“. Така ли е, не е ли така?
  – Аз не виждам никакви „удари“ по тези етностни понятия, дори напротив, в много моменти (да не казвам почти всички моменти)от историческите паметници именно те са чуковете на историята.

  Честно казано, един народ само по душевността ще го познаете, иначе много други показатели се губят.
  – Душевността на днешните балканци е една и съща, поне между сърби, българи, румънци, македонци, хървати, словени, словаци, малцинствата йм и т.н. Все „чукове“, които не се комбинират с други „инструменти“ на Балканите – политически образования, езикови индикации и т.н.

  То и душевността запада, разбира се, понякога.
  – Никога. За индивида може би, ЗА ОБЩНОСТТА – никога.

  Та мисълта ми е – как се получи така, че човек преди да прочете една книга, посветена на българската история, трябва да премине няколкогодишен курс на обучение – стар гръцки, латински, присъствие на археологични разкопки, свободен достъп до библиотеките на Цариград и Ватикана и може би и руническа писменост от различните краища на Европа-та (това всичкотo съчетано с огромна интуиция и нюх за разгадаване и на най-заплетените криминални загадки).
  – Това е нужно да се разбере историята основно. Има и опростени варианти, разбира се, всекиму има подходяща „история“.Но че утрешното поколение ще е по-умно сто пъти от днешното е съвсем сигурно и не бива да му оставяме впечатление, че всички са били като Мошеника Златарски и компания. Затова летвата е там, където си я забелязала, а който иска може да мине и под нея – от това няма да стане по-нищожен българин.

  Честно казано, аз съвсем (но не почти) се отчаях…
  Ти поне ми се струва, че вършиш добра работа в ограмотяването на народонаселението (източници, източници и пак източници). Какво би казал в няколко реда около нашата безписменост “гласовита”?
  – Това е отделна ниша в народностната народопсихология и е по-скоро белег на регионална обособеност, отколкото на народностна. Вземи например чалгата. За 20 г. заля българско и то по георгафски райони, където за манафски кюбек на маса, главата е падала публично или в късна доба. И там нещата са сложни.

  с уважение
  – Поздрави.

 12. darin  18.04.2011 г. | 06:29 ч.

  Извинявам се за въпроса, но какво точно се знае за скитите? Имам предвид не само многобройните находки, но кои точно са те….

 13. Стопанина  18.04.2011 г. | 09:03 ч.

  @ darin

  „Българите – потомци на царствените скити и сармати“ – това е книгата, която мога да ти предложа. Ето тук е:

  http://www.ivanstamenov.com/knigi/knigi-misc/

 14. Владимир Помаков  18.04.2011 г. | 11:04 ч.

  Имам някои забележки по изказването на Боцмана, но може би ще ги изложа по-нататък – напр. мизите са едно от поне стоте названия на разните тракийски племена, или родове и някакси не се очаква те специално да имат писменост, а останалите да нямат. Говори се за древна тракийска писменост и няма начин да не е имало, щом има маса доказателства за съществуване на държави на траките – например на гети и одриси да посоча само 2 от племенните названия за които се знае, че са имали царства. А просто не е възможно да има държава и да няма писменост. Официалната нАука смята, че гръцката писменост произлиза от финикийската, но като се разрови човек в историята на въпросната Финикия излизат доста любопитни неща, вкл.но затова друг път.
  На въпроса на Дарин -за скитската хипотеза има писано тук, във форум история на „отизвора“. С две думи „скити“ е обобщаващо название на всички народи от древността, наричани днес „индоевропейци“, като техни потомци по пряка линия са наричаните днес „славянски народи“.

 15. Владимир Помаков  18.04.2011 г. | 11:08 ч.

  А, трябваше да вмъкна нещо – там кадето написах „вкл.“ хък забравих. А то е, че има едно обмяна на писмени знаци между пеласги и финикийци а пеласгите са същите траки. Освен това основателят на Финикия е Феникс, който пък е син на Кадъм, който пък е основателят на Беотийска Тива (тук на Балканите) и май беше от коренното население и т.н. но това също е дълга работа и ще я оставим за друг път…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.