Големият брат: „Искаш книги? Дай отпечатъци!“

Учениците от Манчестър дават отпечатъци, които се цифровизират в електронни кодове и след това могат да бъдат разпознавани от компютърна програма. Системата позволява на децата да взимат книги от библиотеките с едно натискане на палеца върху скенера, както и да ги връщат по същия начин. Тази технологична новост е въведена в началните класове на училището „Higher Lane“ в Уайтфийлд, където се обучават 453 ученици на възраст между 4 и 11 години.

Властите потвърдиха, че системата ще бъде разпространена и в по-големите училища, като уверяват родителите, че този начин за наемане на книги е доброволен и сигурен – ползва се зашифроване на потока с информация и не се съхраняват изображения на пръстовите отпечатъци. Но критици казват, че са „ужасени“ от тази система, разработена от Microsoft с намерението да бъде разпространена из цялата страна.

Източник: Телеграф UK

Приятно четене в затвора, дечко!

Коментар от Стопанина: Добре дошли в затвор „Англия“! Много ми е чудно как така „не се съхраняват изображения на пръстовите отпечатъци“, след като цялата система ползва база данни. Това, че отпечатъците в тази база данни не са под формата на изображения, не означава, че кодовете с данните на пръстовите отпечатъци не могат да бъдат преобразувани обратно в изображения със същия софтуер, който ги цифровизира. Лъжи, лъжи, лъжи…

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "Големият брат: „Искаш книги? Дай отпечатъци!“"

 1. ARRI  30.05.2010 г. | 14:40 ч.

  Даа , както е казал Стопанина – лъжи , лъжи , лъжи ….Незнам кое е по-лошо да знаеш,че те лъжат и да не можеш нищо да направиш , или да не знаеш , че те лъжат ??? Мисля , че е по-добре да си “невеж“ , поне няма да се чувстваш жертва .

 2. pokji  30.05.2010 г. | 17:53 ч.

  Лошото е че до някоколко години това и тук ще го има

 3. 1878  01.06.2010 г. | 12:53 ч.

  Не знам технологията в случая каква е, но има начин да не се съхранява изображението на отпечатъците, а само негово цифрово извлечение (hash). Хешът е едно доста дълго число, което е уникално за даден отпечатък. По принцип това го има в почти всеки уеб-сайт. Навсякъде, където се записват пароли за логване не се записват самите пароли, а само техния хеш. Това се прави, защото е математически доказано, че от хеша не може да се възстанови обекта , от който е взет. Има начини за кракване, но са трудни, ресурсоемки и работят в ограничени случаи.
  Иначе и аз съм против това с отпечатъците за деца. Но на запад хората са вманиачени в технологиите. Прогреса не може да бъде спрян или обърнат назад, може само да бъде отклонен в друга посока. Но затова трябва друга идея, която да пребори сегашната.

 4. Gergana  01.06.2010 г. | 16:22 ч.

  Разбира се, тази мярка сигурно се оправдава с това, че децата могат да загубят библиотечните си карти или да забравят паролата си, но пръстчетата няма как да изгубят някъде… Хешовата стойност може да не се възстановява обратно в първообраз на теория, но къде е гаранцията, че първообраза на отпечатъците няма да бъде запазен, въпреки уверенията. По надолу в статията четем: It comes after schemes to fingerprint children as part of payment for their school dinners was introduced around the country. Т.е. има планове децата да плащат училищната храна с даване на пръстови отпечатъци.
  Ако не друго, този метод служи за обезчувствяване на ползващите го (както доставчиците, така и потребителите).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.