Мислите лошо за властите? Значи сте психично болни

Екип от психиатри работи върху четвъртото издание на Диагностичния и статистически наръчник по умствените болести (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders или DSM), като някои от учените се надяват, че ще се обединят зад идеята да добавят нови психиатрични състояния към вече наличния списък. За тяхна жалост обаче, много от предложените ментални смущения може би ще бъдат отхвърлени, тъй като все още преобладаващо се смятат просто за различия на характерите и на поведенческите типове сред хората.

Една от „болестите“ в новото издание може би ще е „болестта на опозиционната непокорност“ („oppositional defiant disorder“). Нейните симптоми включват често наблюдавано поведение на непокорност, склонност към негативизъм, към неподчинение и враждебно отношение спрямо представители на властите. Сред другите симптоми са изброени такива като губене на самообладание, дразнене на други хора и „докачливост“.

По-добре „луд“, но с всичкия си,
отколкото „нормален“, но с другите в урвата.

Коментар от Стопанина: Предлагам новите „болести“ да бъдат приети единодушно. В противен случай на тези психиатри, които имат възражения, може да им отнемат разрешителното за практикуване поради нетрудоспособност и поради необходимостта да бъдат спешно лекувани от „нормалните“ си колеги. 🙂 Да ви кажа честно, новини като тази ме… влудяват. Наистина сякаш наблюдавам тези дивотии от някаква паралелна вселена.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "Мислите лошо за властите? Значи сте психично болни"

 1. zaharia  18.05.2010 г. | 00:08 ч.

  Знаех си аз, че нещо не съм в ред 🙂

 2. Desi Nedelcheva  18.05.2010 г. | 00:18 ч.

  Ъхъм. Според мен повечето психиатри са си за психиатрията.

 3. ARRI  18.05.2010 г. | 00:36 ч.

  ///Нейните симптоми включват често наблюдавано поведение на непокорност, склонност към негативизъм, към неподчинение и враждебно отношение спрямо представители на властите.///

  Това е мойта диагноза . Стопанино , въпреки всичко открих и нещо позитивно в тази диагноза . Радвам се ,че все повече хора са се раззомбирали и искат да излезат от “матрицата“ в която сме вкарани . Все пак аз вярвам в теорията за 100та маймуна .

 4. stoian_ti  18.05.2010 г. | 21:38 ч.

  Нищо ново,под слънцето,при социализъма,също вкарваха в психиятрия, ако критикуваш властта.Естественно ,4е това е много удобно за самата власт,така ТЯ,ще може спокойно да си без4инства и да граби сопствения си народ.Хора, не позволявайте дави маниполират,защото така власта изка да бъде,ве4на и недосегаема.Атова е страшно за нас.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.