Гответе се за шпионаж с трилиони частици „умен прах“

През 1990-те изследователят Крис Пистър мечтаеше за бъдеще, в което хората ще разпръскват безброй малки сензори по Земята – не по-големи от оризови зърна. Тези частици „умен прах“, както го наричаше той, ще следят за всичко и ще действат като нервни окончания на планетата. Оборудвани с изчислителни възможности, сензорни елементи, безжични предаватели и издръжливи батерии, тези „прашинки“ ще могат да правят автономни наблюдения и да предават в реално време несметна информация за хора, градове и диви местности.

Фантазията на Пистър става реалност

Компютърната и печатарска компания Хюлет-Пакард наскоро обяви, че работи по проект наречен „Централната нервна система на Земята“. Има планове през идните години из цялата планета да бъдат пръснати един трилион сензора. Безжичните устройства ще проверяват състоянието на екосистемите, ще засичат земетресения, ще могат да анализират трафика и ще съблюдават как се ползват енергийните източници.

Големият брат

Дори когато се ползват за науката или за обществено благо, някои хора ще имат неприятното усещане, че са под постоянно наблюдение – все пак идеята е да бъдат пръснати трилиони малки уреди за наблюдение из целия свят. Но това не значи, че учените ще спрат да работят по „умния прах“. Просто ще имат предвид и личното пространство на хората при разработката. Те са на мнение, че след като бъде реализирана, идеята им ще е от полза за човечеството и околната среда.

Източник: CNN

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.