Пълната версия на книгата «Готи и гети – Изследвания I»

Из увода от автора – доктор Асен Чилингиров: Изясняването на «готския въпрос» е свързано с много важни въпроси от историята на нашия народ, с които се е спекулирало от векове и продължава да се спекулира и до днес. В продължение на векове по всички тези въпроси са се създали и вкоренили редица предубеждения без каквито и да било основания. Изказани някога като предположения, те са възприети като факти и са предавани от поколение на поколение учени, макар да не съдържат и най-малката частица от истина. Те обременяват нашата наука, но и нашето съзнание – като тежка ипотека, оставена ни от миналите векове, с която сега ние навлизаме в новото хилядолетие.

Макар и само повърхносто, в книгата са разгледани и проблемите, свързани с обичаите, езика,  писмеността, вярванията, религията и произхода на нашия народ. Те са тясно свързани с «готския въпрос», но изискват по-задълбочено представяне на историческите извори и на данните от археологическите изследвания, на които тук, в рамките на този сборник, не може да се отдели достатъчно място.  Въпреки това, дори общия преглед на материята в настоящия сборник може поне да събуди интереса на читателя към размисъл и към преосмисляне на неговите убеждения и предубеждения, с които е обременен още от ученическата скамейка, без да е имал възможността да провери тяхната достоверност.

Коментар от Стопанина: Електронната версия на книгата е от второто издание на «Готи и гети – Изследвания I», което е аналогично на първото, ако не броим леките промени по корицата и една добавена статия от покойния българо-канадски езиковед Георги Сотиров.  Поради относително големия размер на PDF-а (11 MB), предлагам книгата в ZIP архив за изтегляне, а не за директно отваряне в браузъра.

»» Изтегляне на книгата ««

»» Изтегляне на книгата ««

Вижте още:

«Готи и гети – Изследвания II» от д-р Асен Чилингиров

и

безплатната електронна версия на «Траки, готи, славяни» от Петър Георгиев.

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

6 коментара за "Пълната версия на книгата «Готи и гети – Изследвания I»"

 1. мамалига  12.10.2010 г. | 14:27 ч.

  Прекрасно и много убедително написано четиво!
  Благословен да е Асен Чилингиров и всички, които върят по стъпките му (за сега не са много, но като капчиците все повече стават и в крайна сметка вир правят, а защо не и цял океан на правдивостта-надеждииии)!
  Благодаря и на теб, Стопанино, че споделяш това с нас 🙂
  Все пропускам да ти го кажа, но страхотен блог си си сътворил 😉
  Сърдечни поздрави!

 2. Стоимен  08.01.2011 г. | 21:58 ч.

  Когато опитам да сваля книгата дава грешка!

 3. Стопанина  08.01.2011 г. | 22:15 ч.

  Оправено.

 4. go4o  16.05.2011 г. | 22:21 ч.

  Странно!

  Като изтегля файла на книгата от линка по-горе и след това го анзипна на страниците излизат само разпръсната пунктуация, скоби, числа, думи на латиница … Същото се получава и при „Траки, готи, славяни“.

  gmail поема до 20Мб атачмънт. Бихте ли ми ги пратили на имейла без зипване?

 5. Стопанина  16.05.2011 г. | 23:52 ч.

  @ go4o

  Проблемът е локално при теб.

  На „Траки, готи, славяни“ съм качил и версия без зипване. Виж дали тя се отваря нормално.

 6. Свилен  12.02.2019 г. | 19:39 ч.

  В края на книгата, където се прилага и писаното за особеностите на готския език от Сотиров, има един момент за погребението на Атила и погребалните игри «strava». Сотиров го свързва със „слава“. Няма ли вероятност това да е „струва“ – и досега поне в района на Сливен, когато се прави помен се казва, че се прави „струване“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.