Monsanto подарява 475 тона ГМ семена на Хаити

Земетресението в Хаити на 12 януари се превърна в доходоносен бизнес за мнозина. Международната компания Monsanto предлага на фермерите от засегната страна щедър подарък – 475 тона генно-модифицирани семена, както и не по-малко опасни изкуствени торове и пестициди. Те ще бъдат разпределени от проекта WINNER, подкрепян от Американското посолство в Хаити.

Интересно дали хаитяните знаят, че Monsanto е компанията, произвеждала смъртоносния дефолиант Agent Orange (Оранжев агент), който отне живота на безчет американски войници и до днес убива виетнамски цивилни? Дали хаитяните знаят че генно-модифицираните семена са обявени за опасни от много държави?

Статията продължава на този адрес.


Коментар от Стопанина: А дали тези по целия свят, които пращаха пари в помощ на Хаити, знаят, че от събраните средства под 10% са стигнали до обявената дестинация? От всеки пратен долар под десет цента са за хаитяните – останалото е за посредническите услуги на банките и организаторите на благотворителната акция.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Monsanto подарява 475 тона ГМ семена на Хаити"

 1. Stanil  13.05.2010 г. | 00:38 ч.

  Вярно ли е, че в САЩ има патент върху семената, тоест, превръщаш се в престъпник, ако използваш семе от собствената си продукция, вместо да си закупиш такова от лицензиран доставчик. Гледах филма Храна ООД и там се твърдеше нещо подобно, ако съм го разбрал правилно.

  (Стопанина: Да, искат монопол и над храните. В момента всячески се мъчат да изкоренят малкото останали частни ферми в Англия и Щатите. Репресиите срещу производителите са страшни.

  Монсанто репресира фермери

  Проблемът е, че ако веднъж спрат независимото хранопроизводство, когато някой реши да го поднови, има голяма вероятност да се наложи да започне с ГМ семена.)

 2. Stanil  13.05.2010 г. | 00:47 ч.

  Между другото страхотен коментар под статията. Това за даренията го обяснявах надълго и нашироко по време на „благотворителната“ кампания през януари, при която мало и голямо се „чувстваше съпричастно“ и наливаше грешни пари в търбуха на мобилни оператори, банки и прочие организации, нямащи нищо общо с благотворителността, и естествено бях обявен за какъв ли не коравосърдечен нещастник.

 3. Стопанина  13.05.2010 г. | 02:36 ч.

  Същите тези, дето са те наричали така, никога няма да хвърлят пари в печката. Но на практика правят същото – хвърлят пари, без да знаят от кого, как и къде се харчат. И не важи само за „благотворителните“ акции, а и за данъците.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.