Пътят към слънцето: Ранна пролет – ранна премиера

Дадена дума – хвърлен камък. Обещах, че ще пусна „Пътят към слънцето“ няколко дни по-рано от обявената премиера на 21 март, като е било писано паметният ден да е днес. Денят е прекрасен по толкова много причини! Слънчево е, пък и не много студено. Пролетта сякаш подрани и няма защо да чакаме астрономическото й посрещане или пролетното равноденствие. Смятам, воден от интуицията си, че днес е хубав ден и за премиера на книгата. Облекчението, което изпитвам е неописуемо. Може би само майките знаят какво е да отделиш нещо от себе си, което с месеци те изпълвало и ритало отвътре; нещо, което те е ограничавало, но и пазело от доскорошни пороци; нещо, което безусловно ти е тежало… Но колкото и пречки да ти е създавало, обичаш това нещо – може би повече от всичко на грешната земя. И нямало по-голяма радост от тази да видиш с очите си това, което се е отделило от тебе. Казват и че нямало по-обична рожба от първородната. Мисля, че разбирам всички тези майчински чувства, макар моето дете да не е от плът и кръв, а безплътно и живеещо в трептенията на електроните. Разбирам ги и защото износвах „Пътят към слънцето“ не с месеци, а с години, години…

Но стига празни приказки!
Можете да посетите официалната страничка на моето хлапе. Както там, така и след този текст ще намерите „Пътят към слънцето“ в три варианта за четене. Първият е за четене направо „От извора“, като разделите на книгата представляват отделни малки PDF файлове за леко отваряне в браузъра. Вторият вариант е да си изтеглите цялата книга в един PDF файл, за да можете да го четете без връзка с интернет, но също и при желание да го разпространявате сред познати. А третият начин за четене, може би най-удобният, е да пуснете книгата на принтер, като за тази цел предлагам и трети PDF с по-висока линатура. В началото на файла за отпечатване е добавена една празна (бяла) страница. Тя е необходима, ако искате да отпечатвате по две страници от PDF-а върху един лист А4, без да се объркват левите (четните) и десните (нечетните) номерации на страниците.

01. Издателски страници – PDF, 129 KB.

02. Предговор на предговора, Що е Истина – PDF, 141 KB

03.  Предговор, резюме на „Ловецът“ – PDF, 108 KB

04. ДЯЛ ПЪРВИ, Еврейското кале – PDF, 695 KB

05. ДЯЛ ВТОРИ, Едно лирично отклонение – PDF, 509 KB

06. ДЯЛ ТРЕТИ, Каквото око не е виждало – PDF, 643 KB

07. Вместо послеслов, Години по-късно – PDF, 153 KB

08. Благодарности – PDF, 156 KB

09. Последна страница, издателска – PDF, 96 KB

ЦЯЛАТА КНИГА В ЕДИН PDF (3.5 MB)

ВЕРСИЯ ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ НА ПРИНТЕР (11.1 MB)

Ами това е! Писането от мен – четенето от вас.
Благодаря за търпението и на свой ред търпеливо ще чакам отзиви.

* * *

– АКТУАЛИЗАЦИЯ (15.3.2010 г.)

На официалната страница на книгата ще намерите и линк за сваляне на корицата. Тя е най-вече за тези, които решат да си отпечатват книгата и се чудят с какво да я подвързват. Пускам линка и тук, за да го има. А ето и една снимка на Еврейското кале с моста пред него – тази местност е сцената на значителна част от драмата. Снимката не е моя, намерих я в интернет и я ползвам без разрешение.

Еврейското кале и мостът
Ако авторът си разпознае светлописа и иска да го сваля, нека ми пише.

* * *

– АКТУАЛИЗАЦИЯ (20.3.2010 г.) –

Днес – събота, 20.3.2010 година, в 17:32 ч. настъпва пролетното равноденствие. Както беше обявено, това е денят на официалната премиера за книгата. Всички файлове вече са сменени с окончателните им версии. Направени са някои дребни промени, като са взети предвид отзивите на първите читатели. Благодаря на всички тестови читатели! Нанесени са корекции на грешките, които двама от читателите си бяха направили труда да извадят. Благодаря и на тях! PDF файлът с цялата книга е направен по нов метод, който намали размера от 10 на 3 мегабайта. Благодаря и за насоките как да бъде постигнато това. А файлът за печат също е сменен, но, както се оказва, не може да се оптимизира повече.

Отново благодаря на всички за безценната помощ!

След днешната същинска премиера облекчението ми вече наистина е пълно.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

74 коментара за "Пътят към слънцето: Ранна пролет – ранна премиера"

 1. Мемо  22.04.2010 г. | 22:31 ч.

  Първият вид за който говориш даже може да се раздели на още 2 подвида – най-разпространеният, при който тези умения могат да се придобият с подходящи техники и най-вече с постоянство и който и аз се опитвам да овладея; или другият вид, който се проявява несъзнателно и като даденост при хората и доста често при децата, и те всъщност нямат представа че това не е нормалното състояние за повечето хора.

  Мерси за линка, бях го чел преди като го пусна, но ми напомни че не успях да го прочета целия тогава и сега ще го довърша с интерес, особено след извадката за българите имаше много любопитна част.

  Направи ми впечатление, че Щайнер споменава за източно учение в началото на 5 век на Балканите – дали е имал предвид за такива влияния само в астралния свят, защото аз поне не се сещам за такова учение?
  И още нещо от същия абзац, въпреки че разбирам че историческите теми не са ти много приятни напоследък – Щайнер говори и за България тогава и за различните народи, които са населявали областта – аз лично се сещам за 2-3 обособени народа – елините, местното и може би не толкова компактно българско население и придошлия от север и родствен на местното население народ – имаш ли идея какви други народи е имал предвид Щайнер?

  И последен въпрос, защото този пост вече се превръща в несвързано прескачане от тема в тема – в книгата се споменава за постене – предполагам че става въпрос за това практикувано от Ганди например, което е абсолютно лишаване от храна, или се има предвид само суровоядство, или пък в третия вариант най-основно неприемане на животински продукти?

 2. Стопанина  22.04.2010 г. | 23:28 ч.

  Мемо, ще ти отговоря при първа възможност. Може би в отделна публикация, тъй като задаваш много въпроси. Сега съм съкрушен, заради две покушения, които преживях днес – те ме накараха да взема едно неочаквано решение. Може би през уикенда, освен отговори на въпросите ти, ще направя отделно обявление за бъдещето на сайта. Решението още ми отлежава в главата, ще трябва да го формулирам добре, тъй като очаквам съвети и помощ от вас, гостите на Стопанина.

 3. Gergana  23.04.2010 г. | 01:32 ч.

  Можем ли да помогнем? /Гергана

 4. Стопанина  23.04.2010 г. | 09:36 ч.

  Да. Ще ви консултирам.

 5. Stanil  23.04.2010 г. | 18:35 ч.

  Стопанино, какво е станало??? O_O

  (От Стопанина: Описвам го сега. Ще пусна материала по-късно тази вечер. Нищо чак толкова страшно. Просто ме хвърлиха в размисли и ще търся съвети от вас.)

 6. Stanil  23.04.2010 г. | 18:53 ч.

  Ще помагаме с каквото можем…

 7. Йоан Петров  24.04.2010 г. | 00:02 ч.

  Здравейте
  тъй като пиша първото си мнение, а чета сайта от доста време, искам да благодаря на Стопанина за гостоприемстовото и споделените с нас неща. Въпросът ми е – книгата излезе ли от печат ? Откъде може да се закупи ?

  поздрави

  (От Стопанина: Здравейте! Книгата се предлага безплатно, както всичко останало на този сайт. Продуктите от рекламите на Google не се броят – те са наематели и обитават изолирани стаи от къщата :). Сега сериозно: Можете да четете книгата направо от сайта или да си я изтеглите на харддиска, за да я четете, когато не сте вързан в интернет. ЕТО ЛИНКА към официалната страница с всички връзки за изтегляне. Не съм предвидил печатна версия. Такава ще има само ако някое издателство прояви интерес и се съгласи на някои мои условия. Едно от тези условия ще е успоредно с печатната версия да остане и безплатната електронна версия. Засега не валят предложения и не очаквам скоро такива. Тъжна е съдбата на начинаещият писател с неортодоксален мироглед :|. )

 8. Desi Nedelcheva  16.05.2010 г. | 02:56 ч.

  Здравейте,
  Поздравявам Ви за това, че:
  1. сте написали романа
  2. сте го публикували
  3. и е безплатно

  Той беше за мен като един подарък, който изчетох на един дъх, тъй като много от нещата, които описвате са ми познати и близки. Бих си купила и книгата, ако някога излезе в печатен формат. /да вървят на майната си онези, които твърдят, че който консумира онлайн, не консумира същия продукт и офлайн!/

  И понеже на подарък се отвръща само с подарък, надявам се да ви хареса моят 🙂 Може да го намерите на ето тази страница: http://desi.nedelcheva.mxc.in/?p=177 (Може да изтриете линка от коментара ми, щом го отворите, ако не желаете да има линк към моя сайт тук, той си е за ваша „употреба“ =)

  Ако желаете да се свържете с мен, може да го направите чрез моя блог или мейла ми, пуснат с този коментар. Сайтът ви е много интересен, поздравления за него!

  Хубава вечер,
  Деси Неделчева

 9. Димитър  20.06.2010 г. | 17:54 ч.

  Невероятна книга! :О)
  Хвалебствените думите са излишни.
  Някой видяха и чуха.
  Поздравявам те брат(ко) :О)

  пп Като телеграма съм го списал ;О)

 10. Мемо  01.08.2010 г. | 22:40 ч.

  Стопанино, споменаваш Пистис София в книгата, но информацията за този сборник е оскъдна… Чак сега го потърсих и успях да го намеря на английски, за съжаление не и на български, и ще го прегледам, но защо е тази мистерия около него? Дали нещата, които са в него, ако бъдат по-разпространени, биха довели до зло и вреди, вместо повдигане на съзнанието или пък дори неутрални последствия за мнозинството, което е все пак по-добре от вредите?

  И нещо друго се чудя открай време – ти несъмнено имаш широко разбиране за света и законите, които го управляват, и ми е чудно как успяваш автентично да представяш нещата като журналист по раздел Политика? Имам предвид че не си Алекс Джоунс, който от неговия различен светоглед така кипи в работата си… Всъщност и не точно това имах предвид, защото ти уточняваш и правиш по-ясни даже глобалната картина с различни вметки от Щайнер да речем, от светите книги и т.н. Не знам и аз точно какво имам предвид като че ли, няма ли някакви противоречия и трудности, или тези два свята взаимно се допълват?

 11. Стопанина  01.08.2010 г. | 23:08 ч.

  Моля, прати ми сборника по пощата. Аз имам само извадки в една книга на ирландски автор за друидите – където се поддържа доктрината за прераждането. По въпроса ти: нещата, които са в него, не са чак толкова страшни. Има и по-страшни, които са дори по-популярни. Малцина четат такива неща, така че системата няма да рухне.

  За политика пиша само в сайта. Журналист съм дотолкова, доколкото пиша в списания. По-скоро съм рецензент и редактор, като почти не се занимавам „професионално“ с политически теми. Излишно е да казвам и че никой не би ми позволил. 🙂

 12. Мемо  01.08.2010 г. | 23:30 ч.

  Ами текстът е в нета – аз си маркирах ето този сайт чрез препратка от Уикипедия – http://www.sacred-texts.com/chr/ps/index.htm . Маркирал съм си и страницата в Уикипедия за четене, така че още не съм се запознал какво точно има отразено на сайта и дали е цялостно, но пише че има 5 оцелели копия от сборника и това трябва да е преводен текст от тях.

 13. Arven  24.08.2014 г. | 19:14 ч.

  Eто, че и за мен настъпи момента да прочета тази впечатляваща и силно въздействаща книга! Отдавна не ми се беше случвало да прочета 300 и повече страници на един дъх – за около 12 часа. Сега съм я започнала пак, за втори път и виждам как доста от нещата са ми се изплъзнали при първото четене. Смятам даже, че ще е още по-ценно това препрочитане!

  Спомням си първият път преди много, много години, когато някой ми каза, че животът не е само един, че губим обвивката, но душата продължава своя Път, бях може би 4 или 5 клас – помня изпитах вълнение и радостен трепет, а по-късно започнах да чета много… по темата.

  Впечатленията ми от романа са многобройни и нееднозначни. Освен езотерика има съвсем човешки възходи и падения.
  Увлекателен е целият сюжет, защото не можех да предвидя какво ще се случи на следващата страница. Така четенето на книгата се превърна в игра на въображението и трепетно очакване да разбера какво ще се случи в следващите редове.

  Допадна ми начина, по който са представени нещата от финните (невидимите) светове, чрез отношенията между Митко и Гергана. Впечатлена съм от „Любовта на дланите“ и искам да разбера повече за това 🙂

  Хареса ми и това, че с всяка буквичка, с всяка думичка, та дори и между редовете се отстоява Истината.

  Колкото и да се мъча, не мога да видя и да намеря някакъв недостатък!
  Поздравления!
  С голям интерес и с търпение очаквам следващата книга!

 14. Петя  23.05.2018 г. | 16:24 ч.

  Днес открих тази публикация и книгата, след като прочетох статията за любимия ми филм д-р Стрейндж… И ахнах още в началото… Неслучайността на събитията ме омая… Аз съм от Златица и съвсем не предполагах, че моят Път към Слънцето ще започне от Стопанина от село Антон, Средногорието… БЛАГОДАРЯ!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.