Вие пожелахте: Танцът на Росинка

Не е точно нова новина, събитието е от миналата година. Все пак в рамките на две седмици двама различни читатели ме помолиха да напиша за подвига на Тоника и Ивелина Андрееви от Глогово, които покориха Италия с изпълнението си на българска песен на 52-рия фестивал на детската песен Zecchino d’oro (Златна монета). Не вярвам в случайности, затова се вслушвам в призивите да пусна клипчетата с песента и да отразя събитието, макар със закъснение. Българчетата спечелиха наградата с 16 900 гласа, двойно повече спрямо всяка от другите 12 песни в конкурса. Тъй като това не е новина, се присъединявам към множеството вече изписани коментари като следния:

„То (гласуването) беше по телефона и струваше 1 евро. Следователно, за да дадат хората пари за нещо, значи им е харесало. А тези средства ще бъдат вложени от братството на франческаните от Болоня за създаване на училище в Перу. […] Тъй като той (конкурсът) е за детски песни, впечатляващи бяха не само разликата в гласовите възможности на нашите деца, но и изпълнението им с всички музикални стойности в нея на високо професионално ниво, включително и участието на гайдаря Явор Бабев.“

Повече за събитието тук.

Благодарности на Светлан Бонев за оригиналния линк.

* * *

Ето оригиналното изпълнение на хлапетата:

А тук личи, че на възрастните също им се пее българско:

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Вие пожелахте: Танцът на Росинка"

 1. Stanil  26.04.2010 г. | 13:16 ч.

  ОГРОМНИ благодарности за тази тема!!!!! Песента е УНИКАЛНА и не може да останеш равнодушен докато я слушаш!!!
  За пореден път се убеждавам за себе си, че в звука на гайдата има някаква тайнствена сила, която зарежда човек със силна положителна енергия. Ще ми е интересно да прочета някой материал по темата. Досега не съм попадал явно.

 2. Стопанина  26.04.2010 г. | 19:49 ч.

  http://www.otizvora.com/files2010/rosinka.zip

  Студиен запис на песента (MP3).

 3. Gergana  29.04.2010 г. | 22:43 ч.

  Паша Христова – Една българска роза:

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.