LA Times: Нови критики срещу голите скенери

Тези машини (скенерите по летищата) са популярни и за това, че повдигат въпроси за личната неприкосновеност, тъй като могат да надникват под дрехите на пътниците и изображенията от тях могат да се оприличат на виртуален обиск на голо. Властите отчитат тези критики и наредиха замъгляване на лицата на претърсваните, за да не могат операторите да разпознават пътниците. Също така има вариант за претърсване и чрез потупване.

Но държавната Агенция по транспорта не може да пребори критиките на специалисти по сигурността, които смятат, че тези скенери са безсмислени. Рафи Села – бивш началник на отдела по сигурността на израелските авиолинии – казва:

„Мога така да заблудя скенерите, че да премина с достатъчно експлозиви за взривяването на Боинг 747.“

Засекретени тестове демонстрират, че тези рентгенови скенери редовно пропускат опасности – казва и Кларк Ървин, бивш инспектор на Департамента по национална сигурност. Той е категоричен, че нивото на сигурността не се е повишило дори минимално от 11 септември 2001 г. насам.

Източник: Los Angeles Times

Затворн… Ъ-ъ-ъ… Пасажер 318, ръцете горе!

Коментар от Стопанина: Голите скенери не са въведени заради сигурността, а за преброяване на глупаците, които минават и тепърва ще минават през тях.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.