Австрия и Полша: Репресиите срещу неудобни журналисти

Наскоро научих, че австрийските власти опитват да се отърват от журналистката и активист Джейн Бюргермайстер, като за целта са стъкмили измислени жалби към нея и я обвиняват в поддържане на връзки с «терористи». Бюргермайстер ще трябва да се яви на изслушване в тамошен съд на 12 август тази година. Името й за пръв път беше споменато в «От извора» при откриването на рубриката «Здравни свинщини» в кулминацията на истерията около свинския грип и надвисналата опасност от принудителни ваксинации в редица страни по света. Някъде тогава беше и първата ми кореспонденция с нея, когато тя се поинтересува от положението в България и изрази надежда, че поне българите ще бъдат пощадени от лудостта, вихреща се покрай измислената «пандемия».

Преди няколко месеца кореспонденцията ми с Бюргермайстер секна, като горе-долу по същото време тя престана да пише за сайта TheFluCase.com, а продължи работата си по собствен блог. Отдадох дистанцирането й на нейната натовареност, а отказът й от популярния сайт беше обясним – личеше, че с уебмастера Йохан Никласон не споделят една и съща философия: нито за целите на ваксините, нито за целите на статиите им. Официалното обяснение за отказа на Дж. Б. да поддържа TheFluCase.com можете да прочетете тук.

Като се имат предвид своеволията на Никласон, които стигнаха до призиви за физическо насилие, включително убийства, не е изненадващо, че TheFluCase.com вече е в официалния списък на австрийските власти за терористичните сайтове. Това е и причината да не давам линк към него. Мога да добавя, че Никласон пази архив с IP адресите на всички посетители, както и списък с лицата, изпращали скромни дарения за сайта по времето, когато Дж. Б. беше неговата движеща сила. Както и да е, «тероризмът» на Никласон няма пряка връзка с обвиненията срещу Бюргермайстер. Това беше странична, но важна по своему информация.

Официалният повод журналистката да бъде изправена пред съд са частните обвинения на две лица – Хайнер Лохман и Кристине Коте – които били подали жалби. Тези жалби пък дали повод на прокурора от австрийския отдел за борба с корупцията – Катя Валеншевски, да изпрати призовката. Единият от двамата «обвинители», Хайнер Лохман, публично опроверга тази информация, като декларира, че никога не е подавал жалби срещу Бюргермайстер. Самият той дори протестира срещу тази лъжа, като изпрати на властите отворено писмо от другата «обвинителка», Кристине Коте, в което тя обяснява, че Бюргермайстер е допринесла за отварянето на очите на хората за измамата около свинския грип.

Джейн Бюргермайстер

Бюргермайстер пише на новия си сайт, че обвиненията, приписвани на Хайнер Лохман и Кристине Коте, всъщност са скалъпени от властите, които, както изглежда, работят съвместно с големите фармацевтични компании по дискредитирането на критиците на ваксинациите. Тя е убедена още, че властите и фармафията (моя дума – бел. Стопанина) опитват да премахнат всички популярни критици, преди да е започнала следваща кампания по ваксинирането при другите планирани и подготвяни «пандемии». Междувременно Хайнер, изплашен, че името му се намесва в тази мръсна история, също води кампания за опровергаването на лъжите и се оплаква, че и срещу него са започнали репресии – полицията е правила обиск във фермата му.

Популярните австрийски блогъри Наташа Кох и Харалд Матшинер – критици на властите (не само по въпросите за ваксинациите) – се намират в сходно положение. Наташа Кох наскоро беше задържана от полицията и принудително вкарана в клиника за душевноболни, след като се твърдеше, че е отправила заплаха за убийство на медицински работник. Тя беше освободена единствено благодарение на обществения натиск, а не заради многото доказателства, че тя всъщност не е отправяла заплаха и че дори не е имала възможност да го направи. Сега Хайнер Лохман е предприел кампания за освобождаването на Харалд Матшинер, който също е сред хората, на които властите опитват да запушат устата по един или друг начин.

Подробности за тези случаи, включително с документация, можете да намерите на новия сайт на Джейн Бюргермайстер. Наскоро тя направи изказване за австрийския клон на активистите от международната организация WeAreChange («Ние сме промяна»). Можете да го изгледате по-долу. В него журналистката се опасява, че делото ще бъде фарс и ще бъде направено всичко възможно, за да бъде свалена от публичната сцена, като делото ще даде повод да бъде задържана за неопределено време.

Изказването за WeAreChange

Бюргермайстер, която е с двойно ирландско и австрийско гражданство, търси политическо убежище в Исландия. Тамошният политик – Биргита Йонгсдотир – е предложила помощта си, тъй като била добре запозната с материалите на журналистката, а и от дълго време се занимава със защитата на активисти в опасност. Също така тя е писател, художник, активист, уебдизайнер и защитник на сайта WikiLeaks.

За протокола: Джулиан Асандж, собственик на WikiLeaks, е на мушката на ЦРУ.

По-късно тази година в Исландия ще влезе в сила закон, улесняващ даването на политическо убежище на чужденци.

* * *

Още по темата:

Полски журналист изчезна, след като беше арестуван

Разследващият журналист Рафаел Гавроновски изчезна, след като миналата седмица беше арестуван извън резиденцията на новия полски президент Бронислав Коморовски във Варшава. Полицейски говорител е казал, че Гавроновски е подписал документ, в който се казвало, че той «не иска никой да знае къде се намира» и е бил освободен. Оттогава никой не го е виждал.

Гавроновски разследваше самолетната катастрофа при Смоленск и записваше интервюта със свидетели, които твърдяха, че на мястото на катастрофата не е имало никакви тела, като така опровергаваха официалната версия. Журналистът беше изявен критик за начина, по който Коморовски и премиерът Доналд Туск въздействат на разследването. Гавроновски е живял 25 години в чужбина, преди да се завърне в Полша. Той вече се е сблъсквал с властите заради конфискацията на 70 хектара от неговите имоти, като пренесе борбата и в Европейския парламент. Резултатът беше, че го осъдиха на 4 месеца в полски затвор за злословие (клевета).

Арестуването и изчезването на журналиста е в разгара на разразяващ се конфликт по въпроса, дали на президентския площад трябва да бъде издигнат кръст в памет на жертвите от самолетната катастрофа. Наскоро президентът Коморовски нареди премахването на кръста, който трябваше да символизира всеотдайността на поляците да достигнат до истината за мистериозната катастрофа, при която, както се твърди, са загинали толкова много от техните най-изявени водачи.

Премахването на кръста беше последвано от бурни протести, които трябваше да бъдат овладявани от армия полицаи и служители по сигурността. Даже се намесиха духовници, които маршируваха срещу протестиращите, като се опитваха да ги убедят да се откажат от кръста. Тогава духовниците бяха попитани дали служат на Бога, или на КГБ. Горе-долу по това време е бил арестуван и Гавроновски заради «съображения за сигурността» (z uwagi na bezpiecze?stwo). Ако се вярва на последните неофициални данни от близки до съпругата на Гавроновски, журналистът все още е в арест във Варшава.

Рафаел Гавроновски (дясно) пита полски духовник за
изчезналия кръст пред президентството.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

17 коментара за "Австрия и Полша: Репресиите срещу неудобни журналисти"

 1. Мемо  07.08.2010 г. | 17:19 ч.

  Страхотна и важна статия, но можеш ли да уточниш срещу кого са били призивите за агресия на Никласон ? То е ясно че срещу ръководителите на фармацията и офиц. власт, но все пак някой, който не е толкова наясно може да се обърка. И още:

  *можеш ли да сложиш източник за това: «не иска никой да знае къде се намира » за полския журналист?

  *и още нещо: „Гавроновски е живял 25 в чужбина“ – изпуснал си „години“ след 25

  Извинявай че така ти се меся, и моля те естествено да изтриеш коментара ми, но си мисля че това е ценна статия и е хубаво да оправиш поне изпуснатата дума 🙂 И последното изречение не стои много добре… само казвам – знам че си зает и не ти е сигурно точно до това да се задълбочаваш със поправянето на статията.

 2. Стопанина  07.08.2010 г. | 18:39 ч.

  Всичко е наред с коментара ти. Благодаря, че посочваш бързописните грешки. Пак го прави! 🙂 Пускам коментара ти – добавих това, което искаш, оправих името на Гавроновски и включих още инфо.

 3. Kalcho  07.08.2010 г. | 20:15 ч.

  Преди седмица, седмица и половина се бях сетил след много време да отида на сайта на Бургмейстер. Там ми попаднаха чрез препратка снимките в Гардиън от годишната среща на билдербергите. Но както и да е разбрах за законовите препятствия и затруднения пред блогърите. Сега като прочетох статията на Стопанина се радвам че не съм поствал коментари там с оглед на въпросната статистика на Никласон. Лошо е според мен това че такива псевдоблогъри правят лоша реклама на блогърите които са посветени на това да информират действително читателите си.

 4. Стопанина  07.08.2010 г. | 20:31 ч.

  Проблемът на Дж. Б. е, че все още официално е собственик на TheFluCase. Като поръчител излиза компанията за хостинг GoDaddy, но те сигурно ще могат да представят фактура, че тя е платила домейна и хостинга. Никласон е писан само като лице за административен контакт, тъй като е уебмастър:

  Administrative Contact:
  Niklasson, Johan johan@evopro.ch
  Evolution Production GmbH
  Hellberg
  Muotathal, 6436
  Switzerland
  (076) 436-5717

  Това, че Джейн все още е собственичка на сайта, може да се ползва срещу нея. Всъщност съм сигурен, че ще бъде направено.

  janeburgermeister.org, както и същото име, но .com, даже не са нейни, а този с .org по някаква причина е забранен за подновяване.

 5. Ned  07.08.2010 г. | 22:06 ч.

  Жена от класа! Духовно осъзната. Човек от шестата раса.

  Воин – Журналист.

 6. JammerBg  07.08.2010 г. | 22:17 ч.

  „Изкарахме“ късмет с прасешкия грип – какво ли ни готвят за тази зима?
  За Джейн разбрах от тук http://www.youtube.com/watch?v=PelTWCUmTsU и се притесних за близките си. Благодарен съм на „Камелот“, благодарен съм на журналистката, благодарен съм и на вас – радвам се че има такива хора.

 7. Горолюб  08.08.2010 г. | 15:08 ч.

  Да ви помоля да оправите една досадна грешка: Изказването за WeAreCange => Изказването за WeAreChange.

 8. sunproject  08.08.2010 г. | 16:02 ч.

  не можех да не се обадя ,просто ще се борим с всеизвестни на хората и на небето методи ,правдата „ще“ и винаги е възтържествувала!!!!!!!!

 9. Владимир Помаков  08.08.2010 г. | 21:24 ч.

  Точно сега чета едно интервю на Дейвид Айк от юли 1999 г. за последната му тогава книга The Biggest Secret. Въпреки първоначалното впечатление, което създава за несъстоятелност – shape-shifting from human to reptilian form и т.н. сред представителите на световния елит – той съумява много скоро да те убеди, че във всичко което говори има логика и има смисъл.Той дори предсказва какви неща ще се случат – и едно от нещата е непрекъснатото всяване на страх сред „щироките слоеве на населението“ (както биха се изразили преди трийсетина години). Част от това всяване на страх са и разните слухове за епидемии и т.н. Т.е., както Дейвид Айк казва – „много точен механизъм за въздействие „проблем, реакция, решение“ – просто и ефикасно! Между другото в интервюто някакси участва и някоя си Стефани Релфе, която във встъпителните думиш казва нещо от рода, че „Дейвид очевидно не вярва в Христос; не вярва и в Бог въобще“, а пък в самия ход на интервюто се оказва, че Дейвид вярва в самата същност на учението на Христос (макар и да казва, че то е измислено от същите влечуги, които съставляват световния елит и контролбират цялия живот на планетата). А учението на Христос може да се изрази с едно понятие – „любов“!
  Както и да е – извинявам се за отклонението – но още съм под първите впечатления от прочетеното и защото мисля, че е в най-пряка връзка с всичките „свинщини“ изнесени тук.
  Владо Помаков

 10. Стопанина  08.08.2010 г. | 21:40 ч.

  Влади, снощи си разменихме с Джейн няколко писма. Опитах да я заредя с кураж, като отбелязах именно механизма на страха. Писах й, че тъмнината и нейните слуги са безсилни срещу Светлината. Единственият начин тъмнината да побеждава Светлината е чрез оръжието на страха – страхът действа низходящо на трептенията и Светлината отслабва.

  Направих още аналогията, че както те ползват страха, за да накарат хората да взимат ваксините, така ползват страха и да накарат нея, Джейн, да млъкне. Тя твърди, че не е изплашена, но не личи от видеото, което съм качил. Освен това е силно притеснена финансово и й дадох идея да потърси помощ от Алекс Джоунс. Той я уважава и според мен просто не им е хрумвало, че могат да работят заедно. Излишно е да поддържат различни сайтове на една и съща тематика, а тя ще може да работи за него и дистанционно, както го прави Пол Джоузеф Уотсън от Англия.

  Ще видим какво ще излезе от моето „сватосничество“.

 11. Мемо  08.08.2010 г. | 22:05 ч.

  Ако пак се свържеш с Джейн, кажи и че има подкрепата на читателите ти 🙂 Мислех си и дали и как можем да помогнем, и ми хрумна само това – по-голямо отразяване на случая… Но не ми беше хрумнало, че Алекс Джоунс би могъл да помогне точно за това нещо. Както и да е, не е зле да пробваме да му пишем (дори и да е наясно с развитието на нещата, въпреки че не видях такива новини на сайта му).

  Иначе това ако стане, което си го предложил, ще е просто перфектно, а и толкова естествено! Пък и трите шестици в името на блога и действат малко отблъскващо…

 12. Стопанина  08.08.2010 г. | 22:11 ч.

  Преведох й какво сте писали. Не го коментира, но съм сигурен, че се е зарадвала. Алекс Джоунс има на сайтовете си (със сигурност на Prison Planet) за проблемите на Джейн, даже говореше за нея в едно от последните си радиопредавания. Предполагам, че и на двамата не им е хрумвало да работят заедно – той изглежда супер зает човек, а тя може би е смятала, че ще се справи сама.

  Повече не искам да натискам. Не ми е работа. Дал съм й идея, тя да си решава. Голямо момиче е. 🙂 Бих й пратил някакви пари, ако имах, но сега, покрай отпечатването на книгата, аз също съм разорен и даже задлъжнял.

 13. zukerman  10.08.2010 г. | 16:17 ч.

  М-да-а…
  Я и аз да взема отношение по тая свинщина, по каято (както обикновено) става дума за МНОГО пари.
  Австрия отдавна е една крепост на СВЕТОВНИЯ хазарски дух и производните му финансови, фармафиотски и пр. метастази. Нека си спомним кой професор от Залцбургския университет бе осъден за едно скромно документално изследване, което показа само… 300 000 жертви на „холокоста“ вместо официалната БИЗНЕС цифра 6 000 000.
  Че г-ца Бюргермeйстер ще бъде съдена и – вероятно – осъдена, е ясно и от фамилиите на единия доносник и на прокурорката. Тя отдавна лази по нервите на СВЕТОВНИЯ „истеблишмънт“. Отрадно е едно – най-вероятно няма да я самоубият или катастрофират, защото на ТЯХ тя им е нужна жива и пречупена. Добра е идеята за Исландия, защото ТЕ не обичат ниските температури.
  Бог да й е на помощ!

 14. Leo  12.08.2010 г. | 12:42 ч.

  А може би това е тазгодишният „свински грип“:
  http://dnes.dir.bg/news/bakteria-6893963

 15. Leo  13.08.2010 г. | 17:06 ч.

  Продължение към горния коментар:
  http://dnes.dir.bg/news/bakteria-6904683

 16. Стопанина  13.08.2010 г. | 20:02 ч.

  Шоу при явяването на Бюргермайстер в съда.

  Четете тук >>>

  И малко встрани от темата: Слушам сега в новините по bTV, че липсвали задължителните ваксини. Лели-мали-и-и, имало дефицит. Подтекстът беше: „Тичайте да търсите, че може да не останат за вас.“ Ама че гнус.

 17. Aha  13.08.2010 г. | 23:07 ч.

  Стопанино, ще ме прощаваш, ще допълня твоя забеж в страни от темата, по повод на ваксините:

  Ваксините – въпроси и отговори за мислещи родители

  Мисля, че е важно!

  От Стопанина: Мда, и не е съвсем встрани от темата. Все пак проблемите на Дж. Б. са именно заради ваксините. И заради корупцията на австрийската съдебна система (задето още не разследва Baxter) и корупцията в СЗО.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.