Мисия “Джулиан Асандж” – ловът на погрешните хора

Какво трябва да си мислим, когато американското правителство, президентът и служителите на най-голямата военно-разузнавателна организация в историята на човечеството предприеха глобална мисия за залавянето на Джулиан Асандж, създател на сайта WikiLeaks? И какво да си мислим за корпоративните американски журналисти, които атакуваха единствената сериозна журналистка с акредитация за пресконференциите на Белия дом, защото единствено тя имаше куража да говори истината? (Бел. Стопанина: Авторът има предвид Хелън Томас, която беше принудена да напусне работата си, след като върху нея се изля порой от упреци в “анти-семитизъм” заради това, че смята палестинските територии за окупирани от израелците.)

На лов за Джулиан Асандж

Да разгледаме случая на Асандж – основателя на сайта WikiLeaks. Даниел Елсбърг – човекът, който разпространи документите на Пентагона – предупреждава, че Асандж е в опасност. Ако бъде намерен, Асандж ще бъде “неутрализиран” от ловците на Пентагона. Първо, нека едно да бъде пределно ясно: Той не е “виновен” за никакво престъпление, а просто прави това, което би трябвало да прави всеки американски журналист – да изобличава престъпленията на щатското правителство.

Неговият популярен сайт WikiLeaks разпространи видеото, показващо как екипът на боен хеликоптер през 2007 г. стреля и убива група невинни иракски граждани, включително двама журналисти на “Ройтерс”, като това е съпроводено със смях и подигравки към умиращите жертви. Сега същият този сайт сега се кани да разпространи стотици хиляди каблограми на Държавния департамент, които, наред с другото, включват срамни коментари на американски политици за лидерите на други държави.

Джулиан Асандж

Не е ли странно, че журналистите от масмедиите, които би трябвало да задават въпроси, не го правят? Не е ли странно, че Пентагонът може да отприщи целия си разузнавателен потенциал за лова на австралиеца Асандж, но не може да се посвети по същия начин за залавянето на Осама бин Ладен – мъжът, за когото се твърди, че е зад атаките срещу Световния търговски център и самия Пентагон, а също и зад съпротивата срещу САЩ в Ирак и Афганистан?

Не знам кой е по-големият скандал тук: Потресаващите приоритети на Пентагона или нежеланието на масмедиите да отбележат абсурда.

Няма поводи да се смята, че WikiLeaks плащат на някого да разкрива тайните на САЩ – това не го твърдят дори от самото правителство. Всъщност правителството твърди, че няма интерес да арестува Асандж, а просто се “опитват да го убедят” да не разпространява каблограмите. (Ама разбира се! Вярвам на това, колкото вярвам, че правителството иска честни изслушвания на тайния военен трибунал в Гуантанамо – бел. автора.) Тайните, които WikiLeaks разпространява, са предадени доброволно от представителни лица на правителството и военните.

Един от тези хора е специалният разузнавач Бадли Манинг, който сега е арестуван в Кувейт, васална страна на САЩ, където няма никаква защита срещу мъчения. Държа да отбележа, че дори действията на Манинг не могат да се смятат за престъпления в едно справедливо и открито общество. Той не е застрашил националната сигурност на САЩ, както се твърдеше, а всъщност разкри едно престъпление – убийството на цивилни от американски военни. Това е престъпление, което правителството отказваше да признае и да разследва. (Манинг казва, че е опитвал да подпомогне правосъдието, като първо е потърсил съдействие от висшестоящи офицери, но е бил пренебрегнат. Затова накрая е потърсил WikiLeaks.)

Какъвто и да е точно случаят, едно нещо е очевидно. Администрацията на Обама става същата като тази на Никсън в опитите си да заглуши всички “предатели” от своите редици. А в същото време корпоративните медии за масово осведомяване не проявяват никакъв интерес да се изправят срещу този зараждащ се фашизъм.

Сега всичко е в ръцете на смели души като Асандж и журналистите от независимите и алтернативни медии, поддържащи съпротивата. Можем само да се надяваме, че Асандж е на сигурно място и добре скрит, както и че неговите сподвижници от WikiLeaks ще продължават да изобличават грозните тайни на Американската империя.

Автор: Дейв Линдорф
Източник с подробности за Хелън Томас: Counterpunch

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Мисия “Джулиан Асандж” – ловът на погрешните хора"

 1. ARRI  16.06.2010 г. | 00:23 ч.

  //Можем само да се надяваме, че Асандж е на сигурно място и добре скрит //

  Дано да е на сигурно място и добре скрит . А най гадното е , че ако (не дай Боже) му се случи нещо , 99% от Земляните , няма и да разберът , за какво точно иде реч . Ако изобщо , до тях достигне , някаква официална информация .

 2. Стопанина  16.06.2010 г. | 13:22 ч.

  Добре скрит е и в цветущо здраве. Вчера направи изявление, в което обещава, освен каблограмите, да пусне и ново видео, в което се вижда как американска въздушна атака избива 140 афганистанци, повечето от които деца и юноши.

  http://uruknet.info/?p=m67084&hd=&size=1&l=e

 3. Мемо  20.11.2010 г. | 17:03 ч.

  Нови тревожни новини за Асандж – Интерпол тръгва по следите на основателя на Wikileaks

  Не е ясно още колко е сериозна работата, ама нещата не се очертават много добре, дано наистина да е добре скрит

 4. Kalcho  07.12.2010 г. | 23:34 ч.

  живко желев on-line

  Удар, дошъл от нищото
  Интервю на Дмитрий Великовский с Джулиан Асанж
  4 ноември, 2010 г. сп. „Русский репортер“

 5. Александър  10.12.2010 г. | 06:40 ч.

  Не съм чел статията горе, но усещам, че се гледа на Асандж положително. Дано наистина автора на Wikileaks да е с чисти намерения, но я се замислете – всички масови медии прекалено много огласяват за така нареченото „изтичане на информация“ от wikileaks. Нима не е възможно „елитът“ да създава предпоставки за цензуриране на настоящия интернет! Просто трябва да се замислим, толкова много хора се ровят и четат за RFID, Нов световен ред, илюминати………..

 6. Gergana  10.12.2010 г. | 16:28 ч.

  @Александър: Разбираеми са опасенията ти, но на този свят всяко добро нещо може да бъде използвано за користни цели и, обратно, нещо лошо може да доведе до положителни промени. И с Асандж и без него, несправедливости съществуват, но примерът му сам по себе си е вдъхновяващ, независимо от последиците, до които би могъл да доведе. Пък и ти се опасяваш от нещо отрицателно в резултат на неговата инициатива – значи, ако прекомерното обсъждане на наболели теми е подвеждащо, то наистина съществува „някой“, който се опитва да „ни“ подведе, което само по себе си и доказва състоятелността на обсъжданите наболели теми…
  Както знаем от известната басня, вълкът не се нуждае от особени нормативни рамки, за да излапа агнето.

 7. Kalcho  10.12.2010 г. | 22:46 ч.

  „Нима не е възможно “елитът” да създава предпоставки за цензуриране на настоящия интернет!“

  @Александър. Дори тук в „От Извора“ имаше статия по повод на оплаквания на Бжежински че изтичало времето за установяване на новия световен ред понеже нямало единство в средите на строителите му. Сред т.н. просветлени има фракционни боричкания затова понякога те сами си вкарват автоголове. Естествено те изпитват и чувство на превъзходство и подценяват хората.
  Ето например в актуалната статия на бдителния гражданин е направен обзор на анимационна поредица от периода 1985-89 година излъчена в САЩ и която е била хит сред тогавашните деца. Там военни от американската армия се борят срещу корпорация с американски произход и с водач т.н. кобра. Пълно е с илюминатска символика, майнд контрол. В един от епизодите кобра дори изгаря парите на хората посредством технически способ и обявява нов световен ред с нова валута предложена от него. Една от целите на филмът за деца! е била реклама на екшън фигурки и съответно повишаване на продажбите.
  Авторът накрая сам си е задал въпросът кой е имал мотивацията да представя такива теми в детски филм. Дали е било предварително програмиране или предупреждение за бъдещето. Още повече че тогава в теливизионната и кино индустрия като враг са представяли предимно СССР и арабите.
  Моето мнение е че може би идеята е била да се прокара в подсъзнанието на децата дневния ред на елитистите заедно с заблудата че има добри момчета които няма да допуснат кобра в случая да завладее света. Колко е удобно това – има герои които се грижат за теб и няма причини за безпокойство.

 8. Александър  20.12.2010 г. | 03:17 ч.

  http://www.youtube.com/watch?v=kmsODwISwlw&feature=sub

  И в крайна сметка, wikileaks е пропаганда!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.