Пчелите масово измират, реколтата по света – застрашена

От „Гардиън“ пишат, че светът може би е на ръба на биологична катастрофа, тъй като една трета от пчелните колонии в САЩ не са оцелели през последната зима. Още по-притеснителното е, че трагедията се случва за поне четвърта поредна година. А най-притеснителното е, че това не е изолиран американски проблем, а масово световно явление. Още през 2006 година беше изнесен доклад за изчезването на пчелите – оттогава в Америка са изчезнали три милиона пчелни колонии, а изгубените по света са милиарди. Изданието отбелязва, че досега не е установена причината за катастрофалния спад в бройката на пчелите.


Коментар от Стопанина: Изчезването на пчелите е може би най-древният знак за Последните времена. Първото предупреждение, че преди Края на настоящата епоха ще изчезнат пчелите, се приписва на древноегипетския философ и духовник Тот. В българо-мохамеданския фолклор това пророчество е приписвано на персонажа Рим-папа, който се сдобил с вечния живот – веднъж в годината той се появявал и питал дали все още се роят пчелите и дали елите не са изсъхнали. Това щели да бъдат знаци за свършека на „века“ и край на неговото безсмъртие. Ванга също пророкува за изчезването на пчелите.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

7 коментара за "Пчелите масово измират, реколтата по света – застрашена"

 1. Георги Георгиев  03.05.2010 г. | 23:30 ч.

  А бе това е като работата на Сам Клемънс, познат още и като Марк Твен. Дето лично казал, че съобщенията за неговата смърт са малко преувеличени.
  Познавам много пчелари….популацията е в цветущо здраве, при положение, че се полагат нужните грижи и отгоре не ги пръскат с квото им падне

 2. ванн  04.05.2010 г. | 08:12 ч.

  Пчелите в Америка изчезват. На моя съсед двата кошера, любител е човека, имряха му пчелите. Един литуенец, вчера си купих от него мед, 45 кошера, мъртви са пчелите, ходи човека в съседния щат да си купува майки и пчели. Казват, че руската пчела била издръжлива.
  Всъщност, лично мое мнение е, че Монсанто не е невинен в случая…специално за Америка

 3. Диана  07.05.2010 г. | 03:33 ч.

  Колкото и да е издръжлива руската пчела с ГМО няма как да се пребори!

 4. S  12.04.2011 г. | 00:43 ч.

  Наближава екокатастрофа в световен мащаб

  http://society.actualno.com/news_342355.html

  Пчелари предупреждават за наближаваща екокатастрофа в световен мащаб. През последните няколко години производителите на мед са силно притеснени от изчезването на пчелите от цели региони. Според тях след силно развитите икономически държави идва ред и на България, където също вече се засича бягство на пчелните семейства от кошерите.

  След Америка и Западна Европа и у нас вече се наблюдава изчезване на пчелите, алармираха собственици на кошери от Търговишко, цитирани от ТВ Европа. През миналото лято за първи път стопаните констатирали така наречения „Синдром на празния кошер”. Пчелните им семейства масово напускали кошерите, а малкото останали умирали. Причината според пчеларите е замърсяването на околната среда – торенето с пестициди, генно модифицираните организми и дори антените на мобилните оператори.

  Пчелите губят своята имунна система и своето чувство за ориентация. След като напуснат и отидат на паша и не могат да се върнат, да си намерят кошера. Нещо като дрогирани, казано образно и не могат да си намерят кошерите и по този начин кошерите остават без пчели, казва пчеларят Георги Досев.

  Според специалистите пчелите са с нисък праг на чувствителност спрямо замърсяванията в околната среда. Поставени на риск те стават лесна плячка на иначе безобидни инфекции и вируси.

  Да се контролира какво се сее, с какво се третира, кога се пръскат и дали това се отразява на пчелите, всичко това държавата трябва да контролира, защото пчелите са държавни служители, природата ги е назначила като такива, допълва Георги Досев.

  Професионалните пчелари напомнят, че това е сериозен риск за цялото човечество, защото няма кой да опрашва растенията. Според една от песимистичните теории, ако пчелите изчезнат, до пет години след това ще загинат и хората. Проблема вече е поставен в ЕК. От там планират създаването на референтна лаборатория за здравето на пчелите, а до края на 2011 г. комисията възнамерява да започне пилотна мониторингова програма във всички страни членки на ЕС.

 5. Огнян (Мислещ)  25.04.2013 г. | 17:35 ч.

  Гладът в света ще започне от смъртта на пчелите

  Масоватa смърт на пчелите, наблюдавана по целия свят, може да стане истинска катастрофа за човечеството, казват учените. Според Gilles Rаtia, президент на Международния конгрес на Международната федерация на пчеларските сдружения Apimondia, нивото на смъртността на пчелите вече възлиза на 40 на сто.

  Стойността, която тези насекоми представляват за хората, е не само в тяхната способност да произвеждат мед, но също и в способността им да опрашват цветчетата, когато летят от растение на растение. По този начин те допринасят за размножаването на около 80 процента различни растения в света, което от своя страна засяга една трета от храната на населението. Затова изчезването на пчелите може да доведе до такива сериозни последици като например остър недостиг на месо и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци.

  Основните причини за смъртта на тези насекоми, според изследователите, са използването на пестициди в земеделието, отглеждането на монокултури и неправилни методи на пчеларството. Изчезването на пчелите е свързано и с Varroa Oudemans – паразитни кърлежи, който унищожават тези насекоми.

 6. Goodman  25.04.2013 г. | 23:20 ч.

  „…те допринасят за размножаването на около 80 процента различни растения в света, което от своя страна засяга една трета от храната на населението…“

  От Ванга:
  „…Ще дойде ден, когато от лицето на земята ще изчезнат различни растения, зеленчуци, животни. После пчелите, а млякото ще стане вредно…“

 7. Savana Blue  26.04.2013 г. | 00:47 ч.

  На там отиват нещата …

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.