Внимание! Узакониха капан с лихвите на кредитите

Капан с лихвите дебне хората, които искат да изтеглят кредит. Това обяви пред „Дарик“ Любомир Христов, председател на УС на Института на дипломираните финансови консултанти. По думите му текст от новия Закон за потребителския кредит, който влиза в сила след ден, позволява на банките да определят начина на пресмятане на лихвата и да я променят след сключване на договора за кредит. Така потребителят няма да знае с плащането на каква лихва се задължава и колко всъщност ще му струва кредитът, обясни Христов.

Той е изпратил предложение за промяна на спорния текст от закона до икономическата комисия в парламента. От комисията обаче обяснили, че приетият вече закон бил съобразен с европейските директиви. От 12 май според новия закон потребителите ще имат право да се откажат от заема си до 14 дни след изтеглянето му, без да плащат наказателна лихва. Същевременно максималният размер на потребителския кредит ще се повиши от 40 хил. на 147 хил. лв.

Източник: Moreto.net
Новината изпратена от Светлан Бонев.

Банкер

Коментар от Стопанина: Икономическата комисия в парламента обяснила, че приетият закон бил съобразен с европейските директиви. <– Много любопитно изречение. Нека погледнем значението на думата „директива“ в тълковния речник. Там са дадени следните синоними: направление, напътствие, ръководство. А сега нека нека поразмишляваме:

1. Ако приемем, че европейските директиви са „направления“ или „напътствия“, кое кара домораслите законотворци непременно да се съобразяват с тези „напътствия“? Защо се чувстват длъжни да обслужват икономическите интереси на шепа банкери, които изобщо не са в интереса на стотици хиляди българи? Накратко, на кого служат тези законотворци?

2. Бойко Борисов и за това предателство спрямо народа ли ще се оправдае с предишните управляващи? Не се приема! Нито за това, нито за харча на куп пари за машини за пръстови отпечатъци, нито за закупуването на 180 хиляди ваксини „срещу“ свински грип, нито за (да не изреждаме всичко).

3. Ако приемем, че европейските директиви са „ръководство“, на което домораслите законотворци не могат да казват „НЕ“, за какво са ни тогава? Кому са притрябвали пасивни посредници на вносни директиви? Няма ли да ни излезе по-евтино, ако приемем, че столицата на България е Брюксел? Определено ще ни е по-евтино, защото от Брюксел могат просто да си назначат един-единствен преводач, който да превежда директивите на български. Така българите няма защо да плащат заплатите и масрафите на 200 и кусур тиквеници, от които, както излиза, въобще не се нуждаем.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.