Финландия въведе „законно право“ на бърз интернет

От днес всички финландци имат законово гарантирано право да имат широколентов достъп до интернет (поне 1 мегабит в секунда). С това Финландия става първата страна в света, която осигурява на гражданите си подобна законово обоснована услуга. Според новия закон телекомуникационните компании са задължени да доставят на всички граждани широколентови линии със скорост поне 1 Mbps.

Като добавка към това властите обещаха, че до 2015 година цялото население на страната ще има 100 мегабитов достъп до световната мрежа. Суви Линден – министър на комуникациите във Финландия – каза, че интернет е част от ежедневието на финландците и че високоскоростният интернет е приоритет за правителството.

Източник: London Telegraph

Коментар от Стопанина: На пръв поглед това е една чудесна новина, която откроява Финландия като една напредничава страна. Но все пак има една подробност… За момента не мога да предложа доказателства или някаква конкретна аргументация, но документираната практика обичайно показва, че всичко „гарантирано от държавата“, рано или късно се поставя под строгия контрол на същата тази държава. Тъй като нямам ясен мотив за подозренията си, на първо време тази новина няма да е с етикет „Цензурата на интернет“.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Финландия въведе „законно право“ на бърз интернет"

 1. Алиса  01.07.2010 г. | 23:39 ч.

  Интернет не е създаден да информира хората, а да ги контролира.

 2. интернет сайт  02.07.2010 г. | 04:00 ч.

  Нашия интернет май ще ни контролира скоро

 3. Николай Филипов  02.07.2010 г. | 12:09 ч.

  =1=
  Финландия е една от най-технологичните страни в това отношение. Над 90 % от домакинствата вече имат свързване с интернет. Доколкото разбрах подробности става дума да се осигури интернет на още около 4000 (четири хиляди) домакинства. Което е постижима задача. Мой приятел беше 3 години преподавател там и имам наблюдения от първа ръка.
  =2=
  Не мисля обаче, че приетият закон автоматично означава повече намеса и държавен контрол как хората ползват мрежата. Смятам, че трябва да приветстваме идеята за свързаността като универсално ПРАВО на човека.
  =3=
  Точно като противовес на някои опити в Англия, Франция и другаде да се обързва свързаността с авторски права (ако ползвате пиратско съдържание ви намаляват пропусквателността, а на 3-я път — ви изключват).
  =4=
  Докато има последователи на неутралността, докато глобализацията търпи поражения ще има надежда. Примерът, който много добре илюстрира безсилието на държавата е случаят с читанка.инфо. Читанка е жива и четенето продължава. :–)

 4. ARRI  02.07.2010 г. | 15:52 ч.

  Според мен,има някакъв скрит мотив в тази на пръв поглед добра новина.Никое правителство няма практиката да дава нещо,без задни мисли.Има капан,но какъв точно,времето ще покаже.

 5. Gergana  02.07.2010 г. | 18:33 ч.

  Тук ще се присъединя към Николай Филипов. Финландия, Норвегия и Исландия са особени случаи, там идеята за споделено благо все още е силна. В Швеция взе да залязва малко по малко (като в синдрома на сварената жаба). Знам го от личен опит. Нека да не подценяваме хората, които работят със стиснати устни по добрите каузи. Разбира се, в някой момент, доброто намерение може да бъде изопачено. В конкретния случай, Финландия получава субсидии от ЕС за оформяне на по-солидни потребителски услуги… и ЕС не може да откаже. Хубаво. Ако на някого му хрумне да съди доставчиците (особено тези от главната мрежа) за забавени услуги, тоест неосигуряване на минимума протекателна способност на мрежата, ще има сеир. Дали държавата ще изисква нещо от конкретните доставчици на информация и услуги (освен евентуалните инвестиции), ще видим. В документа не е много ясно, все още – всичко спада под графа „маркетингови проучвания“. 🙁

 6. Николай Филипов  02.07.2010 г. | 22:56 ч.

  Приемам това, което АРРИ споделя. Не го изключвам. Но искам да споделя, че манталитетите все пак са много, много различни. Почти всички скандинавски държави имат подобни инициативи в областта на на ИКТ. Например, ако си студент във Финландия задължително получаваш безплатен достъп до интернет. От години е така. Вчера научих обаче, че в Русия с а  п о с т а н о в и л и, че чиновниците, които не използват интернет по предназначение ще бъдат глобявани. Ако не обновяват п о в е р е н и т е  и м ресурси — също. У нас две години ни лъгаха, че предлагат наредба № 40 „понеже така искали от ЕС“. Бях на няколкото протеста против подслушването. Останах разочарован обаче от всеобщата апатия и подценяване на този толкова важен въпрос. Става дума за свободата ни. Къде по-обикновени каузи събраха повече граждани от тези протести. И се започна. Вече подслушват и следят законно. Харчат над 100 млн. лв. годишно. Но не са си направили сметката добре, защото 2 седмици след приемането на наредбата, моят доставчик ми съобщи, че спира поддръжката на услугата е-поща. (За да не инвестират и те стотици хиляди лв. в хардуер и софтуер в помощ на подлушващите). В крайна сметка няма да използвам пощенски сървъри, намиращи се в България. Не виждам как биха получили разпечатки от доставчик на услуги, да речем намиращ се… в Сингапур. И т.н. Тоест, ще стане същото, което стана с читанка.инфо, която можете да продължите да четете от: http://chitanka.gdbop.com/ (не е реклама, просто домейнът гдбоп.ком е извън контрола на сайбъркрайм.бг)
  Разликата м/у подходите във Финландия, Норвегия и Естония и този в РФ и България е показателна: докато в Естония има интегриран е-подпис в личните документи който да ползвате (за да се удостоверите в интернет пред огромен брой обществени работещи е-услуги), тук, — в РФ и България) имаме глоби, непомръдваща старовремска бюрокрация и… показни акции. Многозначителна разлика.

  До Гергана: Швеция не се е огънала според мен. Швеция имат сериозно законодателство в областта на авторските и интелектуалните права, което категорично пази крайния потребител. Трето правителство на САЩ вече се опитва да оказва натиск над Швеция. Но безуспешно. Не вярвайте на всичко, което се публикува от нашата „копипейстна преса“…

 7. Николай Филипов  02.07.2010 г. | 23:12 ч.

  Сега се сещам, че ето Гергана е абсолютно права.
  Ползвам интернет, почти от първите му дни в България. Даже служебно имахме нещо, което беше от чужд доставчик, преди тукашните да проходят. 🙂 И една от основните ползвани услуги беше е-поща.
  Права е: би трябвало да потърся съмишленици и да видим дали не можем да съдим нашия доставчик заради отказа му да поддържа основна услуга. Но, понеже съм доволен и го обичам, не бих искал да му причиня това, като го съдя…
  Защото, ако го осъдя, и — да речем — съдърт го задължи да възстанови услугата е-поща и пощенските сървъри, това автоматично ще означава, че доставчикът ми ще трябва да извади „едни пари“ и да финансира подслушвачите по силата на наредба № 40…

  Мисля, че по-правилното решение в случая, ще бъде „да аутсорсна“ и аз, както е модерно напоследък. Износ в чужбина и така ще има по-малко пари за данъци и т.н. за нашенската тунеядна бюрокрация.
  Е, 5-6 човека при моя доставчик ще си изгубят работата, но нали е по-важно да имаме наредби?

 8. Gergana  02.07.2010 г. | 23:20 ч.

  Не чета пресата, живея в Швеция. Приеха законна 25ти февруари 2009та г. за авторските права (IPRED – Intellectual Property Rights Enforcement Directive), според който притежателите на авторскi правa могат да изискат от доставчиците на интернет услуги, чрез съдебно решение, IP-адреса и какъв абонамент ползва потребителя – предполагаем нарушител на тези права. Създадоха партия миналата година, нарича се Пиратската партия (Piratpartiet), ангажирана в отстояването на личните свободи при ползване на интернет услуги. Влязоха дори в ЕС парламента.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.