Без интернет, ако нямаш софтуер на Биг брадър

Австралийците са задължени да инсталират антивирусни и защитни програми на компютрите си, преди да получат разрешение за връзка с интернет – това е заложено в нов проектозакон за борба с кибер престъпленията. Ако компютрите им бъдат заразени, доставчиците на интернет пък ще са длъжни да отрязват тези клиенти от мрежата, докато проблемът бъде отстранен.

На първото четене на проектозакона беше отбелязано, че все повече австралийци са атакувани от кибер престъпници, а все по-високите скорости на интернет вероятно ще направят положението още по-лошо. Беше споменато и че австралийският бизнес губи $649 милиона на година от такива престъпления.

Източник: News.com.au

Коментар от Стопанина: В една от точките на проектозакона е казано, че са заложени „Changes to the law to make unauthorised installation of software illegal“. Това ще рече, че след промените в закона потребителите ще могат да инсталират само софтуер, който е одобрен от държавата. Какви са последствията от това?

1. Властите ще могат да изискват от одобрените разработчици на софтуер да бъде предвидена опция за наблюдение и дистанционен контрол на потребителските компютри.

2. В замяна компаниите, търгуващи със софтуер срещу вируси и спайуер, ще се облагодетелстват, че са сред малкото, одобрени от държавата.

3. По всички показатели потребителите и самият интернет губят от свободата си.

А да се твърди, че австралийският бизнес губи милиони, защото, видите ли, фирмите нямали качени антивируси, е такава глупост, че може би точно това обяснява как глупостта е станала част от аргументацията на проектозакон. Ако нещо не е глупаво до безобразие, то просто няма място в политиката. Щеше да е интересна една статистика колко от окрадените фирми не са имали защитни програми. Нещо ми подсказва, че над 90% от тях са имали такива, при това от най-реномираните.

Иначе новината не е изненадваща. Тя е логично продължение на наскорошното решение за филтриране на австралийския интернет по сияния пример на комунистически Китай и Иран. Като се има предвид, че на запад текат същите „демократични“ процеси, очаквайте скоро и тук да връчват списъци с одобрени антивирусни програми.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Без интернет, ако нямаш софтуер на Биг брадър"

 1. Gergana  23.06.2010 г. | 12:34 ч.

  Да, или наистина са оглупяли, или се правят на глупави до безобразие, за да си прокарват нахалните намерения. И все в полза на потребителите. Брей, да се не види!
  Като се знае, че антивирусните производители в голяма част произвеждат и самите вируси, честито! Търсят перпетум мобиле на лесните печалби и, май, са си на път да го открият.
  А държавите си узаконяват виртуалния рекетинг, та чак пушек се вдига. И после се правят на Сърдитко-Петко: “…Все съм крив за нещо и на зло налитам, а пък тъй съм кротък и за всичко питам…“

 2. веско  23.06.2010 г. | 16:01 ч.

  Този,процес,да се контролират хората(компютрите) е започнал преди 2000 год.И днес за контрола няма проблем,просто защото,останалиса само компютри и хора,милящи Човеци ,тук там.

 3. Georgi  23.06.2010 г. | 21:14 ч.

  Много едностранчиво представяш нещата. А уж твърдиш, че не обичаш да казваш на черното бяло. Да за почна от това – да включиш компютър в интернет без взети съответни мерки за защита е лудост (или най-малкото излишно упражнение в губене на ценно време, евентуално и нещо повече). Ако ти кажа, че повече от 80% от трафика е спам предполагам няма да ми повярваш. Имаше тестове преди време за колко време ще „оцелее“ компютър без съответния защитен софтуер. Ставаше дума за конкретна ОС, но резултата е по-важен – около 4 минути. Относно регистрирането на потребители, които са били заразени с вирус – ще ти дам един пример. Най-често ако компютъра ти е заразен, той се използва за изпращане на спам. Има едни „тайни“ адреси в мрежата, които служат за мониторинг на такива заразени изпращащи спам компютри. Ако влезеш в „полезрението“ им, попадаш в спам база. Така редовните потребители могат да използват тази информация , за своя защита. Това е един прост пример, който исках да ти дам, за да покажа, че проблема с нежелания трафик е сериозен и се работи по всякакви технологични решения за намаляването му. Други работи служат за контрол, не това…Още повече, че защитните стени и антивирусен софтуер са търговски продукти, които нямат полза от това да употребяват нелоялни търг. практики, защото ако се разбере за такива ще са извън пазара.

 4. Стопанина  23.06.2010 г. | 21:28 ч.

  Май не си разбрал, че ползват един конкретен проблем (който не отричам), за да лишат гражданите от още свободи и най-малкото от право на избор.

 5. Алиса  26.06.2010 г. | 00:37 ч.

  Правителството на нито една държава по света, не се интересува от конфорта и безопасността на гражданите. Интересува се от възможности да контролира населението.

 6. Гошо  06.09.2010 г. | 00:42 ч.

  Покрай това, че Австралия се води най-големия износител на овце, май все повече превръщат народа си в двукрако подобие на това кротко, животно, послушно пристъпващо към касапина. Всички гореописани решения и действия не се правят в полза на потребителите, а в техен ущърб. Бизнесът бил претърпял загуби, но кой бизнес. Производителите на софтуер със затворен код и антивирусни програми. От къде-накъде ще ме принудят да си купя недодяланите „творения“ на М$, след като аз искам да ползвам Линукс. А искам, защото е безплатен, и защото не „виреят“ вируси. Дори мога спокойно да си отварям сайтове със зловредни скриптове, бъкани с Malware, без никакви последици за мен и „машината“ ми.
  А правителството ще ми пробутва някаква Боза. Чист лобизъм в най-явна и неприкрита форма. Доколкото получавам информация за Австралия от време на време, подобни проблеми се задълбочават от десетилетия там. Пълна и повсеместна корупция в най-висшите етажи на властта. Така преди доста години министър-председателят им „подари“ най-големите им нефтени, новооткрити залежи. Тотален контрол на медиите (близо 80% от печатните и елктронни) са в ръчичките на един собственик.
  Абе нямам думи…….

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.