Израел: Расизъм плъзна по улиците на Йерусалим

В четвъртък около 100 хиляди ултра-ортодоксални евреи наизлязоха по улиците на Йерусалим, за да протестират срещу решението на Върховния съд в Израел за интеграция на училищата. Ортодоксалните евреи, повечето от които са ашкенази, протестират срещу заповедта децата им да се обучават в училища, където учат и децата на сафариди.

Подобен протест имаше и по-рано, когато по данни на полицията 20 хиляди акшенази, облечени в традиционни черни костюми и носещи шапки с периферия, маршируваха по улиците на Тел Авив. Върховният съд разпореди, че децата на ашкеназите трябва да се върнат в училище до идната сряда – ако това не стане, родителите рискуват да бъдат съдени и лишени от свобода.

Премиерът Бенямин Нетаняху настояваше за кротко разрешаване на проблема, а президентът Шимон Перес лично преговаряше с представители на ултра-ортодоксалните евреи, но без успех. По улиците на Йерусалим могат да се видят плакати с надпис „Тората над всичко“ („The Torah Rules!“) – така протестиращите обобщават позицията си, че библейският закон стои над законите на правосъдната система.

Източник: The Raw Story

Еврейски ултрас: Твоето сафаридско циганче
няма да учи с моята бяла щерка!

Коментар от Стопанина: На Нетаняху и Перес може да им се иска светът да не разбере за крещящия расизъм в Израел, но няма как да се получи. Геноцидът в концлагера Газа е достатъчно показателен, а това, че самите евреи продължават да се ядат помежду си заради расовите и културни различия, е… изумително. Все пак не бих казал, че е изненадващо, защото има един всемирен Закон, който стои над тези на светската съдебна система и над законите на Тората.

Всемирният Закон е кратък и ясен: «Бесните псета сами се разкъсват.»

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "Израел: Расизъм плъзна по улиците на Йерусалим"

 1. ZOG  18.06.2010 г. | 22:41 ч.

  Еврейските лобита из цяла Америка и Европа лобират за равенство между народите, а в Израел прилагат расизъм и то в най-извратената му форма! Ето това представляват „богоизбраните“ – Прилагат двоен стандарт навсякъде и когато им е удобно.

 2. dragonn  18.06.2010 г. | 22:49 ч.

  Ако приемем че държавата Израел е създадена за да сложат там бедните евреи (богатите естествено са избягали още преди войната), защото не е стигнало времето на Хитлер да ги изтреби всички – тази новина не ме учудва.
  Чрез световните кризи, терористичните войни, грабенето, убиването и унижаването на хората по цял свят искат да покажат колко несигурен е сегашният строй за да може следващият, които ни готвят да бъде приет с отворени обятия. И естествено това е още една стъпка към създаването на нов световен ред, като се оплюе сегашният. 😉

 3. Emil Zahariev  19.06.2010 г. | 12:30 ч.

  + Външният враг е най удобен!

 4. fa  19.06.2010 г. | 16:50 ч.

  Г-н Стаменов защо толкова мразите евреите? Какво са ви направили?

 5. Стопанина  19.06.2010 г. | 17:12 ч.

  Почитаем(а) fa, във въпроса ви се съдържа фактологическа грешка, затова не мога да ви отговоря, ако първо не се изясним. Кое ви кара да мислите, че мразя евреите? Преди да отговорите, препоръчвам да се запознаете с този мой материал, където декларирам позицията си по израелския въпрос.

  Самата същност на вашия въпрос ме кара да си мисля, че не си падате много по четенето, затова ви предлагам и кратък отговор: Не мразя, а ми се гади от расисти, наци(онали)сти и войнолюбци. Без значение дали са израелци, българи, янки, немци, или някакви други.

  Нали разбирате разликата между „мразя“ и „гади ми се от“?

  Омразата яде човека отвътре. А при гаденето човек повръща това, което организмът и душата му не могат да приемат. Чрез повръщането (било то виртуално чрез публикация на сайт) човек премахва гадостта от себе си, за да не го разяжда отвътре. Може да се определи и като форма на самопсихотерапия. По тази причина не си позволявам да мразя войнолюбците и расистите, а просто ги повръщам. И ги оставям да си се разкъсват и ядат помежду си.

  Ако искате по-подробен отговор, ще четете препоръчания материал и останалото по сайта. Благодаря за интереса.

 6. гет  20.06.2010 г. | 17:13 ч.

  Струва ми се, че в изказванията Ви съзирам логическа грешка – ако бъркам прощавайте!
  Ешкеназите са по произход от европейската част на Русия и Полша, малко от Германия – европеиди.
  Сефардите са от северна Африка и арабският полустров – араби-семити. На практика все “евреи”. Действащото в момента законодателство на Израел по отношение на натурализация и получаване на гражданство, образование и т.н. сегрегира сефардите и в много отношения ги превръща в граждани втора ако не и трета категория. От това са й, възникналите социални протести и напрежението между тези две еврейски групи.
  Не говоря за третата група арабите-Палестинци на територията, на Израел – те просто са лишени от всякакви граждански права. И са чужденци в страната си.
  Юдаизма, като религиозна и ционизма, като политическа доктрини, в сърцевината си са расови. Това са и “плодовете” им.
  Иначе американските “евреи”-неолиберали, не пропускат да критикуват и разобличават другите за ксенофобията и расизма, в частност и нас българите !!

 7. Владимир Помаков  20.06.2010 г. | 20:14 ч.

  Абе има една книга от един много знаменит и готин човек – сър Ричард Франсиз Бъртън – 1822-1891 гг.(често, когато пишат за него в минало време го наричат „the late Captain Richard, etc.“) – заглавието й е „Евреина, Циганина и Исляма“ (The Jew, The Gypsy, and El Islam). Много си струва да се прочете. Писана е някъде между 1855-1870 гг., когато и след като авторът е бил британски консул в Дамаск и подобно на Харун Ар-Рашид е обичал да се преоблича според квартала, който е искал да посети и да се навира „в бърлогата на звяра“. Така е събирал материал от първа ръка за книгите си и е опознавал обектите си на изследване. Да, ама евреите-дамаскини много бързо го изнюхали кой е и какво прави и веднага писали до съэбратята си в Англия. Вътре в няма и седмица сър Ричард бил отзован като консул в Дамаск и след известно време бил назначен на същия пост в Триест! Някъде в края на 80-те години на 19-и век поискал да издаде вече завършената си книга и я пратил на 1-2 приятели в Лондон. Те го посъветвали да изчака докато се пенсионира като държавен служител и тогава да се опита да я издаде. Той обаче не изчакал, а починал. Съпругата му, очевидно също много готин човек (за да е негова съпруга!) правила опити да публикува – заедно с неговия приятел и редактор и изддател на книгите му – въпросната книга без успех. Тя починала в 1896 г. Книгата излязла (благодарение на приятеля му) в 1912 г! Авторът веднага бил заклеймен като антисемит, макар че по негово време (приживе) тоя термин още не го е имало. Та там има много и интересна информация за разните племена или клонове или кой знае какво на съвременните евреи и то информация вероятно много по-достоверна от днешната, която е силно манипулирана от ционистите. Препоръчвам я!

 8. Viktor  21.06.2010 г. | 13:28 ч.

  Тая книга има ли я на Български,търсих я в електроно издание ама е има само на английски

 9. Владимир Помаков  21.06.2010 г. | 19:38 ч.

  Не знам да е превеждана и издавана у нас. Аз си я свалих като пдф формат преди 4-5 години и сега не помня и от кой сайт. Ама като тръгнеш в Гугъла с Richard Francis Burton няма начин да не стигнеш и до книгата. Той е бил и пътешественик и авантюрист също. Мога да я закача и тук в сайта ама Стопанинът трябва да разреши и да ми каже как ако разреши.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.