Руско изследване също свърза ГМО със стерилитет

Ново изследване, извършено от руски учени, завърши със заключението, че генно модифицираните храни могат да причиняват дългосрочен стерилитет. Това е стерилитетът, който се проявява във второто и третото поколение. Експериментите са били върху хамстери, които са били разделени на групи. Едната група е хранена с нормална храна без соеви продукти, на втората група е давана естествена соя (без генни модификации), на третата – генно модифицирана соя, а четвъртата е яла ГМ соя в количества, по-големи от тези за третата група.

Всяка от четирите групи без проблеми е имала потомство от седем или осем хамстерчета. Но учените са установили, че проблемите със стерилитета се появили при бебетата след тяхното полово съзрязаване, което настъпило по-късно от нормалното. Смъртността при потомството на второто поколение е била пет пъти по-висока при тези, които са родени от животните в първоначалните групи, хранени с ГМ храни. Най-шокиращите резултати били при третото поколение, където почти всички „внуци“ на хамстерите, хранени с ГМО, били стерилни и с мутации, включващи растеж на козина в устната кухина.

Organic Consumers Association, разпространила резултатите от изследванията, отбелязва, че ГМ храни редовно се свързват с понижено тегло на бебетата и високата им смъртност.

Франкенщайнови храни

Коментар на Стопанина: Въпреки резултати като цитираните, онзи ден един от новите британски министри шокира колегите и сънародниците си, като предложи коалиционното правителство в страната да заеме по-благоприятна позиция относно „Франкенщайновите храни“ (както наричат всички ГМО). Въпросната Карълайн Спелман е цитирана от „Дейли мейл“ да казва, че „скептичното отношение“ към тези храни трябвало да остане в историята с предишното правителство.

Не, драга ми Спелман, отношението не е „скептично“, а вражеско. И ще остане такова.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Руско изследване също свърза ГМО със стерилитет"

 1. Georgi  05.06.2010 г. | 17:53 ч.

  Ами то вече навсякъде по веригата има ГМО, реално колкото и да искаш не може да не консумираш ГМО. Тъжно. Факт.

 2. zaharia  06.06.2010 г. | 00:09 ч.

  Направо не мога да повярвам, че резултатите от това изследване са успели да се промъкнат през цензурата и да станат обществено достояние.

 3. Киреза Стирянов  24.06.2010 г. | 10:23 ч.

  През миналият век живях в бившият СССР 11 години и там ми попадна любителска кинолента на която бяха филмирани експерименти с плъхове.Резултатите бяха потресаващи….
  Рак в разни форми,увредени бъбреци,черен дроб и т.н.При оцелелите стерилитета беше 78%,а второто поколение измря изцяло!!!
  Трябва да се въведе смъртното наказание за производители на ГМО!!!

  (От Стопанина: Не ни трябва трупането на карма със смъртни наказания. Достатъчно е ГМО-тата да се горят, както горят марихуаната.)

 4. P.E.A.C.E.  24.06.2010 г. | 12:41 ч.

  Малко оф топик, но Стопанино, от горното да подразбирам ли марихуаната за наравно „лоша“ като ГМОто? От една страна, махнаха „безплатните“ фармацевтични лекарства за глаукома, а от друга – ти забраняват да си отглеждаш марихуана.

  Накратко, политическата мафия обслужва фармафията и престъпната индустрия с Франкенщайновите храни.

 5. Стопанина  24.06.2010 г. | 12:44 ч.

  Не, напротив – марихуаната, за разлика от ГМО, може да се ползва като лекарство за различни заболявания. Включително за моята глаукома.

 6. З..........  24.06.2010 г. | 13:21 ч.

  Денят в който легализират канабиса и край с фармафията край с петролните гиганти край с отсичането на дървета за направата на хартия. Край с проблемите с глада заради семето едно от най богатите на хранителни вещества в природата. Не случайно „evil weed“ е най-преследваното растение в света. Върху семената от канабис не може да се наложи патент това е истинската причина да бъде нелегален. Канабисът ще спаси света.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.