Руски учени търсят идеалната наборна възраст

Марьяна Безруких, директор на Института по физиология към Руската академия по образованието, заяви, че 18-годишната възраст е твърда ранна за набор на младежите в армията. Тя е съгласна, че физическото развитие и здравословното състояние в тази възраст могат да бъдат подходящи за военна служба, но в биологичен и психологически аспект могат да възникнат проблеми.

Според нея при много от подрастващите на 18 години все още не е завършил пубертетът, което несъмнено влияе и на психологическото състояние на тези наборници. Затова – смята тя – юношите трябва да служат на родината не по-рано от 19-годишна възраст. Безруких заключава, че последната дума по въпросите за наборната възраст не трябва да е само на военните и чиновниците, но и на физиолозите.

Източник: Newsland RU

18-годишно пушечно месо във военния комисариат.

Коментар от Стопанина: Почитаемата Безруких разбира от психология колкото канибал от вегетарианство. За психологическите травми от самата военна служба (и особено от някои нейни руски особености) и следвоенните синдроми няма идеална възраст. Откачат както юноши, така и мъже на по 40-50 години. Нещо ми се губи и логиката как завършването на половото съзряване – биологичен процес – автоматично означава и поява на психологическа готовност за военна служба. Отлагането с някаква си една година, което щяло да промени нещо, е толкова абсурдно, че не заслужава специален коментар.

Все пак трябва да отбележим, че г-жа Безмозъчних… пардон… Безруких към Руската академия на политпросветата си е свършила добре работата. Докато едни пишат, че почват да гонят наборниците още от 10-годишна възраст, тя предлага „алтернатива“ за по-късна от сегашната възраст. Докато едни пишат, че наборната служба в Русия никога няма да отпадне, други предлагат илюзорната надежда, че това може и да стане, но не преди 2020 година. Общото между всички е, че няма никакъв натиск(!) от страна на научните академии за премахване на военно-държавното робство по биологически, психологически, морални и каквито си изберете още причини. И именно заради това те са политпросветни без право на обжалване.

Изследователският институт към „От извора“ търси акъла на Безруких. За съжаление акълът наистина трябва да се издирва, тъй като не идва автоматично с навършване на дадена възраст. Търсят се и нейни руски колеги, които могат да напишат монография на същата тема, като мисълта им не се ограничава в твърде тясното пространство между пропагандните клишета „священный долг для каждого мужчины“ и „родину защищать“.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.