Тайното взимане на ДНК е посегателство срещу личността

Асоциацията за защита на гражданските свободи в Бритиш Колумбия, Канада, изнесе данни за това как 800 хиляди бебета, родени в канадската провинция, са станали жертва на посегателство срещу личноста им още в деня на тяхното раждане. Дейвид Иби, председател на асоциацията, казва за CBC News (най-голямата канадска медия – бел. пр.):

„Създадена е база данни с ДНК проби на всяко едно новородено дете.“

Асоциацията заяви, че кръвните ДНК проби, взети на практика от всяко едно новородено дете в последните 11 години, са използвани от болниците за провеждане на тестове за около 50 генетични заболявания. Но веднъж взети, пробите се засекретяват за неопределен период в база данни, създадена специално за целта, като някои от тях са използвани впоследствие за медицински разработки и изследвания.

В изявление на Програмата за преглед на новородени в Бритиш Колумбия се казва, че пробите или т.нар. blood spot cards са съхранявани в хранилище на частна фирма, без да има каквито и да било указания за срока на съхранение на пробите. Някои от пробите впоследствие са ползвани за медицински изследвания с цел установяване на „нормални стойности и диапазони“, съответно за постигане на по-голяма точност на генетичното тестване – казва директорът на програмата Хилъри Валанс, болничен професор в Катедрата по патология и лабораторна медицина към Университета на Британска Колумбия.

По-нататък в изявлението се твърди:

„Някои проби са предавани на учени за изследвания само след като имената и идентификацията на децата са били заличавани, както и след изрично одобрение от Съвета за етика на изледванията.“

Валанс казва още:

„Образците могат да бъдат много полезни, ако например детето трябва да бъде тествано наново и ако в даден момент в бъдеще развие генетично заболяване.“

Семейство загрижено заради посегателствата срещу правото на лична неприкосновеност

Дейвид Иби – директорът на Асоциацията за защита на гражданските свободи – казва, че на практика това е потъпкване на личната неприкосновеност, тъй като нито един от родителите на децата не е бил информиран за вземането на пробите, както и за начина на евентуалното им по-нататъшно използване.

“Имаме вече случай на семейство, което е особено разтревожено от тези посегателства. Семейството е обезпокоено от факта, че информацията на децата им е съхранявана по такъв потаен начин, както и от това, че данните са достъпни за органите на реда и за властите. Хората са притеснени и че ДНК картите всъщност са тествани и изследвани от учени на организации извън Универститета на Британска Колумбия, като в нито един от случаите не е имало съгласието на родителите.”

Семейството поиска от Програмата за преглед на новородени да им предаде обратно ДНК картите на децата, както и информация за точно какъв тип излследвания са били използвани. Дейвид Иби смята, че базата данни трябва да бъде унищожена в случай на липса на изрично писмено съгласие от страна на родителите.

От университета заявиха, че до този момент нито един орган, правителствен департамент или представител на органите на реда не е изисквал достъп до данните, но все пак при поискване те могат да бъдат предадени по всяко време, без да е нужно съгласието на родителите или на самите деца.

Акушерка взима ДНК на американско бебе.

Практиката за взимане на ДНК проби стана скандална и в САЩ, когато стана ясно, че здравни органи са съхранявали проби от остатъчна кръв при изражданията на децата с цел по-нататъшни изследвания – отново доста често, без да има знанието или съгласието на родителите. Разкритията станаха повод за няколко съдебни дела в два от американските щати (резултатът от които е, че беше разпоредено унищожаването на 5 милиона кръвни проби, взети от бебета без разрешението на родителите им – бел. Стопанина).

Източник: CBC News

Превод: Костадин Стоянов

* * *

Коментар от Стопанина: Най-напред благодаря на Костадин, че ми обърна внимание на новината и предложи да я преведе. Тази информация идва като допълнение на онова, което вече писах тук за базите данни с ДНК, и като потвърждение на подозренията, че своеволното създаване на такива огромни генетични колекции не е изолиран случай в САЩ.

Засега без отговор остават следните въпроси:

1. Кой поръчва и най-вече кой заплаща скъпите ДНК тестове? Все пак говорим за такива тестове на милиони американски бебета и на 800 хиляди канадчета, а не за някаква незначителна бройка.

2. Кой заплаща на “частните фирми” да съхраняват генетичния материал? Кои са тези фирми и каква е насочеността на другите им дейности? Защо никой не пита?

3. Потъпкването на личната неприкосновеност е един от най-малките проблеми. Да предположим, че ме залъжат нещо и позволя да ползват генетичния ми материал за изследвания. Какви ще са те? Имаме ли основание да правим връзка между потайното взимане на ДНК материал и данните, че се работи по биологични оръжия, които могат да поразяват определи групи хора, имащи сходни генетични характеристики? Имаме ли причини да смятаме, че например едни такива оръжия няма да бъдат ползвани срещу етнически групи от Близкия Изток или например срещу черното население на някои африкански страни?

Задавам предимно въпроси, а не изказвам твърдения, но намирам притеснителни “съвпаденията”, че се твърди (Ян ван Хелсинг, “Не пипай тази книга”, 2007 г.) как едно от тези разработвани биологични оръжия щяло да отравя кърмата на арабските жени, а вече имаме пророчества като това на Ванга, че “млякото ще стане вредно” (Кр. Стоянова, “Ванга – ясновидката”, 1997 г.).

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "Тайното взимане на ДНК е посегателство срещу личността"

 1. Мемо  19.05.2010 г. | 00:50 ч.

  Ай, това за млякото никога не съм го поглеждал от такъв ъгъл, винаги съм мислел че се отнася за кравите и отравянето на пасищата! Точно както навремето не са разбирали предсказанието за Курск…

  Честно казано, предпочитам 100 пъти тълкуването за кравите, даже тогава си го представях повече като полезно. А сега това -имам чувството, че ако съберат най-болните мозъци пак няма да могат да измислят толкова извратено нещо…

 2. Стопанина  19.05.2010 г. | 01:01 ч.

  „винаги съм мислел че се отнася за кравите и отравянето на пасищата!“

  Аз – също. Когато прочетох, че правят оръжие, с което да тровят кърмата, една минута стоях с увиснало чене. Още по-гадното е, че едното тълкуване не изключва другото!

 3. Мемо  19.05.2010 г. | 01:16 ч.

  Btw не беше ли на баба Ванга предсказанието че хората ще измират по улицата без видима причина? Дори тази перспектива ми се вижда по-хуманна от това децата да бъдат увреждани и подлагани на мъчения от най-малка възраст и осакатявани за цял живот!

 4. Стопанина  19.05.2012 г. | 14:50 ч.

  Не правели задължителен генетичен тест на новородените

  Един от общо трите задължителни генетични теста за новородените не се прави, защото от година липсват консумативи. За това алармира националният консултант по генетика проф. Иво Кременски. Той обясни, че ако изследването се забави, тези болести водят до тежки увреждания и дори смърт.

  Аха, значи, изследването само по себе си предотвратявало уврежданията и смъртта при генетични заболявания. Гений си ти, Кременски, гений. Непрофесионално тъпо алчно изчадие.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.