По колко живота имат терористите

Шеф на Ал Кайда заловен, убит, не съществувал, отново хванат, а сега отново убит

Автор: Стив Уотсън

Американски и иракски официални представители обявиха днес, че двама водачи на Ал Кайда от Ирак са били убити при въздушно нападение, извършено от американските войски. В тази история обаче има сериозни грешки, тъй като и двамата мъже вече на няколко пъти при различни обстоятелства бяха обявявани за заловени или убити. Щатските власти дори твърдяха, че единият от двамата е „измислен герой“, създаден от другия. Четем следното във „Вашингтон пост“: „Смъртта на Абу Аюб Ал-Масри, лидер на Ал Кайда в Ирак, и Абу Умар Ал-Багдади, предводител на по-голяма групировка, включваща и Ал Кайда в Ирак, би трябвало да осуети бунтовническите атаки в страната – казаха властите. Тяхното посичане (slayings) ще осигури на премиера Нури ал-Малики решителен политически тласък в едно критично време. Смъртта на тези терористи може би е най-значимият удар срещу Ал Кайда в Ирак от началото на бунтовничеството – заявява ген. Рей Одиерно, главнокомандващ на американските войски в Ирак, и добавя: – Има още много работа, но това е важна крачка в премахването на терористите в Ирак.“ Твърди се, че двамата бунтовнически лидери са убити в събота при нощно нападение на иракски и американски войски.

Слушат ли децата, ако не ги плашат с Торбалан?

„Ройтерс“ пише:

„Представители на Американската армия потвърдиха, че иракски сили по сигурността са убили двамата мъже: „Смъртта на тези двама терористи може би е съкрушителен удар срещу Ал Кайда в Ирак.“ Той (иракският премиер) каза, че къщата е била разрушена, а двете тела са намерени в дупка в земята, където явно са се крили.“

Странно защо статията на „Ройтерс“ цитира иракския премиер да посочва мястото на нападението като „къща в Тар-Тар, селска област на запад от Багдад, смятана за разсадник на Ал-Кайда“, докато от „Вашингтон пост“ цитират американските власти, според които атаката е извършена „само няколко мили на югозапад от Тикрит“. Ако погледнем карта на Ирак, тези две описания на събитието не се припокриват, освен ако не смятаме, че под „само няколко мили“ трябва да се разбират над 100. Определено можеха да дадат по-точна информация за мястото. Но това е най-малкият от проблемите на тази история.

Всеки, който чете новини, би трябвало да има натрапчиво усещане за дежа-вю, защото преди около година беше обявено, че Ал-Багдади е заловен от иракските сили по сигурността. Неговият арест беше потвърден от премиера Нури Ал-Малики, същият, който сега разправя, че Багдади бил убит при някакво нападение. Нека напомним, че Ал-Багдади беше новият важен Торбалан в Ал-ЦРУ-Кайда, след като предишният – Абу Мусаб Ал-Заркауи – беше залавян и убиван на няколко пъти, преди новинарският отдел на Пентагона окончателно да забрави за Заркауи през 2006 г. А пък обявлението за залавянето на Ал-Багдади преди година беше предшествано от множество новини, обхващащи период от две години, в които се говореше за друг арест, за смъртта му и дори се оспорваше неговото съществуване.

През март 2007 година министърът на вътрешните работи на Ирак обяви, че Ал-Багдади е заловен в Багдад. Това беше съобщено от „Асошиейтид Прес“ и беше разпространено от медии като CNN, които дори твърдяха, че друг бунтовник безспорно е потвърдил самоличността на Ал-Багдади. Американските военни обаче отрекоха, че Ал-Багдади е в техен затвор и един ден по-късно иракските власти оттеглиха изявлението си за ареста. Всъщност изявленията за залавяне, последвани от оттегляния на съобщението, бяха правени три пъти в продължение на една седмица.

И така, един месец по-късно, на 3 май 2007 г., иракският вътрешен министър обяви, че Ал-Багдади е убит от американски и иракски войски на север от Багдад.

През юли на същата 2007 година от страна на американските военни декларираха, че Ал-Багдади всъщност никога не е съществувал, а е просто мит, ползван за постигането на разни цели и намерения. Затворник, идентифициран като Калед ал-Машадани („високопоставен член на Ал Кайда в Ирак“), твърдеше, че Ал-Багдади е измислен герой, създаден с цел да се даде иракско лице на чуждестранна терористична група, а също и че „Ислямска държава в Ирак“ е „виртуална организация в киберпространството“, създадена от иракския лидер на Ал Кайда – Абу Аюб ал-Масри. Междувременно някой, представящ се за Багдади, продължаваше да пуска аудио- и видеозаписи със заклеймяване на американската окупация в Ирак.

Този някой отказваше да покаже лицето си

Твърдението на Американската армия, че Багдади е измислена личност,  беше оспорено от полицейски директор в Хадита, който каза, че истинското име на Багдади е Хамед Дауд Мохамед Халил Ал-Зауи. Полицаят казва за телевизия „Арабия“: „Той беше офицер на службите по сигурността и беше уволнен от армията заради екстремизъм.“

Една година по-късно, през април 2009 г., след като иракските власти пак заловиха Багдади, за пръв път показаха негова снимка и уточниха, че опитват да изкопчат информация от него. Групата наречена „Ислямска държава на Ирак“ и свързвана с Ал Кайда отрече съобщението на властите и (ако се вярва на SITE Institute) пусна „автентичен“ запис на Багдади, в който той обявява, че е на свобода. Но иракските власти после пуснаха видеозапис с разпита на Багдади, където той поема отговорност за нападението на един храм в Самара през февруари 2006 г., а също така описва как е финансирана неговата терористична група.

И така, записи и съобщения, свързани с името на Багдади, продължаваха да бъдат пускани през цялата 2009 година, като в тях се твърдеше, че не е заловен и че бунтовниците в Ирак не трябва да падат духом. До ден-днешен чуваме за такива съобщения – за тях съобщават масмедии като „Асошиейтид прес“, без да ни обяснят как един заловен терорист може да разпространява такива материали.

Сега научаваме, че Багдади е убит за пореден път!

Историята става особено интересна, ако имаме предвид, че вторият мъж, който е бил убит и е намерен в събота, е Абу Аюб Ал-Масри – тоест „създателят“ на измисления персонаж Багдади. Самият Ал-Масри също беше обявен за убит още през май 2007 година. А през май 2008 г. излезе от гроба си, за да бъде заловен при съвместна операция на САЩ и Ирак.

Премиерът Ал-Малики сякаш е загубил паметта си и спомена, че само преди 12 месеца обяви залавянето на Багдади. Тази амнезия става още по-съмнителна, ако имаме предвид, че опитва да преговаря за подкрепа на неговата коалиция „Държава на закона“, която след парламентарните избори се оказа едва на второ място по големина. Може би най-накрая нелепите сюжетни нишки в тази сапунена опера ще бъдат вързани, а дупките в сюжета – запълнени.

Все пак няма да сме много изненадани, ако Ал-Масри и измисленият му приятел отново се надигнат от гробовете си, например след една година, защото персонажът Багдади очевидно се радва на голям интерес и често е възкресяван от иракските власти, от американските военни и от корпоративните медии. Тази долнопробна сага е поредният пример как се прави пропаганда и как се създава измислена реалност. Мантрата за „войната срещу тероризма“ продължава да се реанимира и да се ползва като оправдание за постоянната окупация на Средния Изток и контрола на тези земи от глобалния елит. Джо Байдън (вицепрезидентът на САЩ – бел. пр.) вече скача от интервю на интервю, за да създава новината за „съкрушителния удар“, нанесен на Ал Кайда.

Ал Кайда в Ирак, Ал-Заркауи, Ал-Багдади и легионите други сподвижници на Ал-Кайда, които бяха многократно залавяни и убивани, са ползвани като взаимозаменяеми пропагандни средства. Дали изобщо някои от тези имена отговарят на реални личности? Може би. Дали е имало повече от един Багдади? Може би. Така или иначе фактите вече имат твърде малко значение. Защото за пореден път 99% от корпоративните медии без никакви съмнения и пълни с ентусиазъм възхваляват поредните убийства като ключови победи във вечната война срещу тероризма. А повечето американци (защо само американци? – бел. пр.), които забелязват нередностите, дори не правят усилия да се върнат назад по нишките на нелепите новини.

Източник: Info Wars

* * *

Бележки от Стопанина
Първа бележка: Заглавието на статията е мое. Оригиналното заглавие беше прекалено дълго и го направих на подзаглавие.

Втора бележка: Стив Уотсън посочва една вероятна причина иракските власти да поддържат сапунената опера „Багдади“ – политическите интереси на тамошния премиер. Авторът посочва в статията си и една причина американците да пишат техни си сценарии по сагата – поддържане на огъня в тероризма срещу тероризма. Явно му убягват две важни подробности. Тъй нареченият „съкрушителен удар“ срещу терористите в Ирак идва броени дни, след като се появи видеото, в което американски войски нанасят съкрушителни удари срещу журналисти, други цивилни и дори деца. Втората важна подробност е, че „съкрушителният удар“ срещу терористите е нанесен при въздушно нападение. Асоциациите с въздушното нападение срещу цивилните иракчани също са неизбежни. Ето как PR акцията и продължението на сапунената опера „Багдади“ нанася „съкрушителен удар“ или поне заглушава в корпоративните медии същинското лице на тероризма срещу тероризма.

Трета бележка: Войната е информационна и се води не срещу талибани, а срещу ТЕБ! За да плащаш данъци за демонични войни, а после да те убеждават, че се водят антикризисни мерки, за които пак ще трябва да плащаш. Новини като тази за убийството на двама Торбалановци служат да нямаш основания да питаш защо още се харчат пари за демонични войни. Защото парите ти се харчат за убийството на Торбалан, преди да се появи следващият Торбалан, после третият, четвъртият, петият… Парите ти отиват в торбата на вечния Торбалан.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "По колко живота имат терористите"

  1. З......  20.04.2010 г. | 23:01 ч.

    Тези са или като котките или като фениксите, възкръсват от пепелта. Нищо чудно догодина пак да ги заловят. Знам ли може и вампири да са, да ги пробват с кол и чесън.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.