Microsoft: Властите да лицензират достъпа до интернет

Появи се ново предложение от високопоставен служител на Microsoft, който предлага държавните власти да въведат лиценз за достъпа до интернет. Така бюрократите ще имат право да изолират отделни компютри от Мрежата под претекст, че това е „карантина“ срещу разпространението на вируси и шпионски софтуер. Идеята беше изложена от Скот Чарни по време на конференцията за компютърна сигурност в рамките на ISSE 2010, Берлин.

Той е цитиран така:

„Ако дадено устройство представлява заплаха за интернет, собственикът му трябва да бъде информиран и компютърът му трябва да бъде обезвреден, преди да му бъде позволен достъп до интернет. Така ще бъде намален рискът за заразяване на други устройства.“

Чарни предлага въвеждането на система за „глобална колективна защита“, ръководена от корпорации и държавните власти – нейната задача ще е да „следи и контролира“ компютрите на потребителите, както здравните служби на държавите контролират разпространението на дадена болест. По време на Световния икономически форум в Давос друг високопоставен служител на Microsoft – Крейг Мънди, предложи въвеждането на лицензи за достъпа до интернет, подобни на тези, които имат шофьорите, за да управляват колите си. Съответно тези „шофьори“ в интернет ще бъдат полицействани от един интернетен КАТ.

С други думи, ако едни такива идеи бъдат приети, ще трябва да искате разрешение от властите, за да ползвате интернет. Като се изтъква заплахата от хакерски атаки, за пореден път се предлагат диктаторски защитни мерки, подобни на китайските и иранските и включващи блокирането на достъп до интернет.

Политическите нотки просто не могат да не бъдат забелязани.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Microsoft: Властите да лицензират достъпа до интернет"

 1. Bella In Black  08.10.2010 г. | 18:01 ч.

  Ограничаване на свободата на потребителите в интернет ,като за причина посочват заплахата от хакери. Това ми звучи като ограничаване на личната свобода на хората чрез всякакви „мерки за сигурност“ ,като се оправдават със заплахи от терористични атаки. Бавно и постепенно примката се затяга…

 2. Ванина  09.10.2010 г. | 01:40 ч.

  Защо ли доста дълго примката бе разхлабена, не целяха ли чрез предоставеното ни свободно виртуалното общуване да ни накарат да отвикнем и забравим за някогашните ни срещи на живо? Та когато интернета се стесни и вратата за топлите, свободноизразяващи се хора се затвори, не ще ли станат кат самотни искри разпръснати по лицето на земята. А силните на деня и сега целят да постигнат своето „разделяй и владей“. Не ще успеят ако до тогава не сме си построили мостове един към друг. Може да има и телепатичен начин за връзка, но ако сме забравили естествения начин, как ще да усвоим или спомним свръхестествения?

 3. Ванина  09.10.2010 г. | 02:37 ч.

  Забраните не са в състояние да запушат Извора. Ако и сайтът да престане, тя водата ще намери от къде да бликне. Ако силните на деня сторят ограничение ще помня, ще да остана с топлината която съм видяла тук и така ще е до край. Няма значение, че е студено на вън щом има хора носещи топлина от небето.

 4. Viktor  12.01.2011 г. | 11:31 ч.

  Ето и най новото:
  В интернет с паспорт?
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3534151

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.