Скандал след тайно разследване на 47000 пътници

Миналата година британската полиция е разследвала пътните навици, семействата, приятелите и миналото на 47000 души, които са без криминални досиета. Единственото прегрешение на тези хора е, че са си купили самолетни билети за напускане или навлизане в Англия. Тези действия на полицията провокираха гнева на гражданските правозащитни организации, които настояват подобни практики да се прекратят и да не се повтарят.

Разследваните пасажери са били подбрани от автоматизирана база данни за разпознаване на терористи. Тази система контролира милиони британски и чуждестранни туристи. Базата данни включва информация за финансовото състояние на пътуващите, с кого и колко често пътуват, както и какви са отношенията между спътниците.

Източник: Daily Mail

Коментар от Стопанина: Няма никаква гаранция, че ако Големият брат се ангажира официално с преустановяване на полицейщината, тези практики няма да продължат неофициално и под строга секретност. А това, че навирането в личното пространство на хората е заради тероризма, е просто нелепо. Правят го само защото могат и защото всяка власт върви със съответната параноя. Колкото по-голяма е властта, толкова по-страшна е параноята, най-вече спрямо гражданите на самата държава.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.