САЩ: Отменят забрана за продажба на ГМ люцерна

Този понеделник Върховният съд зачеркна близо 4-годишната забрана за продажба на генно модифицирана люцерна в САЩ. Тя беше наложена, след като фермери заведоха и спечелиха дело заради опасенията си, че люцерната заразява и други посеви.

През май 2007 г. областен съдия от Калифорния забрани на биотехнологичния гигант „Монсанто“ да продава генно модифицирани семена на люцерна, създадени като устойчиви на различни плевели. Решението на съдията беше потвърдено и на втора инстанция, но „Монсанто“ обжалваха и пред Върховния съд.

Отмяната на забраната ще е валидно, докато се произнесат инспекторите от службите за защита и наблюдение на земеделските посеви и домашните животни (APHIS). Докато от APHIS не пожелаят да бъде приложена частична дерегулация, всяко съдебно решение ще се смята за преждевременно – е становището на Върховния съд.

Източник: Yahoo News

Коментар от Стопанина: С други думи, ще чакаме 10-20 години, докато люцерната на „Монсанто“ зарази всички посеви. Чак тогава от APHIS ще започнат да се вайкат, но генно модифицираната люцерна няма да бъде забранена, защото на практика ще е единствената останала люцерна.

Единственото неясно в цялата тази история е за колко се е продал съдията от Върховния съд. Залагам на седемцифрена сума.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "САЩ: Отменят забрана за продажба на ГМ люцерна"

  1. albert venn dicey  26.06.2010 г. | 11:22 ч.

    „Единственото неясно в цялата тази история е за колко се е продал съдията от Върховния съд.“

    Решението е 7-1. Един да се е продал, добре, ама 7 върховни съдии на САЩ да са се продали, малко ме съмнява.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.