Световните реакции за саботажите на помощите за Газа

Хиляди анти-израелски протестиращи излязоха на улиците из Европа. „Искаме справедливост за това, че убиха наши приятели!“ – казва демонстрант от Берлин. – „Настояваме за край на безумната блокада на Газа и свобода за нашите палестински братя.“ От Франкфурт през Берлин до Дюселдорф маршируват хиляди анти-израелски протестиращи, които носят палестински знамена и призовават за правни действия срещу клането на Mavi Marmara.

Анти-израелски протести в Сенегал, горят израелски знамена. Стотици активисти за защита на човешките права, академици, студенти и религиозни водачи организираха анти-израелски протест в петък, който се състоя в столицата Дакар. Протестът беше заради израелската атака над флотилията с помощи за Газа.

Новозеландски градове протестират срещу САЩ и Израел. Пропалестински демонстранти запалиха знамена на САЩ и Израел, като замеряха американското консулство в Аукланд с обувки. Протестите са срещу блокадата на Газа. Замерянето с обувки стана символично за опозицията срещу политиката на САЩ и Израел в Близкия Изток, след като един иракски журналист замери бившия президент Джордж Буш по време на пресконференция през декември 2008 г.

Гняв изпълни улиците на Анкара, след като турски демонстранти показаха своята солидарност с палестинците в ивицата Газа и с действията на правителството си, последвали израелската атака на хуманитарната флотилия, при която загинаха 9 души.

Международни протести срещу Израел, след като беше спрян и вторият кораб за Газа. Анти-израелски протестиращи могат да се видят и чуят по улиците на Турция, Испания, Париж, Лондон и пред израелските посолства в други държави по целия свят – пише „Икзаминър“.

Лозунгът: „Спрете израелските нацисти!“

Париж: Демонстранти опитват да нахлуят в израелското посолство. Това е резултатът от бурна анти-израелска демонстрация във френската столица.

Германия: Десетки хиляди протестират, след като Израел отвлече още един кораб с помощи. Настояват за сваляне на 3-годишната блокада на Газа.

Хиляди протестират в Атина срещу убийствата на активистите от хуманитарната флотилия. Около 3500 демонстранти наобиколиха израелското посолство, като повтаряха „Далеч от Газа!“ и „Освободете Палестина!“. Няколко стотин от тях се сблъскаха с полицията, след като хвърляха късове мрамор, камъни и бутилки.

Австралийските профсъюзи ще изолират Израел – посочената причина е, че апартейдската държава си позволи да извърши смъртоносна атака на флотилия за Газа.

Съюзът на шведските докери започва блокада срещу израелски кораби и стоки. Предупредителната блокада влиза в сила от първия час на 15 юни и ще трае до 24:00 часа на 24 юни.

Израел гледа с пренебрежение на световния гняв. Официален Израел си навлече гнева на демонстранти от целия свят, след като започна да разпространява видеоклип, който включва подигравки с активистите от хуманитарната флотилия, които бяха нападнати от израелски командоси.

Заглавието (но и съдържанието) на тази статия – „Израел срещу останалото човечество“ – чудесно обобщава новини като тези по-горе, като разглежда и някои принципни положения.

* * *

Вестник „Хюриет“ разпространи снимка, на която (както твърди изданието) се вижда как тъй наречените „терористи“ от Флотилията на свободата лекуват раните на израелски командос в минутите след края на пиратския щурм. Ако това са терористи, какви са израелските командоси, които според свидетелите са оставяли хора да умрат от кръвозагуба и са изхвърляли ранени и мъртви зад борда?

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "Световните реакции за саботажите на помощите за Газа"

 1. Aha  06.06.2010 г. | 22:16 ч.

  Браво, браво, браво, браво! Аз вече виждам пробудени хора за което поздравявам всички. Иска ми се да повторя думите на Слава Севрюкова – не човечеството е в опастност, а хората загубили човечност, истина е!

 2. Георги Георгиев  06.06.2010 г. | 23:46 ч.

  Без да ме разбирате превратно…следния сценарий…качват се да проверят сигнал за скрито оръжие, който са получили по неведоми пътища….един или няколко от командосите са праснати с трът по главата и нещата излизат извън контрол….. Та мисълта ми е, че има възможни доста версии и аз все още не съм разбрал коя е истинската.
  Както и да е, нищо не оправдава две дузини трупове

  (От Стопанина: Не могат да се качват току-така на чужд кораб в международни води, без да получат разрешение от капитана. Ако го направят, което са и направили, това е пиратски акт. Всеки избира дали ще посрещне въоръжени до зъби пирати с хляб и сол, или ще ги атакува.

  Твърдението, че командосите са действали при самозащита, можеше да се приеме само в първите два дни след „инцидента“, когато пресата нямаше достъп до арестуваните и изолирани свидетели. Сега дори произраелският NY Times признава, че пиратите са започнали първи с насилието. Аутопсиите показват, че петима от убитите са застреляни в гръб, а тийнейджърът с четири куршума в главата! Това са екзекуции, а не самозащита.

  Няма основания за никакви спорове. Спорят неинформираните, като разпространяват стара и междувременно опровергана информация или откровена дезинформация. Моля, виж този, този, и този материал.)

 3. валери  07.06.2010 г. | 12:27 ч.

  Евреите по върховете постигнаха целта си. Когато всички се настроят срещу тяхната нация и започнат да я притискат, чувството за заплаха от околния свят ще ги сплоти . Имаха нужда защото доста техни хора бяха започнали да се противопоставят на политиката на собствената си държава. Не са глупаци да допуснат толкова елементарна грешка с кофти последици за тях. Целият този шум и световен натиск ще ги направи по силни и сплотени отколкото бяха, и може би ще се намали бъдещата бройка на отцепниците и напускащите Израел заради несъгласие с водената политика.

 4. Viktor  07.06.2010 г. | 13:09 ч.

  А къде сме ние,само ние се гъзиме и си траем

 5. Стопанина  07.06.2010 г. | 13:24 ч.

  @Валери
  Напротив – смятам, че се провалиха, защото целта им личеше от това, което искаха да постигнат с тяхната медийна пропаганда. А именно да убедят шараните, че турският кораб е терористичен, а екипажът и стоката му – приятели на Хамас и Ал-Кайда. Сериозно подцениха журналистите на кораба, които изпревариха първите произраелски статии.

  Те са си сплотени в безумието. Тези евреи, които имат акъл, никога не няма да се присъединят към малоумниците. Олио и вода не се смесват, колкото и да ги разбъркваш.

  @Виктор
  Кои „ние“?

 6. Viktor  07.06.2010 г. | 13:36 ч.

  Българите,всички са съпричасни и се противопоставят,а ние какво… Eто и една днешна новина:

  Израел предотвратил нападение на „водолази терористи“
  ВМС на страната застреляха четирима палестинци

  Израел предотвратил нападение на „водолази терористи“. ВМС на Израел са застреляли поне четирима палестинци, плаващи с лодка по крайбрежието на Газа във водолазни костюми, съобщава ВВС. Израелските военни смятат, че групата е „планирала терористичен акт“.

  Според палестински медицински източници са открити телата на четирима загинали, още двама са изчезнали безследно. Всички загинали са били въоръжени. Според израелските военни в лодката са се намирали „група терористи в костюми на водолази, които се готвели да осъществят терористичен акт“.

  (От Стопанина: Начинът, по който се представя това събитие, е същото в Mediapool и News.bg. Очаквано, след като се преписва пропагандата в BBC и Ройтерс, като никой не си прави труда да проверява за други гледни точки или изобщо да мисли. Това не е журналистика.

  Явно сега трябва да си затворим очите за поредното престъпление на Израел, тъй като, както излиза, военните на тази държава са пророци и щом видят някого, автоматично знаят кой какъв е и какво планира. Каубойският синдром „първо стреляй – после питай“ е в действие.

  Как Израел ще докаже, че е планирана терористична атака? След като „знаем“ за тази атака, може ли да знаем поне кои са били целите? Не е ли много удобно, че никой от убитите не може да се защити? Има ли данни, които да опровергават противната на (про)израелската информация, че „терористите-водолази“ всъщност са били рибари?)

 7. Стопанина  07.06.2010 г. | 14:42 ч.

  „Българите,всички са съпричасни и се противопоставят,а ние какво…“

  Това не е вярно. Във всяка страна има ционистки клакьорки и такива, които не са съгласни с твърдението, че даже лайната на Израел миришат на рози. Аз пиша едно – други си пишат обичайните простотии:

  „Дали петият се е промъкнал, или са го спипали израелците и сега му отпарят циганския задник?“ (Източник)

  Не ходя по протести и демонстрации, защото винаги има провокатори – дори такива на държавна заплата – които сеят смутове и омаскаряват всичко. Моят протест е писането. Останалото – Божа работа.

 8. валери  07.06.2010 г. | 16:57 ч.

  @Стопанина
  Като сметнем че евреи са по върховете на медийните корпорации по света и неодобрена информация невероятно трудно се изпуска в ТВ пространството, се чудя как така масово телевизии подхванаха антиеврейска кампания едва ли не в един глас и създадоха необходимата истерия дори сред групи които допреди инцидента не бяха ни най малко заинтересовани от проблема в региона им (и от непрестаните убйства там). Изведнъж хора около мен които допреди година искаха да убиват турци заради предразсъдъци и убеждения, днес им съчувстват за дадените жертви. Естествено е че разсъждаващите хора трудно си менят мнението, но те са много малка част от народа заради което мнението им остава нечуто повечето пъти. Когато всички са настроени против някой, на него независимо от възгледите не му остава друго освен да потърси подкрепа при своите. Тук еднин ред на мисли който ми минава. Евреите имат силата и механизмите да организират огромни катаклизми и войни по света и са го правили неведнъж. Ако са решили да го направят пак и искат да си приберат пръснатия народ за да не пострада как биха го направили. Ако им кажат какво мислят да направят тези техни хора които са против досегашната и настоящата им репресивна политика биха им издали веднага плана на света. Губи се изненадата. При воени действия който успее да приложи елемента на изненадата е почти сигурен победител. Създавайки нетърпима среда за живеене извън тяхната територия биха прибрали максимален брой техни без да си разкриват плановете дори на най доверените си. Освен това тази антиеврейска обстановка доста би ги сплотила , което автоматично ще ги направи по силни. Вярно е че бяха сплотени и до сега но в последно време започнаха да се наблюдават и елементи на разединение в мнението им относно как трябва да се отнасят спрямо „гоите“ по земята. След тази реакция на света, има опасност наченките на хуманост които взеха да се наблюдават и разни групи от народа им да изчезнат и отново масата от евреи да погледне на останалите народи като на овце, което може би е било и една от целите на организаторите на пиратската изява.

 9. Стопанина  07.06.2010 г. | 21:11 ч.

  @Валери
  Не съм съгласен още с първото ти изречение, че „масово телевизии подхванаха антиеврейска кампания едва ли не в един глас“. Почти всички масмедии в САЩ държаха строга произраелска линия. Сещам се за едно-две изключения, но това бяха отделни материали от пострадали журналисти, които се губеха на фона на всичко останало.

  Възмущението беше в малките издания, в малките телевизии, в материали в YouTube и в (някои сайтове от) блогосферата като моя (но не при всички), което си е някак нормално. Повечето хора, които протестират по европейските и световните улици, дори не са запознати с фактите, а действат преди всичко емоционално. Другите се научиха, че „сериозната преса“ е боклук и все по-често се информират от алтернативни източници. CNN за една година изгуби над 40% от зрителите си. Печатната преса в САЩ е на изкуствено дишане. Хората не обичат лъжците, а става крещящо ясно кои лъжат и защитават интересите на корпорации, властолюбци и военно-индустриалния комплекс.

  „След тази реакция на света, има опасност наченките на хуманост които взеха да се наблюдават и разни групи от народа им да изчезнат и отново масата от евреи да погледне на останалите народи като на овце…“

  Това не може да стане. Не можеш да имаш минус, а да нямаш и плюс. Евреите до последно ще бъдат разединени като всеки друг народ. Никъде няма народ, където всички граждани да имат едно и също мнение по който и да било въпрос.

  Аз вярвам и знам, че е закономерно (по Закона за полярностите) някои евреи да запазят човещината си.

 10. Николай Филипов  08.06.2010 г. | 00:58 ч.

  Аз викам да не се поддаваме на антиеврейската истерия. Нека не забравяме какъв е вододелът все пак в тези земи. И че не е в интерес на България този конфликт да се разраства. Както не е в интерес на България и тотално да се осъжда Израел, който е сам срещу всички. Давате ли си сметка накъде иначе би се насочила тази излишна ислямска истерия? Според мен обаче планът ще успее. Иран почти се хвана на постановката според последните заявки в СМИ… Нека изчакаме кулминацията, пък после да коментираме кой саботьор, кой – парламентьор… Нали знаете, че вълците често се намърдват в овчи кожи? 😀

 11. Стопанина  08.06.2010 г. | 09:11 ч.

  „Аз викам да не се поддаваме на антиеврейската истерия.“

  Аз викам да прочетеш това:
  http://www.ivanstamenov.com/2010/06/1753/

  „Както не е в интерес на България и тотално да се осъжда Израел, който е сам срещу всички.“

  Значи, България трябва да е сама с Израел срещу всички? Работата е там, че Израел не са сами – те се държат като малкото гаменче, което прави каквото си иска, защото има голям батко, който безусловно да го спасява от проблемите.

  Иначе с политически аргументи можем да оправдаем и Холокоста, и всяко друго извращение или насилие в историята и за в бъдеще. Мен ме интересува човешката страна на въпроса, а официален Израел не се държи човешки по моите критерии.

 12. Стопанина  06.11.2014 г. | 17:59 ч.

  Международният наказателен съд няма да преследва Израел за операцията на кораба „Мави Мармара“ през 2010 година, въпреки че има вероятност да са били извършени военни престъпления, съобщават АП и „Франс прес“.
  http://news.ibox.bg/news/id_393905908

 13. Спиро  07.11.2014 г. | 15:18 ч.

  Израел разработва и има оръжия за масово поразяване. Нещо което „уж“ не е допустимо по международните закони. Когато американците нападнаха Ирак и не откриха нищо, имаше един арабин, който казваше – „Търсите оръжия за масово поразяване? Аз ще ви кажа къде са. В Израел.“ И това не е тайна. Знае се от всички и никой нищо не прави. Те за зверствата над палестинското население нищо не им казват, камо ли за един кораб.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.