Дания и САЩ – нови атаки срещу свободния интернет

Датският Върховен съд одобри решението на по-ниските инстанции, според което доставчиците на интернет са длъжни да блокират достъпа до сайтове, които може би съдържат материали, нарушаващи авторското право, или сайтове с връзки към такива с пиратски материали. Решението беше критикувано като потъпкване на свободния интернет в страната.

Най-острите критики срещу тази промяна в законодателството бяха заради това, че могат да бъдат блокирани и сайтове, които не нарушават авторското право, което всъщност е атака срещу свободния поток на информация. Също така принуждаването на доставчиците да полицействат интернет без индивидуално съдебно разрешение за отделните потребители представлява опасен прецедент, който в бъдеще може да включи цензурата на други „незаконни“ или „обидни“ материали.

Източник: Global Voices Advocacy

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Дания и САЩ – нови атаки срещу свободния интернет"

 1. случаен  22.06.2010 г. | 03:06 ч.

  В България също „наваксват“ с „оригинални“ идеи:

  http://society.actualno.com/news_303183.html

 2. Алиса  22.06.2010 г. | 12:47 ч.

  От 2008 година WikiLeaks публикува списъци на интернет страници, които в държави като Китай, Тайланд и западните демокрации, биват блокирани. Доказателство за политическа цензура е, че до 90% от блокираните уебстраници не съдържат детска порнография, както твърдят политиците. Органите на властта провеждат обиски и завеждат съдебни дела срещу WikiLeaks.

 3. Кон фихрогон  02.07.2010 г. | 12:12 ч.

  Ами тогава да живеят хакерите. Думваш даден правителствен сайт или пък банкова институция в знак на протест, блокираш им всички база данни и бягаш и се скриваш за да гледаш отстрани сейри, пък те нека още подобни закони да си измислят.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.