Документ разкрива план на ЕС за подкрепа на ГМО

Изнесените подробности за план на ЕС, свързан с широкото разпространение на генно модифицирани храни, предизвика остри реакции от природозащитници, които и без това бяха разгневени след решението на ЕС да разреши отглеждането на ГМ картофи. Този план развързва ръцете на биотехнологичните компании, които досега бяха ограничени да ползват по-малко от 100 хиляди хектара за отглеждането на такава продукция. Новият план разширява и възможностите за търговия между ЕС и САЩ, като не се съобразява със забраната за култивиране на ГМ царевица на няколко държави, сред които Австрия и Германия.

Активистът Адриан Беб от „Приятели на Земята“ казва:

„Европейската комисия избягва всякакви демократични дебати, за да зарадва биотехнологичната индустрия и за да наложи ГМ храни в Европа.“

В самия документ на ЕС е отбелязано, че разширеното навлизане на ГМО ще има сериозни негативни последици за производителите на естествени храни, включително икономически, рискове от заразяване на органични храни с ГМО и др.

Източник: Reuters

Коментар от Стопанина:

Европейски съюз на социалистическите републики:
„ЩЕ ПРАВИТЕ ТОВА, КОЕТО ВИ СЕ КАЖЕ!“

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "Документ разкрива план на ЕС за подкрепа на ГМО"

 1. zukerman  30.05.2010 г. | 15:04 ч.

  Това е една много тъжна новина. Може би просто не бива да се купува нищо с ГМО в него, или да си садим сами това, което ще ядем? Аз имам 20 кв. м тераса, юго-западна, направо си е супер за „произведи си сам ГМО-free“. Думичката бойкот понякога може да върши чудеса…


  (От Стопанина: Моля да престанеш с анти-еврейските вметки в коментарите си. Както виждаш, след като цензурирам излишните изречения, мненията ти не губят от смисъла си. Но вече взе да ми додява да чистя „juden“, хазари и тем подобни щуротии.)

 2. zaharia  30.05.2010 г. | 17:52 ч.

  Според мен е излишно да си правим илюзии – ГМО се отглеждат в Европа от години (в т.ч. и в България), само дето засега обществото се държи в неведение. Когато се приемат необходимите закони за легализиране на ГМО ще настанат наистина тежки времена за хората, опитващи се да отгледат нещо наистина чисто и натурално. А такива закони ще се приемат скоро, и то в цяла Европа, защото това е част от Плана за контрол на населението.

  По-страшно е това, че предварително ще се проведе медийна кампания(която на места е вече в ход), целяща да ни убеди, че натуралната земеделска продукция(произвеждаща се по начините, които са изхранвали човечеството в продължение на хилядолетия) е недостатъчно чиста и следователно е опасна за здравето, затова трябва да се предпочитат само ГМ култури, защото са примерно по-сигурни и полезни.

  А най-страшното е, че ще се намерят хора, които ще повярват на тази медийна кампания.

 3. zukerman  30.05.2010 г. | 19:34 ч.

  (От Стопанина: Моля да престанеш с анти-еврейските вметки в коментарите си. Както виждаш, след като цензурирам излишните изречения, мненията ти не губят от смисъла си. Но вече взе да ми додява да чистя “juden”, хазари и тем подобни щуротии.)

  Ми това са черешките на тортата, просто ми се къса сърцето всеки път когато ги триеш:) Поне съм доволен, че си съгласен, че са верни:)

  (От Стопанина: Там е работата, че не съм съгласен. Многократно съм обяснявал, че етническият произход няма никакво значение за хора, преминали второ окултно посвещение. А тези „juden“, за които говориш, са с много по-високо посвещение! Те са НАДнационални и ползват обикновените евреи за мръсните си игрички. Не ми е приятно, че слагаш евреите под общ знаменател, а не правиш и услуга на мен, като даваш повод на враговете ми да сочат сайта като „анти-семитски“. Затова най-учтиво те моля да се въздържаш от такива „черешки на тортата“.)

 4. my 2 cents  31.05.2010 г. | 14:36 ч.

  Европа против ГМО – http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.