Потвърдено: „Федералният“ резерв на САЩ прави пари и дълг от въздуха

Председателят на частният „Федерален“ резерв Бен Бърнанки призна, че централната банка на САЩ е създала буквално от нищото 1.3 трилиона долара, за да изкупи ценни книжа и ипотеки. Шокиращото признание беше направено на поредното изслушване пред специална комисия, разследваща банката. Въпросът на депутата Рон Пол, който се надпреварваше с Маккейн и Обама за президентството, гласи: „Е, откъде взехте парите? Направили сте ги от нищото. Значи от нищото сте създали и дълг (върху тези измислени пари), който (реално) съществува в банковата система.“ Бен Бърнанки отговаря утвърдително с кимване. После отново потвърждава, че с тези измислени пари са отнети съвсем реалните ипотекирани имоти на много хора.


Коментар от Стопанина: Както можете да се досетите, корпоративните медии не се надпреварват да въртят това изумително признание. Ни чули, ни видяли! Изумително, но не защото е изненадващо, а заради спокойствието, с което се прави от Бърнанки. Другата банка, разследвана за крупни мега-гига-измами, е „Голдман Сакс“ – нейният шеф също смята, че няма каквито и да било морални задължения към клиентите си.

Рон Пол върти на шиш Бен Бърнанки.

И се питам: Щом една банка може да си направи 1.3 милиона долара просто ей така – с въвеждането на цифрички в компютъра – защо Гърция да не може да си напечати 300 милиарда евро? Пък нали и на „наш“ Симо Дянков много му трябваха 1.5 милиарда лева? Ми да си ги напечати! А ако са електронни пари, даже няма да хаби хартия.

Коментар от Т. Джеферсън, бивш президент на САЩ: „Историята сочи, че тези хора винаги са ползвали всяка възможна форма на злоупотреба, интрига, измама или насилие, за да задържат контрола си върху правителствата, като контролират парите и тяхното емитиране.“ (Казано още през далечната 1803 г.)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Потвърдено: „Федералният“ резерв на САЩ прави пари и дълг от въздуха"

 1. Митко  02.05.2010 г. | 18:17 ч.

  Важно е да се доуточни за всички четящи.
  Когато вземахме пари назаем, например от този Бернанке, за да си купим кола или апартамент, ние успяхме да живеем в илюзия, че ставаме по-богати.
  Гледахме как цените на недвижимите имоти вървяха нагоре и си казвахме, че икономиката ни върви добре. Не ни дремеше за хилядите разпродадени малки и големи предприятия. Харчехме пари, които не сме спечелили и плащахме с тях стоки, които накрая се оказа, че не струват толкова колкото искаха продавачите и брокерите за тях.
  Чичкото с брадата рисуваше пари, за да му задлъжняваме, а ние вземахме, за да консумираме.
  Не забогатявахме – обеднявахме с всеки изминал ден!

  Сещам се за много сполучлив пример на един професор, който определи днешното състояние на глобалната икономика с един пасаж от книгата за Том Сойер. Тогава когато Том беше накарал всички деца хем да свършат неговата работа и да му боядиста оградата, хем да си платят удоволствието за това.
  Това причиняват ФЕД начело с Бернанке на цялата планета.
  Хубавата новина е, че американската мечта-измама умря, и много скоро китайците ще се качат на коли, а американците на колелета!
  А ние ще се качим на това, което си направим сами.

 2. ванн  04.05.2010 г. | 07:51 ч.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-1656880303867390173#

  гледайте филма, има надежда, не всички американци са кухи , има и доста умни, дано и Господ е с тях

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.