«Пътят към слънцето» е в «Български книжици»

От утре, 20 август 2010 г., «Пътят към слънцето» може да се закупи в отпечатан хартиен вид в книжарница «Български книжици». Цената за една бройка е 18 лева – повече, отколкото ми се искаше, но по-малко, отколкото можеше да бъде. Електронната версия на книгата остава за безплатно четене и изтегляне на сайта. Двете версии – хартиената и електронната – са напълно идентични. Подробности за «Пътят към слънцето» можете да намерите на страницата на книгата в «От извора».

Засега книгата може да се купи само и единствено в книжарница «Български книжици» в София. Желаещите да си я закупят, които живеят в други населени места от страната, могат да я поръчат през сайта на книжарницата.

Адресът на книжарница «Български книжици» е
София, ул. «Аксаков» №10 (градинката пред „Кристал”).

Вижте картата.

Отскоро в същата книжарница любителите на античната история, археологията и българската етнография могат да намерят и книгата «Мъдростта на Великата майка» от моята добра приятелка и съмишленичка Юлия Боева. Цената на нейната творба е 12 лв. Поръчка онлайн тук.

Кратко представяне:

Неолитната култура на Балканите може би е онзи «златен век» на човечеството, за който се говори в древните текстове. За нейната висока духовност можем да съдим от достигналите до нас артефакти, ако ги разглеждаме като семиотична система от художествен тип.

Анализът на образния език на неолитната култура изисква да се реконструира смисълът и взаимовръзката между различните му съставки. За целта трябва да бъде намерен верният «ключ», който да отвори вратите към познанието за мирогледа на древните.

Такъв «ключ» е знакът .

* * *

Ангажираността ми през последните и предстоящите дни налага твърде редки или почти никакви актуализации на сайта поне до 3 септември. Но предвид двете книги по-горе, не е като да няма какво да предлагам за четене. 😉

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "«Пътят към слънцето» е в «Български книжици»"

 1. P.E.A.C.E.  19.08.2010 г. | 22:05 ч.

  В кои книжарници ще има „Пътят към слънцето“ в Русе и ще я има ли?

  От Стопанина: Само в София я има.
  Когато от книжарницата заведат книгата на отчет, ще пусна линк за поръчка и доставка в цялата страна. Проверявайте тази публикация за актуализации.

 2. Мемо  20.08.2010 г. | 00:35 ч.

  Стопанино, този ‘ключ’ от книгата на Юлия не е ли същият от твоята корица? Не съм се замислял преди, предполагам че има доста символика за откриване, но аз разбирам по-ясно само светлата възходяща линия – като спираловидния път нагоре на човека, а и не само на него… Приличат си – едно и също са, нали?

 3. Стопанина  20.08.2010 г. | 00:39 ч.

  В едно от значенията си – мъдростта, се припокриват смислово. Но са различни символи. При Юлия са две преплетени спирали, а при мен са кръгове. Спиралата символизира едно, кръгът – друго. Принципно знакът на моята корица е редно да се изобразява вертикално – така е рисуван по начало в Египет и Индия. Единият кръг, който символизира горните светове, трябва да е отгоре. Долният кръг е материалният свят. Там, където се застъпват, е „тясната врата“, спомената в почти всички духовни учения и религии. По времето на богомилите (катарите) и изобщо в по-късни периоди вече можеше да се слага и хоризонтално като на корицата, защото символизира и други неща.

 4. Мемо  20.08.2010 г. | 01:10 ч.

  Ясно, разбрах какво имаш предвид като разгледах пак двата символа 🙂 Хоризонталните кръгове са сигурно полярностите на хоризонтално равнище – добро/зло, мъж/жена, мъдрост/любов примерно дори, не е като да няма примери, е ако е това e правилната посока 😛

  А аз иначе имах предвих символа на Юлия не идентичен като този с двата кръга, ами с другия който преминава през тях. Ако този древен знак се гледа отгоре, и все едно е 2D, си ми прилича точно на спираловидно движение, само че в кръг, което не може да се предаде точно на 2D, защото иначе ще е само едно кръгче… Ама явно че и затова бъркам 😀

 5. Стопанина  20.08.2010 г. | 09:27 ч.

  „Хоризонталните кръгове са сигурно полярностите на хоризонтално равнище“

  Ахъм.

  „Ама явно че и затова бъркам“

  Не съм убеден, че бъркаш.
  Ето какво пише Юлия в статията:

  „Знакът има известни природни основания. Но очевидните от тях са достатъчно малко, за да бъдат причина за появата му като изображение на нещо от видимия свят. Например в астронавтиката такъв вид сложно движение е необходимо на космически апарат, за да се откъсне от орбитата на една планета и след като се придвижи до друга – да кацне. Това не означава, че нашите праисторически предци са били наясно с принципите за космически пътешествия, но означава, че са имали психическата способност интуитивно да достигат до знания за принципите на движение във Вселената.“

  НАСА

  Даже на логото на програмата „Аполо“ е отбелязан спираловидният път за пътуването между двете небесни тела.

 6. Мемо  20.08.2010 г. | 19:13 ч.

  Между другото – на много символична дата излиза книгата – 19 август (Божествената Нова година), е, сигурно просто така се е случило, но си е символично! Всъщност едва ли е просто така 😀 Иначе изглежда много яко вече на сайта, само малко са пообъркали пунктуацията, ама това може лесно да се оправи 😉

 7. Стопанина  20.08.2010 г. | 19:23 ч.

  „сигурно просто така се е случило“

  Мислиш ли, че при виден окултист като мен има нещо случайно? 😉 Не забравяй, че отлагах пускането на електронната версия, за да излезе на равноденствието…

  „само малко са пообъркали пунктуацията“

  Самото описание е, меко казано… озадачаващо.
  Ще им пратя мое.

 8. Ванина  01.09.2010 г. | 13:54 ч.

  Хареса ми книгата ти. Припомня ми отдавна забравени състояния. А за противоречията за които писах преди… странно изпарили са се.
  Само нали няма да се загубиш поради многото похвали. Трудно е човек да не знае какво прави десницата му.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.