Доклад: Скок на психичните болести в щатската армия

Нови статистики, разпространени от Пентагона, показват значителен ръст в бройката американските войници, лекувани и диагностицирани с умствени разстройства. За пръв път войниците, хоспитализирани заради психични болести, са повече от тези, които отиват в болница заради рани от сражения.

През 2009 година войниците, лекувани заради влошаване на психичното им здраве, са били 17538, докато тези с физически травми, получени по време на военната служба, са 17354. Много от мъжете, които вече са ветерани от две войни, се самоопределят като „неспособни да водят нормален живот дори след завръщането у дома“.

Сред най-честите заболявания, появили се по време на акции в Афганистан и Ирак, се срещат такива като синдром на пост-травматичния стрес, злоупотреба с опиати, депресия, повишена раздразнителност и затруднения в адаптирането към цивилния живот.

Източник: PressTV


Коментар от Стопанина: А една лелка от Русия беше открила, само тя си знае по какви пътища, че след 19-годишна връзраст психологическото развитие на младите мъже е завършено (каквото и да се разбира под това) и нямало проблеми да служат за войните на Путино-Мечешката клика.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Доклад: Скок на психичните болести в щатската армия"

 1. ZOG  08.06.2010 г. | 10:16 ч.

  Какво пък разбира жена от военна психика, ей това се питам…
  Явно в Русия проблемът с наборната служба е доста обезпокояващ…

 2. Gergana  08.06.2010 г. | 11:30 ч.

  @ZOG: Би ли развил теорията си за жените, моля 🙂 Може би във форума.
  На няколко пъти вече се натъквам на снизходителни забележки от коментатори относно “женските“.
  Сега, България възвисена страна ли ще бъде или ще я караме на общи оценки за някои люде (разбирай, жените).
  Конкретната психоложка може и тъпо да се е аргументирала, но не поради пола си, сигурна съм.
  “Ей, оно, пусто, и майкя му беше женска.“ (от Чудомир)
  Лек ден 🙂

  (Стопанина: Да, интересен въпрос, ще ми е интересен отговорът. Ако е свързан с темата, може и тук. Ако ще нищим умствения капацитет на половете като цяло – във форума, моля.)

 3. ARRI  08.06.2010 г. | 15:31 ч.

  //Сега, България възвисена страна ли ще бъде или ще я караме на общи оценки за някои люде (разбирай, жените).//

  Гери , за съжаление повечето хора сме на това ниво . Аз лично 2-3 съм чел Матрицата 5 , и все пак си оставам човек с “тяло“ .

 4. Navi  09.06.2010 г. | 09:39 ч.

  И войниците са хора и психиката им реагира на тия безумия. Явно въпреки препрограмирането им по време на военното обучение все още нещо трепва в тях.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.