Изследване на «Рокфелер» описва световната диктатура

Глобални епидемии, изтребващи милиони хора, задължителни карантини, пропусквателни пунктове, карти с биометрични данни и свят, контролиран от бизнес елита. Това не са акценти от последния касов фантастичен трилър – те са просто част от визията на фондация «Рокефелер» за това, как трябва да изглежда светът в срок от 15-20 години – свят на Нов световен ред, контролиран изкъсо от т.нар. глобален елит.

Ето един от четирите «Сценарии за бъдещето на технологиите и международното развитие», разработени от фондация «Рокфелер» съвместно с Global Business Network.  Със заглавие «Lock Step» (Маршова стъпка) сценарият обрисува «свят на тесен правителствен контрол и още по-авторитарно управление с малко или никакви нововъведения и промени, както и постоянно нарастващ натиск върху обществото.»  Изследването гласи още:

«След като вирусът на свински грип, произхождащ от птичия грип, зарази 20% от световната популация и убие над 8 милиона души, световната икономика постепенно ще спре, което от своя страна ще накара световните правителства да наложат авторитарни мерки с цел овладяване на кризата.»

«По време на епидемията от свински грип държавни лидери от цял свят ще упражнят властта си за установяването на стриктни правила и ограничения. Като се започне от задължителното носене на лицеви маски и се стигне до проверки на телесната температура на входовете на обществени места като например станциите на метрото и супермаркетите.»

Казано с други думи, дори и след като епидемията е отшумяла, тези драконови мерки ще останат в сила и дори ще се засилят. В същото време световните лидери ще «затягат примката» все повече и повече, докато неминуемо се стигне до момента, в които гражданите започнат доброволно да жертват суверенитета и правото си на лична свобода и неприкосновеност. Това неизменно ще доведе до «по-контролиран свят», ръководен от «настойническите държави», които ще наложат задължителни биометрични документи за самоличност за всички граждани. «Наложително сътрудничество» чрез прилагането на международни съглашения чертае пътеката към световно господство и управление въпреки обществените протести, последвани от прояви на «злокачествен национализъм».

Екофашизмът също е на преден план в плана «Маршова стъпка», който обсъжда как например автомобилите с «високи емисии на изгорели газове» ще бъдат забранени, а всяко домакинство ще е задължено по закон да си инсталира слънчеви панели. Установяването на едно авторитарно държавно управление, контролирано от шепа хора, ще задуши предприемачеството и частния бизнес и ще свие икономиката в глобален мащаб. Около 2025 година хората ще започнат да се изтощават от цялата тази «еднолична диктатура, при която малцина хора и институции определят всичко” и ще се надигне вълна на протести срещу тази тиранията.

Изследването заключава:

«Дори тези, които са свикнали най-много със стабилността, сигурността и предвидимостта във всеки един аспект на живота, ще започнат да се чувстват притеснени и смутени от всичките строги правила и затегнатия граничен контрол. Ще витае усещането, че рано или късно нещо неизбежно ще разстрои изкусно изпипания ред, върху който световните правителства са работили толкова здраво, за да го наложат.»

Друг важен аспект на сценария, начертан от изследването на фондация «Рокфелер», е, че Китай е възхвален като модел за това, как правителствата в глобален мащаб трябва да реагират на кризата. Най-драконовите диктаторски мерки, включително задължителните карантини, са възхвалени като «спасили милиони животи и спрели разпространението на H1N1 вируса доста по-рано от останалите държави, като по този начин са ускорили пост-епидемичния възстановителен процес», докато свободата на движение на хората е презряна като фактор, влошаващ кризата.

По ирония на съдбата точно тази седмица Associated Press публикува материал за това, как китайското правителство на практика вече е наложило карантина и строг пропусквателен режим в райони с преобладаващо бедно население «чрез издигане на ограждения и въвеждане на полицейски час. Полицията упражнява тесен контрол на движение и постоянни проверки за самоличност.»

Изследването на фондация «Рокфелер» не е предупреждение с цел предотвратяване на тиранията, описана в изледването – то е план за това, как глобалистите искат да експлоатират и да манипулират световни кризи от рода на биотерористични атаки и епидемии, целящи да разрушат напълно обществото, след което те да излязат на сцената като спасители и да построят ново общество и наложат Нов световен ред по техен вкус. Сценарият на Рокфелер е повече от сходен с изследването от 2007 година на Британското министерство на отбраната, което прогнозира, че до 2035 г. хората ще имат имплантирани чипове в мозъка, средната класа ще подеме въстания и революции, а обществото ще е обзето от хаос и гражданско неподчинение като резултат от глобализацията, имиграцията и по-авторитарния режим на управление.

Като четем сценария «Lock Step», става от ясно по-ясно, че потисническото общество, обрисувано в изследването, не е представено като приятелски съвет как правителствата да процедират с  епидемията от H1N1, използвайки я като инструмент за установяване на полицейска държава и налагане на диктаторска власт. То е шумно потвърждение, че това е правилният подход и може би единственият начин за действие. Ето го и пост-индустриалното общество – такова,  каквото си го представят светила на клуб «Билдеберг» като например шефа на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозо.

Да, това е, което искат глобалистите – епидемии, войни, мизерия, хаос и кризи, които те лесно могат да изфабрикуват и впоследствие да манипулират така, че да построят перфектния диктаторски строй на общество, управлявано от елитарната бизнес клика. В същото време обществото ще е превърнато в маса обеднели, оскотели, дърлящи се за дреболии, силно зависими крепостни селяни. Те ще бъдат управлявани изкъсо чрез сложни Big Brother технологии и ще са загрижени много повече откъде ще дойде следващото им ядене, отколкото как да надмогнат новите си поробители.

Автор: Пол Джоузеф Уотсън

Превод: Костадин Стоянов

Източник: Prison Planet

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

27 коментара за "Изследване на «Рокфелер» описва световната диктатура"

 1. zaharia  02.08.2010 г. | 00:44 ч.

  Хареса ми статията и особено заключението – много е впечатляващо и силно въздействащо. Иска ми се да можех да го оборя автора, че нищо такова няма да се случи, но за съжаление още от сега виждам около мен доста хора, които действително се карат за дреболии и се вълнуват само за следващото си ядене (респ. следващата си кирлива заплатка или пенсия). Ако продължава така и за напред, не ми се мисли след 20-30 години какво ще бъде…

 2. Kalcho  02.08.2010 г. | 10:03 ч.

  По принцип такива бози не гледам но по-миналата седмица по Нова телевизия докато превключвах каналите попаднах на сериала Рокфелер плаза 30. Точно в този момент на един от главните герои, някаква важна клечка(Алек Болдуин изпълнява ролята)му се обадиха по мобилния и на един от въпросите на събеседника му той отговори: да се борим срещу бедноста, не борим се срещу бедните.

 3. Владимир Помаков  02.08.2010 г. | 13:09 ч.

  Хващам се за последното изречение на Калчо – борба срещу бедността, а не срещу бедните. Не имало, няма и няма да има борба срещу бедността – същинската борба винаги е била срещу бедните, защото те са потенциално опасни за богатите.Аз поне така си представям нещата. И че може би богатите (има ли богаташ, който е натрупал богатството си по честен и почтен начин – честен и почтен в общоприетия смисъл? „…само не ме питайте за първиямилион…“) имат някакъв таен, но вечно жив страх – колкото и дълбоко да е спотаен – от бедните, които един ден може би ще са инструмента с който ще им се потърси сметка за нечестиви дела. Знам ли? И затова се стремят да се оградят с всякакви защити – нормативни, физически и т.н. А иначе тоя свят към който се стремят май го е имало и то неведнъж на тая планетка. И краят му е бивал все един и същ, колкото и добре да са се изолирали „боговете“ – накрая разрухата при тях е бивала много по-жестока от тая при презираните от тях парии…

 4. гет  03.08.2010 г. | 10:07 ч.

  Здравейте Стопанино, Захария, Калчо, Помаков 🙂 !
  Какво ще кажете за … „Блаженни са нисшите духом, защото тяхно е царството небесно…“.
  … какво ли е искал да ни каже Спасителя с това послание ?!!
  И тъй като, поради някакви „мои си причини“, се въздържам в момента „да се върна във форумът“ 🙂 .
  В контекста на написаното досега по тази тема и като продължение на „загатното“ от мен за учителя на Александър“Велики“, Аристотел, се питам на глас(и се обръщам към Вас със следните въпроси)- Какво е мнението Ви за „неоплатонизма“ ? – Къде и кога се появява това учение ?
  – Доколко и как западното християнство (католицизъм + протестанство)е повлияно от философията и доктрините му.
  -Какво ще кажете за твърдението(приписвано на Аристотел и толкова често споменавано от „неоплатониците“), че Хората по рождение се делят на две категории и че по силата на „качества“, на първата категория, е предопределено ДА ВЛАСТВА, а на втората ДА БЪДАТ ПОДВЛАСТНИ(цитата ми е по смисъл, ако е необходимо ще ви цитирам дословно с том и абзац).
  Тази философия и доктрина съществува поне от ХІІ в. – Така, че глобализма и „неравенството“ 🙂 на хората не е от днес.
  Така, че Вл.Помаков искам „лекичко“ да те поправя – Няма „борба винаги … срещу бедните, защото те са потенциално опасни за богатите…“, а по-скоро „борбата“ е на една категория хора самообявили се за по-„умна“ + богоизбрана и нас останалите /тъпите :)/ по рождение.
  – Знаете ли нещо за окултно-духовната общност „спиритуали“ ?
  🙂 привет от Гет.

 5. Стопанина  03.08.2010 г. | 13:34 ч.

  Може ли да има богати, ако няма бедни? Ако няма бедни, каква ще е базата за сравнение? Ако изчезнат бедните, какво ще стане с богатите? Системата е така устроена, че докато съществува в този си вид, винаги ще има бедни, ще има и богати. Това на материален план.

  На духовен план един богат материално може да е беден духовно, както един беден материално може да е духовно богат. Гет, като спомена Спасителя, той казва и друго – цитирам по памет: „По-скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат да влезе в Царството Божие.“ А това, което си цитирал, не е точно смислово. Не е „нисшите духом“, а „ниЩите духом“ – това са различни неща.

  Май имаше цяла беседа за „нищите духом“ от Беинса Дуно – ако я намеря, ще я кача.

 6. Kalcho  03.08.2010 г. | 16:08 ч.

  Стопанина е прав – Спасителят човешки говори за нищите духом а не нисшите.
  Но може би Гет просто е сбъркал. И на мен ми се случва постоянно да добавям от нетърпение и невнимание грешки. Важното е да се стараем да ги изправим. В това отношение има на какво да се уча от Стопанина който пише доста повече без да забелязвам грешки.
  Гет честно казано от неоплатонизма не съм се интересувал.

 7. Стопанина  03.08.2010 г. | 16:43 ч.

  Из беседата „Доброто вино“:

  „Напълнете съдовете си с чиста вода, извикайте Христа, учениците Му и Неговата майка да присъстват на сватбата ви. Когато председателят на сватбата, т.е. вашият ум, пие от доброто вино, тогава ще разберете смисъла на Новото учение, което Христос проповядва от две хиляди години насам. Като пиете от доброто вино, ще станете радостни, весели и силни. Само силният може да победи и да се справи с мъчнотиите си. Само търпеливият ще издържи докрай. Казано е в Писанието: „Блажени нищите духом”. Под думата „нищ“ не се разбира слаб човек. Нищият е силен за Доброто, за великото в света, но не и за злото и низкото.

  http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=157

 8. гет  03.08.2010 г. | 17:50 ч.

  Здравейте 🙂 ,
  Гет се извинява и пояснява за лапсуса – специално цитата го копи-пейстнах, а всичко останало е лично творчество.
  Това е още едно потвърждение, че „немъченото“, тоест взетото наготово, не носи креативността(съзиданието) а по-скоро обратното, за този който го ползва!
  Така че, ДА, правилното изписване на думата е ниЩите.
  Радвам се че бяхте бдителни и веднага имаше корекция 🙂 !
  Но може ли преди това да си отговорим на последващите въпроси, за да се върнем впоследствие на казаното от Спасителя. Мисля един такъв метод ще ни подпомогне при разкриването на пълният смисъл и дълбочина на посланието Му.
  Дайте да не се заблуждаваме, от краткостта на казаното – в него има вложен много дълбок(с голям) духовно-философски „заряд“ смисъл . Поне аз така си мисля ??!
  🙂 Привет от Гет !

 9. Стопанина  03.08.2010 г. | 19:01 ч.

  „Но може ли преди това да си отговорим на последващите въпроси, за да се върнем впоследствие на казаното от Спасителя.“

  Може, разбира се. Но нека е във форума.

 10. elvida  04.08.2010 г. | 22:55 ч.

  Да-АМА -НЕ!!!!!!!!Няма да може да осъществи този план Световното правителство състоящо се от 2000 управляващи .Тяхната мечта, шепа хора да държат в ръцете си в мизерия цялото земно кълбо вече е бита карта . Искат или не светлината настъпва и те с последни сили се стремят да наложат плановете си за господство . Има ли някой вече да вярва на техните измилици и заплахи ? В осната на заплахите им е страхът на хората – мен конкретно вече от никакви заплахи не ме е страх , а аз съм обикновен човек -такива като мен са много . Струа ми се , че нещата се получават обратно на очакванията ,когато хората нямат какво да губят са готови да кажат СТИГА !!!ДОТУК СТЕ !!!!!

 11. Стопанина  04.08.2010 г. | 23:03 ч.

  „Искат или не светлината настъпва и те с последни сили се стремят да наложат плановете си за господство.“

  Все пак нека не забравяме, че преди изгрева има един кратък период, когато е нощта е най-тъмна. Ще успеят за известно време – дадена им е тази власт.

  „Има ли някой вече да вярва на техните измилици и заплахи ?“

  Има, разбира се. Нека не съдим по себе си за другите. Народ – всякакъв.

  „Струа ми се , че нещата се получават обратно на очакванията ,когато хората нямат какво да губят са готови да кажат СТИГА !!!“

  Това е и целта на занятието, но хората още не са почнали да казват масово: СТИГА! Виж например реакциите на тълпата, която ревеше от радост, че Обама станал цар, виж и как повтаряха като зомбита: Йес, уи кен!

 12. inranxan  06.08.2010 г. | 20:07 ч.

  elvida хубаво е че си оптимистка ….. но болшинството хора са овце и като такива ще ги пасат кадето реши и колкото реши овчаря ще ги стрижат маркират и колят и лошото е че съм убеден че си го заслужават вапреки че ми е болно от това

 13. гет  07.08.2010 г. | 15:34 ч.

  //“Искат или не светлината настъпва и те с последни сили се стремят да наложат плановете си за господство.”
  elvida
  „Все пак нека не забравяме, че преди изгрева има един кратък период, когато е нощта е най-тъмна. Ще успеят за известно време – дадена им е тази власт.“
  от Стопанина.//
  Стопанино – Според братя Стругацки, сивотата на полуздрача задължително е следвана, от кафявото на мрака(алюзия с кафяви униформи), тоест пропадане в по-долната сфера, както пророкуват антропософите.
  Каква е гаранцията за мен „духовно НЕизвисеният“, че ще успея да извърша „квантовият скок“, тоест да премина в по-горната сфера (пояснявам Божието царство), на следващата „н“-тата човешка раса – Това пък според теософите.
  След тези мисли и още повече четейки това „… но болшинството хора са овце …“(по inranxan) – Гет е обхванат от такъв духовен песимизъм (за себе си и братята си в Бог-а), че направо „на момента пропадна“ в най-долната сфера на царството на Луцифер.
  ВЪПРОС СТОПАНИНО: След като Гет, не е убеден антропософ (по-скоро обратното), а само неизкушен християнин, има ли някакъв шанс да попадне в Царството, което Спасителя ни обещава ??!
  Имам ли някакъв дори и-и-и … най-малък шанс ?!!
  Поста ми не е интелектуално доказвание и опит за заяждане – така че го приемете, като питане с практическа насоченост !!

  🙂 привет от Гет !

 14. Стопанина  07.08.2010 г. | 19:50 ч.

  Гет, в поста ти е пълно с фактологически грешки за антропософията, които няма да коментирам тук. Преминавам направо към въпроса ти. Отговорът е: Разбира се, че имаш шанс. Преминаването в следващата епоха, Царството Божие, не зависи от вероизповеданието, а от качествата, които е развил човек. Ще преминат и християни, и будисти, и индианци-езичници, и индуси, и мюсюлмани, и евреи, и…

  Важното е в нас да е проявен Христос (Любовта) и да сме развили достатъчно умствените си възможности, за да приемаме нещата, които ще се преподават в следващата епоха.

 15. elvida  08.08.2010 г. | 12:34 ч.

  Оптимизмът ми не е пожелание или моя надежда. При мен нещата се опират на прочетено и изживяно .През 1992 година по телепатичен път ми беше обяснено какво предсавлява нашият живот , и какво ще следва , какво предсавлява еволюцията и защо е необходима . Не можах веднага да го проумея , нямаше откъде да сверя получената информация , нямаше литература . След 10 години вече започна да излиза литература и това послание го четях точно така както ми бе обяснено . Едва тогава разбрах в книгата на Марияна Везнева ,че това е било т.н. „Езотерично повещение „От 2005 година съм Мастер Рейки учител и непрекъснато съм обучавана от Учители и Водачи по оригинални начини – „Случайно “ се сблъсквам със ситуации и „случайно ми попада съответна литература , която ми обяснява ситуацията . Инструкцията им е да чета езотерична литература , тя е диктувана от тях-т.е от Светлите сили чрез контактьори.На въпроса при еволюцията ,която в момента се се осъществява как ще се отрази на отделния човек – Всеки личност ще бъде засегната – зависи от от неговото желание и нагласа ,от неговата вяра . Карлос Кастанеда казва , че ти щом се интересуваш от другото – езотеричното ,ти го носиш в сърцето си . Никой нищо не може да да ти натрапи като знание , а само ще отлепи залепналите страци на познанието от предишните ти животи .
  Гет , уверявям те ,че ти го имаш в сърцето си това знание и трябва само да си помогнеш да излезе. Съвета ми към теб е да четеш подходяща литература като “ Единствена планета на избора “ и“ Стига лъжи и измами “
  Всеки може да извърши т.н. „Квантов скок „ако вярва , ако мисълта и действията му са насочени не колко пари ще натрупаш , а как и с какво можеш да помогнеш за духовната еволюция първо на своята , а косвено и на всички около теб.

 16. zukerman  10.08.2010 г. | 16:46 ч.

  Да, нас вече нали ни „опръстеняват“ с новите документи за самоличност.

 17. гет  12.08.2010 г. | 10:27 ч.

  Здравейте на всички !
  Предвид позитивността, която срещнах до момента Гет ще Ви досади с още един пост и спира.
  Ако трябва с една/или две/ думи да се охарактеризирам, то ще е, че съм „ревизионист-вироглав“. Какво имам в предвид. В не-краткият ми живот съм „виждал“ достатъчно „същности“, които определено не са от настоящият план, тоест от ежедневният ни живот. Приел съм че това е факт. Когато съм се опитвал да следвам учения или доктрини/в тяхната завършеност/, стигам до „задънена улица“. Така че, нещо ме „свива под лъжичката“, когато ми се заговори за дадено учение, учител, духовен план и т.н., като за нещо универсално. В тази връзка нека Стопанина не ми се сърди – Нямам нищо против Антропософия-та, Дъновизма и т.н. и хората които си ги вярват и ги следват – Но просто при мен не се получава. Обратното – когато диалога „ми замлъкне, освободя се от всякакви очаквания и др. п. състояния аз влизам във връзка с изначалното“. Това Изначално аз съм приел, че е Бог … най странното ако трябва да „визиулизарам“ този „мой“ Бог, той би изглеждал, като малко прекрасно Слънчево дете, което играейки си с нас и себе си достига до оптимума за ситуация-та, като част(ност) и Света като цяло.
  Това не съм го прочел никъде – това е преживяване.
  С най-добри чувства и бих се радвал ако с това съм Ви бил полезен.
  От Гет

 18. inranxan  14.08.2010 г. | 07:43 ч.

  някои знае ли какво съдържат новите лБГ ични карти в смисъл имат ли характерни елементи на чиповете които гласят

 19. elvida  14.08.2010 г. | 20:46 ч.

  Пре з юли си извадих лична карта и шофьорска книжка . Нито са ми вземали отпечатъци , а само те снимат на място ,ако снимката си я правил в КАТ е валидна и за личната карта и обратно . Когато попитах има ли пръстови отпечатъци ми отговориха, че няма . Доколко ми е известно нямат чипове , защото са и те временни .

 20. dragonn  15.08.2010 г. | 02:09 ч.

  Забелязал съм, че което и ново правителство да дойде на власт първата работа е смяна на личните документи, защото приходите за бюджета (личното ползване на приходите) са много от тази дейност.
  Единствено според в личните документи трябва да има…Трябва изобщо да ги няма.

 21. valentin  02.11.2010 г. | 04:46 ч.

  Аз съм ибезпокоен много т статията , а виждам , че мненията не са особенно трогнати ? Хора не ви ли интересува това, което се говори или просто не вярвате ,че ще су случи ?

 22. inranxan  05.11.2010 г. | 20:11 ч.

  о то ще се случи с абсолютна сигурност – просто ,защото разбиращите го са толкова малко ,а готовите да се борят още по малко ,но най – вече защото останалите го заслужават…

 23. darin  12.11.2010 г. | 07:53 ч.

  Интерестно от САЩ

  http://frognews.bg/news_28650/Evreiska_org…te_na_natsizma/

 24. Владимир Помаков  15.11.2010 г. | 11:38 ч.

  Пак ще спомена Георги Гурджиев (1872-неизвестна) – езотерикът-материалист. На въпрос на един от слушателите му по време на курса описан в книгата, 1915 г.: „Има ли човек астрална същност или тяло?“ Гурджиев отговаря „Само ако си я/го направи сам!“ (цитирам по памет). При това космогоничната теория на Гурджиев, за възникването на вселената, до немай къде е сходна с днешното разбиране за това събитие сред астрофизиците – появата на трептения във вакуума. Гурджиев нарича вакуума „Абсолют“. Теорията му е доста стройна, макар и не съвсем приемлива в някои от положенията си, но човек трябва да намери „В поисках чудесного“ от Пьотр Успенский за да си ги прочете и осмисли сам нещата… Та се връщам към Гурджиев именно във връзка с „царството небесно“ и т.н. Лично на мен ми се струва далеч по-смислено това, което казва той – че човек трябва да се напрегне върховно интелектуално и физически, ако иска да постигне нещо през живота си (който според него е един и е единственият шанс за постигането на каквото и да е!), вкл. и някакъв вид (условно разбира се) безсмъртие или нещо такова, вместо да живее смирено, да се моли на някакъв господ и да вярва че, макар и „нищ духом“ (а какво значи това? – „нищ“ на старобългарски не значеше ли „беден“, „лишен от всичко“?) ще бъде пуснат в някакво си „царство Божие“…
  ВладПомак

 25. Стопанина  15.11.2010 г. | 16:21 ч.

  Окей, Гурджиев може да си твърди каквото иска за астралното тяло и бройката на животите, но аз ЗНАМ, че имам астрално и етерно тяло, освен материалното. Откъдето и да погледна нещата, по никакъв начин не мога да приема твърденията на Гурджиев, след като личният ми опит говори съвсем различни неща. Така че една теория, колкото и да е стройна и логична, си остава просто теория. При това недоказуема, защото няма как дори да опиташ доказването на нещо, ако още в началото си се отказал да го търсиш.

  Що се отнася до „нищите духом“, Христос много точно си го е казал. Този, който се чувства „беден“ или „гладен“ на духовна храна, ще наследи Царството Божие. Затова той добавя още, че гладните ще се наситят и т.н. Важното е да се усещаш нищ духом. Ако си нищ (беден, гладен) духом, но не търсиш духовна храна, няма да оцениш Царството, което ще я предложи.

 26. Стопанина  15.11.2010 г. | 20:07 ч.

  Макар да рискувам пресоляване на манджата, ще си позволя още малко коментари към писаното от Влади. Принципно всички езотерици-материалисти, както бяха наречени по-горе, ни учат „Как да сме духовни без Бог“. Това в кавичките дори е заглавие на една относително нова книга.

  Проблемът е следният. Ще го обрисувам с две аналогии по тъй любимото ми вертикално мислене:

  1) Да сме духовни без Бог, това е все едно да се учим да плуваме на сухо. Уроците на сухо може и да са полезни, но до време. Докато не навлезем в дълбоката вода, тези уроци нямат никакво реално приложение. И докато не влезем във водата, няма как да знаем дали реално сме научили нещо.

  2) Системата от вярвания, предлагана от Гурджиев, почти по нищо не се различава от повечето религии. Разликата е, че повечето религии предлагат вяра в някакъв антропоморфен или друг бог, докато Гурджиев предлага система от вярвания в една реалност, но без Бог. Ето я и аналогията:

  Това, което предлагат религиите, в това число и Гурджиев, е като отделни кутии корнфлейкс в магазина. Един корнфлейкс е диетичен (чети с бог, който обича само един народ).

  Друг корнфлейкс е с аспартам, вместо със захар (чети например, че религията те учи да трепеш всеки, който рисува Мохамед).

  Трети корнфлейкс е с мед и орехи (ако го ядеш и просто вярваш в единосъщието на Христос с Бог Отец, автоматично влизаш в Царството Божие).

  Корнфлейксът на Гурджиев примерно е натурален и без каквито и да било добавки като ангели, Бог, Царство Божие. И все пак е просто един корнфлейкс – един от многото предлагани в големия магазин. Един от многото, които можеш да си харесаш или да не си харесаш.

  А пък Истината не се побира в магазина, защото е над всички тия неща. Освен това често е твърде горчива и магазините не я предлагат, защото не могат да печелят от нея. Ако много ти се дояде Истина, трябва да я търсиш другаде и задължително да я опиташ лично, за да я провериш. Сещаш се – защото етикетите често лъжат, пък така или иначе тя, Истината, се предлага на малки хапки.

 27. Gergana  15.11.2010 г. | 23:37 ч.

  Към Влади: Една от българските пророчици (не си спомням точно коя, а може и Беинса Дуно да е бил) беше казал/а, че ХХ-ти век е златен за българите. Вслушай се в някоя от естрадните (“изстрадали“ 🙂 ) песни от периода и виж колко душевност се съдържа там (Паша Христова, Емил Димитров, Богдана Карадочева и другите – напр. групови изпълнения, като Ритон и Тоника). Устрем духовен и български, дори и подценен да е бил, и е. Не се отдавай на празна логика – ако ти трябва дупка (истина), то тракторът (логика) може и да ти е нужен, но най-вече трябва да се преценява доколко дупката е необходима.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.