Единствените истински оръжия са Любовта и Светлината

Хората мислят, че като се счепкват с врага си, ще го победят. Точно обратното – ако искате да извлечете най-доброто от врага си, трябва да се отдръпнете, да се издигнете до по-високо ниво, за да си изградите различен образ за него, който да преобразува първоначалният вреден образ в съзнанието ви. Не може да победите враговете си, като постоянно подхранвате в съзнанието си омразен образ за тях. Така рано или късно те ще ви победят. Не може да победите злите хора с лошотия, както и клеветниците със злословие, завистливите със завист, мразещите с гняв, защото това ще ви постави в същата категория и вие ще се приравните с тях.”

Автор: Михаил Иванов
Превод: Орлин Баев

Разбира се, пасажът, който прочетох току-що, сигурно ви изглежда твърде глупав. Хората са привикнали да отвръщат на злото със зло. Някой ви зашлеви по едната буза и вие му отвръщате не с една, а с две плесници! Някой ви ритне по пищяла и вие незабавно му отвръщате с два ритника! Човешкият инстинкт за отмъщение идва от далечно минало, когато хората още са били животни. За съжаление, дори днес не се различават с много от животните. Външно те изглеждат като достойни за уважение човешки същества, но… вътрешно?

Хората вярват, че ще победят враговете си, като използват вродените си животински склонности. Но ако изучите въпроса от гледна точка на езотеричната наука, ако разбете какво казва тя по този въпрос, отговорът ще е много различен от това, което хората днес разбират и практикуват. На първо място, да се носи образа на врага, е много лошо. Това е най-добрият начин да го подсилите и да го подхраните до такава степен, че да ви разруши напълно. Дори по отношение на връзките ви с хората това е пагубно, защото ако постоянно говорите против врага си, те ще видят колко сте слаб и отмъстителен. Но хората никога не се замислят. Те опитват да се освободят от отровата, която се е натрупала в тях, като търсят приятел, с когото да споделят, и така я инжектират в него! Те не се интересуват, че така го нараняват и тъй като временно се утешават по този начин, когато отровата отново се натрупа, те пак търсят някой, на когото да предадат тежестта си!

От езотерична гледна точка, от гледна точка на мъдростта, това е твърде лошо отношение и за хората е важно да знаят това. Никога не съм казвал, че не трябва да извлечете най-доброто от ситуацията с враговете си, но трябва да намерите други начини за това. В пасажа, който прочетохме в началото, се казва, че ако използвате същите средства като враговете си, вие ставате същите като тях. Да, защото вълните, които се излъчват от вас, са със същата вибрация като техните и по този начин вие сте отворени за атака от тяхна страна. Те могат да ви достигнат и наранят дори от разстояние. Не ви ли се е случвало изведнъж отнякъде да ви се появи неразположение, което не можете да обясните? Разбира се, може да има различни причини, но често това са негативните мисли на някой, които са проникнали във вас и ви безпокоят, защото не можете да се предпазите.
Ако искате да бъдете неуязвими за атаките на враговете си, не трябва да стоите на същото ниво като тях, иначе ако те са по-силни от вас, ще ви наранят. Трябва да се изкачите по-нависоко, да полетите като птица, или ако повече ви харесва, като самолет или хеликоптер! Уточнявам, че не говоря за физическо катерене. Не ви казвам да се качите на стълба или на дърво или върху покрива. Когато казвам, че трябва да се покатерите до по-висше равнище, имам предвид, че трябва да достигнете по-чисто, по-благородно, по-светло и божествено ниво. На такова ниво, което сте достигнали благодарение на волевият си акт, на медитацията и на молитвата си, ще бъдете недостижими за врага си, защото честотата на вибрациите ви вече няма да е същата.

Когато хората ви клеветят и злословят, издигнете се до тези небесни области, където Светлината е в изобилие. Там ще бъдете защитени от силата на Светлината, Любовта и небесната мощ. И не само че злите мисли няма да могат да ви проникнат, но и ще се върнат обратно при изпращачите си и ще наранят самите тях. По този начин посветените, мъдреците и Великите Учители успяват да преодолеят враговете си: със силата на чистия си, светъл и благороден живот. Не забравяйте, че винаги има отражение. Но това отражение няма да работи, ако сте слаби, порочни, похотливи и нечисти като враговете си. Тогава ще сте уязвими на всяка кал, която някой хвърли по ваш адрес. Но ако се издигнете до по-високо ниво, не само че начинът ви на живот ще ви обгради с предпазен щит, но и всичко порочно, негативно ще бъде отразено обратно и върнато на този, който го е изпратил. Черните магьосници и вещиците са толкова успешни, защото тези, на които въздействат, са слаби, невежи и податливи на злите им проклятия.

Докато хората не се научат да се защитават със Светлината, те вечно ще бъдат уязвими. Но ако вещер атакува посветен – някой, който живее божествен живот, техните гръмотевици ще паднат на собствените им глави и често дори ще ги погубят. Не е лесно да се нарани или победи някой, който е силно свързан с небето, който има висш идеал, който е отдаден на Светлината и работи за нея! Ако искате да сте защитени и извън обсега на думите и делата на хората, трябва да промените живота си, да се впишете в по-добър регистър, да се издигнете до сфери, където винаги ще бъдете защитени.

Всъщност вашият триумф ще бъде толкова по-бърз и зрелищен, колкото по-бързо повишите Любовта, щедростта и благостта си. Има същества, които са успели да се издигнат над всякаква отмъстителност. Тях съвсем не ги е грижа дали хората ги клеветят, мразят или се стремят да им навредят, защото те вярват в силата на Светлината. Чрез духовната си работа всеки ден те изпращат лъчи Светлина на всяко живо същество и с течение на времето дори враговете им се чувстват длъжни да се преклонят пред първенството им и да станат техни приятели. Вместо да ги премахват, тези същества преодоляват враговете си със средствата на собственото си великодушие, благородство и сила на Светлината и така печелят приятелството им.

Има нещо, което не трябва да забравяте, а то е, че ако се справите с враговете си по обичайният начин – с груба сила и насилие или чрез силата на парите – това не означава, че сте ги победили веднъж и завинаги. Враговете ви никога няма да бъдат победени чрез такива средства. Те ще продължат да ви изпращат злобата си. Те никога няма да ви простят за загубената битка и в този или в следващия живот отново ще се окажете в същата ситуация. Войната ви никога няма да свърши.

Да речем, че сте унищожили враговете си: но вие сте убили само физическите им тела. Истината е, че никога не можете да унищожите човек, защото той има безсмъртна душа и в другият свят ще продължи да ви мрази. И така войната продължава и продължава до безкрай. Това е гледната точка, която е била предавана от поколение на поколение, но тя е крайно праисторическа и никога няма да разреши световните проблеми. Това е грешен отговор. Всеки има грешен отговор. Цели държави имат грешен отговор, като си мислят, че могат да се наложат над други страни чрез средствата на оръжията и насилието. Вярно е, че една страна може да завладее друга за известно време, но не за дълго и за в бъдеще ще си разменят местата. Вижте поуките на историята: вижте какво се е случвало между Франция и Германия, между България и Гърция, между арменците и турците! Какво може да се направи, за да се прекъсне порочният кръг? Трябва да постъпваме като Франция: тя подаде приятелска ръка на Германия и сега конфликтът между тях е останал в миналото. Ако Франция не беше направила това, Германия отново щеше да се подготвя за отмъщение.

Това, което тласка хората към отмъщение, е инстинктът, а не мъдростта. Някой ви удря и вие инстинктивно му отвръщате. Нека ви разкажа историята на три йоги, които се оттеглили в гората, за да се молят и медитират с цел да станат съвършени. Някой ги намерил и взел, че зашлевил първия йогин по лицето. Той мигновено скочил и го зашлевил два пъти. Какъв прогрес по пътя на съвършенството! Вторият йогин също получил плесник по лицето и като първия мигновено скочил, но съобразил правилно и седнал отново. Той поне се научил да се контролира. Що се отнася до третия йогин, той дори не усетил плесницата по лицето си и просто продължил да медитира! Както виждате, има степени. Първият йогин представя обикновените хора, които отвръщат в съответствие на справедливостта … или несправедливостта. Вторият йогин представя тези, които мислят и контролират реакциите си. Той си казал: “Не си струва да отвръщам на удара. Това само ще усложни нещата.” Докато третият бил толкова високо еволюирал, че дори не забелязал врага си.

Сега ще стигна дори по-далеч и ще ви кажа, че враговете ви са благословия. Вие си мислите: “Той е загубил ума си. Враговете – благословия, дрън-дрън! Каква глупост!” Но това само показва, че не сте разбрали нищо. Да, враговете ви са благословия, защото те са тези, които могат да ви помогнат да станете силни, мощни и светли. Но тъй като не сте просветени, вие не виждате това и се оставяте да бъдете победени. Ако бяхте по-интелигентни, бихте могли да станете божествени. Да, враговете ви са тайни приятели, защото ви карат да се напрягате и еволюирате.

Защо опитвате да извлечете най-доброто от враговете си със същите презрени и позорни средства, които те използват срещу вас? Вместо да слизате на тяхното ниво и да си цапате ръцете, защо не им покажете, че сте по-добри от тях? Аз например знам, че съм в положение, в което не мога да нямам врагове. Вземете например дадена семейна двойка. Съпругът чувства нужда от духовно развитие и идва в Братството. Жена му обаче побеснява и разбира се, започва да ме ругае и дори мисли да отиде в полицията! Ето как, без да правя лошо никому, аз все пак имам купища врагове, които дори не познавам. Това е неизбежно.

Още в мига, когато започнете да работите за Светлината, някой ще се възрадва, докато други ще побеснеят. Понякога жената тръгва по духовният път, а съпругът се изправя срещу нея. Но каква е моята вина във всичко това? Разбира се, никой никога не ме пита дали аз съм този, който трябва да бъде винен. Те просто не ме понасят, без дори да знаят защо. Какво да направя? Да започна да говоря против тях? Да ги унищожа? Не, всичко, което трябва да направя, е да им изпратя много Светлина.

Трябва да разберем, че двата принципа на Светлина и тъмнина постоянно се проявяват в света и винаги са в противоречие. Ако принадлежите към Царството на тъмнината, ще бъдете атакувани от Силите на Светлината, а ако сте на страната на Светлината, ще бъдете атакувани от тъмнината. Трябва да сте готови за това. Да, но това не е причина да се предадете и да не правите нищо. Трябва да устоите въпреки неразбирателствата и ревността и да прибегнете само до оръжията на Светлината. Защото, повтарям, ако отвърнете със същите омраза и жестокост, вие избирате да се спуснете до сферите, където тези враждебни сили се разкъсват и поглъщат взаимно, а това неизбежно ще ви направи слаби и грозни – ще загубите цялата си Светлина.

В желанието си да победите врага ще жертвате силата, красотата и Светлината си. Дори ще загубите приятелите си, защото те ще видят, че вече не сте толкова приятни и чаровни, каквито сте били. Ще започнат да ви избягват. Така че виждате до къде може да ви доведе такова отношение. То струва твърде скъпо. Но каква е ползата да се опитвам да обясня това на повечето хора? Те са толкова невежи, че предпочитат да използват старите методи, въпреки че с времето това ги разрушава. Методът, който аз ви предлагам, е от такава полза, че ако сте ме разбрали правилно, винаги ще бъдете отгоре, винаги ще бъдете победители. Да, защото ще държите в ръцете си нечувани сили и енергии. Враговете са изкушения, които невидимият свят поставя на пътя ни. Те са изкушение защото ни изкушават да им отговорим по същия начин и да се покажем по-силни от тях. Но те са и благословия, защото съществуването им ви кара да полагате усилия, вместо да лентяйствате и да почивате на лаврите си ден и нощ, без да се напрягате.

Сега, за да можете да достигнете това ниво на съзнание, трябва да се изпълните с благост и Любов. Хората постоянно търсят отмъщение, защото не са успели достатъчно да развият тези добродетели в себе си. Те си мислят, че това е правилното отношение, че това е въпрос на справедливост. Погледнете около вас и ще видите как стоят нещата в света: око за око и зъб за зъб! Наистина ли мислите, че преобладава законът на Исус? О, не, все още царува законът на Мойсей, навсякъде се прилага само законът на Мойсей! Очевидно всеки е свободен да постъпва както иска и да се отнася към враговете си както смята за добре. Но с тези стари методи ще установите, че никога не сте успели да победите враговете си истински. Дори да ги убиете, въпросът няма да бъде решен. Ще ви се наложи отново да се сблъскате с тях. Това е законът, това е карма.

Ако убиете врага си, после ще е неговият ред да убие вас. И процесът продължава и продължава, докато някой от вас не придобие великодушие и щедрост, за да прости на другия. Само тогава веригата на отмъщението ще бъде прекъсната. Но вие как мислите – ако кажа това пред целия свят, дали ще бъда разбран? Не, те ще възкликнат: “Бедният човечец! Какво, за Бога, иска да каже?” Всички хора са толкова обхванати от техните страсти и инстинкти – които те наричат патриотизъм – че не са способни да мислят трезво. Те могат да проявяват само инстинктивната си същност, а това не е решение.

Естествено много по-трудно е да се опитаме да се усъвършенстваме, отколкото да отмъстим. Усъвършенстването отнема много усилия и много време, докато да грабнем пистолета и да застреляме някого, е много лесно! Затова болшинството хора избират бързия и лесен начин. Но посветените предпочитат нещата, които са трудни и отнемат много време. В това се състои разликата. Дошло е време на човечеството да се дадат нови представи, които да им помогнат да се освободят от ада, в който са затънали. Разбира се, всеки, който предпочита да стои там, е напълно свободен да си остане, но тези, които искат да се освободят, могат да научат новите методи.

Повярвайте ми, никога няма да се освободите от враговете си чрез унижения, атаки, насилие от всякакъв вид. Те ще продължат да са непокорни, винаги готови да се обърнат срещу вас, винаги чакащи момента, когато ще могат да си отмъстят. От друга страна, ако ползвате оръжията на Любовта и Светлината, ще ги победите окончателно и завинаги. Те дори ще бъдат готови да ви служат. Това изисква много работа и усилия, но вие трябва да се научите да обичате усилията и да не търсите лесното, защото с течение на времето то води до още по-големи трудности.

* * *

Михаил Иванов е ученик на Беинса Дуно, има посвещение в Индия и прекарва значителна част от живота си в разпространяване на Словото в земите на Франция. Там е известен повече като Омраам Михаел Айванхов.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "Единствените истински оръжия са Любовта и Светлината"

 1. Диана  02.05.2010 г. | 18:53 ч.

  Едно лично и никого не ангажиращо мнение:
  Чудесна статия!Повечето от разсъжденията ми допадат,но има неща,с които не съм съгласна.Авторът казва:“…защото тои има безсмъртна душа и в другият свят ще продължи да ви мрази.“Да,душата е безсмъртна и е тук в урок.А именно-да се научи да обича/себе си,другите,Земята,на която живее/,а след това да повиши вибрацията си/своята,а оттам и на Земята/.Помните ли какво е казал Шекспир:“Светът е сцена и всички ние сме актъори“.Заменете „светът“ с „животът“.Интересно се получава,нали?Нима „лошите“актъори след свършването на пиесата някои ги мрази?Напротив всички ги поздравяват за добре изиграната роля.Всичко в този свят е уместно-и доброто,и лошото-така имаме възможност за избор.В този свят.А в другият-не може и дума да става за чувства с ниска вибрация-омраза,страх.Там всеки всекиго обича/към това се стремим тук и сега/.Помните ли филмът“Матрицата“?Този филм дълбоко ме потресе и ме накара за първи път да се замисля,че може би и ние живеем в някакъв дуализъм/не точно като представения там/.Кои е реалният ни живот-този тук/когато сме в урок/или след това-когато сме в цялото си великолепие на светли същества?
  Животът ни тук поражда карма.Не я възприемаите като наказание.Нищо подобно.Тя е урок.И ще се повтаря толкова пъти и в толкова животи,докато я отработите правилно.Един от начините е прошката.Да простиш на врага си,на някои,които дълбоко те е засегнал.Мислех си,че е лесно.Оказа се,че не толкова/за мен/.Но не е и невъзможно.Малко по малко с прошката и лябовта идва и отработването на кармата.
  Успех в урокът!

 2. Стопанина  03.05.2010 г. | 14:00 ч.

  Астралното тяло, което е тялото именно на чувствата, се запазва и на оня свят.

 3. ванн  04.05.2010 г. | 08:24 ч.

  Дънов ме е спасявал от пропадане! Но не ме е научил да живея без страх,и то е защото не съм добър ученик. И истина е, че когато падна в бедната, тогава скачам и се моля, а иначе, идиотските си недостатъци, все намирам извинения.

 4. Мемо  09.07.2010 г. | 11:14 ч.

  Във връзка със статията и една интересна беседа на Учителя за пътя на душата и сродните души – http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=396

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.