Климатгейт: Жален хленч, гарниран с подправени снимки

Виждали ли сте по-покъртителна снимка? (Ако не броим всички други трогателни снимки с полярни мечки.) Това, което особено ме разтърсва, е колко тъничък е ледът и колко отдалечен е от сушата. Хлипайте, о, читатели, хлипайте за ужасната орис на бедната полярна мечка, която всички ние убиваме с нежеланието си да променим начина си на живот!

Или поне това искат да вярвате 225 членове на Американската национална академия на науките. Снимката с тази полярна мечка е ползвана за илюстрация на писмо, публикувано в списание Science, където тези учени цвилят жално за нерадостната съдба на животното, обречено от злите скептици, които нечестно говорят как учените лъжат, злоупотребяват с пари за изследвания, преувеличават рисковете, крият данни, които ги опровергават, и заплашват с насилие и репресии други учени, които не са съгласни с тях.

Те пишат:

„Силно сме притеснени от нарастващото отскоро политическо преследване на учените като цяло и учените за климата в частност. Всички граждани трябва да разберат някои основни научни факти. Винаги има известна несигурност, свързана с научните заключения. Науката никога не доказва нещо с абсолютна сигурност. Когато някой казва, че преди да предприеме действие, обществото трябва да чака, докато учените станат напълно сигурни, това е все е едно да казва, че обществото никога не трябва да предприеме действие. Ако не предприемем действия за потенциално катастрофален проблем като климатичните промени, излагаме планетата на опасен риск.“

Чудно ми е дали правят научните си изследвания със същата честност и всеотдайност, която виждаме при издирването на подходящи илюстрации. Снимката на полярната мечка е закупена от Istockphoto. Ето какво е описанието там:

„Това изображение е монтаж във Photoshop. Бялата мечка, леденият отломък, океанът и небето са истински, но са събрани в едно от отделни снимки.“

Автор: Джеймс Делингпол
Източник: Телеграф UK

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.